REVIEWS

RISE & SHINE

Στο περασμένου μηνός preview του Rise & Shine της Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team (αυτό θα πει επωνυμία εταιρίας), το εν λόγω παιχνίδι σε γενικές γραμμές είχε αφήσει αρκετά καλές εντυπώσεις. Για όσους δεν είχαν κάνει το κόπο να το διαβάσουν, εν συντομία να αναφέρουμε ότι το Rise & Shine επρόκειτο για ένα δυναμικό συνδυασμό action/shooter, στα πρότυπα του Metal Slug, με μια εσάνς από puzzle και γεμάτο από όμορφες πινελιές “ιδιαίτερου” κάφρικου χιούμορ και σάτυρας. Η θετική αύρα που απέπνεε το demo του παιχνιδιού κέντρισε το ενδιαφέρον μας για το ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο εν μέρει ανταποκρίνεται στις όποιες προσδοκίες δημιούργησε, αλλά απέχει από το να χαρακτηριστεί “πλήρες”. Και εξηγούμαστε ευθύς αμέσως.

RiseandShine Shot5Και zombies έχει μπαξές…

Κατ’ αρχάς, το Rise & Shine διακατέχεται από μια χιουμοριστική υπόθεση, που εμφανώς προτίθεται να διακωμωδήσει τα στερεότυπα της gaming κουλτούρας, με τους εκλεκτούς ήρωες και τα μοναδικά πανίσχυρα όπλα, τοποθετώντας στις αντίστοιχες θέσεις τον λιλιπούτειο Rise που κατέχει το θρυλικό ομιλών πιστόλι Shine, που με τη σειρά του κρατούσε μέχρι πρότινος ο αποθανών Legendary Warrior… Blink. Προφανώς, ελλείψει “εκλεκτού”, κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει να σώσει το κόσμο της Gamearth από την κτηνώδη εισβολή των generic Grunts, που έχουν για αρχηγό έναν σωσία του Marcus Fenix που όλως τυχαίως ονομάζεται Cole (!) και αυτός δεν είναι άλλος από τον μικρό-μόνο-στο-μάτι Rise. Φυσικά, η υπόθεση δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά ούτε για ένα δευτερόλεπτο, εξ ‘ου και το ασύνδετο ξετύλιγμα της πλοκής που μέχρι το τέλος του παιχνιδιού δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Είναι λες και οι δημιουργοί του παιχνιδιού απλά πέταξαν σε μια κατσαρόλα ό,τι τους κατέβηκε στο κεφάλι και ανακάτεψαν το περιεχόμενο με μια ξύλινη κουτάλα. Τουλάχιστον, τα διάφορα easter-eggs, που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους είναι “νοσταλγικά” διασκεδαστικά και σίγουρα θα προκαλέσουν το χαμόγελο των άνω των -άντα παικτών, αλλά μέχρι εκεί. Προφανώς, το ζουμί του Rise & Shine βρίσκεται στο gameplay και εκεί τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

RiseandShine Shot1Μην σας ξεγελά ο badass ψηλός τύπος με τη περικεφαλαία. Ο ήρωας του παιχνιδιού είναι το παιδάκι…

Βασική προϋπόθεση για να ευχαριστηθείτε το παιχνίδι είναι να παίξετε με mouse/keyboard. Period. Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται σε παρόμοια παιχνίδια του είδους, το gamepad αδυνατεί να προσαρμοστεί στην ακρίβεια που απαιτεί το shooting κομμάτι του και κάνει το επίπεδο δυσκολίας ακόμα υψηλότερο απ’ ότι πράγματι είναι. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το Rise & Shine είναι εύκολο ή έστω μέτριας δυσκολίας. Το Rise & Shine απευθύνεται πρωτίστως στους υπομονετικούς παίκτες που αντέχουν να βλέπουν την οθόνη του game over ξανά και ξανά, προσπαθώντας για νιοστή φορά να εξολοθρεύσουν το εκάστοτε boss ή τις θυελλώδεις επιθέσεις δεκάδων εχθρών. Πέρα όμως από το καθαρόαιμο shooting concept του “πυροβολώ ό,τι κινείται αδιακρίτως”, το πόνημα της Super Mega Team διαθέτει και γενναίες δόσεις τακτικής που του δίνουν ένα τόνο “εξυπνάδας” παραπάνω.

Κατά κύριο λόγο, το έξτρα IQ οφείλεται στους διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών και στους ξεχωριστούς τρόπους διαχείρισης τους. Υπάρχουν δύο ειδών πυρομαχικά, τα οποία εναλλάσσονται με το πάτημα του σχετικού κουμπιού και ο ρόλος τους είναι να επιλέγονται με βάση τον εχθρό που αντιμετωπίζετε εκείνη τη στιγμή: οι ηλεκτρικές σφαίρες απευθύνονται στους μηχανοκίνητους εχθρούς, ενώ οι απλές είναι καταλληλότερες στους έμβιους. Θα αναλογιστείτε, σπουδαίο πράγμα, είναι δεκάδες τα shooters που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη συνταγή. Μη βιάζεστε όμως, καθώς το ζουμί δεν έβρασε ακόμα. Εκτός της συνηθισμένης ευθύβολης βαλλιστικής τροχιάς της σφαίρας προς τη κατεύθυνση που σημαδεύουμε, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της, σαν να είναι τηλεκατευθυνόμενη, που εφαρμόζεται όμως κυρίως σε προκαθορισμένα σημεία, και η δυνατότητα ελεγχόμενης έκρηξης της, που σαρώνει μεν τα πάντα γύρω της, αλλά επαναγεμίζει απελπιστικά αργά και λειτουργεί καλύτερα σαν sticky χειροβομβίδα. Το πάντρεμα αυτό, το οποίο φυσικά δεν είναι πλήρως διαθέσιμο εξ’ αρχής αλλά αποκαλύπτεται στη πορεία, δημιουργεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες και ευφάνταστες σεκάνς που συνδυάζουν γρήγορη σκέψη, έντονη δράση και στοιχεία από puzzle, ακόμα και με out-of-the-box λύσεις, χωρίς μάλιστα να επαναλαμβάνονται σε οικτρό βαθμό. Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι της Super Mega Team δούλεψαν αρκετά στο θέμα της ποικιλίας του gameplay, προκειμένου το παιχνίδι να αποφύγει, στα πλαίσια που επιτρέπει το είδος που εκπροσωπεί, τη ρουτίνα.

RiseandShine Shot2Δίχως άλλο, τα bosses είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Αν αναρωτιέστε αν πέτυχαν το σκοπό τους, μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε πως ναι, αλλά με το ανάλογο τίμημα: την πολύ μικρή διάρκειά του, η οποία μετά βίας φθάνει τις τρεις ώρες καθαρού παιχνιδιού. Άλλωστε, είναι εμφανές ότι το υψηλό επίπεδο δυσκολίας επιλέχθηκε προκειμένου να καλυφθεί κάπως η αδυναμία του αυτή, σε σημεία μάλιστα δείχνει να το παρακάνει, όπως για παράδειγμα στο τελευταίο boss, όπου κυριολεκτικά έριξα άπειρες κατάρες σ’ αυτόν που σκέφτηκε να προσθέσει το ταχύτατο μικρό ιπτάμενο ρομποτάκι για συνοδό. Εκτός όμως της μικρής διάρκειας, υπάρχουν και κάποια θεματάκια στο χειρισμό που αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα του τίτλου. Πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η κίνηση dash, που για αδιευκρίνιστο λόγο έχει χρόνο cooldown, με συνέπεια ο Rise να είναι πιο δυσκίνητος απ’ ότι απαιτούν οι περιστάσεις ή ότι δεν υπάρχει άμεσο κουμπί/shortcut για το κάθε τύπο βολής, πράγμα που σε στιγμές έντονης δράσης (π.χ. ενάντια σε κάποιο boss), η “μάχη με τα controls” για να επιλέξετε το σωστό τύπο μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μοιραία – ιδίως όταν ο Rise τις περισσότερες φορές πεθαίνει με ένα χτύπημα.

RiseandShine Shot4Ως και σαν παραδοσιακό shooter α-λά R-Type θα παίξετε.

Παρ’ όλα όμως τα σφάλματά του και το επιτηδευμένα αυξημένο επίπεδο πρόκλησης, δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι το παιχνίδι δεν αξίζει το κόπο. Η Super Mega Team είναι μια ομάδα που φαίνεται ότι έχει πολύ ταλέντο και μεράκι, δημιουργώντας ένα από τα εντυπωσιακότερα indie που έχετε δει ποτέ, με καλλιτεχνική προσέγγιση που γοητεύει τόσο σε οπτικό επίπεδο όσο και σε ηχητικό. Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις τους, το Rise & Shine βρισκόταν τρία χρόνια υπό ανάπτυξη και το εν λόγω αποτέλεσμα που βλέπετε στις οθόνες σας ήταν πραγματικά μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία για μια ολιγομελή ομάδα σαν και του λόγου τους, κάτι που δίνει και μια εξήγηση για τη μικρή του διάρκεια.

Από την άλλη, η σχετικά υψηλή τιμή πώλησης ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη πλειοψηφία των παικτών, αφού στη τελική το Rise & Shine δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δυνατό και εύγευστο σφηνάκι. Συνεπώς, σε μια καλή πτώση τιμής είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παίξετε ένα αξιολογότατο action/shooter σπάνιας ομορφιάς, με τη προϋπόθεση πάντα ότι είστε εξίσου οπλισμένος και με μπόλικη υπομονή…

 

Pros

  • Εντυπωσιακά hand-drawn γραφικά
  • Αξιόλογο soundtrack
  • Δυναμικό gameplay που συνεχώς εξελίσσει τους μηχανισμούς του…

Cons

  • … και τελειώνει εντυπωσιακά γρήγορα
  • Κάποιες κωλυσιεργίες στο θέμα του χειρισμού
  • Σχετικά υψηλή τιμή 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL