REVIEWS

DARKSIDERS II: DEATHINITIVE EDITION

Η ιστορία πίσω από τα Darksiders είναι λίγο-πολύ γνωστή. Για όσους θέλουν ένα μικρό φρεσκάρισμα της μνήμης τους, πρόκειται για δύο εξαιρετικές δημιουργίες action/puzzle/RPG παιχνιδιών της εκλιπούσας Vigil Games, η οποία είχε ιδρυθεί από τον David L. Adams και τον “πολύ” Joe Madureira, διάσημο σχεδιαστή comic, με το παλμαρέ του να περιλαμβάνει επιτυχίες όπως το Uncanny X-Men και το Battle Chasers (που παρεμπιπτόντως το τελευταίο θα κυκλοφορήσει ως action/RPG το επόμενο έτος από τη νέα του εταιρία Airship Syndicate, μετά την επιτυχημένη Kickstarter καμπάνια). Η ξέφρενη πορεία της Vigil Games έλαχε να τερματιστεί άδοξα μετά τη ξακουστή χρεοκοπία του χρηματοδότη της THQ και την μυστηριώδη αδιαφορία γνωστών εταιριών να την αγοράσουν (βλέπε Crytek) στη δημοπρασία που ακολούθησε, πράγμα τουλάχιστον περίεργο, καθώς η Vigil Games είχε να επιδείξει μόνο ποιοτικούς τίτλους. Με τα πολλά, η ομάδα διαλύθηκε, τα ικανότατα στελέχη της σκορπίστηκαν σε διάφορες εταιρίες και το franchise Darksiders πέρασε στα χέρια της Nordic Games, με τη τύχη του να αγνοούνταν μέχρι πρότινος.

Ευτυχώς όμως, η Nordic Games δεν δείχνει διατεθειμένη να παρατήσει εντελώς το franchise και συνέπεια αυτού ήταν να προσλάβει τον David L. Adams και τη νέα του ομάδα, Gunfire Games, προκειμένου να παρουσιάσουν εκ νέου τη σειρά Darksiders στο κοινό, αρχικά κυκλοφορώντας (τι άλλο;) μια remastered εκδοχή του Darksiders II. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι βασικός στόχος της Deathinitive Edition είναι να συμπεριληφθεί στις μικρές gaming λίστες των νέων κονσολών, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή δεύτερη συνέχεια, παρ’ όλα αυτά η Nordic Games δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να αποφασίσει να μεταφέρει και αυτή την έκδοση στα PC μας, έστω και πράττοντας το εντελώς αναπάντεχα με μηδαμινές πρότερες ανακοινώσεις γι’ αυτή. Εν τέλει, αποδεικνύεται ότι η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Darksiders Deathinitive Edition Shot1
Brotherly love…

Κατ’ αρχήν, τα καλά νέα. Η Deathinitive Edition ενσωματώνει ήδη σε ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι όλα τα DLC’s του Darksiders II που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Από τα πιο τρανταχτά The Abyssal Forge, The Demon Lord Belial και Argul’s Tomb DLC’s μέχρι τα “μικρότερα” weapons DLC’s όπως το Makers Armor Set και το Fletcher’s Crow Hammer. Συνεπώς, για ένα παιχνίδι που κατά μέσο όρο χρειάζονται 20 ώρες για να δει κανείς τους τίτλους τέλους, η διάρκεια εκτοξεύεται σε πάνω από 30 ώρες gameplay. Εκτός αυτού, το looting σύστημα έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς, είναι πιο πλούσιο και ισορροπημένο και παρατήρησα ότι γενικά δίνονται συχνότερα καλύτερα αντικείμενα σε σχέση με τη πρώτη έκδοση σε σημείο που να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις (εκτός και αν χρησιμοποιείς possessed weapons, το οποία επιδέχονται “ταΐσματος”). Τέλος, προκειμένου να σουλουπωθεί κάπως η εικόνα του παιχνιδιού, καθώς έχουν περάσει αισίως τρία χρόνια από τη πρώτη του εμφάνιση και οι απαιτήσεις έχουν ανέβει, η Gunfire Games ασχολήθηκε με τη βελτίωση του τεχνικού τομέα, ρετουσάροντας λιγάκι τη λεπτομέρεια των textures, εμπλουτίζοντας τη χρήση των εφφέ φωτισμού και επεξεργάζοντας εκ νέου τις σκιές. Το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει τρομακτικές διαφορές από την αρχική έκδοση και μόνο αν τοποθετήσει κανείς τις δύο εκδόσεις δίπλα-δίπλα και ψαχτεί περισσότερο θα παρατηρήσει ότι η νέα έκδοση είναι ελαφρά ομορφότερη. Η ανεπαίσθητη αυτή ομορφιά όμως έρχεται με ένα σημαντικό τίμημα: την κατακόρυφη πτώση του frame rate.

Darksiders Deathinitive Edition Shot2
Πολύ όμορφο το artwork, έστω και αν είναι αρκετά πιο φωτεινό από… το θάνατο.

Δυστυχώς η Gunfire Games συνεχίζει τη παράδοση της πρώτης έκδοσης του Darksiders II, που αν (και όσοι) θυμάστε υπέφερε από σοβαρά τεχνικά προβλήματα μέχρι να διορθωθεί με κάμποσα patches, με τη Deathinitive Edition να αντιμετωπίζει τελείως αστεία slow-downs, stuttering και frame-drops ακόμα και σε αξιόλογα συστήματα, ενώ είναι εμφανή τα memory leaks μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού, όπου υπάρχουν στιγμές που τα πάντα πέφτουν ακόμα και κάτω από τα 25 frames/sec. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση η εικόνα του παιχνιδιού δεν δικαιολογεί τη κατάσταση αυτή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τίτλο τριετίας που ούτε εκείνη την εποχή διέθετε state-of-the-art τεχνικό τομέα ούτε αποτελούσε την αφορμή να μαζέψεις χρήματα για να αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου. Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει μερικά beta (!) hotfix patches, με κάποιες μικρές βελτιώσεις, με τα προβλήματα όμως απόδοσης να παραμένουν υπαρκτά.

Το χειρότερο πρόβλημα όμως δεν είναι το optimization του τίτλου, αλλά τα σοβαρά θέματα σταθερότητας που υποφέρει σαν λογισμικό. Συγκεκριμένα, αν έχετε ενεργοποιήσει το Steam Cloud, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χάσετε το save σας ή/και το παιχνίδι να κρασάρει κάθε φορά που το φορτώνετε στον υπολογιστή σας. Ειδικά για τη πρώτη περίπτωση είμαι παθών, καθώς κάπου στη μιάμιση ώρα gameplay (ευτυχώς, ήμουν στην αρχή ακόμα), το παιχνίδι για κάποιο λόγο σταμάτησε να αποκρίνεται όταν μπήκα στα menus και αφού αναγκάστηκα να κάνω hard reset, όταν επανήλθα, το save file είχε γίνει corrupted, με όλη την πρόοδό μου να πετιέται στα σκουπίδια. Κοινώς, απενεργοποιήστε το Steam Cloud για το παιχνίδι άμεσα! Επίσης έχουν γίνει αναφορές ότι το παιχνίδι απλά αδυνατεί να διαχειριστεί τις σκιές στη μέγιστη ρύθμιση και κρασάρει ασταμάτητα, με μοναδική λύση απλώς να μειώσετε το επίπεδο τους ένα σκαλί πιο κάτω. Ξανά λοιπόν, μια ακόμη εταιρία δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στην ορθολογική προσαρμογή του παιχνιδιού στα PC μας, κάτι που τείνει να γίνει viral τους τελευταίους μήνες (αν δεν έχει γίνει ήδη), μια καθαρά απογοητευτική εξέλιξη για τα PC games γενικότερα. Μεγάλη κουβέντα που δεν είναι της παρούσης.

Darksiders Deathinitive Edition Shot3
Ή είμαστε ο Θάνατος ή δεν είμαστε.

Ο λόγος που η Deathinitive Edition απέσπασε το βαθμό που θα δείτε παρακάτω και δεν είναι πολύ χαμηλότερος είναι ένας: ότι το Darksiders II παραμένει ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Οι μηχανισμοί του δεν έχουν γεράσει καθόλου (δεν είναι και τόσο παλιό εδώ που τα λέμε) με τις hack ‘n’ slash μάχες να παραμένουν συναρπαστικές και να βασίζονται σε ένα συμπαγές σύστημα μάχης (με τη κάμερα μόνο να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί), το platforming άμεσο και ευέλικτο, τους πολυπληθείς γρίφους έξυπνους μα προσβάσιμους και διασκεδαστικούς, ενώ η ιστορία εξυπηρετεί καλά το ρόλο της και μας κάνει να αδημονούμε για το επόμενο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον τρίτο καβαλάρη της παρέας (πιθανότατα ο Strife). Βέβαια, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την (καλλιτεχνική τουλάχιστον) προσέγγιση του Darksiders III χωρίς τον ιθύνοντα νου Joe Madureira, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να δούμε, όταν με το καλό η Nordic Games αποφασίσει να ανοίξει όλα τα χαρτιά της.

Darksiders Deathinitive Edition Shot4
Ακόμα και ο Θάνατος περνά Σισύφειες δοκιμασίες…

Εφόσον τα προβλήματα κάποια στιγμή ξεπεραστούν και το πετύχετε σε κάποια γενναία έκπτωση (30€ είναι πολλά), το Darksiders II: Deathinitive Edition είναι μια καλή (και η μοναδική πλέον, καθώς η vanilla έκδοση έχει αποσυρθεί από το Steam) ευκαιρία για όποιον δεν είχε παίξει ποτέ το παιχνίδι, καθώς εγγυημένα θα του χαρίσει πολλές απολαυστικές ώρες και θα τον κάνει να απορήσει για ποιο λόγο αυτό το franchise δεν έχει αποκτήσει τη προσοχή που του αρμόζει. Από την άλλη, όσοι είχαν αγοράσει το Darksiders Franchise Pack στο παρελθόν, θα έχουν ήδη τη νέα έκδοση στη βιβλιοθήκη τους δωρεάν, ενώ για κάποιο διάστημα υφίσταται κάποιου είδους έκπτωση για τους κατόχους τουλάχιστον ενός τίτλου Darksiders. Στη τελική, ό,τι και αν αποφασίσετε, το καλύτερο νέο που μας έφερε η απρόσμενη κυκλοφορία της Deathinitive Edition είναι ότι τα Darksiders δεν είναι νεκρά, σε αντίθεση με αυτό που επιτάσσει ο εκπληκτικός (με τη γρέζα φωνή του Michael Wincott) πρωταγωνιστής της περιπέτειας.

debeSpecsNew

Pros

  • Το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά, το Darksiders II παραμένει υπέροχο
  • Μπόλικο περιεχόμενο με την προσθήκη των DLC’s
  • Αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία του τρίτου μέρους της σειράς

Cons

  • Αδικαιολόγητα τεχνικά προβλήματα και κακό optimization
  • Δεν υπάρχουν τόσο εμφανείς διαφορές με τη πρωτότυπη έκδοση για να δικαιολογεί τα χρήματά του
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

9 Comments

  1. Θέλουν να συστήσουν τη σειρά σε νέο κοινό και να μαζέψουν χρήματα για το 3ο μέλος, για αυτό παραδίδουν τεχνικά προβληματική έκδοση! Εντελώς υποκειμενικά για μένα το τελευταίο αρνητικό είναι το μεγαλύτερο θετικό. Καθώς μου έλλειπε ένα DLC και το soundtrack οπότε δεν αναβαθμίστηκα δωρεάν Deathinitive, αλλά δικαιούμουν μεγάλη έκπτωση. Όμορφα παραμένω vanilla λοιπόν. Παρόλα όλα αυτά μακάρι να το τιμήσουν οι υπόλοιποι, να πάει καλά και να βγει η συνέχεια.

  2. Καλησπέρα,
    παρακολουθώ καθημερινά το site άσχετα απο το σημερινό μου register…
    Να ενημερώσω τον φίλο kara και αλλά και γενικότερα, οτι μετά τον χαμό που έγινε στα forum του steam με τις προυποθέσεις για δωρεάν αναβάθμιση στην νεα έκδοση (στην ουσία όσοι είχαν αγοράσει το Darksiders franchise pack και μόνο), είχε δωθεί η δυνατότητα για λίγες ώρες στέλνοντας ενα screenshot της σελίδας με τα licences του steam στο οποίο να φαίνεται η καταχώρηση έστω του DS2 + Season pass (χώρις δηλαδή να έχεις DS1, soundtrack ή τα διάφορα weapon dlc του 2) να πάρεις free steam key για την deathinitive edition.
    Μέτα απο λίγο μάλλον επειδή τα mail ερχόντουσαν κατά χιλιάδες, έσβησαν το σχετικό πόστ. Ύστερα απο λίγες ημέρες άρχισαν να στέλνουν τα free keys σε όσους είχαν στείλει εγκαίρως και έχοντας κρατήσει το email τους πριν σβηστεί η “προσφορά” έστειλα ενα κι εγω το δικό μου screenshot μήπως κάτσει.
    Όντως την επόμενη μέρα έλαβα mail με συγνώμες για την καθυστέρηση απο το support και φυσικά ενα κλειδάκι για την deathinitive edition με πολλά ευχαριστώ εκ μέρους τους!
    Το email είναι το [email protected] δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε κι ας έχει λήξει η προσφορά.

  3. Εννοείται να στείλεις, κι εγω έστειλα αρκετές μέρες μετά την διαγραφή όταν έσκασαν οι πρώτες επιβεβαιώσεις οτι απάντησαν με free key.
    Προσωπικά όπως είπα το screenshot που έστειλα έιχε D2 + Season pass μόνο και το δέχτηκαν κανονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL