SPECIALS

Steam Sales: Οι επτά “χρυσοί κανόνες” (Update)

Οι φανατικοί της αγοράς retail δεν πρόκειται να παρασυρθούν απο τις προσφορές του Steam, αφού το δέλεαρ ενός όμορφου κουτιού δε μπορεί να αντικατασταθεί από μια ελαφρώς χαμηλότερη τιμή. Για τους υπόλοιπους όμως, οι εκπτώσεις της γνωστής υπηρεσίας ψηφιακής διανομής αποτελούν ιδανική ευκαιρία για την αγορά games σε πολύ χαμηλές τιμές, συγκριτικά με το σύνηθες κόστος τους στην ίδια υπηρεσία. Χιλιάδες gamers θα προβούν στις  ψηφιακές αγορές τους δαπανώντας σεβαστά ποσά, πώς θα αποφευχθεί όμως η σπατάλη χρημάτων και οι ανούσιες αγορές; Για να βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων σας, παρουσιάζουμε τους επτά κανόνες που όλοι θα πρέπει να ακολουθούν στις Steam sales ώστε να μην παρασύρονται και μετά κλαίνε πάνω από το άδειο πορτοφόλι τους! Ακολουθήστε τους με ευλάβεια και να είστε σίγουροι οτι θα βγείτε αλώβητοι από τις Steam sales με καινούρια παιχνίδια για να παίξετε, αλλά χωρίς να καταστραφείτε οικονομικά.

{youtube}bUo1PgKksgw{/youtube}

Χρυσός Κανόνας #7: Αξιοποιούμε τις Trading Cards

Λίγο πριν από την έναρξη της Summer Sale 2013 η Valve αποφάσισε να ενσωματώσει υποστήριξη για Trading Cards σε διάφορα δημοφιλή games. Με απλά λόγια, οι Trading Cards είναι διακοσμητικές κάρτες που αποδίδονται αυτόματα από το Steam σε όσους ασχολούνται με τα εν λόγω παιχνίδια (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το επίσημο FAQ). Αν κάποιος χρήστης συμπληρώσει ολόκληρο το σετ ενός παιχνιδιού, τότε μπορεί να “κάψει” τις κάρτες για να κατασκευάσει ένα Badge, ένα διακοσμητικό “μετάλλιο” από το συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο θα εμφανίζεται στο Steam Profile και θα αυξήσει το Steam Level του κατά 100 XP. Αν λοιπόν αποκτήσετε κάποιες κάρτες παίζοντας τα αντίστοιχα games, έχετε δύο επιλογές: Είτε κυνηγάτε και τις υπόλοιπες (αγοράζοντας από την Market ή ανταλλάσσοντας με φίλους σας) ώστε να συμπληρώσετε το σετ και να αποκτήσετε το σχετικό Badge, είτε τις βγάζετε προς πώληση στη Market για να κερδίσετε χρήματα σε Steam credit! Πάντως καλό θα ήταν να αποφύγετε την αγορά ενός παιχνιδιού μόνο και μόνο επειδή έχει trading cards, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα που θα βγάλετε δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος αγοράς. Αν πάντως έχετε βάλει στο μάτι ένα παιχνίδι που τυχαίνει να έχει υποστήριξη για trading cards, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες να μειώσετε εμμέσως τη δαπάνη μέσω της πώλησης των καρτών του.

Χρυσός Κανόνας #6: Ορίζουμε budget

Πριν αρχίσει μία από τις προγραμματισμένες ετήσιες Steam Sales (όπως η περασμένη Christmas Sale και η τρέχουσα Summer Sale) αποφασίζουμε το μπάτζετ που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε για την αγορά παιχνιδιών. Οι έμπειροι… επιζήσαντες από προηγούμενες Steam Sales έχουν να διηγηθούν αρκετές ιστορίες τρόμου για ανεξέλεγκτο σερί αγορών και λογαριασμούς αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Μην τις προσπεράσετε βιαστικά χωρίς να τις πάρετε στα σοβαρά! Η ψυχολογία των sales είναι περίεργη, η σελίδα του Steam γεμίζει από προσφορές και ποιοτικά games, δεν είναι καθόλου δύσκολο να παρασυρθείτε σε αγορές που δεν θα κάνατε σε άλλη περίπτωση. Ορίστε από πριν ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων το οποίο μπορείτε να δώσετε χωρίς να πονέσει η τσέπη σας και τηρήστε το ευλαβικά μέχρι την ολοκλήρωση της Sale. Μοιράστε το σε βάθος χρόνου ώστε να “είστε στο παιχνίδι” μέχρι την τελευταία ημέρα εκπτώσεων και κάντε μια οικονομική υπέρβαση μόνο αν βγει σε προσφορά ένα παιχνίδι που θέλετε οπωσδήποτε να παίξετε εδώ και τώρα. Μην αφήσετε σε καμία περίπτωση ανοικτό το θέμα του μπάτζετ, είναι σίγουρο πως στο τέλος δεν θα πιστεύετε οτι ξοδέψατε τόσα πολλά. Προσοχή!

steamsaleadvice02

Χρυσός Κανόνας #5: Ορίζουμε τιμή για κάθε game

Πέρα από τον ορισμό ενός γενικού “πρoϋπολογισμού” για τις Steam Sales, εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξετε συγκεκριμένη τιμή στην οποία είστε διατεθειμένοι να αγοράσετε ένα παιχνίδι. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το Elder Scrolls V: Skyrim, αναλογιστείτε την αξία την οποία αποδίδετε στο παιχνίδι και το βαθμό της επιθυμίας που έχετε για να το παίξετε, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η παλαιότητα του παιχνιδιού, τυχόν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, ή ακόμα και την κατάσταση που επικρατεί στο multiplayer ενός παιχνιδιού. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, καταλήξτε σε μία τιμή την οποία δεν θα είχατε προβλημα να πληρώσετε και δεν θα νιώθατε οτι δώσατε παραπάνω από όσο άξιζε για εσάς. Όταν το παιχνίδι βγει τελικά σε προσφορά, δείτε αν η προσφερόμενη τιμή βρίσκεται κοντα στην επιθυμητή τιμή που προϋπολογίσετε και πράξτε αναλόγως. Μια απόκλιση της τάξης του 10-15% δεν είναι μεγάλη οπότε κατά πάσα πιθανότητα αξίζει να επενδύσετε. Αν η τιμή ξεφεύγει από τα όρια αυτά, είναι μάλλον καλύτερο να περιμένετε για κάποια μελλοντική προσφορά.

steamsaleadvice01

Χρυσός Κανόνας #4: Αγοράζουμε αυτά που θα παίξουμε

Το δεύτερο πιο συνηθισμένο λάθος στο οποίο υποπίπτουν οι “νέοι” σε Steam Sales. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος και (για τους περισσότερους) λίγος, οπότε η ώρα που μπορεί να αφιερωθεί στο gaming είναι περιορισμένη. Στις Steam Sales θα βρίσκετε κάθε μέρα δεκάδες παιχνίδια σε προσφορά, πολλά από τα οποία μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Άρα, τα αγοράζουμε άμεσα; Όχι! Η τιμή των games γνωρίζουμε όλοι πως έχει πτωτικές τάσεις σε βάθος χρόνου. Ένα παιχνίδι που βγαίνει σήμερα σε προσφορά με -50%, είναι σχεδόν βέβαιο οτι μερικούς μήνες αργότερα θα πέσει στο -75% ή ακόμα περισσότερο. Αν το αγοράσετε και προλάβετε να το παίξετε μέχρι την επόμενη φορά που θα βγει σε προσφορά, έχει καλώς. Αν όμως το αγοράσετε τώρα και το παίξετε πολλούς μήνες μετά, τότε θα έχετε ξοδέψει χρήματα χωρίς να υπάρχει λόγος πέρα της… συλλογής εικονιδίων στη Steam Library. Υπολογίστε χονδρικά το χρόνο που αφιερώνετε στο gaming, αφαιρέστε το χρόνο που θα δαπανήσετε σε καινούριες κυκλοφορίες και δείτε αν θα προλάβετε να ασχοληθείτε με το υποψήφιο προς αγορά παιχνίδι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. σε ένα τρίμηνο. Αν ναι, αγοράστε το άφοβα. Αν όχι, τότε αφήστε το για κάποια επόμενη Sale όπου πιθανότατα θα το βρείτε σε ακόμα καλύτερη τιμή.

Χρυσός Κανόνας #3: Κυνηγάμε achievements/στόχους

Συχνά-πυκνά το Steam συνεργάζεται με developers ώστε αυτοί να προσθέσουν ειδικά χριστουγεννιάτικα achievements στα παιχνίδια τους. Τα achievements αυτά ενδέχεται να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, όμως ορισμένες φορές η Valve τα χρησιμοποιεί για να μοιράσει δώρα στους χρήστες της υπηρεσίας. Για παράδειγμα, στην περυσινή Christmas Sale οι gamers που ολοκλήρωναν τα συγκεκριμένα achievements μπορούσαν να κερδίσουν ακόμα και δωρεάν games! Αν λοιπόν δείτε οτι ένα παιχνίδι που έχετε αγοράσει στο Steam αποκτά ξαφνικά νέα achievements, κάντε μια προσπάθεια να τα μαζέψετε γιατί… δεν ξέρετε που μπορεί να χρειαστούν! Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα badges που μπορείτε να αποκτήσετε στο Steam, συμμετέχοντας στις εκπτώσεις ή ολοκληρώνοντας κάποια συγκεκριμένη ενέργεια (π.χ. να ποστάρετε μια recommendation για κάποιο παιχνίδι).  Προσοχή όμως, μην παρασυρθείτε από το “κυνήγι θησαυρού” και αγοράζετε παιχνίδια μόνο για τα achievements τους!

steamsaleadvice03

Χρυσός Κανόνας #2: Περιμένουμε τις Daily Deals

Το πιο συνηθισμένο λάθος στο οποίο υποπίπτουν οι “νέοι” σε Steam Sales. Ήδη από την πρώτη μέρα των εκπτώσεων θα βρείτε εκατοντάδες games σε προσφορά, ορισμένα που βγαίνουν ως Daily/Flash Deals και άλλα που απλώς έχουν κάποια έκπτωση χωρίς να ανήκουν στις προσφορές της ημέρας. Αν ενδιαφέρεστε για ένα παιχνίδι το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στα Daily Deals της συγκεκριμένης ημέρας, τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να βγει τις επόμενες ημέρες ως Daily Deal με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση! Άρα, ο κανόνας έχει ως εξής: Αν το παιχνίδι που μας ενδιαφέρει βγει σε Daily Deal, αγοράζουμε γιατί είναι σίγουρο οτι δεν πρόκειται να βγει σε μεγαλύτερη έκπτωση τις επόμενες μέρες. Αν το παιχνίδι εμφανιστεί ως Flash Deal, τότε υπάρχει πιθανότητα να βγει ως Daily Deal αργότερα αλλά πιθανότατα (όχι σίγουρα) σε παρόμοια τιμή, οπότε αγοράζουμε αν η τιμή είναι καλή. Τέλος, αν το παιχνίδι έχει απλώς μια έκπτωση χωρίς να ανήκει σε Daily/Flash Deal, τότε περιμένουμε μέχρι την τελευταία ημέρα των προσφορών μήπως και εμφανιστεί με μεγαλύτερη έκπτωση. Αν δεν εμφανιστεί, τότε αγοράζουμε πριν τελειώσει η Sale σε περίπτωση που η τρέχουσα τιμή μάς ικανοποιεί.

Χρυσός Κανόνας #1: Αυτοσυγκράτηση

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε οτι οι περισσότεροι από τους κανόνες θα πηδηχτούν από το παράθυρο μόλις ξεκινήσουν οι προσφορές, οπότε μια τελευταία και σύντομη συμβουλή: δείξτε αυτοσυγκράτηση! Μην αγοράζετε παρορμητικά, σκεφθείτε καλά πριν πατήσετε ” Add to cart” και να θυμάστε πάντοτε οτι θα υπάρξουν και άλλες Steam Sales στο μέλλον. Πάνω απ’ όλα, αγοράστε τα παιχνίδια που πραγματικά θέλετε να παίξετε ή σας κινούν το ενδιαφέρον, όχι απλά επειδή “έχουν χαμηλή τιμή”. Και για το τέλος, όταν αναπόφευκτα παραβιάσετε όλους τους παραπάνω κανόνες (όπως συμβαίνει συνήθως με όλους μας), ελάτε από το forum για να πείτε τον πόνο σας σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν το δράμα που περνάτε. Καλές αγορές!

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

15 Comments

  1. ο δικος μου κανονας: τσιμπα οτι βρεις κατο απο 5 ευρω και καποτε ηταν ΑΑΑ τιτλος, καποια στιγμη θα τον χρειαστεις (πχ προσφατα επαιξα το bloodmoney ου το ειχα παρει πριν 2 χρονια σε -75 και το καταφχαριστηθηκα. Επισης ειναι ευκαιρια να αγορασεις οτι επαιξες πειρατικα, για να φτιαξει το καρμα σου και να πας στον παραδεισο:p

  2. Πολύ ωραίο άρθρο έγραψες πάλι Steam maniac/Gabe fanatic Αλέξανδρε :p ! Ένα πλήρες walkthrough για να Steam sales, :). Ακολουθώ πιστά τους κανόνες 6,4,2,1. Είναι must για μένα, γιατί χάνω τη μπάλα εύκολα. Gotta catch em all !!!! Ας ελπίσουμε να μην παραστρατήσουμε ιδιαίτερα.

    Βάζω στην τράπεζα 20 ευρώ. Δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω. Με 20 ευρώ παίρνεις και 4-5 παιχνίδια στο 75% τους. Αν τελειώσουν ξαναβάζω, με ιδιαίτερη προσοχή να μην πέφτει σουκού και την πατήσουμε άσχημα. Ήδη τα παιχνίδια στη βιβλιοθήκη του Steam, είναι αρκετά για να περάσω κάμποσο καιρό. Θα τσιμπήσω μόνο παιχνίδια που πραγματικά θέλω να παίξω ή γουστάρω να παίξω σε ωραίες τιμές. Αποφεύγω παιχνίδια που θέλω να τα πάρω σε reatail και τσιμπάω παιχνιδάρες που κυκλοφόρησαν παλαιότερα και αξίζουν με τα 1000, απλά δεν τα αγόρασα νωρίτερα γιατί είναι αυτονόητο ότι η τιμή τους θα πέσει μέσα σε το πολύ 6 μήνες. Δηλαδή, από το ένα sale στο άλλο 😉 !

  3. Χαχαχαχα couldn’t agree more!!! :D:D Όχι εντάξει θα προσπαθήσω να κάνω οικονομία… Μέχρι τώρα έχω ξοδέψει κάτω από 15€ για όλες τις υπόλοιπες προσφορές (γκογκ, bundles κλπ), οπότε θα καταφέρω να αντισταθώ και στα steam sales (εδώ γελάμε :D) Οπότε ευελπιστώ να μην ξεπεράσω τα 25€… Ευχαριστούμε ναύαρχε για τους κανόνες, αλλά κάτι μου λέει θα τους γράψουμε κλασσικά στα παλιά μας υποδήματα….
    Α ακόμα ένας κανόνας για όσους έχουν ξοδέψει ήδη χρήματα σε προσφορές: “Μην νομίζετε ότι επειδή αντισταθήκατε μέχρι τώρα, θα συνεχίσετε έτσι!! Μην υποτιμάται τον Θεό Γκέιμπ!! Είναι ύπουλος και θα μας πάρει τα λεφτά χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι” 🙂

  4. Εγώ από πάντα στα Steam sales ακολουθούσα αυτούς τους κανόνες εκτός το 6, με αποτέλεσμα πέρυσι να ξοδέψω σχεδόν 80 ευρώ σε αυτά.:p Φέτος όμως έχω αποφασίσει για να περιοριστώ, να περάσω μια paysafe των 25 + 2.5 που μου έχουν περισσέψει και ότι πάρω με αυτά.

  5. Tα φετινα sales ειναι ο ορισμος του trollαρω… εχω βαλει στο ματι απο οταν ξεκινησαν τα sales ο far cry 3 και μπηκε σε πολλ που εννοειτε πως δεν βγηκε επειδη υπηρχαν καλυτερες προσφορες.. ετσι ξοδεψα μερικα λεφτα στο borderlands 2 με σκοπο να βαλω αυριο και αλλα.. βγαινω λοιπον σημερα μια βολτα και στις 1 ωρα τα μεσανυχτα ανοιγω το pc και τι βλεπω farc ry 3 40% για ακομα 2 ωρες!! απλως KILL ME

  6. Όπως τα λέει ο Συναγωνιστής Αρχαίος. Σε περιόδους Στήμ Σέηλς κανονίζουμε τις εξόδους με το ρολοϊ ώστε να προλαβαίνουμε κάθε ψηφοφορία και κάθε φουρνιά φλάς ντήλς. Και μην ξεχνάτε : Σέξ ιζ α λάη. 😀

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL