REVIEWS

TEAM INDIE

Τα τελευταία χρόνια με την άνθιση της indie σκηνής έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Πιθανά και απίθανα σενάρια έχουν παρελάσει από τις οθόνες των υπολογιστών μας, άλλοτε με επίπεδο που αγγίζει αυτό μεγάλων παραγωγών και άλλοτε που μας προβληματίζει αν τελικά αυτό το “άνοιγμα” της βιομηχανίας είναι για καλό. Για να παραφράσουμε τη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση, ένα πράγμα μόνο δεν έχουμε δει… Ένα παιχνίδι με all star team χαρακτήρων από άλλα παιχνίδια. Για την ακρίβεια δεν το είχαμε δει μέχρι πριν μερικές μέρες όταν και κυκλοφόρησε το Team Indie του studio Brightside Games.

Ο τίτλος ανήκει στην κατηγορία των puzzle platformer. Ο γάτος μιας game developer έχει παγιδευτεί στο παιχνίδι της και εμείς αναλαμβάνουμε δράση για να τη σώσουμε έχοντας την βοήθεια δεκαμελούς ομάδας από χαρακτήρες άλλων indie games όπως προαναφέραμε. Αναλυτικά το team αποτελείται από: CommanderVideo (BIT.TRIP Presents… Runner2: Future Legend of Rhythm Alien), Clunk (Awesomenauts), Super Crate Box guy (Super Crate Box), Black Fluff Ball (Badland), Tiny (Tiny & Big: Grandpa’s Leftovers), Mi (Knytt Underground), J. Jitters (The Great Jitters: Pudding Panic), Dustgirl (Dustforce), Tim (Braid) και φυσικά Marvin the cat από το Team Indie. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά δεν λείπουν και ήρωες από πιο δημοφιλή παιχνίδια όπως το BIT.TRIP, το Awesomenauts και το Braid.

TeamIndie04Και ο Tim στην ομάδα

Σε κάθε μία πίστα από τις 53 του παιχνιδιού χειριζόμαστε τον Marvin και μερικούς από τους υπόλοιπους ήρωες του παιχνιδιού, με τον αριθμό τους να ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο από έναν μέχρι έξι. Ο κάθε χαρακτήρας έχει μία ειδική ικανότητα την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όπως για παράδειγμα ο Tim μπορεί να γυρίζει το χρόνο πίσω. Ξεκινώντας με τον γάτο Marvin, βρίσκουμε εικόνες οι οποίες μας δίνουν το χειρισμό κάποιου άλλου ήρωα, ενώ παράλληλα ο γάτος μένει στη χρονική στιγμή της αλλαγής μέχρι να βρούμε το δικό του εικονίδιο και επιστρέψουμε πάλι εκεί από άρχισαν οι “μεταμορφώσεις”. Η διαφορά τώρα είναι ότι από τη στιγμή της επιστροφής, στην οθόνη διαδραματίζονται πάλι τα όσα πράξαμε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια ακολουθία γεγονότων που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μέσα στην πίστα. Για παράδειγμα εάν σε κάποιο σημείο υπάρχουν εχθροί, με την Dustgirl μπορούμε να τους “καθαρίσουμε” ανοίγοντας τον δρόμο για τον Marvin.

TeamIndie02Ώρα για σκούπα…

Αν και με μια πρώτη ματιά ο βασικός μηχανισμός του gameplay φαίνεται αρκετά ρηχός, η μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων εξισορροπεί σημαντικά την κατάσταση. Ενώ όμως το παιχνίδι ξεκινάει ευχάριστα, δεν αργούν να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που υπάρχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εναλλαγής των χαρακτήρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ουσιαστική συνεργασία είναι ανύπαρκτη ή τετριμμένη σε βαθμό που να καταλήγει ανούσια. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς παρά το ανούσιο του θέματος, η ανάγκη για συγχρονισμό μεταξύ των χαρακτήρων παραμένει, γεγονός που εισάγει καθυστέρηση στην εξέλιξη καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο όσο είμαστε με τη μορφή του γάτου να χρειάζεται να περιμένουμε αρκετά μέχρι να ολοκληρώσουμε κάποια ενέργεια με άλλον ήρωα. Βέβαια υπάρχει κουμπί fast forward το οποίο όμως δεν αναιρεί το πρόβλημα. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί αρκετές φορές να γυρίσουμε πίσω το χρόνο (μπορούμε να επιστρέφουμε στις χρονικές στιγμές που αλλάζουμε το χαρακτήρα που ελέγχουμε) για να διορθώσουμε λάθη που έχουν να κάνουν όμως με το συγχρονισμό και όχι με την ουσία των puzzles.

To platforming μέρος παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να είναι ικανό να μας κάνει να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα αρνητικά. Σε αντίθεση με αρκετά από τα puzzle platformers που βλέπουμε τελευταία τα οποία όμως μόνο κατ’ ευφημισμόν είναι platformers, το Team Indie προσφέρει αξιοπρεπές challenge στο συγκεκριμένο κομμάτι. Βέβαια αυτό συμβαίνει μόνο κατά διαστήματα καθώς δεν ενσωματώνεται στους gameplay μηχανισμούς όλων των χαρακτήρων. Επίσης εκτός από το να φτάσουμε στο τέλος κάθε πίστας, υπάρχουν κρύσταλλοι και μετάλλια για να συλλέξουμε. Κάποια από αυτά παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία και είναι ικανά να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια του τίτλου για όσους θελήσουν να ασχοληθούν μαζί τους.

TeamIndie01Βόηθα Clunk να φύγουν τα εμπόδια

Ούτε στον τεχνικό τομέα όμως τα πράγματα είναι καλά. Τα γραφικά είναι λιτά και με παιδικό ύφος ενώ και το animation είναι επιεικώς μέτριο. To ίδιο ισχύει και με το collision system ενώ την εμφάνιση της κάνει και σειρά από bugs. Σε περίπτωση που το παιχνίδι δεν είχε άλλα προβλήματα θα μπορούσαμε να τα προσπεράσουμε αλλά η υπάρχουσα κατάσταση όχι μόνο δεν τα κρύβει αλλά τα μεγενθύνει κιόλας. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το soundtrack που παρά την απλότητα του έχει ορισμένα κομμάτια ικανά να “ανεβάσουν” τον παίκτη.

TeamIndie03Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο με τα κιβώτια στα video games

Αυτό που μας μένει από τον τίτλο είναι η προσπάθεια για “πολλά σε ένα” που όμως γίνεται με άγαρμπο τρόπο και καταλήγει σε ένα ασύνδετο τελικό προϊόν. Η κεντρική ιδέα παρά τις προοπτικές που είχε, στην πράξη αποτυγχάνει να υλοποιηθεί με τρόπο που θα κάνει τον τίτλο να αποκτήσει δική του ταυτότητα και να ξεχωρίσει από το σωρό. Σε κάθε περίπτωση και παρά τα σημαντικά προβλήματα που έχει, το Team Indie μπορεί να προσφέρει αρκετές καλές στιγμές σε όσους ασχοληθούν μαζί του αρκεί να είναι οπλισμένοι με μπόλικη υπομονή.

Pros

  • Ποικιλία χαρακτήρων
  • Soundtrack
  • Πρωτότυπη ιδέα…

Cons

  • … που όμως δεν υλοποιείται σωστά
  • Μέτριος τεχνικός τομέας
  • Τα bugs που κάνουν την εμφάνισή τους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL