REVIEWS

THE FLAME IN THE FLOOD

Το τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά survival παιχνίδια. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ αξιόλογα και έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Ρίχνοντας μια ματιά στα παιχνίδια που έρχονται τους επόμενους μήνες στο steam μπορούμε να δούμε πως ακόμα περισσότερα survival games θα μας είναι σύντομα διαθέσιμα. Μπορούν όμως να προσθέσουν κάτι νέο στα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια ή αρχίζει πλέον το σκηνικό να επαναλαμβάνεται καθιστώντας το κουραστικό;

Το The Flame in the Flood της “The Molasses Flood” είναι και αυτό ένα Survival παιχνίδι, το οποίο όμως προσπαθεί να καινοτομήσει σε κάποιους τομείς του gameplay και τελικά καταφέρνει να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Η πρωταγωνίστρια μας, παρέα με τον συμπαθητικό και αθάνατο σκύλο της Αίσωπο (Aesop), προσπαθεί να επιβιώσει χρησιμοποιώντας τα αγαθά της φύσης, δημιουργώντας εργαλεία με αυτά και αψηφώντας τον καιρό που τις περισσότερες φορές δεν είναι με το μέρος της.

flame in the flood 2Τα σχολικά παρέχουν ένα καλό καταφύγιο για ξεκούραση και ύπνο

Το παιχνίδι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει ο παίκτης να καταλαβαίνει που πρέπει να δώσει περισσότερη βάση στην αρχή, που στη μέση και που στο late game, αλλά ακόμα και τότε τα πράγματα δε γίνονται και ιδιαίτερα ευκολότερα. Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικοί τρόποι θανάτου. Πέρα της πείνας και της δίψας, ο παίκτης μπορεί να πεθάνει από το κρύο, από δηλητηρίαση, από τη κούραση, από τραυματισμό, ακόμα και από πνιγμό. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι γεμάτος ευκαιρίες αλλά και παγίδες και το παραμικρό λάθος δύσκολα μπορεί να διορθωθεί αν ο παίκτης δεν έχει προβλέψει ήδη μια τέτοια κατάσταση. Το επιλογή του ρίσκου είναι βασική και θα βρεθεί πολλές φορές μπροστά μας, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε όσο γίνεται να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στις περιπτώσεις που τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή.

Βασικό κομμάτι του χάρτη μας είναι ένα ποτάμι που χωρίζεται σε περιοχές και το διασχίζουμε με τη σχεδία μας. Σε κάθε περιοχή θα βρούμε ορισμένες τοποθεσίες διαθέσιμες προς εξερεύνηση. Πολύ βασικό είναι να μάθει ο παίκτης, τι προσφέρει κάθε μία από τις τοποθεσίες αυτές και αυτό γιατί θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιες από τις τοποθεσίες αυτές θα επισκεφτούμε καθώς το ρεύμα του ποταμού δε θα μας επιτρέψει να τις εξερευνήσουμε όλες. Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε διαθέσιμες ως επιλογές μια εκκλησία και μία μαρίνα. Είναι στο χέρι μας αν θα διαλέξουμε να κατευθυνθούμε προς την εκκλησία που παρέχει καταφύγιο και κάποιες πρώτες ύλες ή προς τη μαρίνα ώστε να κάνουμε επιδιορθώσεις στη σχεδία μας, πριν αυτή καταστραφεί και πνιγούμε στα ορμητικά νερά του ποταμού.

flame in the flood 3Μπαίνοντας σε μια περιοχή του ποταμού, το παιχνίδι μας ενημερώνει για το τι θα συναντήσουμε

Το σύστημα του crafting είναι πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσχρηστο. Το crafting μενού ανοίγει με το ίδιο πλήκτρο που ανοίγει και το inventory. Στο ίδιο μενού όμως υπάρχουν και οι αποστολές, οι ασθένειες/τραυματισμοί και ο ρουχισμός μας. Είναι χωρισμένα βέβαια σε κατηγορίες αλλά ψάχνοντας να βρεις κάτι που θέλεις να φτιάξεις, πρέπει συνεχώς να γυρνάς στο inventory να δεις τι έχεις διαθέσιμο και ξανά στο crafting μενού και πάει λέγοντας. Να σημειώσω πως δεν υπάρχει μπάρα κύλισης στα μενού και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη ροδέλα του ποντικιού σας, κάτι που καθυστερεί κι άλλο τη διαδικασία. Τα διαθέσιμα αντικείμενα για crafting, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα πολλά στον αριθμό, είναι ικανοποιητικά καθώς είναι αυτά ακριβώς που θα χρειαστεί ο παίκτης για να προχωρήσει. Εκτός των φαγώσιμων και των εργαλείων, πολύ βάρος θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ρουχισμού (χρησιμοποιώντας δέρματα ζώων που σκοτώνουμε) αφού γρήγορα το κρύο και η βροχή θα είναι ο χειρότερος εχθρός μας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στη κατάσταση της σχεδίας μας. Η πλοήγηση στο ποταμό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα καθώς η δυνατή ροή σε ορισμένα σημεία και τα ρεύματα θα ρίξουν πολλές φορές τη σχεδία μας σε βράχια με αποτέλεσμα τη πρόκληση ζημιών σε αυτήν. Σε περίπτωση που η health bar της σχεδίας μας φτάσει στο μηδέν, αυτή θα καταστραφεί και αυτό σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος του ταξιδιού μας. Σε ένα playthrough μου και ενώ είχα προχωρήσει πολύ προσεκτικά έχοντας αρκετό φαγητό αποθηκευμένο και ζεστά ρούχα για τη συνέχεια προτίμησα να επισκεφτώ ένα workshop παρά τη μαρίνα, αφήνοντας τη σχεδία μου με λίγο λιγότερο από το μισό health bar γεμάτο. Στην επόμενη στροφή του ποταμού, το ρεύμα δυνάμωσε, τα εμπόδια πολλαπλασιάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί η σχεδία μου και να πάει χαμένη όλη η οργάνωση που είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στις μαρίνες, εκτός από την επιδιόρθωση της σχεδίας, μπορούμε και να την αναβαθμίσουμε προσθέτοντας πηδάλιο, συλλέκτη νερού, μηχανή και τέντα για να μη βρεχόμαστε ή απλά να αυξήσουμε το χώρο αποθήκευσης της.

flame in the flood 1Στήνοντας μια παγίδα για λαγούς

Γενικά τα inventory μας στο παιχνίδι απαιτούν πολλές θυσίες σχετικά με το τι θα αφήσουμε πίσω και τι θα πάρουμε μαζί μας. Το inventory της ηρωίδας μας πολύ γρήγορα θα γεμίσει αλλά μπορούμε να το μεγαλώσουμε ράβοντας σάκους. Το αντίστοιχο inventory του Aesop είναι αυτό που κρύβει το μεγάλο βοήθημα για κάθε νέο playthrough μας. Μπορεί να είναι μικρό και να μην υπάρχει δυνατότητα να αυξήσουμε τα slots του, παραμένει όμως άθικτο σε περίπτωση που πεθάνουμε. Το αποτέλεσμα είναι στο νέο μας παιχνίδι να έχουμε διαθέσιμα, από την αρχή κιόλας, όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν στο inventory του σκύλου μας.

Save game… δεν υπάρχει. Το παιχνίδι δε μας δίνει την επιλογή για save, τουλάχιστον όχι με τον συνηθισμένο τρόπο. Το campaign μας δίνει τις επιλογές Traveller και Survivalist. Στη πρώτη υπάρχουν checkpoints τα οποία είναι τα μοναδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση θανάτου ώστε να μη ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Δυστυχώς όμως, απέχουν πολύ το ένα από το άλλο και έτσι χάνουμε πολύ από τη πρόοδο που επιτύχαμε μέχρι να πεθάνουμε. Save όμως γίνεται… Απλά δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάκτηση του αν χάσουμε. Τι εννοώ; Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια τοποθεσία, το παιχνίδι αποθηκεύεται. Έτσι αν επιθυμούμε να κλείσουμε το παιχνίδι και να συνεχίσουμε μια άλλη φορά, θα είμαστε εκεί που το αφήσαμε. Αν πεθάνει η πρωταγωνίστρια όμως… το save αυτό χάνεται και ξεκινάμε είτε από την αρχή, είτε από το προηγούμενο checkpoint. Μία (ας τη πούμε) λύση είναι το Alt+F4 σε περίπτωση που δείτε πως είστε λίγο πριν (το τονίζω το πριν) το θάνατο ώστε να συνεχίσετε από το save που έγινε όταν επισκεφθήκατε τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Στη Survivalist επιλογή φυσικά δεν υπάρχουν checkpoints και λοιπά τερτίπια. Μιλάμε για αγνή permadeath εμπειρία.

flame in the flood 4Κάποια θα έχει προβλήματα σε λίγο…

Αυτό που με τράβηξε στο παιχνίδι, πριν ακόμα από τη κυκλοφορία του, ήταν η μουσική του επένδυση. Αυτό συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των playthrough μου. Το κομμάτια που συνοδεύουν τα ταξίδια μας είναι πραγματικά εκπληκτικά. Η Αμερικάνικη country με βασικές νότες αυτές της ακουστικής κιθάρας και της φυσαρμόνικας δένουν φοβερά με το όλο σκηνικό αγωνίας και επιβίωσης ενώ και στον οπτικό τομέα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά χωρίς να καθιστά το παιχνίδι βαρύ. Με όλες τις επιλογές για τα γραφικά στο epic, δεν έπεσα ποτέ κάτω από τα 60 fps.

Τελικά τι είναι αυτό το διαφορετικό που προσφέρει το Flame in the Flood; Σου δίνει την εντύπωση πως όντως επιβιώνεις από τις κακουχίες που παρουσιάζονται. Σε αντίθεση με τα περισσότερα survival παιχνίδια που κυκλοφορούν, στα οποία μετά από ένα σημείο είσαι πλέον πανίσχυρος απέναντι στα στοιχεία της φύσης, στο Flame in the Flood δε ξέρεις τι θα παρουσιαστεί στο επόμενο καταφύγιο που θα επισκεφτείς ή αν επέλεξες τη σωστή διαδρομή του ποταμού. Το παιχνίδι δεν είναι άδικο, είναι όμως απαιτητικό και θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης, αγωνίας και σκέψης.

tsok-desktop

Pros

  • Η μουσική του επένδυση και το artwork
  • Η σχέση ρίσκου – ανταμοιβής
  • Ανάγκη συνεχούς πρόβλεψης των επόμενων κινήσεων μας
  • Τα αντικείμενα που μένουν στο inventory του Aesop
  • Η δυσκολία και η υπομονή που απαιτεί χωρίς να γίνεται άδικο προς τον παίκτη…

Cons

  • …στοιχεία όμως που μπορεί να αποθαρρύνουν πολλούς στην αρχή
  • Περίεργο και προβληματικό saving σύστημα
  • Δύσχρηστο crafting μενού
  • Οι αναβαθμίσεις της σχεδίας χάνονται μετά το θάνατο μας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL