REVIEWS

SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH

Όταν ανακοινώνεται κάποιο game το οποίο θα βασίζεται σε μια γνωστή και καθιερωμένη τηλεοπτική σειρά ή ταινία, η αναμενόμενη σκέψη που θα κάνει ο μέσος gamer είναι πως το τελικό προϊόν θα καταλήξει να είναι “ιερόσυλο, βαρετό, που σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνει να πιάσει το feeling της σειράς”. Οι παραπάνω σκέψεις διατυπώθηκαν αναπόφευκτα από μερίδα του κόσμου και όταν ανακοινώθηκε πως οι κορυφαίοι developers της Obsidian Entertainment θα ένωναν τις δυνάμεις της με τους Trey Parker και Matt Stone, δημιουργούς της δημοφιλέστατης σειράς cartoon South Park, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα RPG που θα κατάφερνε να “μεταδώσει 100% πιστά την ατμόσφαιρα και το χιούμορ ενός καλού επεισοδίου South Park“, υπό το επικό όνομα South Park: The Stick of Truth. Προφανώς εμείς εξ αρχής δηλώσαμε πίστη και υποταγή στην Obsidian γιατί είμαστε fanboys και γνώστες του αντικειμένου, αλλά αντικειμενικά υπήρχε περιθώριο για αμφιβολίες, ειδικά δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες απόπειρες να δημιουργηθεί ένα South Park game (ένα πενιχρό First Person Shooter για το Nintendo 64, ένα ντεμέκ παιχνίδι “γνώσεων” και ένα… ραλλάκι, μεταξύ άλλων) είχαν αποτύχει παταγωδώς.

Πάντως όσο περνούσε ο καιρός και αφού ξεπεράσαμε στην πορεία έναν λόξυγκα που προέκυψε από το κλείσιμο της THQ και την μεταβίβαση των δικαιωμάτων του τίτλου στην Ubisoft, τα νέα που λαμβάναμε ήταν όλο και καλύτερα σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, η απίστευτη “Black Friday” τριλογία επεισοδίων που προβλήθηκε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2013 έχτισε παραπάνω το momentum και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό tie-in μεταξύ της τηλεοπτικής σειράς και της επικείμενης κυκλοφορίας του game (παρέχοντας και μια φοβερή “μπηχτή” προς όσους έκαναν pre-order το game!), και το ηρωικό crew του Ragequit.gr που κλήθηκε να παίξει μια preview κόπια του τίτλου τον Φεβρουάριο είχε να πει τα καλύτερα. Με το τελικό προϊόν να βρίσκεται επιτέλους στα χέρια μας και με το hype να βρίσκεται πλέον στα ύψη, έφτασε η ώρα να αποφανθούμε οριστικά αν η Obsidian κατάφερε όντως να κάνει την υπέρβαση και να δημιουργήσει ένα game αντάξιο του διεστραμμένου, χυδαίου και πολιτικά μη-ορθού μεγαλείου της μικρής ορεινής πόλης του Colorado.

Stickoftruth-1Όπως ήταν αναμενόμενο, η άσπονδη έχθρα ανάμεσα στον Cartman και τον Kyle είναι κεντρικό στοιχείο των πρώτων φάσεων του σεναρίου.

 Όπως ανέφερε και ο Northlander στο hands-on preview, στο Stick of Truth χειριζόμαστε το “νέο παιδί” στην πόλη του South Park, που μόλις έχει μετακομίσει με τους γονείς του σε ένα σπίτι λίγο παραδίπλα από το σπίτι του Eric Cartman. Την πρώτη ημέρα στη νέα μας πόλη, μετά από προτροπή των γονιών μας βγαίνουμε από το σπίτι προκειμένου να κάνουμε νέους φίλους και να παίξουμε, και πέφτουμε πάνω στον γνωστό και μη εξαιρετέο Butters. Αυτός μας συστήνεται ως “Butters the Merciful” και ως “Paladin of the Human Kingdom of Zaron”, και μας προτρέπει να επισκευθούμε τον “Wizard-King Cartman” προκειμένου να μας καλωσορίσει στο βασίλειό του και να μας χρησιμοποιήσει στον πόλεμό του κατά των Drow Elves, τα οποία πολεμούν τους Humans για τον έλεγχο και την κατοχή του πανίσχυρου και μυστηριώδους STICK OF TRUTH… Kαι κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτειά μας, η οποία από τον πόλεμο Humans και Elves θα καταλήξει (με τρόπο τυπικό και αναμενόμενο για τα δεδομένα της σειράς) να εμπλέκει αρχαίες προφητείες, κυβερνητικές συνομωσίες, και κατακλυσμικά γεγονότα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή ολόκληρη την πόλη του South Park, ίσως και ολόκληρο τον κόσμο!

Stickoftruth-2Σε ένα από τα πιο ακραία instances του παιχνιδιού, ενώ ο Randy Marsh σοδομίζεται από μια εξωγήινη συσκευή, πετάει μια ατάκα η οποία καταφέρνει να συμπυκνώσει ολόκληρη την ουσία του κόσμου του South Park…

 Είναι προφανές πως το όλο concept πίσω από το game είναι ένα ευρύτατο Role-Playing session των γνωστών παιδιών του South Park, προέκταση αυτού που γνωρίσαμε στα πρόσφατα επεισόδια της τριλογίας Black Friday (ή στο παλαιότερο έπος The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers) το οποίο, ω τι περίεργο, καταλήγει να φεύγει τραγικά εκτός ελέγχου και να ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα του. Αλλά η μαεστρία του όλου θέματος είναι στον τρόπο που καταφέρνει η Obsidian να μετατρέψει ένα απλό παιχνίδι της παιδικής φαντασίας σε μια ημι-ρεαλιστική καρικατούρα ενός τυπικού RPG σε High Fantasy setting.

Έτσι έχουμε λοιπόν τον νέοπα ήρωά μας να διαλέγει character class στην αρχή (ανάμεσα σε Fighter, Mage, Thief και… Jew!), μπουκάλια με νερό ή χυμό να αποτελούν Power και Mana potions, σακουλάκια με Cheesy Poofs και Snacky Cakes να λειτουργούν ως Health Potions, τα παιδιά να χρησιμοποιούν διάφορα καθημερινά αντικείμενα ως όπλα και πανοπλίες (σκεφτείτε βέβαια πως πρόκειται περί South Park, οπότε είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογικό το να αποτελούν πανίσχυρο όπλο οι… δονητές του Mister Slave!), σύστημα μαγείας υπό την μορφή των απίστευτων… DRAGON FARTS (κατά τα “Dragon Shouts” του Skyrim), τα quests με τα οποία κερδίζουμε XP και χρήματα αποτελούν διαφόρων ειδών θελήματα που μας οδηγούν σε όλη την έκταση της πόλης (ή και… παραπέρα, πιο βόρεια), σύστημα Fast Travel με την χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου του Timmy, ενώ ο πόλεμος μεταξύ των παρατάξεων του κόσμου γίνεται σε παλιό καλό Turn-Based περιβάλλον (το οποίο δικαιολογείται in-game από τον Cartman, καθώς ισχυρίζεται πως το turn-based είναι οι “Olden Ways” τους οποίους οφείλουμε να ακολουθούμε!) που θυμίζει αρκετλα τον αντίστοιχο τρόπο διεξαγωγής των μαχών στο Paper Mario, προσαρμοσμένο προφανώς στο lore και το ιδιαίτερο γραφιστικό στυλ του South Park. Ειδικά όσον αφορά τις μάχες, το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό: παρά τον “ανάλαφρο” καρτουνίστικο χαρακτήρα τους είναι αρκετά δύσκολες και απαιτητικές, με την σωστή χρήση των skills και την κατάλληλη τακτική προσέγγιση να είναι ΥΠΕΡαπαραίτητες παράμετροι για την επιτυχία. Πραγματικά, ορισμένα από τα Boss Fights που συνάντησα κατέληξαν σε επικα tactical turn-based μακελειά που κρατούσαν μέχρι και εικοσάλεπτο!

Stickoftruth-3Είναι γνωστή η χλεύη που τρώει ο Καναδάς στα επεισόδια της σειράς. Πιστοί σε αυτό το πνεύμα, όταν στην πορεία του σεναρίου καλούμαστε να επισκευθούμε τον Καναδά, οι δημιουργοί της Obsidian απεικόνισαν τις εκτάσεις του βορρά με απαρχαιωμένα πιξελωτά top-down γραφικά στο στυλ των πρώτων Legends of Zelda!

Το ζητούμενο όμως εξ αρχής ήταν το κατά πόσο το Stick of Truth θα κατάφερνε να αποδώσει σωστά και αξιόπιστα τα vibes της σειράς. Από τη μία, ο κόσμος του South Park έχει καταλήξει να είναι απίστευτα πλούσιος και εκτεταμένος μετά από 17 ολόκληρες σεζόν, γεμάτος με inside jokes και ιδιαίτερους χαρακτήρες, καταστάσεις και ατάκες που αποτελούν σήμα-κατατεθέν, αλλά και με φανατικούς οπαδούς που δεν θα δίσταζαν να κράξουν άμεσα όποιον δεν τιμούσε επαρκώς τον κόσμο της αγαπημένης τους σειράς. Από την άλλη, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που η μεταφορά ενός έργου προς κάποιο διαφορετικό μέσο (εν προκειμένω, από την τηλεόραση στα PC μας) κατέληγε να αλοιώνει ή και να καταστρέφει τελείως όλα αυτά που έκαναν το αρχικό έργο τόσο σπουδαίο.

Τα κατάφερε λοιπόν η Obsidian; Επειδή μερικές φορές τα λόγια είναι πτωχά, ας μιλήσει η εικόνα…

Stickoftruth-4Woodland Critters που σε καλούν να λατρέψεις τον “Ένα και Αληθινό Κύριο”.

Stickoftruth-5Underpants Gnomes που κλέβουν εσώρουχα “Terrance and Phillip”.

Stickoftruth-6ΝΑΖΙ-ΖΟΜΒΙΕ ΑΓΕΛΑΔΕΣ. Που μάλιστα “ομιλούν” με αληθινά αποσπάσματα από υπαρκτές ομιλίες του Χίτλερ.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές στο Stick of Truth, γίνεται ολοφάνερο πως η Obsidian (σε στενή συνεργασία με τους Parker-Stone πάντα) όχι μόνο κατάφερε να αναπαράγει πιστά το χαρακτηριστικά καμμένο, ακραία κάφρικο και πολιτικά μη-ορθό χιούμορ της σειράς, αλλά να το πάει και ένα βήμα παραπέρα. Σε όλη τη διάρκεια των 15-16 περίπου ωρών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το main storyline και όλα τα sidequests στο νορμάλ επίπεδο δυσκολίας (αν και επιδέχεται και 1-2 playthrough ακόμα, καθώς ο παίκτης καλείται να διαλέξει “path” σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις του main quest ενώ παράλληλα η πληθώρα των achievements δίνει έξτρα υλικό σε όλους τους ψυχαναγκαστικούς, οπότε η διάρκεια αυξάνεται παραπάνω) ο παίκτης θα νιώσει πραγματικά σα να συμμετέχει ο ίδιος σε ένα απίστευτα καλό επεισόδιο South Park, ή ίσως σα να επισκέπτεται μια αντίστοιχη Disneyland η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στον κόσμο που δημιούργησαν οι Parker και Stone.

Είναι όλα εκεί: τα ρατσιστικά παραληρήματα του Cartman προς τους Εβραίους και τους μαύρους, ο θεός Randy Marsh με τις χαρακτηριστικά τραγελαφικές παρεμβάσεις του, οι εξωγήινοι, οι μυστήριοι και παράλογα βίαιοι κυβερνητικοί πράκτορες, ο Al Gore (και ο ManBearPig προφανώς), η γελοιοποίηση προς οτιδήποτε Καναδικό. Παράλληλα εμφανίζονται (ή έστω αναφέρονται/μνημονεύονται) ΟΛΟΙ οι γνωστοί χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί ως τώρα στη σειρά (ακόμα και οι… αποθανόντες) και όλες οι γνωστές τοποθεσίες της πόλης, ενώ μέχρι και τα junk items που αποκτάμε ως loot κατά τις περιηγήσεις μας είναι όλα ένα προς ένα ευθείες αναφορές σε κάποιο επεισόδιο της σειράς (πχ ένας πλαστικός “Mexican Frog from Southern Sri-Lanka”, δίσκοι “Faith+1”, ή το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού του Phil Collins!).

Stickoftruth-7Από την πλήρη καταστροφή, στην ανοικοδόμηση. Μια τυπική ημέρα στην μικρή και απομονωμένη ορεινή πόλη.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως το Stick of Truth είναι απλά ένας αχταρμάς όλων των σεζόν South Park που προσπαθεί να εκβιάσει το γέλιο και την διασκέδαση μέσω της απλής αναφοράς σε γνώριμα σκηνικά. Εκτός του ότι εισάγονται και νέοι χαρακτήρες (ή εμβαθύνεται η υπόσταση ήδη γνωστών που δεν έτυχε να λάβουν ιδιαίτερη “αγάπη” στην σειρά ως τώρα), η Obsidian καταφέρνει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον gameplay τόσο ελκυστικό που καθιστά το Stick of Truth ένα πραγματικά αξιόλογο South Park game χωρίς να αποτελεί απλά ένα κουραστικό τσίρκο στο οποίο περνάνε μπροστά μας γνωστοί χαρακτήρες και πετάνε κλασικές ατάκες. Ακόμα και έτσι όμως, όσο αξιόλογο και να είναι το game, ο πυρήνας του είναι προφανώς η μικρή ορεινή πόλη του Colorado και το χιούμορ που πηγάζει από το Lore της, όπως αυτό έχει καθιερωθεί στις 17 ως τώρα σεζόν της τηλεοπτικής σειράς. Ως εκ τούτου, αν κάποιος δεν έχει έστω στοιχειώδη επαφή με την σειρά (για να μην πούμε να έχει λιώσει όλες τις σεζόν από 5 φορές την καθεμία) πιθανότατα δεν θα “πιάσει” το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του χιούμορ και της συνολικής διασκέδασης που έχει να προσφέρει ο τίτλος.

Από αυτήν την παράμετρο πηγάζει και η δυσκολία του να βαθμολογήσεις έναν τίτλο σαν το Stick of Truth. Αν κάποιος το κρίνει στεγνά ως απλό game τότε πιθανόν να βρει αρκετά ψεγάδια: σαν RPG δεν το λες και το πλέον βαθύ ή σκληροπυρηνικό στους μηχανισμούς του character creation και development, τα quests είναι ως επί το πλείστον αρκετά γραμμικά στην επίλυσή τους, οι turn-based μάχες απαιτούν διαρκή χρήση Quick-Time Events όταν ενεργοποιούμε τα skills του εκάστοτε χαρακτήρα μας, ενώ κάποιος που δεν παρακολουθεί καν την σειρά μπορεί να σπαστεί μέχρι και από το χαρακτηριστικό καρτουνίστικο στυλ.

Επειδή όμως παραμένει ένα SOUTH PARK game, οφείλει να αντιμετωπιστεί ως ένας τίτλος που δημιουργήθηκε με γνώμονα ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό: τους fans του South Park. Και από αυτήν την οπτική γωνία, ο fanboy μέσα μας δεν μπορεί παρά να το αποθεώσει. Τo Stick of Truth είναι απλά ένα ΕΠΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης. Καλύτερο ΔΕΝ γίνεται, πώς να το πούμε αλλιώς. Είναι ένα game-διαμάντι, με διαφορά ο καλύτερος South Park τίτλος που έχει δημιουργηθεί ποτέ (και που ΘΑ δημιουργηθεί ποτέ, τολμώ να πω), και θα προκαλέσει ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ γέλιο μέχρι δακρύων σε όλους τους φανς της σειράς. Από τα λίγα games που μπορώ να πω πως περιμένω με αγωνία να αποκτήσουν extra content, είτε ως DLC είτε ως expansion και sequel, απλά και μόνο επειδή είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ πως θα αξίζουν 100% τα λεφτά τους και θα προσθέσουν έξτρα τελειότητα σε έναν ήδη τέλειο τίτλο. Απανταχού φανς του South Park, αγοράστε το ΧΘΕΣ.

Το South Park: The Stick of Truth διατίθεται στην Ελλάδα από την CD MEDIA

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Stick of Truth λογοκρίθηκε σε αρκετές περιοχές του κόσμου λόγω του αρκετά “παραβατικού” χαρακτήρα του χιούμορ του (με τους Parker και Stone να φιλοτεχνούν αρκετά δεικτικές εικόνες για να καυτηριάσουν τους νόμους περί λογοκρισίας ), αλλά κυρίως στις εκδόσεις για κονσόλες. Στο PC υφίσταται λογοκρισία λόγω κάποιων… εθνικά ευαίσθητων σκηνών και συμβόλων (οι σβάστικες ντε), αλλά MONON στις localized εκδόσεις για Γερμανία, Αυστρία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν. Οπότε η Ευρωπαϊκή (η οποία θα διατίθεται και στη χώρα μας), Αγγλική και Αμερικάνικη έκδοση για PC ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ PC είναι πλήρεις, uncensored και uncut, και αν επιλέξετε την Μητέρα Πλατφόρμα θα μπορείτε να απολαύσετε το game ακριβώς όπως το προόριζαν οι δημιουργοί του.

Pros

  • Το ίδιο, και καλύτερο, κάφρικο χιούμορ που γνωρίσαμε στα επεισόδια της σειράς.
  • Απίστευτα ακριβής μεταφορά του κόσμου του South Park στο PC.
  • Οι αναπάντεχα καλές tactical turn-based μάχες.
  • H δυνατότητα να συναναστραφούμε με γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες.
  • Είναι South Park! Και μάλιστα από την Obsidian!

Cons

  • Μπορούν να το εκτιμήσουν πλήρως μόνο οι πιστοί φανς του South Park. Αλλά, εδώ που τα λέμε, ΓΙΑΤΙ κάποιος να μην είναι ΗΔΗ φαν της σειράς;
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 100%

100%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

24 Comments

  1. Την Παρασκευή σχολάω τέσσερις. Καρφί Στουρνάρα, πακέτο υπό μάλης, κατέβασμα τηλεφώνου, ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΣΗ μέχρι το πολυπόθητο 100% completion. Fighter στο πρώτο playthrough και Jew στο δεύτερο, για το ειδικό achievement 🙂

  2. Aπόλυτα μίνιμουμ προϋπόθεση που πρέπει να δεις είναι η τριλογία “Black Friday” (Season 17, episodes 7-8-9) η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο εξέλιξης του Stick of Truth (και η οποία διατίθεται για άμεση online προβολή στο http://www.southparkstudios.com/ (”http://www.southparkstudios.com/”) , όπως και όλα τα υπόλοιπα επεισόδια της σειράς).

    Πέραν τούτου όμως το game αντλεί έμπνευση από πραγματικά ΟΛΑ τα επεισόδια της σειράς, οπότε μπορείς απλά να δεις Black Friday και μετά να τα πάρεις με τη σειρά σιγά-σιγά από την πρώτη σεζόν :Ρ Θα σκεφτώ αργότερα και καμιά πρόχειρη λίστα με μερικά άλλα Must-See επεισόδια.

  3. Ότι είπε ο Hellion, plus το South Park: Bigger, longer and uncut (άλλη μια αναφορά σε Jews ο τίτλος). Δές το ASAP. Απλά φρόντισε να μάθεις τα Blame Canada και Unclefucka, θα κολλήσεις άσχημα. (Κράξιμο στην λογοκρισία, στην Ντίσνευ, κράξιμο γενικά, όλα τα λεφτά το ζευγάρι Σατανά με γνωστό στρατηγό)

  4. Scott Tennorman must die,
    Die hippies, die,
    LA petit Tourette,
    Imaginationland,
    Cartman gets an anal probe,
    The Coon
    Aυτά είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό. Εναλλακτικά γράψε και South park funniest scenes στο youtube ή κάτι παρόμοιο, να πάρεις μια γενική εικόνα. Douchebag.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL