SPECIALS

E3 2013: Οδηγός επιβίωσης

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η βιομηχανία του gaming μαζεύει τα μπογαλάκια της και μετακομίζει για μία εβδομάδα στο όμορφο (φαντάζομαι) Los Angeles  για την περίφημη έκθεση Electronic Entertainment Expo, ή E3 για συντομία. Η εφετινή έκθεση (11-13 Ιουνίου) έχει μεγάλη σημασία για ορισμένους από τους επιφανείς “παίκτες” της βιομηχανίας, καθώς το 2013 θα σημαδευθεί αναμφίβολα από την κυκλοφορία των λεγόμενων “next-gen” consoles – θα εξηγήσω σύντομα γιατί ο χαρακτηρισμός μπαίνει σε εισαγωγικά. Οι gamers σε όλο τον πλανήτη θα στηθούν στους υπολογιστές τους για να παρακολουθήσουν live streams, game trailers, εκτενείς παρουσιάσεις νέων τίτλων αλλά και επίδειξη του hardware που θα έρθει στα ράφια των καταστημάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τόσο από τους console makers όσο και από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του PC.

Όπως καταλαβαίνετε, η παρουσίαση τόσων πολλών νέων ειδήσεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ενθουσιασμό και πανηγυρικές εκδηλώσεις χαράς για το λαμπρό μέλλον που μας περιμένει στο gaming. Δεν έχω σκοπό να… χαλάσω το πάρτι, άλλωστε η Ε3 είναι κάτι σαν τα “Χριστούγεννα” της βιομηχανίας, ωστόσο ο φανατισμός που καλλιεργείται αυτές τις ημέρες (ίσως και εντέχνως από τα τμήματα marketing μεγάλων εταιριών) έχει την τάση να οδηγεί σε ακρότητες, υπερβολές, ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της μιας ή της άλλης εταιρίας. Έτσι, μέσω του παρόντος άρθρου θα φέρουμε σε φως ορισμένα από τα “τρικ” που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να παρουσιάσουν μια όσο το δυνατόν ωραιοποιημένη κατάσταση, ώστε να βοηθήσουμε τους απανταχού gamers στην ψύχραιμη εκτίμηση των ανακοινώσεων και την αποφυγή ανούσιων εντάσεων. Η E3 είναι ένα μεγάλο πάρτι για όλο το gaming, όμως μην ξεχνάτε οτι μετά από κάθε αχαλίνωτο πάρτι ακολουθεί συνήθως το ξύπνημα της επόμενης μέρας και το αναπόφευκτο… hangover. Ας είμαστε από πριν υποψιασμένοι για να μην το μετανιώσουμε μετά!


Η ΜΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

E3Survival1

Θα μας πουν οτι… το νέο hardware που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της E3 είναι όλα όσα περιμέναμε και ακόμα παραπάνω! Θα δούμε τρομερά πράγματα, νέα επαναστατικά features, εκπληκτικές καινοτομίες και μάλιστα σε πολύ χαμηλές (για όσα προσφέρουν) τιμές! Επιτέλους, η τεχνολογική Γη της Επαγγελίας βρίσκεται μπροστά μας, μπορούμε σχεδόν να την αγγίξουμε!

Αλλά η αλήθεια είναι οτι… ακόμα και οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο της τεχνολογίας γνωρίζουν οτι δεν υπάρχει “τέλειο προϊόν”. Δουλειά των τμημάτων marketing των μεγάλων εταιριών είναι να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με προσεκτικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες θα εστιάσουν αποκλειστικά στα όποια πλεονεκτήματα και θα αγνοήσουν ή θα κρύψουν εντέχνως τις αρνητικές πτυχές. Οι παρουσιάσεις προϊόντων αυτού του τύπου θα πρέπει να ερμηνεύονται ως μία πρώτη γεύση για τις δυνατότητές τους και όχι ως αμάχητο τεκμήριο για τις πραγματικές τους επιδόσεις στον έξω κόσμο. Παραδείγματα έχουμε πολλά, από το διάσημο “Reality Distortion Field” της Apple μέχρι την παρουσίαση του Nintendo WiiU με το ημιτελές online. Ακόμα και στις πρόσφατες αποκαλύψεις των δύο “next-gen” consoles, Playstation 4 και Xbox One, το καταφανώς μέτριο hardware καλύφθηκε πίσω από εύηχα σλόγκαν (“Supercharged PC Architecture”, “5 billion transistors”) και αόριστες υποσχέσεις για μαγικούς τρόπους ενίσχυσης των γραφικών (“Infinite power of the cloud“). Επίσης, οι ίδιες εταιρίες θα αποφύγουν κατά πάσα πιθανότητα την όποια αναφορά σε… ευαίσθητα θέματα όπως η τιμολόγηση, το DRM ή άλλες πολιτικές που μπορεί να ερμηνευθούν ως anti-consumer. Τα ζητήματα αυτά θα εξηγηθούν εκτός έκθεσης, έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα που θα χαλάσει την εικόνα του προϊόντος. Παρακολουθήστε τις παρουσιάσεις έχοντας πάντοτε κατά νου οτι τα όποια κενά ή ασάφειες δεν είναι απλές παραλείψεις αλλά συνήθως έχουν σκοπό να αποκρύψουν μια ενοχλητική αλήθεια.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

E3Survival2

Θα μας πουν οτι… τα νέα games προσφέρουν γραφικά σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα! Θα μας πέσουν τα σαγόνια στο πάτωμα! Θα παίζουμε μέρα-νύχτα και θα ζητάμε κι άλλο! Η επανάσταση του gaming είναι εδώ και οι εταιρίες είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν τα πιο τρελά μας όνειρα!

Αλλά η αλήθεια είναι οτι… όσο πιθανό είναι να δούμε παιχνίδια που κάνουν “παπάδες”, άλλο τόσο πιθανό είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με έμπειρους… παπατζήδες που θα κάνουν κόλπα για να πάρουν τα λεφτά μας. Η ιστορία της Ε3 βρίθει περιστατικών όπου εταιρίες παραγωγής παρουσίασαν μια πλαστή εικόνα των παιχνιδιών τους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δε χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω σε εποχές Elder Scrolls IV: Oblivion για να βρούμε παραδείγματα, οι περιπτώσεις των παραπλανητικών trailers των Far Cry 3 και Aliens: Colonial Marines είναι ακόμα φρέσκιες στο μυαλό μας.  Μην ξεχνάτε οτι τα νέα games παρουσιάζονται πίσω από κλειστές πόρτες ή με εντυπωσιακά μεν, συχνά CG δε trailers, όπερ σημαίνει οτι αυτό που βλέπετε στο trailer είναι πολύ πιθανό να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Εξάλλου, το… ένοχο μυστικό της E3 είναι οτι τα περισσότερα games (ακόμα και console exclusives) παρουσιάζονται σε κορυφαία PCs με υψηλές αναλύσεις και τόνους anti-aliasing αλλά οι developers ισχυρίζονται οτι τρέχουν σε real-time σε Xbox ή Playstation με την ίδια ποιότητα. Φυσικά η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντοτε στο τέλος, όμως οι εντυπώσεις μένουν. Κρατήστε μικρό καλάθι για να μην απογοητευθείτε αργότερα! Τέλος, μη δίνετε καμία βάση σε “αυθόρμητες” εκδηλώσεις ενθουσιασμού και στα χειροκροτήματα του κοινού. Όπως είδαμε και στην πρόσφατη παρουσίαση του Xbox One, οι εταιρίες γεμίζουν τα καθίσματα με κλακαδόρους οι οποίοι έχουν ως αποστολή τη συνεχή αποθέωση όλων των προϊόντων της εταιρίας τους.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΧΛΙΔΗ

E3Survival3

Θα μας πουν οτι… οι publishers τα δίνουν όλα για να δημιουργήσουν παιχνίδια με εκπληκτικό επίπεδο παραγωγής! Ακόμα και ο τελευταίος NPC θα έχει celebrity voiceover! Τα παιχνίδια θα είναι μεγαλύτερα, καλύτερα, πιο συναρπαστικά από ποτέ!

Αλλά η αλήθεια είναι οτι… τα μεγάλα μπάτζετ θα φέρουν αναπόφευκτα ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Όσο ανεβαίνει το κόστος παραγωγής ενός παιχνιδιού, τόσο πιο διστακτικός γίνεται ο publisher σε καινούριες ιδέες ή πρωτότυπα στοιχεία που θα μπορούσαν να  αποξενώσουν το ευρύ κοινό. Οι εταιρίες δεν βγάζουν games για χόμπι, θέλουν να κερδίσουν χρήματα και θα κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να το πετύχουν. Όταν οι προϋπολογισμοί φτάνουν σε επίπεδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τότε είναι βέβαιο οτι οι publishers έχουν κάποιο σχέδιο για να πάρουν τουλάχιστον πίσω την αρχική τους επένδυση. Θα υπάρχουν microtransactions; Θα είναι το παιχνίδι Pay2Win; Θα έχουμε ατελείωτη παραγωγή DLC που έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι; Θα είναι το single player διάρκειας 2-3 ωρών; Μήπως τα games θα κοστίζουν περισσότερο; Ναι, το έχουμε ακούσει δυστυχώς και αυτό ως φήμη! Ένα ακριβό triple-A game με κορυφαίο επίπεδο παραγωγής χρειάζεται να φέρει πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων μονάδων σε full price ώστε να ξεπληρώσει τουλάχιστον τα έξοδα ανάπτυξης και marketing και να αρχίσει μετά να φέρνει κέρδος. Όταν κινούμαστε σε τέτοια επίπεδα χρημάτων, το όποιο ρίσκο απαγορεύεται διά ροπάλου. Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός οτι η μεγαλύτερη καινοτομία του επερχόμενου Call of Duty: Ghosts φαίνεται να είναι ο… σκύλος! Πέρα λοιπόν από το κορυφαίο επίπεδο παραγωγής, θα πρέπει να προσέχουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με το gameplay για να διαπιστώσουμε με σχετική ασφάλεια αν το παρουσιαζόμενο παιχνίδι έχει πράγματι να προσφέρει καινούρια πράγματα ή αν απλώς είναι μια πιο ευπαρουσίαστη εκδοχή της ίδιας συνταγής.

TO MAKIΓΙΑΖ ΠΟΥ ΞΕΦΤΙΖΕΙ

E3Survival4

Θα μας πουν οτι… Η Ε3 είναι για μια εβδομάδα το κέντρο του κόσμου! Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα! Το gaming βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του και σύντομα θα φτάσει ακόμα πιο ψηλά!

Αλλά η αλήθεια είναι οτι… το ξέφρενο πάρτι κρύβει εντέχνως το φόβο μιας βιομηχανίας που δεν ξέρει πώς να αντιδράσει στις κατακλυσμιαίες αλλαγές των τελευταίων ετών. Οι “δεινόσαυροι” του gaming κοιτούν το μετεωρίτη να έρχεται κατά πάνω τους και δε μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να περιμένουν την πρόσκρουση. Oι αναλυτές της βιομηχανίας γνωρίζουν οτι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, πιθανώς για πάντα. Το console gaming βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από πλευράς εσόδων εδώ και τουλάχιστον μία τριετία και η επερχόμενη “νέα γενιά” είναι η τελευταία ελπίδα για την πολυπόθητη σωτηρία. Η εξάπλωση του PC gaming, η άνοδος της ψηφιακής διανομής αλλά και η μεγάλη επιτυχία του μοντέλου Free2Play παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει νέες τάσεις, νέες ιδέες και νέους τρόπους επαφής των δημιουργών με το κοινό. Το ρεύμα του Kickstarter δίνει τη δύναμη στους gamers να χρηματοδοτήσουν απευθείας τους developers, καταργώντας ουσιαστικά το ρόλο των publishers ως μεσάζοντα-χρηματοδότη. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε την ολοένα αυξανόμενη απήχηση των φορητών συσκευών (tablets και smartphones) οι οποίες  για σημαντικό μέρος του casual κοινού προσφέρουν πλέον απόλυτα επαρκές gaming. Εν όψει του νέου διαμορφωθέντος σκηνικού, η αγωνιώδης προσπάθεια των παραδοσιακών retail game publishers να μας πείσουν οτι “όλα είναι όπως παλιά” θυμίζει τον 60άρη γόη που βάφει το μαλλί, κάνει lifting και αγοράζει σπορ αυτοκίνητο για να ξαναζήσει τις δόξες της νιότης του. Η βιομηχανία του gaming οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, να εκσυγχρονίσει το μοντέλο της και να εντάξει ομαλά στις τάξεις της όλες τις νέες τεχνολογίες αντί να προσπαθεί μάταια να σταματήσει το χρόνο.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ Ε3!

Μπορεί τα όσα αναφέραμε νωρίτερα να μοιάζουν ελαφρώς… καταθλιπτικά, αλλά μην στενοχωριέστε! Είναι βέβαιο οτι μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε για πρώτη φορά πολλά και εντυπωσιακά games με τα οποία θα ασχολούμαστε για χρόνια μέσω των δεδομένων sequels. Η αποφυγή της υπερβολής δε σημαίνει οτι απαγορεύεται να ενθουσιαστούμε με αυτά που θα δούμε, ειδικά όταν στην έκθεση συμμετέχουν αγαπημένοι developers με εξαιρετικό παλμαρέ κορυφαίων τίτλων. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας το Ragequit.gr θα καλύψει την ειδησεογραφία που θα προκύψει από την Ε3, ενώ μετά το τέλος της έκθεσης θα έχουμε πλήρες συγκεντρωτικό roundup όλων των αξιοσημείωτων ανακοινώσεων και εξελίξεων για να μη χάσετε απολύτως τίποτα. Καλό Σαββατοκύριακο!

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

  1. Αλέξανδρε, αυτό που έγραψες είναι πάρα πολύ ωραίο και σωστό !! Καλά τα λες !! Ο τρόπος όμως, που το έγραψες είναι φοβερός !! Μπράβο, ο λόγος σου με χόρτασε, που λένε!!
    Η αλήθεια είναι αυτό που λες και συ, θα μας φλομώσουν στα ψέματα. Το θέμα είναι να μην ψαρώνουμε και να καταλαβαίνουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι. Θα ακούσουμε πολλές παπάτζες, πραγματικά. Υπομονή, η αλήθεια είναι κοντά !!

    Συγχαρητήρια! Συνέχισε την καλή δουλειά !!!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL