REVIEWS

A HAT IN TIME

Τα 3d platforms είναι ένα είδος που δεν παίρνει αρκετή αγάπη στα PC μας. Ποιος θα το περίμενε όμως ότι μέσα σε μία μόνο χρονιά θα είχαμε μαζεμένους αρκετούς αξιόλογους τίτλους όπως τα Skylar & Plux, Yooka-Laylee, Snake Pass και Hob. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το εξαιρετικό A Hat in Time. Τέκνο του crowdfunding και υπερεπιτυχημένης καμπάνιας, αυτό το 3d platformer ξεδιπλώνει με χάρη τις αρετές του και προσφέρει ανόθευτη ψυχαγωγία για τις περίπου 20 ώρες που διαρκεί. Εκεί που διαφοροποιείται και θα σας κάνει να χαμογελάσετε, είναι πως ενώ νομίζατε ότι τα έχετε δει όλα, το παιχνίδι θα τα φέρνει τούμπα με μια νέα ιδέα, ξεφεύγοντας από τις νόρμες των collectathon παιχνιδιών.

Ενώ το Yooka-Laylee είχε απόλυτα εμπνευστεί από τα platforms της χρυσής περιόδου των 90’s και του Nintendo 64, το A Hat in Time αντλεί έμπνευση και από εκείνη την εποχή αλλά και από τη Gamecube εποχή των Action-Adventure (The Legend of Zelda: Windwaker, Luigi’s Mansion). Η βασική δομή του παιχνιδιού θυμίζει αρκετά το μεγαλειώδες Super Mario 64, με τη δράση να είχε χωρισμένα σε κεφάλαια με συγκεκριμένα objectives. Στο παιχνίδι ελέγχουμε την σκανδαλιάρα Hat Kid. Βρισκόμαστε στο διαστημόπλοιό μας και καθ΄οδόν για το σπίτι, όταν ένα «ατύχημα» συμβαίνει και εξανεμίζονται στο διάστημα όλα τα Time Pieces (κλεψύδρες) που αποτελούν την πηγή ενέργειας για το σκάφος μας. Έτσι, θα προσπαθήσουμε τα ανακτήσουμε από τους διάφορους πλανήτες όπου προσγειώθηκαν ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η ιστορία και αναμενόμενα δεν περιμένει κανείς κάτι πολυσύνθετο από ένα platform παιχνίδι. Το χιούμορ και οι εξωφρενικές καταστάσεις φυσικά δίνουν βροντερό παρών και το παιχνίδι βρίθει από περίεργους χαρακτήρες, tropes και αναφορές σε άλλα προϊόντα της ποπ κουλτούρας.

A Hat in Time 01You don’t say…!!
Το σκάφος αποτελεί το hub του παιχνιδιού όπου μέσω τηλεσκοπίων στους διάφορους χώρους θα βλέπουμε τους αντίστοιχους πλανήτες (chapters) καθώς και τα διαθέσιμα επίπεδα (acts) με τα objectives. Όπως και στο Super Mario 64, έτσι κι εδώ θα πρέπει στο επίπεδο να πράξουμε κάτι συγκεκριμένο για να αποκτήσουμε το Time Piece που υπάρχει σε αυτό. Κάποια επίπεδα απλά μας ξεκινάνε σε κάποιο διαφορετικό μέρους ενός κατά τ’ άλλα ενιαίου πλανήτη-κόσμου, ενώ κάποια άλλα όπως για παράδειγμα στο Battle of the Birds Chapter (2oς κόσμος) τα επίπεδα βασίζονται σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, θυμίζοντας περισσότερο λογική δισδιάστατων platform παιχνιδιών. Αυτό έχει και την ανάλογη επίπτωση στο ρυθμό και την ελευθερία του παιχνιδιού. Έτσι κάποιοι πλανήτες όπως ο Alpine Skyline, επιτρέπουν απόλυτη ελευθερία ως προς την απόκτηση των Time Pieces, ενώ σε κάποιους άλλους όπως τον Mafia Town, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένα μέρη της ιστορίας ώστε κάποια μέρη στην ίδια περιοχή να ανοίξουν/γίνουν προσβάσιμα. Να μη σας φανεί καθόλου περίεργο δηλαδή, αν κάποιο ενδιάμεσο act λείπει σε κάποιο chapter και πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιο μεταγενέστερο ή καταλήξετε τυχαία να αποκτήσετε κάποιο Time Piece ενός act που δεν είχε εμφανιστεί ακόμη στην επιφάνεια του πλανήτη. Το A Hat in Time ακολουθεί τη λογική να σπρώχνει τον παίκτη προς την κύρια αποστολή ενώ ταυτόχρονα εξερευνεί σταδιακά και όλη την έκταση του chapter, κρατώντας φυσικά την όποια πρόοδο έχει κάνει μεταξύ των επιπέδων σε collectibles (περισσότερα για αυτά παρακάτω), δηλαδή τα δευτερεύοντα αντικείμενα είναι κοινά μεταξύ των ενιαίων κόσμων και έτσι δεν έχει σημασία πότε και σε ποιο objective run τα μαζέψετε.

A Hat in Time 02Από αυτή την οθόνη μεταβαίνουμε στα acts του εκάστοτε πλανήτη. Τα εικονίδια με τις κλεψύδρες αναπαριστούν τα special επίπεδα/time rifts, ενώ αυτά με τα κρανία περιλαμβάνουν κάποια μάχη με boss.
Το design των επιπέδων είναι υποδειγματικό και συχνά θα υπάρχει κάποιο νέο twist που θα σας κρατάει προσηλωμένους. Από όλα έχει ο μπαξές: κλασσικά επίπεδα που περιηγούμαστε με το πάσο μας και συλλέγουμε αντικείμενα, περιοχές που έχουν μεταβληθεί μορφολογικά (π.χ. τη θέση του νερού την έχει πάρει η λάβα) και ανεβάζουν την πρόκληση, σενάρια που πρέπει να μη γίνουμε αντιληπτοί, επιβίωση σε στοιχειωμένη έπαυλη (δυνατά vibes από Luigi’s Mansion), συλλογή στοιχείων για εξιχνίαση ενός φόνου, υποπεριοχές μέσα στα objectives, αρκετά εκτενείς με τις δικές τους δοκιμασίες/gauntlets, αλληλουχία objectives που να οδηγούν στο μεγαλύτερο (οι Legend of Zelda επιρροές που λέγαμε) και άλλα που θα δείτε και θα θαυμάσετε, καθώς δεν υπάρχει στιγμή που θα αισθανθείτε μονοτονία ή επανάληψη. Η αλήθεια είναι πως κάποιες ιδέες, θα ήθελα να τις δω να ξαναχρησιμοποιούνται, όπως και να ‘χει όμως, κανένα δε θα αφήσει παραπονεμένο το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Κάποια από τα Time Pieces έχουν χαθεί μέσα σε time rifts που αποτελούν τρόπο τινά τις special περιοχές κάθε κόσμου και διακρίνονται σε μπλε και μωβ. Οι πρώτες ανοίγουν σταδιακά όσο σημειώνουμε πρόοδο, ενώ οι δεύτερες αν βρούμε κάποια relics και τα τοποθετήσουμε σε βάσεις-pedestals εντός διαστημοπλοίου με τη σωστή σειρά (απαιτούνται 2 ή 3 από αυτά, κάθε φορά). Τα ρήγματα αυτά είναι διαθέσιμα εντός των κανονικών επιπέδων και στο χάρτη του πλανήτη εμφανίζονται σε μια φωτογραφία που μας βοηθάει διακριτικά μέσω της τοπογραφίας για τη θέση τους. Διαφοροποιούνται εικαστικά, φέρνοντας στο νου ψυχεδελικούς παραμυθόκοσμους των Alice του McGee όπου η γεωμετρία και η χωροταξία είναι στρεβλωμένη, με λίγα ψήγματα από κτίσματα ή δομές που βγάζουν νόημα και έχουν λόγο ύπαρξης.

A Hat in Time 03Train Rush, η απόλυτη ταινία καταστροφής! Φήμες για cameo εμφάνιση του Michael Bay ελέγχονται ως ανακριβείς.


Σε αυτές τις περιοχές η έμφαση είναι καθαρά στο platforming και από εκείνες τις περιπτώσεις (συν μερικές ακόμα) που σε objective για κάποιο Time Piece, υπάρχουν checkpoints, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι και οι στιγμές με τη μεγαλύτερη πρόκληση στο παιχνίδι. Όσον αφορά αυτήν, χάρηκα ιδιαίτερα όταν διαπίστωσα ότι βρίσκεται 1-2 σκαλοπάτια πάνω από εκείνη του Yooka-Laylee, το οποίο είχα βρει σχετικά εύκολο στο σύνολό του. Ειδική μνεία και στα πολύ καλά boss fights, που με εξαίρεση το πρώτο miniboss, αποτελούν υπόδειγμα τρελαμένου, επικού σχεδιασμού για το είδος, προσφέροντας απλόχερα ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης. Στην προσπάθεια μας αρωγός θα είναι τα διάφορα καπέλα τα οποία κατασκευάζουμε από κουβάρια κλωστής που βρίσκουμε διάσπαρτα μέσα στα επίπεδα. Πέρα από τις αρχικές κινήσεις που έχουμε στο ρεπερτόριό μας, όπως το wall jump, την μπροστινή εφόρμηση-βουτιά ως dash και το διπλό άλμα, κάθε καπέλο που φοράμε θα μας δίνει και μια ξεχωριστή ικανότητα, όπως το να δούμε και υλοποιήσουμε αντικείμενα από άλλη διάσταση και να μπορούμε να εκτοξεύουμε εκρηκτικά φίλτρα για να διαλύουμε breakable αντικείμενα και εχθρούς. Επιπλέον βοήθεια θα λάβουμε από τα badges που αγοράζουμε με pons (μικρές σφαίρες που είναι το χρήμα του παιχνιδιού) και δίνουν passive ικανότητες όταν τα καρφιτσώσουμε στο καπέλο, από το να προσγειωνόμαστε χωρίς ζημιά από μεγάλα ύψη ή να ελκύουμε pons από κάποια απόσταση. Τέλος, στα collectibles συναντάμε τα relics που αναφέρθηκαν και μας επιτρέπουν πρόσβαση στα μωβ rifts και τα rift tokens όπου μπορούμε να τζογάρουμε σε εναλλακτικές αμφιέσεις της Hat Kid και σε remixes/νέα μουσικά θέματα για τα επίπεδα και τα bosses.

A Hat in Time 04Οι αναμετρήσεις με τα αφεντικά του παιχνιδιού είναι μοναδικές, πολύ καλά στημένες στιγμές.
Όσον αφορά το εικαστικό μέρος, οι εικόνες νομίζω μιλάνε από μόνες τους. Τέτοια πανδαισία και ποικιλία χρωμάτων δεν βλέπουμε συχνά σε παιχνίδι. Το A Hat in Time κάνει έξυπνη χρήση της Unreal Engine 4 και χωρίς να έχει τα πιο λεπτομερή textures, η καλλιτεχνική προσέγγιση που φέρνει σε cell-shaded τεχνοτροπία και φυσικά στην αντίστοιχη απεικόνιση του TLoZ: Windwaker σε συνδυασμό με το υπέροχο animation δίνει στο τελικό αποτέλεσμα μια τέτοια καλαισθησία, που αρκετές φορές θα σταματήσετε για να ατενίσετε το χώρο γύρω σας. Επίσης η αίσθηση του βάθους και της απόστασης είναι αρκετά καλή ώστε να μπορείτε να διακρίνετε αρκετά αντικείμενα ή χαρακτήρες από μακριά. Προσοχή μεγάλη έχει δοθεί επίσης στις διάφορες ρυθμίσεις που φέρνουν την εμπειρία εκεί που επιθυμείτε. Τι να πρωτοσχολιάσω…; Τις επιλογές στα γραφικά για σετάρισμα LOD bias για τους χαρακτήρες (πόσο 90’s!), τις σκιάσεις σε particles και τα ξεχωριστά επίπεδα ποιότητας για χαρακτήρες, υφές και εφέ; Τις επιλογές για τη λειτουργία της κάμερας (απόσταση που ακολουθεί τον παίκτη, ρύθμιση για zoom in- zoom out/bird’s eye view) και το Field of View; Ή μήπως τη διόρθωση σε εντολές που αποτρέπει, σε κάποιο βαθμό, πλήκτρα που πατήθηκαν νωρίτερα ή κατά λάθος διπλό πάτημα αυτών; Τέλος, άρτιο είναι και το soundtrack του παιχνιδιού, με ποικιλία θεμάτων από swing και ηλεκτρονικά, μέχρι πιο στοιχειωμένα και ανατατικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να σιγομουρμουρίζει κάποιο από τα κομμάτια που έπαιζε. Πολύ πιασάρικα θέματα γενικά, που συντροφεύουν ιδανικά την περιπέτεια. Μια ιδέα από το soundtrack μπορείτε να πάρετε εδώ κι εδώ.

A Hat in Time 05Τα τοπία που θα αντικρίσουμε είναι ως επί το πλείστον μαγευτικά και με αρκετές λεπτομέρειες.
Από άποψη απόδοσης, το παιχνίδι έτρεχε στο σύστημα μου ομαλά, με λίγες, περιστασιακές επιβραδύνσεις στα frames που δεν χαλούσαν τη γενικότερη αίσθηση. Λίγο εντονότερο ήταν το clipping σε κάποιες επιφάνειες ή κάποια αντικείμενα αλλά πρακτικά πρόκειται για ψεγάδι. Η κάμερα αν και πολύ καλύτερη από την συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών του είδους, υπήρξαν κάποιες λίγες στιγμές που εστίαζε πολύ κοντά με αποτέλεσμα για να δυσχεραίνει τη δράση, ενώ κάποιες άλλες έβρισκε σε κτίσματα και έτρεμε μέχρι να την μετακινήσω, σε γενικές γραμμές όμως η διαφάνεια των αντικειμένων λειτουργούσε σωστά.

A Hat in Time 06Τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού είναι δομημένα κατά τέτοιο τρόπο που ευνοούν την ευελιξία της Hat Kid και το ρευστό gameplay.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι το A Hat in Time είναι ένα απρόσμενα ψυχαγωγικό παιχνίδι. Ο χειρισμός και η αίσθηση ελέγχου του χαρακτήρα είναι ακριβέστατη και μάλιστα με αρκετή σβελτάδα στις κινήσεις που συνήθως δε συναντάμε στα 3d platform. Οι κόσμοι είναι πυκνοί σε περιεχόμενο και ωραίες ιδέες και ο σχεδιασμός τους ευνοεί αυτό το γρήγορο gameplay. Θα ήθελα η διάρκεια να είναι λίγο μεγαλύτερη, ίσως με μερικά επιπλέον Time Pieces ή κάποιο έξτρα πλανήτη. Το καλά νέα πάντως, είναι πως οι δημιουργοί έχουν υποσχεθεί 2 ακόμη κόσμους, κάποια στιγμή αργότερα, ως δωρεάν update και όλα τα εργαλεία για modding θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα, με πολλά fan made επίπεδα να προσθέτουν επιπλέον ώρες διασκέδασης. Σε αυτά συνυπολογίστε και το co-op mode που θα προστεθεί και έχουμε ένα πλήρη από κάθε άποψη τίτλο. Δικαιολογημένα λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να θεωρώ το A Hat in Time έναν από τους άξιους διεκδικητές για το στέμμα του καλύτερου 3d platform game στα PC.

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το A Hat in Time ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

my specs

Pros

  • Αρκετό ποιοτικό περιεχόμενο, χιούμορ, εξερεύνηση και έντονη δράση
  • Καλή αίσθηση στο έλεγχο του χαρακτήρα, gameplay που προσφέρει απλόχερα διασκέδαση
  • Αδιαμφισβήτητη γοητεία, καταιγισμός χρωμάτων, ζωντάνια σε χαρακτήρες και περιβάλλον
  • Soundtrack με όμορφες, κολλητικές μελωδίες για όλα τα γούστα

Cons

  • Κάποια περιστασιακά θέματα με την κάμερα, λίγα bugs και clipping
  • Περισσότερα καπέλα και badges θα ήταν ευπρόδεκτα, όπως επίσης και 1-2 επιπλέον κόσμοι (για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

2 Comments

  1. Και μόνο για την ορθή χρήση του “ανατατικός” ως προσδιοριστικό της ηχητικής επένδυσης, δίνω ντουάζ πουάν. Εξαιρετική παρουσίαση, προφανώς δεν θα το ακουμπήσω ποτέ, αλλά είπαμε, πολυφωνία στο είδος, μόνο καλό κάνει!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL