REVIEWS

WESTERADO: DOUBLE BARRELED

Γιατί, σκληροί και άκαρδοι Θεοί του γκέημινγκ; Γιατί;

Ενώ η ανεξέλεγκτη φρενίτιδά μου αναφορικά με την μυθική και λίαν αμφιλεγόμενη μεταφορά του Ματωμένου Έπους στην Μητέρα Πλατφόρμα έχει περάσει σε άλλη διάσταση γραφικότητας, η Ολλανδική Ostrich Banditos έρχεται να ρίξει αλάτι στις πληγές μου, κυκλοφορώντας την “σινεμασκόπ” εκδοχή του Westerado: Double Barreled, τίτλου ο οποίος ξεκίνησε ως διασκεδαστικό και “απλό” δωρεάν browser game στο κανάλι της Adult Swim.

West1Πάνω στα συντρίμμια της ζωής μου, εκδίκηση θα ορκιστώ…

Ίσως ο συνοπτικότερος τρόπος να παρουσιάσει κανείς το Westerado, είναι ακριβώς αυτός. Φανταστείτε ένα Red Dead Redemption εάν είχε υλοποιηθεί για κάποια 8bit κονσόλα. Μιλάμε δηλαδή για ανοικτό κόσμο (όχι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά εντελώς ανοικτό από την αρχή του παιχνιδιού), πάρα πολλούς χαρακτήρες και sidequests, αναβαθμίσεις του οπλισμού και της αμφίεσής μας, άλογα, ηθικές επιλογές (ναι ναι κι όμως, κατόρθωσαν να χώσουν και τέτοιες στο παιχνίδι του οι Ολλανδοί), βουβάλια, Ινδιάνους κι ένα κάρο “παραδοσιακά” θέματα του είδους.

Μιλώντας για είδος, νομίζω ο τίτλος και οι εικόνες που συνοδεύουν την παρουσίαση, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως ο τίτλος ανήκει στον Βασιλιά Των Ειδών, την ύστατη μεταφορά για τον άνισο αγώνα που διεξάγεται κάθε δευτερόλεπτο στην αντρίκια ψυχή, το Γουέστερν. Εάν δεν έχετε κλάψει στην στιγμή που αποκαλύπτεται ο ρόλος της φυσαρμόνικας στο Once Upon A Time In The West, αν δεν θεωρείτε το “Get three coffins ready” ως την ύστατη απάντηση σε όλα τα προβλήματα της ζωής και φυσικά αν δεν έχετε ανατριχιάσει σύγκορμοι ενώ ο συναυλιακός χώρος κατακλύζεται από την θανατηφόρα μελωδία του “Ecstasy Of Gold”, λίγο πριν ανέβουν στο σανίδι οι Metallica,είτε είστε ακόμη πολύ μικροί είτε έχετε καθυστερήσει υπερβολικά να αποδεχτείτε την Μια Αλήθεια του ανδρικού βίου.

West2Σε αρκετές αποστολές θα κληθούμε να πολεμήσουμε έφιπποι.

Η οποία εξής αλήθεια συνοψίζεται άψογα στο υποτυπώδες σενάριο του Westerado : μια μέρα θα έρθουν, θα σου κάψουν το σπίτι και θα σκοτώσουν τους δικούς σου χωρίς να ξέρεις γιατί.Θα ζεις μονάχα για να εκδικηθείς. Αυτός είναι και ο αυτοσκοπός του ανώνυμου πρωταγωνιστή μας. Αφήνοντας πίσω του τις φλόγες του πατρικού του, μοναδικός σκοπός του είναι πλέον να εκδικηθεί το χαμό της αγαπημένης του οικογένειας.

Αν όλα αυτά ακούγονται αρκούντως επικά και ζόρικα, το παιχνίδι πολύ γρήγορα αφήνει τις όποιες επιφάσεις σοβαρότητας και παραδίνεται σε ένα ευχάριστο κάφρικο αχταρμά παλιομοδίτικης arcade δράσης και περιπλάνησης και ανάληψης αποστολών, στα πλαίσια ενός ας το πούμε, “rpg-light” πλαισίου. Εάν θέλετε να εξερευνήσετε πλήρως το χάρτη και τα μυστικά του Westerado, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι *όλοι* οι NPC’s που θα συναντήσετε, μπορούν να φονευθούν, με τις ανάλογες πάντοτε συνέπειες φυσικά. Επίσης, δείχνει να βρίσκεται σε ισχύ ένα πρωτόγονα λειτουργικό faction σύστημα στο παιχνίδι. Μεταξύ του Μεγάλου Πετρελαιά και των μπράβων του, των καλόβολων αγροτών, των Ινδιάνων και του τακτικού στρατού υφίσταται μια ιδιαίτερα επισφαλής ισορροπία δυνάμεων, την οποία, μέσω των ενεργειών μας, μπορούμε να γείρουμε υπέρ της πλευράς που προτιμάμε.

West3Ξεπουπουλιάζοντας τα ντόπια “τσακάλια”.

Στην press-build που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε, υφίσταντο μικρο-κουσούρια στο μοντέλο, καθώς, ναι μεν παρέχονταν εντυπωσιακές και λίαν rpg-άδικες δυνατότητες στις αλληλεπιδράσεις μας με άλλους χαρακτήρες (αν μας αναθέσει φερ’ειπείν ο Πετρελαιάς να τραμπουκίσουμε τους αγρότες προκειμένου να αγοράσει την γη τους για ένα κομμάτι ψωμί, μπορούμε να τους προειδοποιήσουμε αλλά και να τους οργανώσουμε, προκειμένου να σκοτώσουμε τον ίδιο τον Πετρελαιά) αλλά πολλές φορές αυτές παρουσιάζονταν σαν μια επιλογή διαλόγου που εάν δεν επιλέγαμε την στιγμή που εμφανιζόταν, κατόπιν εξαφανιζόταν δια παντός.

Καθώς δεν υφίσταται καθαρή save ρουτίνα στο παιχνίδι (υφίσταται μονάχα ένα ιδιότυπο save & quit το οποίο διατηρεί τον εξοπλισμό και την πρόοδό μας, αλλά μας επιστρέφει πάντα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο παιχνίδι) και δεδομένου του ότι κάθε χαρακτήρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκοτωθεί από αδέσποτη σφαίρα σε κάποια συμπλοκή, είναι σχεδόν αδύνατο να χαράξουμε μια συγκεκριμένη πορεία όπως θα κάναμε π.χ. σε ένα καθαρό παιχνίδι ρόλων, όπου συγκεκριμένοι χαρακτήρες πεθαίνουν μόνο “σεναριακά”. Έτσι, όλα τα quests αλλά και η πορεία μας στον κόσμο, διαμορφώνονται οργανικά και προσαρμόζονται στις συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο φορτώματος προηγούμενης θέσης σε περίπτωση αποτυχίας. Το συγκεκριμένο αν και αρχικά με ξένισε, στην ουσία με ανάγκασε να παίξω διαφορετικά, ναι μεν επιδιώκοντας μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά αποδεχόμενος πλήρως πως ανά πάσα στιγμή τα λαμπρά μου σχέδια μπορεί να πήγαιναν κατά διαόλου και απλά να γλίτωνα οριακά το τομάρι μου, απογοητεύοντας φρικτά τους εκάστοτε συντρόφους μου.

West4Η δεσποινίδα Tress είναι ρομαντικό κορίτσι πάνω απ’όλα!

Αν φερ’ειπείν πείσω τον αλκοολικό, παραιτημένο από τη ζωή Σερίφη να σταθεί πλαϊ μου ενώ αντιμετωπίζουμε την συμμορία που τρομοκρατεί την…Clintville, μπορεί να σκοτώσουμε τους πάντες τσίφτικα και ο Σερίφης να βρει νέα θέληση για ζωή, ή μπορεί να πέσει ηρωϊκά στη μάχη και να μας προταθεί να πάρουμε εμείς την θέση του.

Η ομορφιά του παιχνιδιού, είναι πως τα πραγματικά πάμπολλα και πλούσια side-quests του, δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο επάνω στη βασική ιστορία του παιχνιδιού. Μόνος σκοπός μας στο παιχνίδι είναι να βρούμε το δολοφόνο της οικογένειάς μας, μέσω μιας ιδιότυπης εκδοχής του αγαπημένου επιτραπέζιου της νιότης, “Μάντεψε Ποιός;”. Κάθε χαρακτήρας που επιλέγουμε να βοηθήσουμε, μας ανταμοίβει και με κάποια πληροφορία για τον ένοχο (π.χ. “Φορά γκρίζο ψηλό καπέλο” ή “Φορά κόκκινο παντελόνι”). Όταν μαζέψουμε αρκετές ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα, μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον από τους κατοίκους των δυο πόλεων του παιχνιδιού.

West6Ξεκινώντας την τελική μας ανάβαση προς το κρησφύγετο του φονιά.

Εάν επιλέξουμε σωστά, ξεκινά το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό που αποτελεί το εκτεταμένο και χορταστικό φινάλε του παιχνιδιού, εάν πάλι επιλέξουμε λάθος, θα σκοτώσουμε έναν αθώο, επισύροντας την οργή της τοπικής κοινότητας με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Πραγματικά, το Westerado κρύβει απρόσμενο βάθος στους μηχανισμούς του παρά την τεράστια απλότητα του χειρισμού του. Με τα πλήκτρα WASD κινούμαστε στον χάρτη, το J τραβά το όπλο μας, το K τραβά πίσω τον κόκκορα και εάν το ξαναπατήσουμε, πυροβολούμε. Με το “R” γεμίζουμε μια σφαίρα τη φορά και οι μάχες είναι πραγματικά απολαυστικές, καθώς μπορούμε να πυροβολούμε μπροστά και πίσω μόνο (όχι πάνω-κάτω ή διαγώνια) οπότε αρχίζουμε ουσιαστικά να τρέχουμε σαν τρελοί, σταματάμε για να πυροβολήσουμε (υπάρχουν παραδόξως αρκετά διαθέσιμα όπλα για να επιλέξουμε, αλλά τα διπλά εξάσφαιρα ή το στρατιωτικό τυφέκιο θα βγάλουν το μεγαλύτερο μέρος της “δουλειάς”), τρέχουμε πάλι προκειμένου να μη δώσουμε στόχο, γεμίζουμε, πυροβολούμε κ.ο.κ.

Οι μάχες του Westerado είναι γρήγορες, στακάτες και αιματηρές, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι μια αληθινή μονομαχία στο Φαρ-Ουέστ. Μπορεί να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα αστραπιαία αντανακλαστικά και τον παράγοντα “τύχη”, αλλά ευτυχώς, τα νεύρα μας αναλαμβάνει να σώσει ο μηχανισμός των καπέλων. Χωρίς εισαγωγικά. Στο παιχνίδι έχουμε τρία καπέλα (τα οποία αν και είναι πολλών διαφορετικών τύπων και έρχονται με ανάλογο κόστος, ποτέ δεν αντιλήφθηκα εάν κάνουν κάποια διαφορά μεταξύ τους, πέραν της κάσκας του ανθρακωρύχου που μας επιτρέπει να εξερευνούμε τις σκοτεινές σήραγγες των ορυχείων) τα οποία λειτουργούν σαν ασπίδες. Αν δηλαδή φάμε μια σφαίρα, χάνουμε ένα καπέλο. Αν μείνουμε χωρίς καπέλα και την αρπάξουμε, το παιχνίδι τελειώνει και ξεκινάμε και πάλι από το σπίτι του θείου μας (η πρόοδός μας διατηρείται) αλλά χάνουμε τα μισά μας χρήματα ως “τιμωρία”. Φυσικά, αν έχουμε προνοήσει να καταθέσουμε τα χρήματά μας στον άπληστο τραπεζίτη, γλιτώνουμε εντελώς την “τιμωρία” αυτή και αν αβγαταίψει αρκετά ο τραπεζικός μας λογαριασμός, μπορούμε μέχρι να αγοράσουμε και σπίτι και να παντρευτούμε και ένα συγκεκριμένο εκλεκτό κορίτσι του χωριού.

West5Τοο many chiefs, not enough Indians

Το Westerado υφίσταται για να μας εκπλήσσει διαρκώς ευχάριστα με το πόσο περιεχόμενο κατόρθωσαν να χωρέσουν σε αυτό οι δημιουργοί του. Ειλικρινά, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον τίτλο, δεν περίμενα να έχει το βάθος που συνάντησα. Μυστικά, easter eggs, κρυμμένες καφρίλες ακόμη και ένα ολόκληρο poker mini-game και όλα ενωμένα με την βασική σχεδιαστική αρχή πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι ακόμη και εάν εκτελέσουμε εν ψυχρώ οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα μας. Τεράστια πραγματικά ελευθερία ως προς την προσέγγισή μας στο παιχνίδι δηλαδή και πάντοτε ενδιαφέρουσες ανταμοιβές για τους κόπους μας.

West7Τσουρινάκειο Φετίχ #666: “Από το φινάλε της περιπέτειας”.

Πλήρες περιεχομένου, με πραγματικά άψογο soundtrack και την ικανότητα να μας εκπλήσσει διαρκώς ως παίκτες, το Westerado αναδεικνύεται ως ένα αρτιότατο indie παιχνίδι, το οποίο μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τα γραφικά του, αλλά προσφέρει ποιοτική διασκέδαση και φανταστικό lo-fi πιστολίδι, το οποίο δεν θα αφήσει κανέναν θιασώτη του είδους παραπονεμένο.

Pros

  • Πλούσιο περιεχόμενο και πολλαπλές επιλύσεις στα quests
  • Στακάτα, γρήγορα, lo-fi πιστολίδια
  • Εξαιρετικό spaghetti western soundtrack
  • You killed mah fahmily, mah brother, you burned mah home. 
  • Πολλά μυστικά και unlockables που αυξάνουν την διάρκεια του παιχνιδιού στο χρόνο

Cons

  • Το απόλυτο χάος που επικρατεί στις μάχες φέρνει αναπάντεχα αποτελέσματα ως προς τις επιλύσεις των quests. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αυτό μπορεί να λογισθεί και ως θετικό.
  • Tα γραφικά ναι μεν είναι στιλιζαρισμένα, αλλά είναι εμφανώς ο πιο “αδύναμος κρίκος” του παιχνιδιού και σε συνδυασμό με την απουσία ηχογραφημένου speech, σίγουρα αφαιρούν από την ατμόσφαιρά του
  • Mη υποστήριξη online co-op παιχνιδιού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL