REVIEWS

FAR CRY 5

Welcome Eden's Gate

Ίσως ακουστεί κλισέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τη Ubisoft γνωρίζεις ακριβώς τι να περιμένεις. Ιδιαίτερα από την εποχή που το Assassin’s Creed 2 έκανε το μεγάλο «μπαμ» στα παιχνίδια ανοικτού τύπου, για τα δικά της δεδομένα πάντα, και με τη (πιθανόν) ανέλπιστη αποδοχή του Far Cry 3, η Ubisoft δείχνει να έχει βρει τη φόρμουλα της σίγουρης επιτυχίας. Κάτι τέτοιο σαν γεγονός δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο, αλλά ως συνήθως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και το ίδιο ισχύει και για τα Ubisoft games: αφενός είσαι σίγουρος ότι θα διασκεδάσεις μαζί τους και θα αφιερώσεις πολλές ώρες μέχρι να δεις όλο το περιεχόμενο, αφετέρου όταν ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς, κάποια στιγμή επέρχεται ο κορεσμός. Σαν τους δίσκους των AC/DC ένα πράγμα. Το Far Cry 5 λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάποιος ότι θα μας προσέφερε η Ubisoft, με το μόνο ερώτημα να αποτελεί το πόσο καλά έχει υλοποιηθεί η συνταγή. Σε αυτό το κομμάτι, τα νέα είναι ευχάριστα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το πέμπτο μέλος της σειράς μάς μεταφέρει στη Hope County, μια φανταστική πόλη που υποτίθεται ότι βρίσκεται στη Μοντάνα της Β. Αμερικής, όπου εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ο λόγος είναι ότι εδρεύει μια παραθρησκευτική οργάνωση ονόματι Eden’s Gate, η οποία έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη, πολεμική και ηθική, που δύσκολα μπορεί να τη διανοηθεί κάποιος ξένος. Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Joseph Seed, ένας παρανοϊκός (;) τύπος που μαζί με τα αδέρφια του, πραγματικά και μη, John, Jacob και Faith έχουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ο Joseph κηρύττει ενάντια στα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας, υπό το πρίσμα ενός κοινού καθολικού ιεροκήρυκα, αναφερόμενος συνεχώς στο επικείμενο τέλος των ημερών, μόνο που η μέθοδος που προσηλυτίζει το ποίμνιό του δεν είναι και τόσο αγνή, αν αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστοί του είναι πρόθυμοι να πεθάνουν γι’ αυτόν, κάτι που γίνεται ηλίου φαεινότερο από την εισαγωγική σεκάνς, όπου ο ανώνυμος (για πρώτη φορά στα χρονικά των Far Cry) ήρωάς μας, που είναι και «ψάρακας» των US Marshalls, μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους του, συνεργάζονται με τον τοπικό σερίφη σε μια απόπειρα σύλληψης του Joseph Seed. Όπως είναι φυσικό, η σύλληψη αποτυγχάνει (αν και εδώ υπάρχει ένα easter egg παρόμοιο με του Far Cry 4), με τον πρωταγωνιστή μας να επιβιώνει, αλλά με τους υπόλοιπους τρεις deputies να βρίσκονται στα χέρια των τριών αδερφών του Joseph. Τι πιο φυσικό λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο εκτός της Hope County, να αναλάβουμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα με το καθεστώς των Seeds και παράλληλα να σώσουμε τους συναδέλφους μας;

Far Cry 5 Shot1 smallΑπό την αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Joseph…

Λίγο-πολύ αυτή είναι η υπόθεση του Far Cry 5, η οποία προσπαθεί για μια ακόμη φορά να αναπαράγει τη πετυχημένη συνταγή του Far Cry 3, δηλαδή να μας τοποθετήσει σε ένα πλήρως εχθρικό περιβάλλον που διοικεί ένας παρανοϊκός ηγέτης, εξερευνώντας ταυτόχρονα μια αχανή περιοχή και βοηθώντας, με τις ενέργειές μας, τη τοπική αντίσταση να ανακάμψει. Τώρα, στο ερώτημα του κατά πόσο η λογική του ανοικτού κόσμου εξυπηρετεί τη πλοκή, θα λέγαμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου. Η αιτία είναι ότι το παιχνίδι εξ’ αρχής σας επιτρέπει να επισκεφθείτε ολόκληρο το χάρτη, όπου με τη σειρά του είναι χωρισμένος σε τρεις περιοχές, ανάλογα σε ποιον αδερφό ανήκει (John, Jacob και Faith). Συνέπεια αυτού είναι η ιστορία να διενεργείται αυτόνομα σε κάθε περιοχή που κινείστε, με ελαφρώς κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μία φαεινή ιδέα της Ubisoft είναι, αφού σε μια περιοχή φτάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό από Resistance Points (περισσότερα γι’ αυτά παρακάτω), να σας απαγάγει ο εκάστοτε αδερφός προκειμένου να σας τρομάξει ή να αποπειραθεί να σας φέρει με το μέρος του. Οι απαγωγές αυτές όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τις πρότερες πράξεις σας, οπότε μπορεί ήδη να έχετε σκοτώσει με τον χειρότερο τρόπο π.χ. τον John, αλλά παρ’ όλα αυτά η Faith να μη σκοτιστεί ιδιαίτερα και να σας κουβαλήσει στο λημέρι της απλά για να σας δώσει λίγο… «χόρτο» (Bliss λέγεται και δημιουργεί παραισθήσεις – άλλη μανία της Ubisoft με τα acid trips)! Έτσι λοιπόν δεν τηρείται απόλυτα η έννοια της συνοχής, με αποτέλεσμα το σενάριο να παρουσιάζεται κάπως αδύναμα στο παίκτη, γεγονός που εντείνεται προς το τέλος του παιχνιδιού, που οι εξελίξεις τρέχουν μάλλον γρήγορα και απότομα. Πιθανόν να ζητάμε πάρα πολλά, καθώς το Far Cry 5 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί RPG, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζεις να «ανοίξεις» έτσι το παιχνίδι σου, οφείλεις να διατηρήσεις και κάποια αληθοφάνεια.

Far Cry 5 Shot2 smallΜόνο καπνοί απέμειναν από το πέρασμά μας.

Αγνοώντας όσο είναι δυνατόν το εν λόγω ελάττωμα, το Far Cry 5 δεν απογοητεύει καθόλου με τους μηχανισμούς του, που είναι ήδη γνωστοί από το παρελθόν, ενώ προσπαθεί επιτυχημένα να τους βελτιώσει, πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων ό,τι δεν ήταν διασκεδαστικό. Πρώτη και καλύτερη είναι η έλλειψη σκαρφαλώματος σε towers προκειμένου να γεμίσετε το χάρτη με εικονίδια, που λάμπουν δια της απουσίας τους και θα τους αντιμετωπίσετε μόνο σε μία αποστολή, όπου το ίδιο το παιχνίδι φροντίζει να «τρολάρει» τους προκατόχους του. Αυτή τη φορά, ο εντοπισμός των σημείων ενδιαφέροντος για την ανάληψη αποστολών γίνεται είτε απλώς εξερευνώντας το χάρτη και συζητώντας με διάφορους NPC’s που έχουν ένα θαυμαστικό πάνω από το κεφάλι τους είτε απελευθερώνοντας outposts (αυτό παραμένει ως έχει). Τουλάχιστον, όσον αφορά τα outposts, η διαδικασία είναι αρκετά διασκεδαστική, αφενός γιατί δεν απαιτούνται παρά ελάχιστα λεπτά για να απενεργοποιηθούν τυχόν συναγερμοί, αφετέρου ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε στραβά και αρχίσουν να τραγουδούν τα σιδερικά, το παιχνίδι δεν υπερβάλλει με ολόκληρους στρατούς να έρχονται στο κατόπι σας. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως η πιο μεστή υλοποίηση των outposts που έχουμε δει έως τώρα στη σειρά.

Επίσης σε δεύτερη μοίρα έχουν έρθει το κυνήγι και το ψάρεμα, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε καθόλου μαζί τους για να βελτιώσετε το χαρακτήρα σας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το κάνετε δεν θα έχετε κανένα όφελος. Πλέον τα perks αποκτώνται μέσω απλών challenges (τύπου «σκοτώστε δέκα τύπους με το shotgun») και κυρίως μέσω των Prepper Stashes, τα οποία παρέχουν επιπλέον μπόλικα καλούδια (κυρίως χρηματικές απολαβές) και συνθέτουν μικρούς περιβαλλοντικούς γρίφους. Ωστόσο, δεν αποτελούν προϊόντα σπαζοκεφαλιάς και είναι μια ευχάριστη προσθήκη σε ένα παιχνίδι που βρίθει από συνεχείς ανταλλαγές πυροβολισμών, που στη τελική είναι το Α και το Ω ενός σωστού shooter.

Εκεί το Far Cry 5 τα καταφέρνει περίφημα: το οπλοστάσιο του ήρωα είναι εντυπωσιακό, με κάμποσες επιλογές όπλων και παραμετροποίησης αυτών, από τόξα, πιστόλια χειρός και shotguns, μέχρι assault rifles, sniper rifles, RPG’s, χειροβομβίδες, molotov και δεν συμμαζεύεται. Φυσικά, από την εξίσωση δεν λείπει το crafting, όπου μπορείτε να φτιάξετε εν ριπή οφθαλμού throwable αντικείμενα, εφόσον έχετε μαζέψει τις κατάλληλες πρώτες ύλες, ενώ λίγο αργότερα στο παιχνίδι μπορείτε να φτιάξετε άλλου είδους «χόρτα» που σας δίνουν boosts για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όπως μεγαλύτερη αντοχή ή ταχύτητα). Ολόκληρος ο μηχανισμός των μαχών είναι εξαιρετικά υλοποιημένος, με την αίσθηση των όπλων να είναι απόλυτα πειστική και τις αψιμαχίες με τους “Peggies”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται οι οπαδοί των Seeds (από το PEG – Project Edens Gate), να είναι απολαυστικότατες.

Far Cry 5 Shot3 smallΟ χάρτης είναι ανοικτός από την αρχή του παιχνιδιού και μπορείτε να τον γυρίσετε με όποιο όχημα επιθυμείτε.

Σύμμαχοι στο παράγοντα ενίσχυσης της απόλαυσης των μαχών είναι οι companions, οι οποίοι προαιρετικά σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα και είναι ικανοί να προσφέρουν άμεσες λύσεις τόσο κατά τη διάρκεια της μάχης όσο και να σας θεραπεύσουν αν κάποια στιγμή πέσετε. Υπάρχουν δύο τύποι companions, οι average Joe τύποι που γλυτώνετε από τα χέρια των Peggies και οι story-based companions, οι οποίοι φυσικά έχουν περισσότερες δυνατότητες και ξεκλειδώνονται εφόσον τους βοηθήσετε στη προσωπική τους τραγωδία. Υπάρχουν συνολικά εννέα companions, με τη δυνατότητα να έχετε μέχρι δύο κάθε φορά, με τον καθένα να έχει μια special ικανότητα, όπως υψηλή ακρίβεια στο σημάδι μέσω sniper rifle, δυνατότητα χρήσης ελικοπτέρου ή αεροπλάνου για έξτρα βοήθειες, ενώ μπορείτε να επιστρατεύσετε ως και ζώα (σκύλος, αρκούδα ή λέαινα). Αξίζει να σημειωθεί πως αντί για companion που θα ελέγχεται από την ΑΙ, μπορεί να συμμετάσχει online, χωρίς περιορισμούς, ένας ανθρώπινος συμπαίκτης, μια δυνατότητα που ομολογουμένως είναι πολύ καλοδεχούμενη – αρκεί ο συγκεκριμένος συμπαίκτης να είναι άνετος με το γεγονός ότι θα πρέπει να ξαναπαίξει από την αρχή τις story αποστολές στο playthrough του δικού του υπολογιστή.

Εκτός αυτού, το Far Cry 5 προσφέρει μια πληθώρα οχημάτων, ξηράς, θαλάσσης και αέρος, όπου συχνά μπορούν δύο παίκτες να πολεμούν πάνω σε αυτά (π.χ. ο ένας να οδηγεί και ο δεύτερος να χειρίζεται ένα ενσωματωμένο mini-gun), στήνοντας έτσι μερικές πραγματικά αξιομνημόνευτες στιγμές. Σε αυτό βοηθάει και ο άψογος χειρισμός των οχημάτων, ακόμα και τα ιπτάμενα δεν θα σας δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα για να τα δαμάσετε, ενώ είναι εξίσου απολαυστικό να καταστρέφετε τα πάντα στο διάβα σας… αφ’ υψηλού!

Far Cry 5 Shot4 smallΑυτό θα πει νταλίκα.

Γενικότερα το παιχνίδι διακατέχεται από μια fun αίσθηση, σαν ένα ειδικά διαμορφωμένο πάρκο, όπου μπορείτε να επέμβετε όπως ακριβώς επιθυμείτε, εξ’ ου και η μάλλον αδύναμη ΑΙ, για μια ακόμη φορά σε Ubisoft παιχνίδι. Αν και θεωρητικά οι Peggies είναι πολύ επιθετικοί και κάποιες φορές διαολεμένα εύστοχοι από απόσταση (πολύ εκνευριστικό όταν μόλις έχετε ξοδέψει χρήματα για πανοπλία), συνήθως είναι πολύ απλό να καθαρίσετε ορδές από αυτούς με μερικά εύκολα headshots, αφού δεν φροντίζουν να καλύπτονται σωστά και συχνά εφαρμόζουν την «ποτέ-επιτυχημένη» τακτική του «γιούρια». Από την άλλη, το stealth κομμάτι υποφέρει από τα ίδια ακριβώς συμπτώματα που έχετε αντιμετωπίσει εδώ και πολλά χρόνια: κάποιες φορές αργούν να σας πάρουν χαμπάρι, τα takedowns είναι απλή υπόθεση, αλλά άπαξ και σας ανακαλύψουν, αυτομάτως όλοι στη περιοχή γνωρίζουν τη θέση σας στο χάρτη με ακρίβεια χιλιοστού. Για να είμαστε δίκαιοι, το εν λόγω ελάττωμα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ubisoft τίτλων, αλλά νομίζουμε ότι είναι καιρός πια να το διορθώσει κάποιος, έτσι δεν είναι;

Πάντως, από τους πιο αμφιλεγόμενους μηχανισμούς του παιχνιδιού είναι τα Resistance Points. Οι πόντοι αυτοί χωρίζονται ανά περιοχή και προκειμένου να σας δοθεί το δικαίωμα να εμπλακείτε στη τελική μάχη με το εκάστοτε boss (=ένας από τους αδελφούς Seed), θα πρέπει να συλλέξετε ένα σεβαστό αριθμό από Resistance Points, οι οποίοι δεν προέρχονται μόνο από τις Story Missions, αλλά από κάθε είδους δραστηριότητα που πετυχαίνει ένα καίριο πλήγμα στις δυνάμεις των Peggies. Υπάρχουν τρία levels από Resistance Points, όπου στα δύο πρώτα σας απαγάγει ο εκάστοτε αδελφός (σαν ένα είδος checkpoint δηλαδή) και στο τρίτο μπορείτε να του κάνετε μια επισκεψούλα για να του αποδείξετε, ήσυχα και πολιτισμένα, ότι οι θεωρίες του είναι λάθος. Το κακό με την υπόθεση Resistance Points είναι ότι, εμμέσως πλην σαφώς, σας αναγκάζει να ασχοληθείτε με πολλές δευτερεύουσες αποστολές, όπου αρκετές από αυτές κυμαίνονται από καθόλου ενδιαφέρουσες έως βαρετές, ενώ αντίθετα αν διαθέτετε πολλή υπομονή και εξίσου πολύ ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να ασχοληθείτε κυρίως με αυτές και να αφήσετε στην άκρη τις story missions!

Far Cry 5 Shot5 smallΟ τύπος είχε μάλλον μια μικρή διαφωνία με τους Seeds…

Σαφώς, είναι καλοδεχούμενη η ελευθερία που μας προσφέρει η Ubisoft, από την άλλη το immersion έχει ήδη πάει περίπατο και είναι σίγουρο ότι από ένα σημείο και έπειτα θα διαλέγετε μηχανικά τις αποστολές που προσφέρουν τους περισσότερους πόντους και όχι για να παρακολουθήσετε τη συνέχεια της ιστορίας, η οποία εν τέλει περνάει σε ρόλο κομπάρσου. Αν σας ενοχλεί κάτι τέτοιο ή όχι, αποτελεί καθαρά θέμα γούστου, αλλά θεωρώ ότι κάπου το σχήμα του νοήματος γίνεται οξύμωρο, μιας και στην ουσία πρόκειται για ένα story-based παιχνίδι, που όμως δεν βασίζεται και τόσο στην ιστορία του, αλλά στο playground που έχει στήσει. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει το Far Cry Arcade mode, το οποίο προσφέρει απλόχερα κάμποσα εργαλεία, ενσωματωμένα σε έναν εύχρηστο Level Editor, για να δημιουργήσετε τις δικές σας πίστες και να τις μοιραστείτε online, ενώ φυσικά μπορείτε να παίξετε εκείνες άλλων παικτών σε solo ή σε ανταγωνιστικό mode. Προφανώς το Far Cry Arcade θα υποστηριχθεί τα μάλα τόσο από την ίδια τη Ubisoft όσο από το community, που ήδη έχει ανεβάσει μερικές έξυπνες προτάσεις, και κατά κάποιο τρόπο δείχνει προς τα που πάει το πράγμα.

Κλείνοντας με το τεχνικό τομέα, το Far Cry 5 είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και παρέχει εκπληκτικά αποτελέσματα φωτισμών και καθαρότητας των textures, χωρίς να απαιτεί μηχάνημα-τέρας. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για υποδειγματική χρήση της Dunia Engine, με εξαιρετικό optimization που «χτυπάει» άνετα 60fps σε κάρτες γραφικών τριετίας σε πολύ υψηλές ρυθμίσεις. Ίσως στο θέμα των physics να υστερεί, όπως απέδειξε και ένα πρόσφατο συγκριτικό με το Far Cry 2, αλλά συνολικά αν το κρίνει κανείς, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Far Cry 5 ως κάτι λιγότερο από πανέμορφο. Στα ίδιες υψηλές προδιαγραφές κυμαίνεται και ο ήχος: πειστικότατα εφφέ πυροβολισμών, εκρήξεων και επαγγελματικά voice-over γεμίζουν τα ηχεία σας, ενώ οι μουσικές επιλογές που ντύνουν τη δράση είναι απόλυτα ταιριαστές, με μελωδίες από είδη όπως country, rock ‘n’ roll, gospel και metal να παντρεύουν ιδανικά εικόνα και ήχο.

Far Cry 5 Shot6 smallDon’t believe in Faith!

Συνοψίζοντας, το Far Cry 5 είναι ένας ακόμα «ασφαλής» τίτλος της Ubisoft, ο οποίος περιλαμβάνει έναν απολαυστικό, «γεμάτο», χάρτη, καλοφτιαγμένους shooting μηχανισμούς και μερικά ψήγματα προσεγμένου σεναρίου, τα οποία όμως χαντακώνονται από την ελεύθερη δομή του παιχνιδιού. Σίγουρα θα περάσετε πολύ καλά μαζί του, θα ξοδέψετε ώρες επί ωρών για να σβήσετε όλα τα εικονίδια του αχανούς χάρτη του, αλλά στην ουσία η εμπειρία είναι επικίνδυνα γνώριμη και δεν θα νοιώσετε ότι παίζετε κάτι εντελώς καινούριο σε σχέση με τους προκατόχους του. Απλώς είναι καλύτερα υλοποιημένη από τις δύο τελευταίες προσπάθειες της Ubisoft. Αν αυτό σας αρκεί, τότε προχωρήστε άφοβα…

 

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παροχή του review code. Το Far Cry 5 μπορείτε να το αποκτήσετε με τη μορφή PCDD, που εντοπίζεται σε επιλεγμένα καταστήματα.

Pros

  • Για μια ακόμη φορά, εξαιρετικός open-world κόσμος με άπειρες δραστηριότητες
  • Τεχνικά αρτιότατο, με υποδειγματικό optimization της Dunia Engine
  • Μεγάλη διάρκεια δράσης με δυνατότητα co-op

Cons

  • Σενάριο χωρίς συνοχή, λόγω της open-world φύσης του παιχνιδιού
  • Μέτρια προς αδύναμη ΑΙ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL