REVIEWS

RESIDENT EVIL 4: ULTIMATE HD EDITION

Σχεδόν όλοι οι PC gamers έχουν έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αυτό που ονομάζουμε “πρόχειρο port“. Ιδίως στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι αλαζόνες publishers πίστευαν ότι είχαν βρει την κότα με τα χρυσά αβγά στις τότε λεγόμενες κονσόλες “νέας γενιάς”, χρειάστηκε να εκτελούμε συχνά τη γνωστή πανιντερνετικώς χειρονομία του facepalm, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μεταφορές παιχνιδιών που δε διέθεταν ούτε τα στοιχειωδώς αυτονόητα features τα οποία περιμένει ο PC gamer από ένα παιχνίδι. Και τι δεν είδαμε σε εκείνα τα… χρυσά χρόνια: μεταφορές με γραφικά του αρχαίου πλέον Playstation 2, παντελή έλλειψη graphics options, προβληματική υποστήριξη πληκτρολογίου και ποντικιού, ατσούμπαλα interfaces εμφανώς σχεδιασμένα για gamepad, κακή απόδοση λόγω ελλιπούς optimization και άλλα πολλά! Η Capcom όμως δεν αρκέστηκε μόνο στα παραπάνω, επιδιώκοντας προφανώς να κατακτήσει τον τίτλο του “χειρότερου port όλων των εποχών”. Έβγαλε λοιπόν ένα PC port του Resident Evil 4 το οποίο όχι μόνο δεν είχε σοβαρές επιλογές ρύθμισης των γραφικών, όχι μόνο είχε γραφικά και textures που προκαλούσαν το γέλιο σε κάθε PC gamer, όχι μόνο είχε απολέσει τα περισσότερα εφέ που υπήρχαν ακόμα και στην έκδοση του Nintendo Gamecube, αλλά δεν υποστήριζε καθόλου το… ποντίκι! Ναι, o PC gamer που δεν είχε στην κατοχή του κάποιο gamepad ήταν αρχικά υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το πληκτρολόγιο, ακόμα και για τη στόχευση! Περαιτέρω σχόλια είναι, νομίζω, περιττά.

Να όμως που σχεδόν επτά χρόνια μετά το Resident Evil 4 επιστρέφει στις οθόνες μας στην επονομαζόμενη Ultimate HD Edition. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει επιτέλους όλα τα γραφικά εφέ που έλειπαν από την αρχική, ενσωματώνει πλήρη υποστήριξη για χειρισμό μέσω ποντικιού και πληκτρολογίου και διαθέτει αναβαθμισμένα textures έτσι ώστε το παιχνίδι να μακιγιάρει τα σημάδια του χρόνου και να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στα σύγχρονα PC games. Το review κατά συνέπεια θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των βελτιώσεων στον τεχνικό τομέα και το χειρισμό, αφού η ανάλυση του gameplay και της ιστορίας ενός πασίγνωστου και τόσο παλιού παιχνιδιού στερείται νοήματος.

RE42
Αξέχαστες στιγμές!

ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Ξεκινώντας από τα βασικά, επιτέλους το ποντίκι υποστηρίζεται πλήρως στο Resident Evil 4 Ultimate HD Edition. Θρίαμβος! Το αγαπημένο μας περιφερειακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα μενού του παιχνιδιού όσο και στο gameplay, όπου ελέγχει την κάμερα και τη στόχευση όταν τραβήξουμε κάποιο όπλο. Η απόκριση είναι γρήγορη και ακριβής τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές αποστάσεις, με τη μόνη δυσκολία να εμφανίζεται στην εκτέλεση συνεχόμενων γρήγορων βολών λόγω του recoil των όπλων και του ελαφρού τρεμοπαίγματος του στόχου, χαρακτηριστικό όμως που έχει προστεθεί σκοπίμως και δεν έχει σχέση με πιθανή προβληματική υλοποίηση. Δυστυχώς το ποντίκι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του inventory, γεγονός πραγματικά ανεξήγητο αφού η δυνατότητα του drag & drop θα επιτάχυνε σημαντικά το …inventory Tetris που απαιτείται για την τακτοποίηση όλων των αντικειμένων που μαζεύουμε. Έφαγες το βόδι βρε Capcom, στην ουρά κόλλησες;

RE44
Η διαφορά μεταξύ των απλών και των HD textures είναι αισθητή.

Τα “HD textures” βγάζουν και αυτά μια αίσθηση ημιτελούς υλοποίησης. Σε πολλά σημεία η αναβάθμιση της ανάλυσης των επιφανειών είναι εμφανέστατη, σε άλλα φαίνεται πως η όποια βελτίωση ήταν οριακή ή και ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές ή επιφάνειες που να ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα εν μέσω των υπόλοιπων textures χαμηλής ακόμη ανάλυσης. Δε χωρά αμφιβολία ότι η Ultimate HD Edition είναι η καλύτερη έκδοση του Resident Evil 4 που έχουμε δει μέχρι σήμερα, ιδίως στην έκδοση για PC με την υποστήριξη για υψηλές αναλύσεις και παρόντα πλέον όλα τα εφέ που έλειπαν από την αρχική έκδοση, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να “ξεγελαστείτε” ότι το παιχνίδι δείχνει νεότερο από ό,τι είναι. Τα καλύτερα textures βοηθούν ώστε το Resident Evil 4 να δείχνει πιο καθαρό και να θυμίζει περισσότερο PC game αλλά μέχρι εκεί. Ο απλοϊκός φωτισμός και οι έντονες γωνίες στη γεωμετρία των επιπέδων προδίδουν ότι έχουμε μπροστά μας το αντίστοιχο ενός γεροντοπαλίκαρου που βάφει τα μαλλιά του και ρουφά την κοιλιά του όταν περνά κάποια γυναίκα.

RE43
Το μακιγιάζ δε μπορεί να κρύψει την ηλικία.

ΤΑ ZOMBIE ΜΟΥ ΑΡΓΑ

Ακόμα και έτσι πάντως ήμουν έτοιμος να δώσω στο Resident Evil 4 Ultimate HD Edition υψηλή βαθμολογία, αφού μιλάμε για την καλύτερη έκδοση ενός από τα καλύτερα survival horror games όλων των εποχών. Δεν θα το κάνω όμως, γιατί κατά την ενασχόλησή μου με το παιχνίδι συνάντησα ένα σοβαρό bug το οποίο μέχρι και σήμερα που γράφεται το review δεν έχει διορθωθεί. Αναφέρομαι στην ενοχλητική επιβράδυνση του gameplay που παρατηρείται σε διάφορα σημεία της campaign, π.χ. κατά την είσοδο στο χωριό στο πρώτο chapter. Σε διάφορα σημεία το framerate πέφτει κάτω από τα 60 fps με αποτέλεσμα η δράση να επιβραδύνεται αισθητά και οι χαρακτήρες να κινούνται σε slow motion! Εγγράφηκα στο κανάλι των beta patches ελπίζοντας να βρω μια λύση αλλά ακόμα τίποτα, δοκίμασα τις διάφορες προτάσεις που βρήκα στα forums του Steam αλλά και πάλι δεν είδα προκοπή. Οι developers προτείνουν ως προσωρινή λύση την απενεργοποίηση όλων των “HD” στοιχείων όπως τα ανανεωμένα textures και το anti-aliasing. Ναι. Οπότε ποιο νόημα έχει η αγορά μιας “HD Edition” όταν θα πρέπει να απενεργοποιήσω το “HD” για να παίξω σαν άνθρωπος; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δε γίνεται να υπάρχουν προβλήματα απόδοσης σε παιχνίδι επταετίας. Capcom, φτιάξτο!

RE41
Τουλάχιστον το τζάκετ του Leon είναι πιο καθαρό!

Μοιραία λοιπόν η βαθμολογία θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου, τουλάχιστον μέχρι οι developers να διορθώσουν το πρόβλημα. Το Resident Evil 4 Ultimate HD Edition είναι η καλή έκδοση του παιχνιδιού που περιμέναμε τόσα χρόνια, έχει τιμολογηθεί κατά τη γνώμη μου σωστά και, υπό κανονικές συνθήκες που λέγαμε και στη φυσική, θα το πρότεινα τόσο στους οπαδούς της σειράς που θέλουν να συμπληρώσουν τη συλλογή τους όσο και στους νεότερους gamers οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να το παίξουν μέχρι σήμερα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως αποτελεί η διόρθωση όλων των bugs. Μέχρι τότε, υπομονή και κρατήστε τα χρήματα στην τσέπη σας.

Το Resident Evil 4 Ultimate HD Edition κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την CD Media, την οποία ευχαριστούμε για την παροχή του review code.

Pros

  • Η καλύτερη διαθέσιμη έκδοση του Resident Evil 4
  • Βελτιώσεις στα γραφικά και τα textures
  • Υποστήριξη ποντικιού
  • Καλή τιμή

Cons

  • Ορισμένα σημάδια τσαπατσουλιάς σε χειρισμό και γραφικά
  • Bugs, ένα από αυτά σοβαρό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

  1. κρίμα που αυτή η παιχνιδάρα ακόμα και τώρα μαστίζεται απο τα ίδια σχεδόν προβλήματα με τότε που πρωτοβγήκε.
    Οσο για την HD μεταφορά, η βελτίωση ειναι κυρίως πάνω στον Leon, οι χώροι και τα περιβάλλοντα ελάχιστα εχουν αλλάξει.

  2. Χμ, για memory leak μυρίζει εκτός κι αν στο παρουσιάζει άμεσα. Δεν έχω παίξει τη συγκεκριμένη έκδοση αλλά απ΄οτι βλέπω αν και διόρθωσε πολλά στραβά της αρχικής, εισήγαγε κάποια νέα θέματα. Ίσως σε sale και μετά από “μπάλωμα” γερό να το τιμήσω, για να τσεκάρω κυρίως το extra story με την Ada, προς το παρόν χλωμό αφού έχω ήδη βγάλει το παιχνίδι 6-7 φορές στον Κύβο (στο δε mercenaries mode ακόμα και τώρα που ξαναβλέπω τα score μου απορώ πως τα έκανα χαχαχα, για τόσο κάψιμο μιλάμε) τότε που κυκλοφόρησε και έχοντας δει και τις άλλες 2 εκδόσεις (pc & ps2) ήταν κατά τη γνώμη μου η καλύτερη, τόσο εικαστικά όσο και σε θέμα χειρισμού.

    Τέλος, δεν θα το χαρακτήριζα παραδοσιακό horror (κυρίως 3rd person action με κάποια στοιχεία horror), τα μόνα σημεία που με έκανα να αγχωθώ αρκετά ήταν ο λαβύρινθος στον κήπο, το κρυφτούλι με το “human centipede” στα containers και εκεί που προσπαθείς να επιβιώσεις με το alien-like “Left Hand”, ομολογουμένως όμως το gameplay του είναι από τα πιο καλοφτιαγμένα και εθιστικά (π.χ. όλη η κλιμάκωση στα ερείπια μέχρι την αναμέτρηση με τον Krauser είναι από τα εντυπωσιακότερα set pieces ever).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL