HARDWARE

CM Storm MS2K Optical Mouse

Η παρουσίαση ενός ποντικιού είναι πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είναι περίπου αδύνατη (έως και άτοπη) η αυστηρή αξιολόγησή τους. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο χρήσης,  διαστάσεις παλάμης/δακτύλων αλλά και τις δικές του προτιμήσεις αναφορικά με το τι θεωρεί βολικό ή εργονομικό. Παρόλα αυτά  υπάρχουν κάποια αντικειμενικά στοιχεία (όπως η τιμή, ο αριθμός των πλήκτρων ή ο σκοπός χρήσης) τα οποία μπορούν να εκτιμηθούν  και σε αυτά θα βασιστούμε εδώ.
 
Το CM Storm MS2K της δοκιμής μπορεί να αγοραστεί είτε μόνο του είτε ως μέρος του πακέτου Devastator (παρέα με το πληκτρολόγιο μεμβράνης MB24).  Πρόκειται για κλασικό ποντίκι 5+1 πλήκτρων (δύο βασικά, ένα στη ροδέλα, δύο στο πλάι και ένα ρύθμισης ευαισθησίας μεταξύ των 800/1600/2000 DPI). Ο δε αισθητήρας του είναι οπτικού τύπου και λειτουργεί στις περισσότερες επιφάνειες. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι παίζει.

Συσκευσία-εμφάνιση-κατασκευή

Το ποντίκι έρχεται σε μια πλαστική διάφανη συσκευασία ,η οποία περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο το ποντίκι. Δεν κάνω πλάκα, η συσκευασία δεν έχει τίποτε άλλο, βιβλιαράκια, δισκάκια, επιπλέον καλώδια κλπ. απουσιάζουν εντελώς, πράγμα που δεν ενοχλεί και ιδιαίτερα αφού συμβάλει στο να κρατηθεί η τιμή πολύ χαμηλά.Κατασκευαστικά το MS2K ικανοποιεί. Είναι συμπαγές, τα πλήκτρα έχουν γεμάτη αίσθηση και δίνουν την εντύπωση πως θα κρατήσουν στο χρόνο. Το ίδιο ισχύει  και για το (μακρύ USB) καλώδιο σύνδεσης. Διατίθεται μόνο σε μαύρο χρώμα με ηλεκτρικό μπλε φωτισμό, συνδυασμός που είναι μάλλον κοινός- αν σας αρέσουν τα εκκεντρικά ποντίκια το συγκεκριμένο δεν θα σας καλύψει.

Κράτημα/Εργονομία

To ΜS2K είναι ένα μεσαίου μεγέθους και βάρους ποντίκι, το οποίο έχει σχετικά επίπεδη μορφή, δηλαδή  δεν καμπυλώνει ιδιαίτερα στην κορυφή του. Αυτό σημαίνει πως γενικά προορίζεται για όσους κρατούν το ποντίκι με την μέθοδο της παλάμης, απλώνοντας δηλαδή το χέρι τους πάνω στην επιφάνειά του και πιέζοντας τα βασικά πλήκτρα με το κάτω μέρος του δείκτη και του μέσου.  Εγώ όμως ανήκω στο άλλο στρατόπεδο , σε αυτούς  δηλαδή που πιέζουν τα πλήκτρα με τα ακροδάχτυλά τους . Σε ήπια χρήση (γραφείου ή μη action gaming) δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων. Σε κατάσταση έντονου gaming όμως τύπου FPS (με έντονη χρήση των πλαϊνών πλήκτρων)  το MS2K δεν με βολεύει – η παλάμη μου δεν ασκεί αρκετή δύναμη στο ποντίκι και αυτό μετακινείται, ελαφρά μεν (αφού διαθέτει σταθερές ελαστικές βάσεις), ενοχλητικά δε, όταν πιέζω τα δύο πλαϊνά πλήκτρα, τα οποία κατά τα άλλα βρίσκονται σε καίρια θέση και λειτουργούν ικανοποιητικά (υπάρχει και ελαστικό εξόγκωμα για να κάθεται ο αντίχειρας όταν δεν τα πιέζει). Η παρουσία τους επίσης σημαίνει πως το ποντίκι δεν είναι αμφιδέξιο, παρά σχεδιασμένο για δεξιόχειρες. Η ροδέλα έχει βαριά αίσθηση (ακριβώς όπως μου ταιριάζει δηλαδή) και το πλήκτρο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί  χωρίς ταυτόχρονη ανεπιθύμητη κύλιση.  

003MS2KΗ λαβή σας είναι παλάμης (palm grip)…

004MS2K…ή ακροδάχτυλων (claw grip); Να σημειωθεί πως όντας μάλλον μεγαλόσωμος, τα χέρια μου είναι μεγαλύτερα του μέσου όρου.

Συμπέρασμα

Το MS2K αποτελεί μια πολύ προσιτή λύση για όσους gamers δυσπιστούν ακόμα για την χρησιμότητα ενός αμιγώς gaming ποντικιού. Γιατί παρόλο που είναι  φθηνό και εντελώς σπαρτιατικό, είναι πραγματικό gaming mouse.  Σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει όσους έχουν συνηθίσει στα μεγάλα/ακριβά ονόματα του χώρου με τον υψηλό βαθμό παραμετροποίησης, το συνοδευτικό software και τα πολλά πλήκτρα (αν και ως εφεδρικό δεν είναι καθόλου άσχημο). Αν όμως δεν έχετε ακόμα «αποφοιτήσει» από τα κλασικά desktop ποντίκια, το χαμηλό κόστος του MS2K σας δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα για να κάνετε το βήμα προς τα πραγματικά gaming περιφερειακά , ιδιαίτερα  όταν δεν έχει και τίποτα να  ζηλέψει από ακριβότερες μονάδες τύπου Razer Abyssus.

CM Storm ΜS2K
Σύνδεση : USB
Μέγιστο DPI: 2000
LED: Mπλε ηλεκτρικό
Διαστάσεις 119,1×64,6×36,7mm
Βάρος: 128g
Τιμή 14,9 ευρώ

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

13 Comments

  1. πολύ καλη πρόταση για πόντικα, αν δεν τα ειχα ηδη ακουμπήσει πιθανόν θα το τιμούσα
    Αλήθεια επι ευκαιρίας εχεις σκεφτεί να κάνεις μια πρόταση αγορών για ποντίκια αλλα και πληκτρολόγια/ χειρηστήρια με τις τιμές να κινούνται απο ~15-50 ευρώ, ξέρεις με κάποια να ειναι και RQ approved και να τα προτείνεις να ανανεώνεται η λίστα οποτε χρειάζεται κλπ, η κάτι τέτοιο;

  2. Πάνω στην ώρα, απο προχτές που χάλασε το δεξί κλίκ εχω σπάσει τα δάχτυλα όλη την ώρα με τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου :p

    Βασίλη και εγώ μεγάλη παλάμη έχω και κάνω claw grip επίσης, τα κλασικά wheel mouse optical ενώ δεν με βολεύουν πολύ στην τελική χρήση στο χέρι μου φαίνονται μια χαρά… να του δώσω μια ευκαιρία εε?

  3. Tα windows 7 βλέπουν (αν δεν κάνω λάθος) πέντε πλήκτρα ούτως ή άλλως (όσα έχει το συγκεκριμένο ποντίκι) οπότε τα ρυθμίζεις απευθείας. Tα ποντίκια με επιπλέον πλήκτρα (πάλι αν δεν κάνω λάθος) χρησιμοποιούν software-μεσάζοντα που σου δίνει τη δυνατότητα να “βαφτίσεις” τα εξτρα πλήκτρα ως πλήκτρα/συντομεύσεις ή μακροεντολές του πληκτρολογίου.

  4. Κι εγώ τέρμα ελαφρύ το θέλω. Και το συγκεκριμένο είναι ελαφρύ μεν, στιβαρό δε. Ενώ συνήθως τα ελαφριά ποντίκια είναι πιο μαζεμένα. Το μόνο θέμα μου είναι στο πληκτρολόγιο που κολλάει μέσα ώρες ώρες το spacebar. Στον Κωτσόβολο μου είπαν ότι μάλλον το πάτησα πολύ γαμώ τη μάνα τους. Πιστεύω ότι λόγω συκευασίας μπορείς να τα ψιλαφήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL