REVIEWS

SNIPER ELITE 4

Η Rebellion ανήκει σε εκείνη την πάλαι ποτέ πολυάριθμη κατηγορία των ανεξάρτητων στούντιο μεσαίου μεγέθους. Ούτε indie, αλλά και ούτε γίγαντας, στις μέρες μας ουσιαστικά ζει και αναπνέει για να κυκλοφορεί τα Sniper Elite games, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν την πεμπτουσία των ΑΑ παιχνιδιών, που ναι μεν δεν απέχουν πολύ από την πρωτοκλασάτη AAA κατηγορία, αλλά γενικά υστερούν κάπως σε ποιότητα παραγωγής. Παρόλα αυτά με τα Sniper Elite η Rebellion οπωσδήποτε έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση του κοινού και των εταιρειών games και Hardware. Και αυτό αποτυπώνεται στην αυξημένη αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία του στούντιο.

002SE4

Παίζοντας

Η σειρά Sniper Elite έχει διανύσει πολύ δρόμο από τα πρώτα δύο, γραμμικά μέρη. Το Sniper Elite 3 δυόμισι χρόνια πριν έκανε τις πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση του να δώσει στον παίκτη περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αλλά το τέταρτο μέρος είναι σε εντελώς δική του κλάση. Από καθαρό sniper shooter τρίτου προσώπου, έχουμε περάσει σε φάση stealth ημιανοικτού κόσμου με ελεύθερη εξέλιξη. Καλά διαβάσατε, το SE4 προσεγγίζει παιχνίδια όπως το Hitman, το Splinter Cell ή και ακόμα το Metal Gear Solid ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη δράση, το κάθε επίπεδο και την εκπλήρωση της αποστολής. Θέλει ο παίκτης να ζυγώσει στον στόχο του αθόρυβα, να εκτελέσει την αποστολή και να απομακρυνθεί σα φάντασμα; Δεκτόν. Μήπως προτιμάει τα γιουρούσια; Λαμπρά. Κι αν τραβάει η ψυχούλα του ταμπούρι και χειρουργικά χτυπήματα, αόρατος από τα τετρακόσια μέτρα;  Και από αυτό έχει το SE4.

003SE4Ναι, η ΦΟΝΙΚΗ βολή – σήμα κατατεθέν της σειράς – στους όρχεις, κάνει και εδώ την εμφάνισή της.

Η πλοκή συνεχίζει από ‘κει που την άφησε το τρίτο μέρος της σειράς. Από το μέτωπο της βόρειας Αφρικής έχουμε μεταφερθεί στην φασιστική Ιταλία. Και αυτήν τη φορά έχει δοθεί μεγαλύτερη βάση στο υπόβαθρο των χαρακτήρων. Κάθε αποστολή ξεκινάει από την περιοχή αφετηρίας. Ο ήρωάς μας εκεί ανεφοδιάζεται αλλά και συζητάει με διάφορους NPCs το κύριο αλλά και τους δευτερεύοντες στόχους του κάθε επιπέδου, οι οποίοι παρουσιάζονται με τη μορφή της εξέλιξης της ιστορίας. Και στόχοι υπάρχουν αρκετοί. Όταν μιλάμε για χάρτες ημιανοικτού κόσμου το εννοούμε και ο παίκτης έχει την ευχέρεια να επιλέξει την εκπλήρωσή τους με τον τρόπο και τη σειρά που επιθυμεί. Η ισχυρή stealth πτυχή του παιχνιδιού τονίζεται από τον σχετικά εξελιγμένο τρόπο που αντιδρά η εχθρική ΑΙ στα όποια ερεθίσματα προέρχονται από τον παίκτη. Βήματα και ήχοι θα φέρουν τους εχθρούς από την χαλάρωση σε κατάσταση επιφυλακής. Επανειλημμένοι πυροβολισμοί από το ίδιο σημείο ή οπτική επαφή με τον χαρακτήρα του παίκτη, οδηγούν σε εντοπισμό, κατάσταση συναγερμού και συμπλοκή. Το σύστημα λειτουργεί γενικά αρκετά πειστικά αλλά έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα άπαξ και εντοπιστεί ο παίκτης, όλοι οι εχθροί της περιοχής θα ξέρουν επακριβώς την θέση του με ακρίβεια χιλιοστού, ακόμα και αυτοί που τον προσεγγίζουν από τυφλές γωνίες. Επίσης η ΑΙ μπορεί να εξουδετερωθεί αν ο παίκτης α) έχει ικανή απόσταση από τον στόχο (συνήθως περισσότερα από εκατό μέτρα) ή το πλεονέκτημα της υψομετρικής διαφοράς και β) μετά από κάθε πυροβολισμό εναλλάσσεται μεταξύ δύο κοντινών θέσεων. Σε αυτήν την περίπτωση οι αντίπαλοι στρατιώτες θα βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση επιφυλακής αλλά ποτέ σε συναγερμό, επιτρέποντας στον παίκτη να τους καθαρίσει έναν προς έναν.  

004SE4Από σημεία σαν κι αυτό μπορείτε να καθαρίσετε μέσα σε λιγα λεπτά τεράστια κομμάτια του χάρτη

Εκεί που φυσικά το παιχνίδι ξεχωρίζει από τα τυπικά stealth τρίτου προσώπου είναι ο όλος sniping μηχανισμός. Το κεντρικό στοιχείο σχεδιασμού είναι το κράτημα της ανάσας του παίκτη, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια βολής καθιστώντας τις εκτελέσεις εύκολες, δίνοντας σε συνδυασμό με τις κλασικές σκηνές εκτέλεσης σε αργή κίνηση την χαρακτηριστική κινηματογραφική αίσθηση για την οποία φημίζονται τα SE. Στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας, η χρήση ή όχι του βοηθήματος σκόπευσης καθορίζει το πόσο εύκολα μπορείς να πετύχεις τους αντιπάλους και μιλάμε για μέρα με τη νύχτα.

005SE4Το HUD σκόπευσης, γεμάτο πλήροφορίες σχετικά με την απόσταση, το zeroing κλπ

Κατά τα άλλα, αξίζει να αναφερθεί πως, εκτός της εκτενούς Campaign, υπάρχει και ένα συμπαθητικό co-op mode, που πάντως δρα απλά συμπληρωματικά στο κυρίως μενού.

Τεχνικός τομέας

Όχι κι άσχημος. Η Rebellion, αν και όπως προαναφέραμε είναι στούντιο μεσαίου μεγέθους και χωρίς πολλές υψηλές διασυνδέσεις σε επίπεδο διανομής, διαθέτει ηγεσία που προφανώς ενδιαφέρεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο PC. Υπήρξε άλλωστε από τα πρώτα στούντιο που έσπευσαν να υιοθετήσουν το Mantle, με το τρίτο μέρος της σειράς Sniper Elite, ενώ και ο διάδοχός του κυκλοφόρησε με υποστήριξη DX12 και async compute. Τα γραφικά του SE4 χωρίς να είναι εξαιρετικά, παρουσιάζονται ανώτερα από του τρίτου μέρους και συμβαδίζουν με τα δεδομένα της εποχής. Ο φωτισμός είναι λεπτομερής, το shadow mapping συμπαθητικό, το draw distance πολύ καλό (απαραίτητο σε sniper τίτλο φυσικά) και το animation βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχο. Μόνο κάποια μοντέλα χαρακτήρων κρίνονται κάπως φτωχά. Ουσιαστικά το μόνο ψεγάδι του τίτλου είναι κάποια στιγμιαία, τυχαία κολλήματα που παρατηρούνται υπό το DX12 api αν ο χρήστης επιλέξει τα ακουστικά ως έξοδο ήχου και κάποιες μικροατέλειες στα cinematics. Η απόδοση στο σύστημα της δοκιμής (FX 8320 στα 4.6GHz/R9 Rano σε διαμόρφωση συχνότητας Fury X-1050MHz) και σε ανάλυση 1440p κυμαίνεται συνήθως στα ικανοποιητικά 75-95 fps ενώ δεν πέφτει πουθενά κάτω από τα 60.

006SE4

Κλείνοντας

To Sniper Elite 4 είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, δεν υπάρχει αμφιβολία εδώ. Και το gameplay του έχει πετύχει καλή δοσολογία μεταξύ TPS και Stealth, ικανό να ψυχαγωγήσει οπαδούς και των δύο κατηγοριών. Μήπως ήρθε η ώρα όμως η Rebellion να πειραματιστεί και με κάτι άλλο εκτός του Β’ ΠΠ;

 

Ευχαριστούμε την IGE Group για τη διάθεση του review code.

Pros

  • Πλούσιο και απολαυστικό gameplay
  • Ικανοποιητική διάρκεια campaign στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας
  • Βελτιωμένος σχεδιασμός επιπεδων

Cons

  • Η ΑΙ θέλει δουλειά ακόμα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

2 Comments

  1. Η σειρά Sniper Elite είναι για μένα από τις περιπτώσεις που μου φαίνονται ενδιαφέρουσες επί χάρτου, ίσως ασχοληθώ και είκοσι λεπτά, αλλά στην τελική δεν με τραβάνε για να επενδύσω ιδιαίτερο χρόνο. Χαίρομαι πάντως να διαπιστώνω πως έχουμε ποιοτικές κυκλοφορίες ακόμη και σε τέτοιες “niche” κατηγορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL