REVIEWS

PRO EVOLUTION SOCCER 2016

Είναι λανθασμένη η εντύπωση πως η ανθρωπότητα αναρωτιέται για το νόημα της ζωής. Νομίζω μπορούμε όλοι μαζί να συμφωνήσουμε πως το ερώτημα είναι ένα και μόνον ένα: PRO ή FIFA;  Μέχρι και το 2006, η απάντηση στο ερώτημα για τους λάτρεις του βασιλιά των αθλημάτων βρισκόταν στα χέρια της ΚΟΝΑΜΙ. Από εκεί και πέρα τα στραβοπατήματα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο, ώσπου ήρθε το σωτήριο έτος 2014 όταν κυκλοφόρησε το PES 2015 και απέσπασε, επιτέλους, πολύ καλές κριτικές για το gameplay του και για το γεγονός ότι θυμίζει τα PES 5 και PES 6 που αποτέλεσαν ορόσημο της σειράς.

Η φετινή έκδοση του PES ήρθε και μαζί της η KONAMI γιορτάζει και τα 20-τα γενέθλια της σειράς, με βελτιώσεις, αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το περσινό. Για να έχει σασπένς και για να βγάλουμε την πικρία πρώτα, θα ξεκινήσουμε με τα άσχημα μαντάτα.

Η ΚΟΝΑΜΙ ισχυρίστηκε ότι το PES 2016 θα έρθει με εμπλουτισμένα animations, δυναμική αλλαγή καιρού κατά τη διάρκεια του αγώνα και βελτιωμένα γραφικά. Τελικά τίποτα από αυτά δεν ισχύουν για τη μητέρα πλατφόρμα, η οποία αποτελεί port της έκδοσης για PS3/360(!) με κάποια πρόσθετα cutscenes όταν ξεκινάει ένα μάτς και κάποια επιπλέον animations. Η δικαιολογία της ΚΟΝΑΜΙ για την απουσία αυτών ήταν ότι οι περισσότεροι χρήστες είχαν mid-range συνθέσεις και δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν τα πανέμορφα γραφικά της FoxEngine. Tης ίδιας FoxEngine που μόλις ένα μήνα πριν διακόσμησε το MGS V, το οποίο έτρεχε σχεδόν νεράκι σε πληθώρα συνθέσεων. Να προσθέσω επίσης ότι η έκδοση για κονσόλες “νέας γενιάς” έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι η πληρέστερη απ’όλες, ενώ η ΚΟΝΑΜΙ δεν δίστασε να βάλει screenshots από αυτήν στο Steam, ουσιαστικά παραπλανώντας τους PC users. Για να καταλάβετε για τι διαφορές μιλάμε μπορείτε να δείτε αυτό το κατατοπιστικότατο βίντεο.

Θα πρέπει να αρκεστούμε και φέτος στη μαεστρία του editing community του PES που τόσα χρόνια μας προσφέρει υλικό απαράμιλλης ποιότητας. Ντροπή ΚΟΝΑΜΙ.

pes 2Μα είναι δυνατόν ο Totti να μην τραβάει selfies;

Για καλή μας τύχη δεν είναι όλα μαύρα φέτος, με το gameplay να πατάει πάνω στις βάσεις του PES 2015 και να μας προσφέρει ένα συνδυασμό arcade και simulation χειρισμού, όπως ακριβώς ήταν και στα αγαπημένα PES 5 και 6. Ακόμη έχει γίνει προσθήκη collision system στους ίδιους τους παίκτες, προσφέροντας φυσικές και αληθοφανείς κόντρες όταν οι παίκτες διεκδικούν τη μπάλα. Ο χειρισμός από την άλλη είναι άμεσος με ελάχιστες φορές να βλέπουμε παίκτες να μην ανταποκρίνονται στις εντολές μας και το γεγονός ότι μπορούμε επιτέλους να σπρώχνουμε αντίπαλους παίκτες ώστε να μπούμε σε καλύτερη θέση και να υποδεχτούμε μια εναέρια μπαλιά, αναδεικνύουν αναμφίβολα το gameplay του PES 2016 ως το καλύτερο σε PES τίτλο που έχει αναπτύξει η ΚΟΝΑΜΙ έως τώρα. Η φυσική της μπάλας είναι βελτιωμένη προς το καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ η φυσική των διχτυών και φέτος μοιάζει να είναι βγαλμένη από το 1999.

Βελτίωση υπάρχει και στους τερματοφύλακες, με τους πιο γνωστούς να έχουν συμπεριληφθεί στο Player ID για την οσο πιο πιστή μεταφορά τους στον ψηφιακό κόσμο. Οι πιο αδύναμοι βέβαια κάνουν που και που τραγικά λάθη και ειδικά εάν έρθουν αντιμέτωποι με κάποιον καταξιωμένο επιθετικό, δεν πιάνουν σούτ σχεδόν ποτέ. Αναμένουμε patch από τη ΚΟΝΑΜΙ η οποία δήλωσε πως θα διορθώσει διάφορα μικροπροβλήματα, την AI των τερματοφυλάκων και τη συμπεριφορά των διαιτητών, οι οποίοι είτε υπάρχουν στο γήπεδο είτε όχι, λίγη σημασία έχει. Σπάνια σφυράνε φάουλ και όταν το κάνουν, σπάνια δίνουν και κάρτα. Στα 45 περίπου παιχνίδια που έχω παίξει έως τώρα, ζήτημα είναι να έχω δεχθεί πάνω από 6-7 κίτρινες και μία κόκκινη. Και πιστέψτε με, κλάδευα πόδια μόνο και μόνο για να δω εάν νιώθουν οι διαιτητές, χωρίς όμως να τιμωρούμαι όπως θα’πρεπε. Βέβαια αυτό έχει και το καλό ότι υπάρχει μια απολαυστική συνεχή ροή του αγώνα, αλλά από την άλλη κόβει από τον ρεαλισμό.

pes 4Η Dynamic Wide Camera κατά την έναρξη του μάτς.

Κάτι που παρατήρησα στο φετινό PES είναι η στροφή στο παιχνίδι κέντρου. Από το πρώτο μου μάτς εξεπλάγην αφού είχα τη δυνατότητα να παίξω αργό και σωστά δομημένο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τα πλάγια και ψάχνοντας ελεύθερους συμπαίκτες ώστε να δημιουργήσω τη καλύτερη δυνατή φάση για να σκοράρω. Σ’αυτό συνέβαλαν και οι ελεγχόμενοι από την AI συμπαίκτες οι οποίοι δεν κάλυπταν απλά τη περιοχή τους, αλλά ψάχνανε να ανοιχτούν ώστε να δεχτούν την πάσα που τους ετοίμαζα, αλλά και η πολύ καλά ενσωματωμένη επιλογή των Fluid Formations. Έτσι κατάφερα με τον Ολυμπιακό ενάντια στη London FC (γνωστή και ως Chelsea) σε επίπεδο Super Star, να χάσω μόνο με σκόρ 0-1, έχοντας πολύ καλό έλεγχο στην άμυνα αλλά τραγική επίθεση. Να σημειώσω ότι η δυσκολία Super Star φέτος μοιάζει να είναι πιο εύκολη απ’ότι ήταν παλιά με τον υπολογιστή ναι μεν να προωθεί παίκτες από παντού και να μην τους προλαβαίνεις, αλλά αφήνει και κενά στην άμυνα που μπορούσα να εκμεταλλευτώ ουκ ολίγες φορές για να έρθω κοντά στο πολυπόθητο γκολάκι.

Όσων αφορά τις άδειες δεν βλέπουμε κάποια σημαντική διαφορά φέτος αφού η ΕΑ ακόμα κρατάει αποκλειστικότητες σε αρκετά πρωταθλήματα και πιστεύω πως τώρα πιά δεν νοείται PES τίτλος χωρίς NORTH LONDON και MAN RED ή MAN BLUE. Βέβαια όπως έχουμε συνηθίσει από παλιά και η φετινή έκδοση είναι σχεδόν πλήρως παραμετροποιήσιμη, οπότε με λίγη υπομονή ακόμη, θα μπορούμε να απολαύσουμε mods από τη παθιασμένη κοινότητα της σειράς. Τα μόνα πρωταθλήματα που είναι πλήρη είναι οι Α και Β εθνικές Ισπανίας και Γαλλίας και η Ολλανδική Eredevise ενώ τα υπόλοιπα έχουν κάποιες επιμέρους ομάδες με αυθεντικές εμφανίσεις ή/και αληθινά ονόματα παικτών. Tην εμφάνισή τους κάνουν και μεγάλες διοργανώσεις, όπως τα Champions League, Europa League και Super Cup στην Ευρώπη. AFC για Ασία και Αυστραλία και Copa Libertadores, Sudamericana και Recopa Sudamericana για Λατινική Αμερική.

pes 3Το ανανεωμένο κεντρικό μενού…

Ένα μελανό σημείο στην όλη υπόθεση είναι πως η ΚΟΝΑΜΙ δεν έχει βάλει όλες τις μεταγραφές της φετινής χρονιάς, για λόγους που δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου ώστε να κυκλοφορήσει το πρώτο Data Pack με όλες τις τελευταίες μεταγραφές και τη προσθήκη του Παναθηναϊκού, φτάνοντας το νούμερο των Ελληνικών ομάδων στο αστρονομικό ποσό των… 2, μαζί με τον Ολυμπιακό.

Στα των modes έχουμε τα ίδια με πέρυσι, με διάσπαρτες βελτιώσεις και ευπρόσδεκτο ανασχεδιασμό του Master League το οποίο θυμίζει Football Manager, προσφέροντας καλά δομημένα μενού ώστε να βρούμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε με ευκολία. Δυστυχώς το online κομμάτι υστερεί ακόμα, με τα περισσότερα μάτς να lag-άρουν τόσο που απλά δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς. Δυστυχώς μετά την πολύ καλή εντύπωση που μου άφησε το FIFA 15, όσων αφορά τη σταθερότητα του online κομματιού, το PES θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

pes 1…και το ανανεωμένο ML όπου βλέπετε τη νέα θέση εργασίας μου.

Με τα πολλά και με τα λίγα, τι βλέπουμε φέτος;

Βλέπουμε μια ΚΟΝΑΜΙ που αφήνει τα PC σε δεύτερη μοίρα, αλλά με τον συνδυασμό του collision system, της αισθητά ανεπτυγμένης ΑΙ και τον άμεσο χειρισμό, μας προσφέρει gameplay που ονειρευόμασταν απο το 2006. Είναι η πρώτη χρονιά μετά το PES 6, όπου περιμένω με ανυπομονησία τη νέα έκδοση και δεν κατακλύζομαι από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τις ΚΟΝΑΜΙ. Ίσως να μην σηκώνουν γλέντι τα 20-ά γενέθλια του PES αλλά ένα χειροκρότημα το αξίζουν. Ραντεβού του χρόνου όπου ελπίζω να δούμε λιγότερα ευτράπελα στη μητέρα πλατφόρμα και να ζήσουμε επικές PES στιγμές. Στο μεταξύ, πάρτε τηλέφωνο χαμένους φίλους και οργανώστε μερακλίδικο τουρνουά PRO, όπως παλιά.

  • Απαράμιλλο gameplay σε ποδοσφαιράκι.
  • Η νέα δυναμική ευρεία κάμερα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του να δείχνει όλο το γήπεδο όταν η δράση είναι στο κέντρο και να εστιάζει στις περιοχές όταν ετοιμάζονται οι φάσεις για γκόλ.
  • Ευπρόσδεκτες οι αλλαγές στο Master League.
  • Απαράδεκτο το ότι οι κονσόλες έχουν καλύτερα γραφικά.
  • Το online ακόμα υστερεί σε σχέση με του FIFA.
  • Το γεγονός ότι οι τελευταίες μεταγραφές μπαίνουν ένα μήνα μετά τη κυκλοφορία του.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

12 Comments

  1. Εγώ θα σου έλεγα να του δώσεις μία ευκαιρία ακόμα, μετά το patch στις 28 του μήνα για το gameplay του και μόνο. Το FIFA 16 δεν μου φάνηκε να έχει καμία διαφορά απο το 15 στο demo που δοκίμασα. Λες να του ρίξω μια ματιά;

  2. Μαύρο στην KONAMI, μαύρο και στο PES τους! FIFA FOR EVER διότι η ΕΑ μας αγαπάει! Μας κάνει και δωράκια! ΖΗΤΩ ΤΟ ORIGIN!!! Μικρή διόρθωση διότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.. Οι διοργανώσεις που αναφέρεις (Champions League, Europa League, Super Cup, Copa Libertadores, Sudamericana και Recopa Sudamericana) ανήκουν σε UEFA και CONMEBOL αντίστοιχα που ναι δύο από τις έξι συνομοσπονδίες-μέλη της FIFA!

  3. Έλιωσα κάνα 10ωρο με τον κουμπάρο την περασμένη βδομάδα, πρόπερσι έπαιξα μόνο και μόνο επειδή είχε το ΑΠΟΕΛ, πέρσι ΦΙΦΑ, φέτος όμως το φχαριστιέμαι, δυνατό comeback!!! Αν σφύριζε και κάνα φαουλ ο διαιτητής καλά θα ήτανε 😉

  4. Ελπίζω να φτιάξουν όντως τους διαιτητές στο επερχόμενο patch μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα. Και εγω πέρσι αποφάσισα να παίξω FIFA για πρώτη φορά μετά το FIFA 2000 και αν και ηταν ένα ευχάριστο διάλειμμα μετά απο τόσα χρόνια PES, φέτος γύρισα ξανά στα πάτρια εδάφη.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL