SPECIALS

Το Rogue Trader συνδυάζει Fallout με… Mass Effect

Το Warhammer 40k: Rogue Trader της Owlcat Games, που ανακοινώθηκε επισήμως τον Ιούνιο που μας πέρασε, θα είναι το πρώτο “καθαρόαιμο” cRPG που δημιουργήθηκε ποτέ στο γνωστό σύμπαν της Games Workshop. Η Alpha version του game έγινε διαθέσιμη μόλις πριν λίγες εβδομάδες, και, νομοτελειακά, τα πάντα σε αυτήν την πρώιμη έκδοση είναι επιρρεπή σε αλλαγές μέχρι την ημέρα της τελικής κυκλοφορίας, όμως κάποια θεμελιώδη στοιχεία ξεχωρίζουν και λογικά θα μείνουν λίγο ή πολύ σταθερά μέχρι τέλους. Και, με βάση αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία, θα έλεγα πως εκ πρώτης όψεως το Rogue Trader φέρνει στο μυαλό μου μια… μείξη Fallout/Wasteland 3 και Mass Effect. Αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή.

Rogue Trader character sheet
Αναμενόμενα, η Alpha δεν προσφέρει πλήρεις δυνατότητες δημιουργίας χαρακτήρα – ενδεικτικό το ότι δεν μπορούμε καν να ορίσουμε όνομα πέραν του default “Rogue Trader”. Παρατηρείστε και τα placeholder εικονίδια σε πολλά abilities και traits.

Το περιεχόμενο της Alpha ξεκινάει ουσιαστικά μετά τον πρόλογο του πλήρους παιχνιδιού, όταν ο πρωταγωνιστής Rogue Trader (ένας πράκτορας στην υπηρεσία του Θεού-Αυτοκράτορα της Ανθρωπότητας, με αρκετά ελεύθερο ρόλο και δικαιοδοσία εξερεύνησης, εμπορίου και ίδρυσης αποικιών στο όνομά Του) λαμβάνει το Warrant που τον εξουσιοδοτεί να ασκήσει το ρόλο του στον επικίνδυνο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο αστρικό τομέα του Koronus Expanse. Η πρώιμη έκδοση πάντως προσφέρει πρόσβαση σε αρκετά γενναιόδωρο τμήμα του παιχνιδιού: εξερεύνηση και εντοπισμός resources και δραστηριοτήτων στο 1/3 περίπου του (επαρκώς τεράστιου, εκ πρώτης όψεως) συνολικού χάρτη του Koronus Expanse, πρόοδος στο κυρίως σεναριακό νήμα που αντιστοιχεί στο Chapter 2 του τελικού game, αύξηση Reputation με τις 4 (προς το παρόν, έστω) factions του κόσμου, αύξηση του Profit Factor (ουσιαστικά κάτι σαν νομισματική μονάδα που αντιστοιχεί στον πλούτο της εμπορικής δυναστείας μας και με την οποία πραγματοποιούμε τις περισσότερες συναλλαγές) και σε αρκετές άλλες δευτερεύουσες δραστηριότητες και πτυχές του gameplay.

Rogue Trader Alpha dialogue
Στους διαλόγους παρέχονται επιλογές για όλα τα RP γούστα, από φουλ φανατικό υπέρμαχο του Αυτοκράτορα μέχρι πιο… ελευθεριακό Rogue Trader που δεν έχει ενδοιασμούς στη συνδιαλλαγή με τις δυνάμεις του Χάους.

Ο Falloutικός παράγοντας που επεσήμανα εντοπίζεται ασφαλώς στις turn-based μάχες (και μάλιστα αποκλειστικά turn-based, σε αντίθεση με τα έως τώρα εγχειρήματα της εταιρείας που εστίαζαν πρωτίστως στο Real-Time-With-Pause), αλλά κυρίως στο ιδιαίτερα σκοτεινό χιούμορ που διακατέχει τον συγγραφικό τομέα. Κάποιος που ταυτίζει το 40k σύμπαν με πιο “grimdark” σκηνικά ίσως αισθανθεί πως η ύπαρξη τέτοιου χιούμορ είναι κάπως παράταιρη, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό ταιριάζει με το ύφος του αρχικού Rogue Trader rulebook που ήταν αρκετά πιο ανάλαφρο και σαρκαστικό σε σχέση με μετέπειτα προσθήκες στο σύμπαν. Και μη φανταστείτε προφανώς ότι οι χαρακτήρες κάθονται και λένε ανέκδοτα αναμεταξύ τους ή πετάνε χαζά one liners – το χιούμορ είναι άκρως διακριτικό, και εντοπίζεται κυρίως στην απόδοση της υπερβολής που είναι ταυτόσημη με το 40k σύμπαν: όταν, για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής συνομιλεί με ένα άτομο που εμφανίζει σαφείς αιρετικές τάσεις, και προσφέρεται στυγνά στο διάλογο η επιλογή “[Immediately execute the heretic]“… ε δε μπορείς, θα γελάσεις. Και μετά προφανώς θα τον εκτελέσεις επειδή έτσι πρέπει

Rogue Trader Space Combat
Το παιχνίδι διαθέτει και σκηνικά, πάντα turn-based, διαστημικών μαχών!

Έπειτα έχουμε τον παράγοντα Mass Effect, ο οποίος δε θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τομέα της αστρικής εξερεύνησης. Πραγματικά, ο τρόπος που κινούμαστε από σύστημα σε σύστημα, αλλά και που σκανάρουμε για points of interest τους πλανήτες μέσα στο εκάστοτε σύστημα, μοιάζει παρμένος αυτούσιος από το Mass Effect 2 ή 3. Προφανώς υπάρχει η ειδοποιός διαφορά της ύπαρξης του Warp, το οποίο αποτελεί ξεχωριστό gameplay μηχανισμό από μόνο του αυξάνοντας τη δυσκολία της μετακίνησης από σύστημα σε σύστημα.

Έχω την εντύπωση πως ο μηχανισμός αυτός θα είναι συνδεδεμένος με κάποιου είδους “ship management” σύστημα αντίστοιχο με τα προηγούμενα games της Owlcat, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα στην Alpha οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά. Πάντως, με βάση τα σχετικά με τη φύση του Warp random events που προκύπτουν κατά την εξερεύνηση, η λογική λέει πως θα υπάρχουν στο τελικό game έστω κάτι σαν μετρητές για τον πληθυσμό και το morale του Voidship που διοικούμε, μετρητές που θα επηρεάζονται από την επιτυχία ή αποτυχία των ταξιδιών μας και που με τη σειρά τους θα επηρεάζουν με κάποιο τρόπο το gameplay.

Rogue Trader Koronus Expanse map
Υπάρχει και η δυνατότητα να κάνουμε plot καινούργια routes από σύστημα σε σύστημα, ανεξαρτήτως απόστασης. Αλλά επί της αρχής ο αστρικός χάρτης δε μπορεί παρά να θυμίζει τα Mass Effect σε λογική.

Άλλα συστήματα που προς το παρόν απουσιάζουν αλλά πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι την τελική έκδοση αφορούν το Alignment του χαρακτήρα μας (το οποίο λογικά θα αφορά τη στάση ως προς το δίπολο God-Emperor vs Ruinous Powers), τη δυνατότητα παραμετροποίησης των αποικιών που ιδρύουμε στο Koronus Expanse, την τροποποίηση του οπλισμού του Voidship με τις ανάλογες επιπτώσεις στις επιδόσεις κατά το σκέλος space combat, την επέκταση του συστήματος reputation και των επιπτώσεων αυτού. Πέρα προφανώς από το εκτενέστερο customization του χαρακτήρα μας, αλλά και από τομείς όπως τα μοντέλα των χαρακτήρων, η προσθήκη εκτενέστερου voice-acting, τα εικονίδια των skills/traits ή και ο σχεδιασμός του UI. Οι δημιουργοί βέβαια έχουν αναφέρει πως λίγο-πολύ τα πάντα είναι ανοιχτά, με ακόμα και θεμελιώδεις τομείς του game να υποστούν πιθανές, ήπιες ή εκτενείς, τροποποιήσεις και redesign μέχρι την τελική κυκλοφορία.

Rogue Trader Chaos Marine
Τα πράγματα μόλις σοβάρεψαν…

Έχω κάποιες ενστάσεις-επιφυλάξεις στην σχεδόν 30ωρη έως τώρα ενασχόλησή μου, κυρίως ως προς τον τομέα space combat αλλά και την in-game απόδοση του μεγέθους και της κλίμακας του κόσμου (για παράδειγμα, όταν διαβάζεις συνεχώς πως το Voidship κατοικείται από “χιλιάδες χιλιάδων πληρώματος” αλλά βλέπεις να περιφέρονται στη γέφυρα το πολύ καμιά 30αριά NPCs, φαίνεται κάπως λειψή η ατμόσφαιρα). Αυτό όμως δεν αναιρεί το γενικό πρώτο συμπέρασμα πως το Rogue Trader φαίνεται να είναι πραγματικά μια παιδική χαρά για τους φανς του σύμπαντος 40k. Γνώριμες παρατάξεις, φυλές και ιδεολογίες, γνώριμη τεχνολογία, γνώριμες συγκρούσεις, με δυνατότητα να συμμετάσχουμε οι ίδιοι και να επηρεάσουμε καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα σε μια γνήσια 40k ιστορία.

Το Rogue Trader δεν έχει ακόμα επισήμως ημερομηνία κυκλοφορίας. Με βάση την προϊστορία της Owlcat ομως, η λογική λέει πως θα κυκλοφορήσει 1 με 1μιση έτος μετά την ανακοίνωσή του, επομένως προς τα τέλη του 2023, με μια πιο εκτενή Beta έκδοση να γίνεται διαθέσιμη κάπου στο ενδιάμεσο. Μέχρι τότε… the Emperor Protects.


Follow us on Google News

Go to discussion...

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

8 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL