SPECIALS

Steam In-Home Streaming Beta

Η ιδέα του game streaming δεν είναι καινούρια. Πριν από μερικά χρόνια οι υπηρεσίες Onlive και Gaikai κέρδιζαν εικονικά και πραγματικά πρωτοσέλιδα με τις υποσχέσεις τους για κατάργηση της ανάγκης αγοράς ακριβού hardware, αφού (υποτίθεται πως) όλο το βάρος του rendering θα έπεφτε σε απομακρυσμένα κέντρα επεξεργασίας. Δυστυχώς η θεωρία αποδείχθηκε πως απείχε αρκετά από την πράξη, αφού τόσο το lag όσο και διάφοροι άλλοι αντικειμενικοί παράγοντες (π.χ. η μέτρια απόδοση των υπαρχουσών broadband συνδέσεων ή τα όρια μηνιαίας κατανάλωσης bandwidth) έβαλαν φρένο σε αυτές τις φιλόδοξες κατά τα άλλα προσπάθειες. Λίγο μετά άρχισαν να ξεπηδούν διάφορες άλλες προσπάθειες για την καθιέρωση αυτή τη φορά του in-home streaming, του streaming δηλαδή όχι από έναν απομακρυσμένο server αλλά από μια κεντρική συσκυεή εντός του οικιακού μας δικτύου. Προϊόντα όπως το Shield της Nvidia, αλλά και οι κονσόλες Wiiu και Vita των Nintendo και Sony αντίστοιχα, έφθασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά δεν κατάφεραν να διακριθούν σε επίπεδο πωλήσεων. Η ανάγκη αγοράς επιπλέον hardware αποτέλεσε ασφαλώς ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για την καθιέρωσή τους. 

Η Valve επιχειρεί να άρει αυτό το εμπόδιο με την δική της υπηρεσία για in-home streaming, η beta της οποίας ξεκίνησε μέσα στον Δεκέμβριο. Με την ολοκλήρωση της beta η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη ελεύθερα για όλους τους χρήστες του Steam και δεν χρειάζεται αγορά καινούριου hardware για τη χρήση της. Το μόνο που απαιτείται για το streaming των παιχνιδιών σας από το Steam είναι:

 – Δύο (ή περισσότεροι) υπολογιστές που να μπορούν να τρέξουν τον Steam client

– Ένα δίκτυο, ενσύρματο ή ασύρματο, που να τους ενώνει

Αυτά! Για την ώρα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε hardware, αρκεί απλώς ο υπολογιστής που θα δεχθεί το streaming να είναι στοιχειωδώς ισχυρός για να αποκωδικόποιήσει το stream χωρίς απώλειες. Από εκεί και πέρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ποιότητα του οικιακού σας δικτύου και το διαθέσιμο bandwidth. To δικό μου οικιακό δίκτυο είναι… ανεπαρκές. Ο router είναι αυτός που πήρα από την εταιρία τηλεπικοινωνιών η οποία μου παρέχει τις υπηρεσίες της και έχει την εκνερυστική τάση να “μπουκώνει” όταν πρέπει να μεταφέρει μεγάλο όγκο δεδομένων συνεχόμενα. Όχι και το καλύτερο για in-home streaming! Παρ’ όλα αυτά, μόλις διαπίστωσα οτι έγινα δεκτός στην beta του in-home streaming αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου streamάροντας gameplay από το κεντρικό μου PC (Core 2 Quad, 8GB RAM, Geforce GTX 660) σε έναν παλιό Pentium 4 που έχω σε άλλο δωμάτιο. Η όλη διαδικασία ήταν απλούστατη και ουσιαστικά δεν απαιτούσε κάτι περισσότερο από την εγκατάσταση του Steam client στα δύο μηχανήματα και το log-in με τον ίδιο λογαριασμό. Από εκεί και πέρα το in-home streaming ενεργοποείται αυτόματα, αρκεί φυσικά οι δύο υπολογιστές να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Πλέον στις κλασικές επιλογές για Install και Play των παιχνιδιών μας έχει προστεθεί μία ακόμα, η “Stream”. Επιλέγοντάς την για κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται εγκατεστημένο στον κεντρικό υπολογιστή, το παιχνίδι εκτελείται και ο δεύτερος υπολογιστής αναλαμβάνει το ρόλο του “δέκτη” της εικόνας.

SteamStreaming3Παιχνίδια όπως το FM 2014 λειτουργούν πολύ καλά μέσω streaming.

Τώρα, όσον αφορά την ποιότητα του streaming και τις πιθανές ατέλειες, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα άξια προσοχής. Καταρχάς θα χρειαστείτε όπως είπαμε ένα σχετικά ποιοτικό router που να μην χάνει packets, μια ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση επαρκούς εύρους και βεβαίως ένα αρκετά σταθερό framerate στον κεντρικό υπολογιστή. Φρόντισα να δοκιμάσω το in-home streaming σε διάφορα παιχνίδια, από παραδοσιακά mouse-driven games όπως το Football Manager και το Blackguards μέχρι action games που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά και multiplayer first person shooters όπως το Counterstrike: Global Offensive. Στα mouse-driven games η εμπειρία ήταν πάρα πολύ καλή αφού η απόκριση του παιχνιδιού στις εντολές του παίκτη ήταν άμεση, ενώ η έλλειψη ανάγκης για γρήγορες κινήσεις κατέστησε εντελώς ασήμαντο τον παράγοντα του lag. Στα action games προφανώς η κατάσταση ήταν διαφορετική, ο έλεγχος ήταν εξίσου “σφικτός” όμως η ελαφριά καθυστέρηση στην απεικόνιση (display lag) και τα σποραδικά σπασίματα  έκαναν το παιχνίδι σαφώς λιγότερο ευχάριστο σε σχέση με την πρώτη περίπτωση. Παίζοντας Call of Juarez Gunslinger το lag βρισκόταν σε ανεκτά επίπεδα και δεν με προβλημάτισε, μπόρεσα να παίξω με σχετική άνεση. Στο Global Offensive όμως η ύπαρξη του lag είχε εμφανή επίπτωση στις επιδόσεις μου και η όλη εμπειρία αποδείχθηκε μάλλον κουραστική, έως και εκνευριστική σε κάποια σημεία. Το lag πάντως είναι πιθανό να μειωθεί στο μέλλον όταν η Valve ενσωματώσει δυνατότητα για hardware decoding του stream. Το streaming παιχνιδιών που βασίζονται σε DirectX 10/11 ή OpenGL γίνεται συνήθως ομαλά και χωρίς απώλεια frames. Στο DirectX 9 ωστόσο υπάρχει ένας εγγενής περιορισμός που ρίχνει το framerate αρκετά οπότε θα πρέπει είτε να ρίξετε την ανάλυση και τις λεπτομέρειες είτε να συμβιβαστείτε με framerate της τάξης των 30 fps.

SteamStreaming4Στα shooters θα χρειαστείτε είτε κορυφαίο router είτε… ανοχή στα χαμηλά framerates και το lag.

Σύνολικά, κρίνοντας το Steam in-home streaming ως μια δωρεάν υπηρεσία που βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση beta, θα έλεγα οτι βρίσκεται ήδη σε ένα καλό επίπεδο. Η σύνδεση μεταξύ υπολογιστών γίνεται γρήγορα και χωρίς την ανάγκη για παρέμβαση του χρήστη, η ποιότητα απεικόνισης του stream  είναι πολύ καλή και το gameplay αποδείχθηκε σε γενικές γραμμές ευχάριστο. Υπάρχουν βεβαίως πολλά περιθώρια βελτίωσης, τόσο μέσω της ενεργοποίησης του hardware decoding όσο και στο framerate των παιχνιδιών που τρέχουν σε DirectX 9, αν και στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να γίνει κάτι. Πρόσφατα μάλιστα η Valve πρόσθεσε τη δυνατότητα για streaming των non-steam games, οπότε είναι σαφές οτι η εταιρία θα συνεχίσει να βελτιώνει την υπηρεσία στο μέλλον. Εάν μάλιστα έρθει και η υποστήριξη για συσκευές Android / iOS τότε η ευελιξία της υπηρεσίας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, πάντα χωρίς κόστος για τον τελικό χρήστη. Για να είστε και εσείς υποψήφιοι για εισαγωγή στην beta του Steam In-Home Streaming αρκεί απλώς η εγγραφή σας στο κατάλληλο Steam group.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

6 Comments

  1. Αρκετά ενδιαφέρον και προσεγγίζει την καινούργια τάση στο χώρο (το streaming). Παρόλα αυτά δεν πιστεύω πώς είναι κάτι διαφορετικό από το πώς χρησιμοποιείται το ήδη αρκετά διαδεδομένο twitch.tv (το οποίο αρκετά παιχνίδια το ενσωματώνουν πλήρως στα menu τους, πχ. Company of Heroes 2). 🙂

  2. Παύλο δε μιλάμε απλως για την αποστολή βίντεο απο τον ενα υπολογιστη στον άλλο. Μέσω της υπηρεσίας μπορείς να παίξεις το παιχνιδι απευθειας απο τον δεύτερο υπολογιστη, π.χ. μπορείς να παίξεις το Crysis σε ενα φθηνό netbook με τον κεντρικό σου υπολογιστη να αναλαμβάνει την επεξεργασία και να στέλνει το stream στο netbook. Είναι μεγάλη μαγκια, έπρεπε να το εξηγήσω καλυτερα για να γίνει κατανοητό σε όσους δεν είχε τύχει να το ακούσουν μέχρι σήμερα.

  3. Χλωμό. Θέλει θεϊκή σύνδεση, για να δουλέψει σε απαιτητικούς ως προς το υλικό τίτλους, που είναι και το ζουμί. Και φαντάσου τι υποδομές θέλει από την μεριά του ISP. Α, και θέλω τα παιχνίδια/προγράμματα στον δίσκο μου. Και μετά δες και το εξής. Το 2002. ήθελες 1500€ για καλό gaming PC. Τώρα το έχεις με τα μισά. Και λιγότερο. Σε λίγα χρόνια;

  4. Σε casual επίπεδο ίσως. Όπως αναφέρει και στο άρθρο, αυτό το έστω 15ms lag είναι καταστροφικό σε οτιδήποτε competitive ή γενικά γρήγορο.
    Για το in-house streaming δεν βλέπω το λόγο πάντως. Αν δεν προχωρήσει το θέμα σε smartphones/tabs ή integrated σε τηλεοράσεις ποιος ο λόγος να μπλέκεις με streaming και να μην τραβήξεις ένα wireless hdmi ή έστω καλώδιο.
    Tι χρησιμότητα έχει; Να παίζεις στη TV; Αν ο pc gamer ήθελε να παίζει στη TV θα έβαζε το pc στη TV ή θα είχε κονσόλα. Για τις φορές που θες να παίξεις κάνα pro με τη παρεά; Αυτά τα games τρέχουν σε οτιδήποτε, εφόσον θα έχεις ήδη κάποιο “Steam Machine”, ποιος ο λόγος να μην το τρέχεις locally;

    @vtheofilis Σίγουρα έχει πέσει το κόστος του hardware όχι όμως στο μισό. Ο λόγος που θες τα μισά σήμερα (χθές πλέον) για ένα καλό gaming pc είναι το bottleneck που υπήρχε επειδή ήταν παλιές οι κονσόλες και τα games πάντα ήταν targeted σε αυτές. Με τη νέα γενιά μάλλον θα χρειαστεί να βάλουμε πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη, ειδικά αν αρχίσει να είναι το pc πάλι το target platform, για development, και το porting γίνεται στις κονσόλες.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL