REVIEWS

DYING LIGHT: THE FOLLOWING

Από τη στιγμή που η έννοια του DLC υιοθετήθηκε ευρέως από την βιομηχανία του gaming, έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών ακραίων περιπτώσεων που το περιεχόμενο που προσφέρεται είναι τόσο φτωχό ή τόσο εξόφθαλμα κομμένο από την βασική έκδοση που πλέον υπάρχει μία σχεδόν αυτονόητη καχυποψία απέναντι τους. Το “The Following” ευτυχώς ξεφεύγει από αυτή την κατηγορία, καθώς θυμίζει περισσότερο αυτό που γνωρίζαμε παλιά ως expansion παρά μία προχειροδουλειά με λίγο extra περιεχόμενο. Ως τέτοιο αποτελεί μία φυσική επέκταση του core game, του οποίου η ύπαρξη είναι αναγκαία (δεν αποτελεί stand alone κυκλοφορία) οπότε όσοι δεν έχετε επαφή με το παιχνίδι θα ήταν καλύτερα να διαβάσετε πρώτα το review του Γιώργου Δεμπεγιώτη.

Dying Light The Following 02Μας έμαθε η πόλη, ώρα να μας μάθει και η εξοχή

Τα αποθέματα σε Antizin λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ ακούγονται πληροφορίες ότι έξω από την πόλη της Harran υπάρχουν άνθρωποι με ανοσία στον ιό. Ο ήρωας μας Kyle Crane φυσικά δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και σε μία αποστολή στα περίχωρα της πόλης, θα προσπαθήσει να συλλέξει σχετικές πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες. Στην αναζήτηση του αυτή θα έρθει “αντιμέτωπος” με μία οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα, για να εισχωρήσει όμως σε αυτή θα πρέπει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Σίγουρα δεν είναι και ότι πιο πρωτότυπο έχουμε δει όμως η εμπλοκή του θρησκευτικού στοιχείου προκαλεί την περιέργεια του παίκτη ενώ και το τέλος δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε αναμενόμενο.

Η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση από το βασικό παιχνίδι έγκειται στο χάρτη. Από το αστικό περιβάλλον της Harran μεταφερόμαστε στην “εξοχή” σε απέραντα λιβάδια και παραθαλάσσιες περιοχές. Για όσους είχαν εντυπωσιαστεί με το συνεχές parkour του Dying Light αυτό ίσως να είναι μία μικρή απογοήτευση, χωρίς όμως να σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως και αυτό το στοιχείο. Το μέγεθος του κόσμου είναι συγκρίσιμο με του κανονικού campaign, γεγονός που μόνο ως θετικό μπορεί να παρουσιαστεί. Αν κάποιος ανησυχεί σχετικά με τις μετακινήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Techland έχει πράξει ορθά και έχει ενσωματώσει στην περιπέτεια ένα αυτοκίνητο για το οποίο θα μιλήσουμε άμεσα.

Το buggy λοιπόν είναι η σπουδαιότερη προσθήκη που βρίσκουμε στο “The Following“. Όχι μόνο αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς για την πλοήγηση μας στα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό όπλο για μαζικές εκκαθαρίσεις ζόμπι. Κινούμενο και αυτό στη λογική του παιχνιδιού, ενσωματώνει ένα σύστημα καταστροφής και επισκευής για το οποίο θα πρέπει να μεριμνούμε ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα σημείο που δίνει μία αίσθηση ασφάλειας στον παίκτη, αρκεί φυσικά αυτός να έχει θυμηθεί να το γεμίσει με καύσιμα… Μαζί με το αντίστοιχο νέο skill tree, το buggy αποτελεί συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον concept με υψηλό fun factor, υλοποιημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλοιώνει τη φύση του παιχνιδιού.

Dying Light The Following 01Βάζοντας ζόμπια κάτω από τις ρόδες μας

Στα όπλα πλέον έχει προστεθεί και η επιλογή για τόξο, το οποίο γίνεται διαθέσιμο αρκετά γρήγορα στο παιχνίδι. Σε σύγκριση με την βασική ιστορία, εδώ μάλλον γίνεται πιο ευρεία χρήση των πυροβόλων χωρίς όμως αυτό να αλλάζει κάτι στη συνολική προσέγγιση. Για μία ακόμα φορά σημαντικό ρόλο παίζει η εξερεύνηση του περιβάλλοντος και η συλλογή αντικειμένων από αυτό. Η αίσθηση της ανάγκης για επιβίωση είναι και εδώ το ίδιο υψηλή. Κάποιες μικρο-αλλαγές όπως η ύπαρξη σπηλιών των volatiles, στις οποίες μπορούμε να μπούμε τα βράδια και να τους καταφέρουμε σημαντικά πλήγματα ώστε να μειώσουμε τις εμφανίσεις τους, καθώς και η εμφάνιση δυνατότερων εχθρών σε τυχαίες τοποθεσίες στο χάρτη συνδράμουν στο να έχει ο παίκτης την αίσθηση ότι παίζει κάτι λίγο διαφορετικό και αυξάνει το ενδιαφέρον του για ενασχόληση.

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, το “The Following” ευτυχώς ξεφεύγει από τη νοοτροπία του μέσου σύγχρονου DLC. Πατάει πάνω στο πρότυπο παιχνίδι και δίνει μία ακόμα γερή δόση από αυτό. Τι γερή δηλαδή, αφού σαν διάρκεια αγγίζει εύκολα άλλες αυτόνομες κυκλοφορίες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι δεν περιορίζεται σε μία απλή αντιγραφή, αλλά προσπαθεί να δώσει και το κάτι διαφορετικό κυρίως με την εισαγωγή του αυτοκινήτου και την αλλαγή στο ύφος του χάρτη, κάνει τα συναισθήματά μας για αυτό ακόμα ευνοϊκότερα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε με λίγα λόγια ότι πρόκειται για τον ορισμό του σωστού και επιτυχημένου expansion.

Dying Light The Following 03Ο τοξοβόλος της Harran…

Για όποιον λοιπόν του άρεσε το Dying Light, το συγκεκριμένο DLC αποτελεί αυτονόητη αγορά. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε για την άνοδο της τιμής του Season Pass, όμως η ποιότητα του είναι τέτοια που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Ελπίζουμε πραγματικά να παραδειγματιστούν κι άλλες εταιρίες από τη δουλειά της Techland.

Pros

  • Ακόμα περισσότερο Dying Light
  • Μεγάλος χάρτης και πλούσιο περιεχόμενο
  • Το αμάξι είναι προσθήκη ουσίας

Cons

  • Το ανοιχτό περιβάλλον δεν ευνοεί τόσο το parkour κομμάτι, πράγμα που ίσως απογοητεύσει κάποιους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

2 Comments

  1. First! 😛

    Σωστός ο Ρήγας. Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που ενώ γούσταραν με το buggy, ψιλοχαλάστηκαν με τον δευτερεύοντα (και πολύ λέω μάλλον) ρόλο του parkour. Δε μπορούμε να τα έχουμε όλα, αλλά μπορούμε να γκρινιάζουμε που δε τα έχουμε :p.

    Έστω κι έτσι, η προσωπική μου βαθμολογία θα ήταν αρκετά υψηλότερη – κάνα 89 ας πούμε. Αυτό βασικά για δύο λόγους:

    Πρώτον και οι δύο (υπάρχει και ένας κρυφός τρίτος που όμως είναι απλά μια μικρή παραλλαγή του ενός) πιθανοί τερματισμοί με έστειλαν αδιάβαστο, καθώς δεν περίμενα πως οι developers θα τολμούσαν να κάνουν τόσο σοβαρές αλλαγές στο status quo του κόσμου του Dying Light.

    Και δεύτερον η προσθήκη του nightmare mode που το κάνει πραγματικά άλλο παιχνίδι, και εκτοξεύει το risk/reward factor στα ύψη με το τετραπλάσιο legendary xp μεν, αλλά την σοβαρή πιθανότητα να το χάσεις όλο με την παραμικρή απροσεξία δε.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL