REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2022

Επαρκής βελτίωση;

To μεγάλο δίλημμα της χρονιάς είναι και πάλι μπροστά μας. Νέα χρονιά, νέο Football Manager, η κλασική ερώτηση: αρκούν οι νέες προσθήκες και βελτιώσεις για να δικαιολογήσουν την αγορά της φετινής έκδοσης ή θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσετε το προηγούμενο save σας μέχρι νεωτέρας; Τo περυσινό FM ξεκίνησε δεχόμενο γκολ από τα αποδυτήρια λόγω της ισχνής changelist αλλά εντέλει κατάφερε να γυρίσει το ματς λόγω των πολλών ουσιωδών βελτιώσεων στην match engine. Το FM 2022 καλείται να κάνει κάτι αντίστοιχο καθότι τα νέα features είναι ακόμη λιγότερα, όμως η Sports Interactive υπόσχεται ένα εντελώς νέο animation system που ενισχύει τον ρεαλισμό της match engine περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ας δούμε λοιπόν, είναι η βελτίωση τόσο σημαντική ώστε να υπερσκιάσει την έλλειψη άλλων features;

To πρωτάθλημα αρχίζει, η εξέδρα… οκ, σπανίως πλημμυρίζει στα ελληνικά γήπεδα.

Προτού συζητήσουμε τα περί της match engine, τα μόνα νέα features άξια αναφοράς στο υπόλοιπο παιχνίδι είναι μόλις δύο: η προσθήκη του Data Hub, μιας ειδικής σελίδας στην οποία μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα διάφορα στατιστικά της ομάδας σας μαζί με κάποια ανάλυση για τη σημασία τους, και ο νέος σχεδιασμός των staff meetings που πρακτικά συγκεντρώνει κάποια μηνύματα που σας έστελνε το staff σε μία διαδραστική οθόνη ώστε να είναι συγκεντρωμένα και να μην μπουκώνουν το inbox σας. Τα στατιστικά του Data Hub η αλήθεια είναι πως έχουν ενίοτε ενδιαφέρον, κυρίως όταν προσπαθείτε να βρείτε εξήγηση στο γιατί η ομάδα σας έχει πάρει τον κατήφορο. Φυσικά μην περιμένετε έτοιμες λύσεις, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν πάντα σε εσάς.

Η ανάλυση του Data Hub μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κενά και αδυναμίες της ομάδας σας ώστε να τα διορθώσετε μέσω της τακτικής ή… του μεταγραφικού παζαριού.

Ολοκληρώνοντας τα διαδικαστικά και λίγο πριν από τον πρώτο αγώνα, η προσμονή μου λόγω της υπόσχεσης για ένα εντελώς νέο animation system ήταν μεγάλη. Αν διαβάζετε τα ετήσια reviews που γράφω τα τελευταία χρόνια τότε πιθανώς να θυμάστε ότι το διαχρονικό παράπονό μου εστιαζόταν ακριβώς στα ζητήματα του animation, των ball physics και γενικά της ρεαλιστικής κίνησης των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. Όταν λοιπόν ξεκίνησε ο πρώτος αγώνας και είδα τα πρώτα δευτερόλεπτα αγωνιστικής δράσης, δεν σας το κρύβω ότι απογοητεύθηκα. Η βελτίωση του animation είναι ορατή, αλλά η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι ο βαθμός βελτίωσης δεν ήταν αυτός που περίμενα με βάση το focus των developers στο νέο σύστημα.

Η υπόσχεση για βελτιωμένο animation έγινε πραγματικότητα, αλλά η αλλαγή εκ πρώτης όψεως δεν είναι εντυπωσιακή.

Παίζοντας συνεχόμενα ματς άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή τόσο τα σημεία που βελτιώθηκαν όσο και αυτά στα οποία χρειάζεται ακόμα δουλειά. Οι επαφές των παικτών με τη μπάλα, ο τρόπος που αλλάζουν κατεύθυνση και τριπλάρουν, οι εναέριες μονομαχίες και οι αμυντικές επεμβάσεις είναι όλα σημεία που το νέο animation system επιτυγχάνει αισθητή βελτίωση σε σχέση με την περυσινή έκδοση. Από την άλλη η επιτάχυνση των παικτών, η βαρύτητα της μπάλας σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδίως οι αντιδράσεις των τερματοφυλάκων έχουν κληρονομήσει αρκετά από τα κουσούρια των προηγούμενων ετών. Αυτός είναι πιστεύω ο λόγος που το αναβαθμισμένο anmation system τελικά δεν καταφέρνει να αναμορφώσει πλήρως την εικόνα της match engine: τα απομεινάρια του παρελθόντος χαλάνε την γενικά βελτιωμένη εικόνα και δεν αφήνουν τον παίκτη να απορροφηθεί πλήρως στον αγώνα, θυμίζοντάς του ότι βλέπει μια εξομοίωση και όχι ένα κανονικό ματς.

Πολλά animations των παικτών έχουν βελτιωθεί, οι τερματοφύλακες όμως συνεχίζουν να έχουν αφύσικες αντιδράσεις και αντανακλαστικά καθώς συχνά εκτινάσσονται προς την κατεύθυνση που θα πάει η μπάλα πριν καν ο παίκτη έρθει σε επαφή με αυτήν.

Όσον αφορά δε την τεχνητή νοημοσύνη της match engine και τον τρόπο που αντιδρούν οι παίκτες στις οδηγίες σας, σε γενικές γραμμές έχει διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της περυσινής έκδοσης και τα εμφανή προβλήματα είναι λίγα στην launch έκδοση με την οποία έγινε το review. Το πιο συχνό ζήτημα που παρατήρησα έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των εξτρέμ και ειδικά των εσωτερικών επιθετικών: οι εξτρέμ κάποιες φορές επιλέγουν πάσα πιο πίσω αντί για κάποια προφανή ενέργεια προς την περιοχή, ενώ οι εσωτερικοί επιθετικοί γενικά έχουν την τάση να αγωνίζονται περισσότερο ως εξτρέμ παρά να κόβουν προς τα μέσα ώστε να πασάρουν ή να σουτάρουν με το καλό τους πόδι. Κατά τα άλλα μπορείτε να παίξετε το ποδόσφαιρο που επιθυμείτε και να το δείτε να υλοποιείται με αρκετή πιστότητα στον αγωνιστικό χώρο.

Η AI των παικτών της match engine συνεχίζει από το καλό επίπεδο της περυσινής έκδοσης.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο για το Football Manager 2022 διότι η έλλειψη μεγάλων νέων features και η σταδιακή αλλά όχι ραγδαία βελτίωση ορισμένων στοιχείων του παιχνιδιού βοηθά ώστε να βγει σχετικά εύκολα ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Η φετινή έκδοση συνιστά αισθητή αλλά όχι καθοριστική πρόοδο και η αγορά της δεν θα απογοητεύσει αλλά ούτε θα ενθουσιάσει. Αν η αναβάθμιση του animation system ήταν πραγματικά καθολική τότε η βαθμολογία θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, ακόμη και έτσι όμως οι υπάρχουσες βελτιώσεις βοηθούν αθροιστικά στην αύξηση του ρεαλισμού της match engine. Δεν γίνεται ασφαλώς συζήτηση για το αν το Football Manager 2022 αξίζει τα λεφτά του, αυτό είναι αυταπόδεικτο για ένα παιχνίδι που προσφέρει χιλιάδες ώρες gameplay, αλλά δεν θα χάσετε και κάτι το τρομερό αν συνεχίσετε με το FM 2021.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Το Football Manager 2022 είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός αλλά ο μικρός αριθμός των βελτιώσεων δεν το καθιστά εντελώς απαραίτητη αγορά.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

5 Comments

  1. [QUOTE=”Sephir, post: 585283, member: 102595″]
    Μία ελπίδα είχαμε να δούμε άσπρη μέρα με τον Παναθηναϊκό και ο Ναύαρχος επέλεξε να προπονήσει την ΑΕΚ.
    [/QUOTE]

    Θα σε καλύψω, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει τρένο στο save μου:

    [ATTACH type=”full”]2696[/ATTACH]

  2. Notice: Η συνάρτηση WP_Object_Cache::add κλήθηκε εσφαλμένα. Το κλειδί της προσωρινής μνήμης δεν πρέπει να είναι κενή συμβολοσειρά. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.1.0.) in /home/admin/web/ragequit.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
    class="comment byuser comment-author-104373 even thread-even depth-1 has-avatar">

    ο παλασιος 8 γκολ στην 17η αγωνιστικη? [ATTACH type=”full”]2697[/ATTACH]

    και κατι ισως μικρο, αλλά ενοχλητικο για μενα. αυτη η γελοιοτητα με τα σηματα των ομαδων, πότε θα σταματησει?
    εννοω εχουν τα δικαιωματα του ελληνικου πρωταθληματος, και βλεπω το ονομα ΑΕΚ. ηταν τοσο δυσκολο να υπαρχουν και τα σηματα των ομαδων? ιμχο, βοηθαει πολυ στο ιμέρσο.
    οκ, ξερω, γι αυτο εχουμε τους μοντερς. σε 3 μερες, θα ειναι ολα διαθεσιμα. ε και? τοση τεμπελια στην s.i. ?? το σημα δεν ειναι κατι που αλλαζει καθε χρονο, θα ειχαν ετοιμα τα ασετς για ολες τις εκδοσεις. μου κανει εντυπωση, γι αυτο το αναφερω.

  3. Ποιος φούρνος γκρεμίστηκε; Τουλάχιστον τελείωσε το γήπεδο της ΑΕΚ; 😛

    Χωρίς να το έχω πιάσει αλλά με όσα έχω δει και διαβάσει δεν πείστηκα να ότι δώσω τόσα λεφτά για φέτος. Ευτυχώς που υπάρχει και στο game pass για την καυλαντα και μετά πίσω στο fm20.

    Με τέτοια βαθμολογία και απωθείς τον κόσμο από το να σταξει. Αυτό θα πει marketing!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL