REVIEWS
Trending

HERE BE DRAGONS

"What is it? Dragons?"

Here be dragons ή αλλιώς HC SVNT DRACONES συνήθιζαν να σημειώνουν οι χαρτογράφοι στα σημεία εκείνα των χαρτών όπου υπήρχε η υπόνοια ότι κατοικούν λογιών λογιών τέρατα, μαζί με αυτά και οι δράκοντες. Επηρεασμένοι από τους Αρχαίους Έλληνες  όπου ο δράκος είχε την μορφή φιδιού κι όχι αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις παραγωγές του σήμερα, είχαν την πεποίθηση ότι κάτω από τα σκοτεινά ύδατα των ανεξερεύνητων ωκεανών κατοικούσαν φιδόμορφα ερπετά τα οποία με διαφόρους τρόπους κατέστρεφαν τα πλοία των πρώιμων εξερευνητών ή ακόμη και άτυχων ψαράδων.

Όλες οι μεγάλες περιπέτειες έχουν ένα κοινό. Ξεκίνησαν σε κάποιο καπηλειό!

Και αφού κανείς δεν μπορούσε να περάσει τα νοητά σύνορα που σχημάτιζε το Ρεύμα του Κόλπου, οι κεφαλές του τόπου έπρεπε να αναλάβουν δράση. Μέσα από διάφορες πλεκτάνες έταξαν λαγούς με πετραχήλια σε άμοιρους καπεταναίους και τους έστειλαν να καθαρίσουν τον Ατλαντικό από κάθε είδους τέρας. Πολιτισμένο και μη. Αυτή την εναλλακτική ιστορία αφηγείται και το Here Be Dragons, παρθενικό δημιούργημα της Red Zero Games. Οι Πολωνοί με μεράκι και από ότι φαίνεται ακόρεστη αγάπη για τα επιτραπέζια παιχνίδια μετέφεραν τις υπερατλαντίκες ναυμαχίες από το τραπέζι τους στην οθόνη μας. 

Βρήκαμε και τον μούτσο μας. Έτοιμοι να μπαρκάρουμε

Σαν board game που σέβεται τον εαυτό του, τα πάντα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Από τους χάρτες και τα πεδία των ναυμαχιών, μέχρι τα μοντέλα των πλοίων και τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η αισθητική, η οποία φέρνει αρκετά στους χάρτες εκείνης της εποχής και έτσι είναι σαν όλοι οι θρύλοι που περιγράφονται από εκείνα τα χρόνια να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Αυτό σημαίνει ότι πολλά τέρατα έχουν παράξενη όψη, η οποία ίσως δεν είναι γνώριμη σε πολλούς, αλλά όσοι έχουν ασχοληθεί με την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων θα ευχαριστηθούν οφθαλμόλουτρο. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε μία σειρά από campaigns οι οποίες θα μας φέρουν σε διάφορα μήκη και πλάτη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο Ατλαντικός καλυμμένος από ομίχλη, μέχρι φυσικά να τον οργώσουμε

Εκεί όμως όπου κρίνεται ένας τέτοιος τίτλος είναι οι μηχανισμοί που τον διέπουν και φυσικά το σύστημα μάχης του. Σαν ιδέα το να ρίχνεις ζάρια και αυτός που φέρνει την καλύτερη ζαριά να αναδεικνύεται νικητής φαντάζει υπερβολικά απλό. Έτσι οι Πολωνοί έχουν εισάγει ένα σύστημα γύρων το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη, με το κάθε ένα να είναι ξεχωριστό. Ο τρόπος όμως που θα μοιράσουμε την ζαριά μας επηρεάζει και τους δύο. Αντίστοιχα επιλέγουν τις κινήσεις τους οι αντίπαλοί μας και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, κάθε terrain έχει τις δικές του ιδιότητες. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι σε κάθε campaign ο κάθε καπετάνιος έχει την δική του αρμάδα και κάθε μάχη καταλήγει να είναι μία μοναδική πρόκληση.

Σκούρα τα πράγματα, αλλά με μια σωστή ζαριά όλα μπορούν να αλλάξουν

Τώρα ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς, πόσο δυνατό σενάριο μπορεί να έχει ένα μπαρμπουτοπαίχνιδο. Η αλήθεια είναι ότι η εύκολη λύση είναι το να προσπαθήσεις να το παίξεις σοβαρός και να πουλήσεις όλο το monster slaying “αέρα”, κάτι που έχουμε συνηθίσει εξάλλου. Έτσι η Red Zero Games αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να εκμεταλλευθεί το εναλλακτικό της σύμπαν προς όφελος της. Έτσι λοιπόν οι πρωταγωνιστές των εξορμήσεών μας είναι όλοι ένας κι ένας. Οι δε ατάκες που εκσφενδονίζουν κατά ριπάς τσακίζουν γνάθους από τα γέλια που προκαλούν. Αποκορύφωμα όμως αποτελούν οι αναφορές στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα και στο πως αυτές εμπλέκονται εν τέλει μέσα στο σενάριο. Πραγματικά είχα καιρό να δω μία τόσο φρέσκια γραφή, μακριά από στερεότυπα και κλισέ. Αφού σε σημεία στα οποία δυσκολευόμουν να κερδίσω κάποια μάχη, το κίνητρο που με ωθούσε να μην το βάλω κάτω ήταν για να δω τι άλλο ξεκαρδιστικό σκηνικό θα παιχθεί επάνω στο κατάστρωμα του πλοίου μου.

Τα λόγια είναι περιττά…

Το μόνο ψεγάδι που εντόπισα στον τίτλο είναι η μικρή του διάρκεια, αφού στην μεσαία δυσκολία, δεν χρειάστηκα περισσότερες από 15 ώρες για να δω τους τίτλους τέλους να πλέουν στην οθόνη μου. Αυτό σε συνδυασμό με την τιμή του να είναι στα 16€, ανοίγει μία διόλου ευκαταφρόνητη τρύπα στο σκαρί μας. Φυσικά η ομάδα ανάπτυξής του κάνει λόγο για μελλοντική προσθήκη κι άλλων modes, αλλά μέχρι τότε… Παρόλα αυτά, διαθέτει αρκετό βάθος, ικανό να κρατήσει αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί του στην τσίτα. Τέλος η πανέξυπνη γραφή του θα του προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου. Οπότε αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με τρεις λέξεις αυτές θα ήταν, γλυκό σφηνάκι ρούμι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες indie κυκλοφορίες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Work like a captain, play like a pirate

Ένα εξαιρετικό board game, τόσο στην ουσία του, όσο και στο περιτύλιγμα. Μένει μόνο να το δούμε να εξελίσσεται.

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

4 Comments

  1. νομιζω οτι το βρηκα το reference στο αστειακι… χαχαχαχα.
    ολα τα παιχνιδια που εχουν να μας που κατι, εχουν το ιδιο ψεγαδι. Μου αρεσουν τα παιχνιδια που δινουν σοβαρη βαση στο χιουμορ, δινουν εξτρα απολαυση και εκει ειναι που κολας και ζητας περισσοτερη διαρκεια.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL