EDITORIALS

Online Freemium First Person Shooters- Μια τριλογία. Μέρος Πρώτο.

Ναι, δεν κάνω πλάκα. Το Offensive Combat (της U4iA) το οποίο εγκαινιάζει μια σειρά τριών άρθρων πάνω στα Freemium Shooters είναι ένα κανονικότατο online competitive FPS όπως τα ξέρουμε εδώ και χρόνια, το οποίο χρησιμοποιεί τη Unity Engine. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο hardware, τις μηχανές γραφικών και τους browsers έχουν αρχίσει να φέρνουν στο Facebook game genres μέχρι πρότινος απρόσιτα. Το αν αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να πετάμε τη σκούφια μας θα το δούμε αργότερα.

Προτού δοκιμάσω κάποιο FPS/TPS, το πρώτο τεστ που κάνω είναι να ΜΗΝ ρίξω ούτε μια ματιά στα πλήκτρα χειρισμού έτσι για να δω αν με περιμένει κάποια έκπληξη. Η τελειοποίηση – ή τυποποίηση αν προτιμάτε – στα shooters έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που περίπου όλοι οι τίτλοι του είδους έχουν κατά 90% τον ίδιο χειρισμό και το Offensive Combat δεν αποτελεί εξαίρεση. WASD για κίνηση, έλεγχος της κάμερας με το ποντίκι, αριστερό κλικ για πυρ, δεξί για σκόπευση κοκ. Οι τύποι παιχνιδιού είναι επίσης οι συνηθισμένοι, Free For All Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag κλπ ενώ υπάρχει και ένα συμπαθητικό skill system επιλογών που προσδίδει βάθος στο gameplay.

002OCt

Σε επίπεδο «περιτυλίγματος» το Offensive Combat  δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του. Εμφανισιακά είναι κάτι μεταξύ Borderlands και Team Fortress 2 ενώ και σε επίπεδο gameplay είναι εμφανώς επηρεασμένο από το δεύτερο- το minigun που είναι κρυμμένο στις πίστες του μπορούμε να πούμε πως αποτελεί κάποιου είδους φόρο τιμής στο διάσημο game της Valve. Αφού σκοτώσετε κάποιον αντίπαλο το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να τον «pwanάρετε» , να του κάνετε κανονικότατο teabagging δηλαδή (δεν κάνω πλάκα) ,κατά τη διάρκεια του οποίου παραμένετε πλήρως εκτεθειμένος στα εχθρικά πυρά- κάτι αντίστοιχο με την σκύλευση στην Ιλιάδα! Αν είστε υπεράνω ,τι θα λέγατε για pwnάρισμα-υπόκλιση; Έχει και  τέτοιο. Η ηχητική υπόκρουση – εξαιρουμένων των εφέ της μάχης τα οποία είναι τα αναμενόμενα – ρέπει και αυτή προς την κωμωδία ενώ και οι χάρτες είναι κομματάκι ό,τι να ναι. Φουτουριστικά εργοστάσια με σωληνώσεις, ρημαγμένες φαβέλες, γειτονιές αμερικανικού προαστίου με χριστουγεννιάτικο στολισμό κοκ. Το customization του χαρακτήρα ταιριάζει γάντι στην όλη παρδαλή φάση – ρομποτικές μουτσούνες ,μπανανοκοστούμια, πουλερικά και δε συμμαζεύεται.

Freemium είπαμε… Υπάρχουν και εδώ οι τυπικές δύο νομισματικές μονάδες εκ των οποίων η μία συγκεντρώνεται με το παίξιμο και το καθημερινό login (ας είναι καλά το retention) ενώ ή άλλη με κανονικά χρήματα, καθώς και ένα μαγαζάκι για να ξοδέψουμε αυτά τα virtual χρήματα σε όπλα ,χειροβομβίδες και άλλα όμορφα. Το monetization γενικά  θυμίζει λίγο αυτό του War Inc. Battlezone. Μπορείτε δηλαδή και εδώ να νοικιάσετε όπλα πριν τα αγοράσετε με τη διαφορά ότι εδώ οι τιμές είναι πολύ πιο λογικές.

Τώρα δηλαδή που έχουμε FPS και στο Facebook όλοι βουρ στον πατσά λοιπόν; Ε όχι ακριβώς. Εκτός από το όλο κωμικό στήσιμο του, το παιχνίδι δεν προσφέρει και τίποτα νέο στον πεπειραμένο παίκτη ,πέρα ίσως από τη δυνατότητα που του δίνει να fragάρει και στο γραφείο ακόμα όταν δεν βλέπει το αφεντικό. Για το Facebook περιβάλλον είναι καλό και ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός αλλά  σε σύγκριση με τα καθιερωμένα shooters υστερεί αισθητά.

003OCt

Επιπρόσθετα, μετά την επαφή μου με το offensive combat αλλά και το GIJOE:Special Ops , άρχισα να κατανοώ καλύτερα τη σπουδή των social gaming εταιριών να δίνουν βάρος όχι στα core games αλλά στα παιχνίδια του στυλ CityVille και Angry Birds. Αυτά ικανοποιούν άριστα μια παράδοξη ανάγκη: είναι games για μη gamers. Όχι , δεν τρελάθηκα και επίσης γνωρίζω ότι ετυμολογικά όποιος παίζει συστηματικά θεωρείται αυτομάτως και gamer. Άλλο θέλω να πω. Το κοινό των πάσης φύσεως Ville κατά κανόνα δεν αγοράζει games είτε μιλάμε για retail είτε για digital downloads. Δεν παρακολουθεί τα νέα της ΕΑ ή της Activision Blizzard, δεν ξέρει τι ακριβώς κάνει μια κάρτα γραφικών, δεν ενδιαφέρεται να μάθει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων Playstation και ΧΒΟΧ και δεν έχει ιδέα για το ποιος είναι ο Gabe Newell. Αυτό που κάνει είναι να μπαίνει στο Facebook ή/και να ανοίγει το smartphone/tablet ,να παίζει το όποιο παιχνίδι της Zynga ή της Rovio και άμα εθιστεί να πληρώνει και πέντε φράγκα για credits ή έξτρα πίστες. Και επειδή μιλάμε για εκατομμύρια κόσμου παγκοσμίως που το κάνει αυτό, τα έσοδα είναι αναλόγως μεγάλα. Γιατί όπως είπαμε, ο μέσος παίκτης του CityVille δεν θα περάσει στο επόμενο στάδιο αποζητώντας μια πιο πλήρη εμπειρία σε κάποιο παιχνίδι της σειράς Anno για παράδειγμα. Το πολύ-πολύ να παίξει CastleVille. Εκεί που οι παραδοσιακές gaming εταιρείες με τους ΑΑΑ τίτλους ψαρεύουν σε λιμνοθάλασσες που έχουν μεγάλα ψάρια αλλά πεπερασμένου αριθμού, οι social εταιρείες απλώνουν γιγαντιαίο παραγάδι στη μέση του ωκεανού στο οποίο πιάνονται από μαρίδες έως φάλαινες.

Τεράστιο λοιπόν το ερωτηματικό σχετικά με το target group του Offensive Combat. To gameplay του είναι το παραδοσιακό γρήγορο και υπερανταγωνιστικό που βρίσκουμε στα περισσότερα FPS και άρα μάλλον απρόσιτο για τον μέσο social χρήστη. Αλλά ακόμα και έτσι η δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλήσει πελάτες παραμένει τεράστια. Το πρόβλημά όμως είναι πως το εν δυνάμει κοινό του πιθανότατα είναι ενήμερο σχετικά με το τι υπάρχει στην αγορά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί σε άλλους ανώτερους και επίσης δωρεάν τίτλους όπως το παρόμοιο Team Fortress 2. Το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως ακριβώς όπως το GIJOE:SO έτσι και το OC πρέπει να πατήσει στο γεγονός ότι είναι τίτλος χαμηλών απαιτήσεων σε hardware που δεν χρειάζεται installation και μπορεί να χρησιμεύσει ως εισαγωγή στον κόσμο των online competitive FPS.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL