REVIEWS

DIABLO 3: REAPER OF SOULS

Αυτή η Blizzard… αχ, αυτή η Blizzard δε θα μάθει ποτέ. Αγαπά να μας βασανίζει, δεν εξηγείται αλλιώς. Τόσα παθήματα κι ακόμη μαθήματα δεν της έχουν γίνει. Στο τέλος, όμως, πάντα θα κάνει αυτό που είναι σωστό, αυτό που επιβάλει η θέληση του αγοραστικού της κοινού. Όπως λέει κι ένας πολύ καλός μου φίλους “έχουμε γεννηθεί να πληρώνουμε την Blizzard ακόμα κι όταν δε μας τα λέει καλά” και δεν έχει άδικο. Ακριβώς ό, τι συνέβη με το expansion του Diablo 2 Lord of Destruction, έτσι και με το Reaper of Souls, το τελευταίο πόνημα της μεγάλης εταιρείας, κάποια πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Το Diablo 3 είναι πλέον ένα παιχνίδι που αξίζει κανείς να ασχοληθεί μαζί του και μάλιστα για πολλές, πολλές “εργατοώρες”. Τα 40 ευρώπουλα που θα δαπανήσετε για το Reaper of Souls ουσιαστικά θα σας προσφέρουν τα εξής: την κλάση του Crusader, ένα καινούριο act, ένα νέο mode παιχνιδιού καθώς και την αύξηση του level cap στα 70.

RoS 01Join the crusade!

Η νέα κλάση που μας προσφέρει η μαμά Blizzard είναι ο Crusader, ένα υβρίδιο μεταξύ του Monk και του Barbarian. Η αίσθηση που προσφέρει στα πρώτα levels είναι αυτή του απόλυτου tank. Ένα “ντούκι” γεμάτο με healing και taunting abilities, ικανό να κραδαίνει two handed όπλα στο ένα χέρι (με το ανάλογο passive skill) και μια τεράστια ασπίδα στο άλλο. Στη συνέχεια όμως αποκτά μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και καταστροφικές aoe τακτικές, ικανές να εξολοθρεύσουν ορδές δαιμόνων σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Είναι σίγουρο ότι μέχρι τα level 15-16 θα βαρεθείτε οικτρά (έτσι τουλάχιστον ένιωσα εγώ) με τις χαμηλές τιμές damage και τα -φαινομενικά- άχρηστα tanking skills των πρώτων επιπέδων (αλήθεια ποιος τα χρειάζεται αυτά στην αρχή;), αλλά η ενασχόλησή σας μελλοντικά με τον Crusader θα σας ανταμείψει. Γενικά, ο σταυροφόρος μας αποτελεί μια πολύ ευέλικτη κλάση και είναι σίγουρα μια εξαιρετική προσθήκη στο roster των κλάσεων που ήδη είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτές βέβαια δεν μένουν παραπονεμένες αφού το extra skill με τα αντίστοιχα runes που αποκτούν στην πορεία τους προς το νέο level cap των 70 level, αποτελεί το κερασάκι σε ένα καθ’ όλα ολοκληρωμένο πακέτο κλάσεων στο παιχνίδι.

RoS 02Τα aoe skills του Crusader είναι εντυπωσιακά και συνάμα, καταστροφικά…

Το νέο act θα σας φέρει αντιμέτωπους με τον έκπτωτο άγγελο του θανάτου Malthael και την εισβολή του στην πόλη του Westmarch. Δεν θέλω να κάνω σεναριακά spoilers αλλά θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η ιστορία παραμένει στα ρηχά, είναι γεμάτη τρύπες και στο φινάλε της υπόσχεται ένα ακόμη expansion. Από πλευράς gameplay όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Η χορταστική διάρκεια του Act V (υπολογίστε γύρω στις 8 ώρες) το κάνει ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο του παιχνιδιού. Ξεκινώντας από την πόλη του Westmarch θα εξερευνήσετε τα σοκάκια και τους δρόμους της, θα μεταφερθείτε στο νεκροταφείο και στους βάλτους, σε σκοτεινά μπουντρούμια αλλά και -ξανά- στα High Heavens. Γενικά δε θα βαρεθείτε στιγμή τις περιπλανήσεις σας αφού η εναλλαγή των σκηνικών είναι διαρκής και τα “φρέσκα” τέρατα που θα σφάξετε είναι πολλά και πρωτότυπα. Οι χάρτες είναι τεράστιοι και αξίζει να αποκαλύψετε την παραμικρή σπιθαμή, έστω στο πρώτο σας playthrough. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προξένησε η έντονη rpg αισθητική που αποπνέει το συγκεκριμένο κεφάλαιο του τίτλου, κυρίως στο ξεκίνημα, όπου σχεδόν σε κάθε σπίτι της πόλης θα σας ανατεθεί ένα μικρό quest/event, κάτι που κάνει την όλη εξερεύνηση απολαυστική. Συνδέστε αυτό με τα προσωπικά quests των τριών companion σας που θα αναλάβετε αργότερα και θα φτάσετε στο συμπέρασμα πως απλά το act V αποτελεί μια έντονη εμπειρία.

Όταν ολοκληρώσετε το νέο act αυτομάτως θα ξεκλειδωθεί για όλους τους χαρακτήρες σας το νέο είδος παιχνιδιού ονόματι Adventure mode. Εδώ η Bizzard δίνει ρέστα και μας παραδίδει ένα δημιούργημα με το οποίο δε θα βαρεθούμε ποτέ να σφάζουμε δαίμονες και να συλλέγουμε loot. Το Adventure mode σας παρουσιάζει έναν ξεχωριστό χάρτη για το κάθε act με ανοιχτές περιοχές που περιμένουν από εσάς να αναλάβετε τυχαίες mini αποστολές σε αυτές. Συνήθως ο στόχος σας θα είναι να σκοτώσετε κάποιο μεγάλο boss, να καθαρίσετε ένα dungeon, να εξολοθρεύσετε συγκεκριμένο αριθμό αντιπάλων και διάφορα τέτοια, απλά μεν, αλλά γεμάτα ποικιλία objectives. Η ολοκλήρωση αυτών των bounties προσφέρει extra αντικείμενα αλλά και πόντους εμπειρίας. Η Blizzard κατάφερε να κάνει τους παίχτες να επιστρέψουν σε ξεχασμένες περιοχές, που δεν άξιζαν το χρόνο για grinding, με συγκεκριμένους πλέον σκοπούς. Οι αριθμοί των εχθρών και οι απολαβές σε experience points είναι τέτοιοι, που το Adventure mode αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ανεβάσετε έναν νέο χαρακτήρα ή να αυξήσετε το paragon level σας, μόνοι σας ή με παρέα.

RoS 03Με το νέο σύστημα Loot 2.0 το stash σας θα γεμίσει… βρείτε χώρο!

Κι όμως… έχει κι άλλο! Στη διάρκεια των εξερευνήσεών σας στο Adventure mode, ανάμεσα στο loot και στις απολαβές ολοκλήρωσης των αποστολών σας θα βρείτε και τα Rift Keystone Fragments. Με αυτά, και αφού επισκεφθείτε τον ανάλογο npc, μπορείτε να ανοίξετε μια πύλη που θα σας μεταφέρει σε ένα εντελώς τυχαίο dungeon. Τυχαίο. Κυριολεκτικά. Χρησιμοποιώντας διάφορα tiles από τα dungeons όλων των act, συνδυασμένα με -επίσης- τυχαία επιλογή τεράτων αλλά και ένα boss στο τέλος με -ξανά- τυχαίες abilities, είναι σίγουρο ότι ποτέ μα ποτέ δε θα συναντήσετε για δεύτερη φορά το ίδιο μπουντρούμι. Αυτά τα mini raids, ή όπως αλλιώς θέλετε να τα χαρακτηρίσετε, δε διαρκούν πάνω από 15-20 λεπτά και είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεδώσετε με την παρέα σας και να συγκεντρώσετε άφθονο loot. Well done, Blizzard!

Μικρές βελτιώσεις έχει υποστεί και το loot system, αν και πλέον οι περισσότεροι από εσάς τις γνωρίζετε ήδη καθώς έχουν εφαρμοστεί μετά τα τελευταία patches. Αφού αποχαιρετήσαμε το ανεκδιήγητο auction house, καλωσορίσαμε το Loot 2.0, ένα σύστημα που με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτρέπει να lootάρουμε χρήσιμα items για την κλάση με την οποία εκείνη τη στιγμή παίζουμε. Και πραγματικά δουλεύει εξαιρετικά. Ελάχιστες φορές βρήκα αντικείμενα που τα στατιστικά τους δεν ταίριαζαν καθόλου, μα καθόλου με τον χαρακτήρα που είχα στην κατοχή μου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ακόμη όμως κι έτσι, η νέα npc Mystic σας επιτρέπει μέσω crafting να αλλάξετε στατιστικά στα items σας αλλά και την μορφή τους μέσω transmogrification. Στα τελευταία patches προστέθηκαν και τα clans και communities όπου διάφοροι παίχτες μπορούν να συνάψουν συμμαχίες και να έχουν το δικό τους chat. Δεν προσφέρουν πραγματικά κάτι αλλά αφήνουν άπλετο χώρο για βελτιώσεις στο μέλλον (clan banks, νέα achievements, leveling της clan με αντίστοιχα rewards κλπ).

RoS 04Η εξερεύνηση κάθε κτιρίου στο Westmarch είναι απολαυστική!

Η Blizzard έκανε το αυτονόητο: μεταμόρφωσε κυριολεκτικά το Diablo 3 στο παιχνίδι που έπρεπε να ήταν εξαρχής. Άργησε υπερβολικά αλλά τελικά πήρε το μήνυμα και κινήθηκε επιτέλους στην σωστή κατεύθυνση. Αναμένοντας το επόμενο -σχεδόν σίγουρο- expansion οι φίλοι των action/rpg μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι… ο βασιλιάς είναι εδώ!

Pros

  • Μπόλικο νέο περιεχόμενο (νέα κλάση, νέο act, αύξηση του level cap)
  • Το σύστημα Loot 2.0
  • Το Adventure mode… ασταμάτητο gaming για μήνες!

Cons

  • Η ιστορία παραμένει ρηχή και… “τρύπια”! Γιατί ρε Blizzard;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

5 Comments

  1. Ωραίο κείμενο!
    Ψήνομαι να το δω αλλά σε μειωμένη τιμή, ίσως το μόνο σημείο που δε φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτα ακόμη η Blizzard απο τις υπόλοιπες εταιρίες (τα περισσότερα expansions στα μέσα των 00’s είχαν 25-30 ευρώ με περιεχόμενο διπλάσιο-τριπλάσιο από του Reaper), τεσπα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL