REVIEWS

BETTER LATE THAN DEAD

ΞΥΠΝΗΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ…

…ενός πολύ όμορφου νησιού. Χωρίς να γνωρίζω που βρίσκομαι και γιατί υπάρχουν κοντά μου πτώματα σε σάκους. Tο μόνο που έχω μαζί μου είναι μια φωτογραφία ενός μωρού (δικό μου;) και ένα σακίδιο πλάτης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι μαζέψω τις πρώτες ύλες που θα μου επιτρέψουν να περάσω τουλάχιστον το πρώτο βράδυ ώστε να μπορέσω την επόμενη μέρα να οργανωθώ ακόμη περισσότερο. 

1

Στο παιχνίδι επιβίωσης που βρέθηκα, θα περίμενε κανείς πως η εύρεση φαγητού θα ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που θα με απασχολούσαν. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει. Το νησί στο οποίο βρίσκομαι –και γενικά όλο το σύμπλεγμα νησιών- είναι γεμάτο φρούτα όπως μάγκο, μήλα ή μπανάνες που μου προσφέρουν άφθονο φαγητό σε σημείο να μη με απασχολεί καθόλου το αίσθημα της πείνας. Λίγο πιο σοβαρά είναι τα πράγματα σε ότι έχει να κάνει με τη δίψα μου. Αυτή ήταν ο λόγος που οι περιπέτειες μου τέλειωναν σχετικά σύντομα πριν ξυπνήσω και πάλι σε κάποιο άλλο σημείο. Αδυνατούσα να βρω τρόπο να αναπληρώσω το νερό που έπινα από τα εμφιαλωμένα μπουκάλια που έβρισκα. Όταν πια βρήκα που και πως να λύσω αυτό το θέμα, λίγες ήταν οι φορές που με απασχολούσε και το αίσθημα της δίψας. Όχι τόσο λίγο όσο αυτό της πείνας αλλά ούτε και τόσο πολύ ώστε να αποτελεί πρόκληση για τη πορεία μου.

Χωρίς να με απασχολεί η πείνα και η δίψα, οι δύο βασικές μου ανάγκες, αναρωτήθηκα για το τι μπορεί πλέον να με δυσκολέψει. Να μου δώσει τη πρόκληση ώστε να συνεχίσω να τριγυρνάω σε αυτόν τον κόσμο. Μα φυσικά, έπρεπε να προφυλαχτώ από τους κινδύνους. Ούτε το κρύο, ούτε η βροχή με επηρεάζουν. Τίποτα δε συμβαίνει όταν πέσει το σκοτάδι. Τότε από τι να προφυλαχτώ; Εντάξει, υπάρχουν κάποια άγρια ζώα, σπάνια μεν… υπάρχουν δε. Και δε διστάζουν να μου επιτεθούν. Άρα βρέθηκε ένας σκοπός. Πρέπει να βρω ένα όπλο ικανό να με προστατέψει από τα άγρια θηρία Φυσικά υπάρχει και η λύση να τα αποφύγω καθώς γνωρίζω πως είναι εκεί από τη ξαφνική μουσική που πετάγεται στα αυτιά μου όταν πλησιάζω σε κίνδυνο. Μπορώ να κλειδώσω το οπτικό μου πεδίο στο εχθρικό ζώο. Το έκανα τη πρώτη φορά, το έκανα και τη δεύτερη. Τρίτη φορά δεν υπήρξε γιατί απλά μου έκανε τη ζωή πιο δύσκολη. Γιατί όμως, όπως είπα, να μη τα αγνοήσω και να τα αποφύγω; Φυσικά το μυαλό μου πάει κατευθείαν στο φαγητό που μπορώ να κερδίσω σκοτώνοντας τα. Μια μεγάλη ψητή μπριζόλα ανάμεσα σε τόσα μάγκο θα ήταν ότι πρέπει. Κατάφερα και σκότωσα έναν λύκο. Τρία κομμάτια κρέας στο σακίδιο μου. Τα πετάω στη φωτιά και σε λίγο είναι έτοιμα για φάγωμα. Μασουλάω το πρώτο και περιμένω να δω τη πείνα μου να ικανοποιείται εντυπωσιακά. Περίμενε… η μπριζόλα είχε σχεδόν την ίδια «διατροφική αξία» με τα φρούτα; Και γιατί να ρισκάρω τη ζωή μου και να μη κουνάω απλά τα δέντρα να πέφτουν στο κεφάλι μου καρύδες; Παρόλα αυτά η εύρεση ενός όπλου είναι αναγκαία για την άμυνα μου. Πρέπει να βρω κάτι.

2

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ…

Ίσως εκεί βρω κάτι που να αξίζει. Ίσως κάποιον άνθρωπο ζωντανό ή κάτι να μου εξηγήσει γιατί υπάρχουν τόσα πτώματα σε σάκους τριγύρω. Ξεκίνησα το δρόμο μου προς τα εκεί. Δυστυχώς με έπιασε η νύχτα. Πραγματικά δε βλέπω τίποτα και με το ζόρι διακρίνω τα δέντρα που βρίσκονται δίπλα μου. Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξω δαυλούς για τα επόμενα βράδια. Όχι πως αντιμετωπίζω κάποιον κίνδυνο μέσα στη νύχτα αλλά βαρέθηκα να στέκομαι περιμένοντας απλά να ξημερώσει για να βλέπω που πηγαίνω. Μέχρι να βγει ο ήλιος σκέφτηκα να εκμεταλλευτώ την ώρα μου και να μαζέψω μερικά φρούτα. Βρήκα μέσα στο σκοτάδι ένα δέντρο. Η τακτική μου γνωστή… το κουνάω μέχρι να πέσει κάποιο φρούτο. Λίγο αργότερα τα άκουσα να πέφτουν στο έδαφος. Πως όμως να τα βρω μέσα στο σκοτάδι; Μα τι; Έχω και υπερφυσικές δυνάμεις τώρα… τα φρούτα λαμπυρίζουν κόκκινο χρώμα. Προσπαθώ να το ξανά κάνω… ναι και πάλι λαμπιρίζουν όμως δε μπορώ να το κάνω συνέχεια καθώς η αντοχή μου δε μου το επιτρέπει. Κάτι δε πάει καθόλου καλά σε αυτά τα νησιά.

Ξημέρωσε και επιτέλους κοντεύω στα κτίρια που έβλεπα. Να τη πάλι αυτή η μουσική στο κεφάλι μου. Κάπου εδώ γύρω υπάρχει κάποιο άγριο ζώο έτοιμο να μου επιτεθεί. Καλύτερα να είμαι προσεκτικός. Μπήκα στο πρώτο σπίτι που βρήκα. Φαίνεται εγκαταλελειμμένο, όπως και όλα τα υπόλοιπα. Στο δεύτερο όροφο βρήκα ένα τσεκούρι και ένα σημείωμα που μου εξηγεί πως να φτιάξω τόξο, κάτι που γνώριζα ήδη. Αποφάσισα να σκοτώσω τον λύκο που τριγυρνούσε κοντά μου ώστε να ψάξω με ασφάλεια τα γύρω κτίρια. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι αξιόλογο. Με το τσεκούρι στα χέρια δε δυσκολεύτηκα να απαλλαχθώ από το άγριο ζώο. Πιο πολύ με δυσκόλεψε ο τρόπος που έβλεπα τη μάχη παρά το ίδιο ζώο. Λίγη ώρα μετά και έχω μπει σε όλα τα κτίρια. Τίποτα το σημαντικό. Μερικά κουρέλια που ίσως φανούν χρήσιμα και μερικά ακόμα άχρηστα σημειώματα. Μια κλειδωμένη πόρτα που άνοιξα με το κλειδί που βρήκα στο διπλανό σπίτι με οδήγησε σε ακόμα περισσότερα κουρέλια και ένα μικρό μπιτόνι λάδι, ότι πρέπει για να φτιάξω δαυλό. 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;

Απαντήσεις δε πήρα. Κοντά μου φαίνεται ένα δεύτερο νησί και δίπλα του ένα τρίτο. Ίσως θα ήταν καλό να πάω προς τα εκεί. Στη παραλία υπάρχει μια βάρκα και δίπλα της τα κουπιά. Για ένα περίεργο λόγο όμως, δε μπορώ να τη χρησιμοποιήσω. Ο μόνος τρόπος για να πάω στο επόμενο νησί, είναι κολυμπώντας. Το πήρα απόφαση και βούτηξα στα όμορφα νερά με πορεία το πιο κοντινό νησί. Κολυμπάω αργά… κολυμπάω αργά! Αρκετή ώρα μετά έφτασα στην απέναντι παραλία. Μου φάνηκε μια αιωνιότητα αυτή η διαδρομή. Γιατί να μη μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βάρκα;

3

Κοιτάω τριγύρω μου και όλα μοιάζουν πολύ γνωστά. Ακόμα και τα δέντρα τα ίδια και η διάταξη τους κάτι μου θυμίζουν. Μα φυσικά… είναι το μέρος στο οποίο είχα ξυπνήσει σε μια προηγούμενη περιπέτεια μου. Ενώ αρχικά πίστευα πως όλα είναι τυχαία, τελικά κατάλαβα πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και απλά ξυπνούσα κάθε φορά σε διαφορετικό μέρος μέσα στον ίδιο κόσμο. Κι άλλα κτίρια στο βάθος και μια κεραία. Ίσως αυτή τη φορά βρω κάτι πιο σημαντικό ή ένα τρόπο να επικοινωνήσω με κάποιον για να με βοηθήσει. Αφού μπήκα σε όλα τα κτίρια, τα μόνα πράγματα που βρήκα ήταν μια πυξίδα, μερικά ακόμα κουρέλια, ένα κρεβάτι για να περάσω το βράδυ μου και φυσικά κι άλλα άχρηστα σημειώματα. Η κεραία δε με βοήθησε καθόλου. Απλά στεκόταν εκεί χωρίς να μπορώ να τη χρησιμοποιήσω. Από το ύψωμα στο οποίο βρίσκομαι βλέπω πολύ κοντά μου ακόμα ένα νησί. Σίγουρα δε θα μου πάρει τόση ώρα να πάω σε αυτό, φαίνεται δίπλα. Λίγο πριν φτάσω στη παραλία και ξεκινήσω πάλι το κολύμπι, να σου πάλι αυτή η περίεργη μουσική στα αυτιά μου. Αποφασισμένος να σκοτώσω ότι βρεθεί στο δρόμο μου έρχομαι αντιμέτωπος με μια αρκούδα. Κατάφερε να επιτεθεί πρώτη καθώς δε μπορούσα να τη δω να έρχεται. Πάλι το ίδιο πρόβλημα με τα «μάτια» μου. Κατάφερε και δεύτερο χτύπημα και λίγο αργότερα και τρίτο. Είμαι νεκρός… Ξύπνησα σε μια όμορφη παραλία με μια φωτογραφία ενός μωρού και ένα σακίδιο…

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

Την Odin Game Studio τη γνωρίσαμε μέσω του Enforcer: Police Crime Action. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας να εισχωρήσει στο χώρο του PC gaming. Τα αποτελέσματα τότε δεν ήταν και τα καλύτερα καθώς το παιχνίδι ταλαιπωρούνταν από πολλά bugs και μία απελπιστικά κακή ΑΙ των NPC’s. Στη συνέχεια το στούντιο ασχολήθηκε με το European Ship Simulator το οποίο όταν παρουσιάσαμε σε early access μορφή, έδειχνε πως είχε τις βάσεις να εξελιχθεί σε κάτι καλό εφόσον όμως εμπλουτιστεί με αρκετό νέο υλικό και διορθωθούν αρκετά «ναυτικά» λάθη. Τελικά το παιχνίδι βγήκε πολύ νωρίς από early access, γεμάτο προβλήματα και η εταιρεία αναγκάστηκε να το αποσύρει και ανακοινώσει την κυκλοφορία του World Ship Simulator. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως τα πρώτα δύο παιχνίδια της Odin, όχι απλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία αλλά ήταν και ιδιαίτερα προβληματικά.

Βρίσκοντας στα mail μου το κλειδάκι για παρουσίαση του Better Late than Dead είχα πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έχει βελτιωθεί η ποιότητα των παιχνιδιών του studio. Αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία αλλά δυστυχώς τα πράγματα ήταν μία από τα ίδια και αυτή τη φορά. Ίσως με κάποια updates στο μέλλον, το παιχνίδι αποκτήσει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον και επίσης διορθωθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα αλλά μέχρι (και αν) γίνει αυτό, έχουμε να κάνουμε με ένα survival παιχνίδι που δε παρουσιάζει τίποτα καινούριο και κυρίως τίποτα αξιόλογο σε σχέση με τα δεκάδες παρόμοια παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Pros

  • Δυνατότητα multiplayer co-op
  • Όμορφος κόσμος…

Cons

  • …αλλά ταυτόχρονα πολύ άδειος
  • Προβληματικό σύστημα μάχης
  • Προβληματάκια με τη κάμερα
  • Αφήνει αναπάντητα ερωτήματα
  • Λίγο περιεχόμενο
  • Ορισμένα αδικαιολόγητα framedrops

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 50%

50%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL