REVIEWS

BUZZ ALDRIN’S SPACE PROGRAM MANAGER

Για τις δύο μεγάλες δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στον Ψυχρό Πόλεμο η επιφάνεια του πλανήτη μας δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τις επεκτατικές ορέξεις τους. Ήδη από την δεκαετία του ’50 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησαν έναν ανηλεή αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος με την χρηματοδότηση διαστημικών προγραμμάτων, τόσο για λόγους πρεστίζ (ποια από τις δύο χώρες θα έστελνε πρώτη άνθρωπο στη σελήνη;) όσο και για πιο πρακτικούς και… θλιβερούς λόγους (κατασκοπεία και δυνατότητα για επίθεση εναντίον του εχθρού από τεράστιες αποστάσεις). Τελικά ο άτυπος αυτός αγώνας δρόμου, όπως εντέλει και ο Ψυχρός Πόλεμος στο σύνολό του, έληξε με την επικράτηση των ΗΠΑ. Η προσελήνωση του σκάφους Apollo 11 στις 20 Ιουλίου 1969 ήταν μια ιστορική στιγμή για το σύνολο της ανθρωπότητας. Ήταν η πρώτη φορά που ανθρώπινα πόδια, αυτά των αμερικανών αστροναυτών Neil Armstrong και Buzz Aldrin, πατούσαν για πρώτη φορά σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Στο Buzz Aldrin’s Space Program Manager έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και εσείς ανάλογες στιγμές ή ακόμα να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας οδηγώντας την Σοβιετική Ένωση σε μια ιστορική πρωτιά!

Το Space Program Manager δεν είναι το πρώτο παιχνίδι στο οποίο ο αστροναύτης Buzz Aldrin χαρίζει το όνομά του, καθώς πολλά χρόνια πριν, συγκεκριμένα το έτος 1993 είχαμε την κυκλοφορία του Buzz Aldrin’s Race Into Space. Η αναφορά στο κλασικό αυτό παιχνίδι δεν γίνεται μόνο για ιστορικούς λόγους: το Buzz Aldrin’s Space Program Manager αποτελεί ουσιαστικά ένα remake ή reimagining, αν προτιμάτε, του εν λόγω τίτλου για τη σύγχρονη εποχή. Στις τρεις διαθέσιμες campaigns ο παίκτης αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας διαστημικής υπηρεσίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης ή μιας υποθετικής πανανθρώπινης  προσπάθειας με σκοπό την επικράτηση επί του αντίπαλου δέους (στις δύο πρώτες περιπτώσεις) ή την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα καθήκοντα του διοικητή περιλαμβάνουν την πρόσληψη και εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού, την επένδυση σε καλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, τη χάραξη της γενικότερης διαστημικής στρατηγικής με την εκκίνηση διαστημικών προγραμμάτων και, φυσικά, την υλοποίησή τους!

buzz02Πάμε να βάψουμε κόκκινο τον γαλαξία!

Το gameplay του Space Program Manager ξεκινά από την αρχική οθόνη στην οποία απεικονίζεται το διαστημικό κέντρο της υπηρεσίας, μια γενική άποψη των εγκαταστάσεων α λα Heroes of Might and Magic. Πατώντας σε κάποιο από τα διαθέσιμα κτήρια εισερχόμαστε στο εκάστοτε submenu όπου και κρύβεται το ζουμί του παιχνιδιού: Οι επιλογές για την πρόσληψη του προσωπικού, την έρευνα και ανάπτυξη και την εκτέλεση διαστημικών προγραμμάτων. Το Space Program Manager διαθέτει κάποια στοιχεία από RPG στον τομέα της διαχείρισης προσωπικού καθώς ο κάθε υπάλληλος διαθέτει (ανάλογα με την ειδικότητά του) μια σειρά από στατιστικά που αντιπροσωπεύουν την ικανότητά του στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα στατιστικά αυτά βελτιώνονται με τον καιρό εφόσον οι υπάλληλοι συμμετέχουν σε έρευνα, διαστημικές αποστολές και προγράμματα, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα της εκπαίδευσης αν δεν έχετε να τους αναθέσετε συγκεκριμένα καθήκοντα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όπως είναι λογικό, η εξαρχής πρόσληψη των ικανότερων δυνατών υπαλλήλων θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας των διαστημικών εγχειρημάτων σας  – μην ξεχνάτε οτι σε όλες τις campaigns έχετε συνεχώς αντίπαλο τον χρόνο – όμως αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Γιατί; Διότι υπάρχει και ένας ακόμα μεγάλος αντίπαλος: το χρήμα, ή πιο σωστά η έλλειψή του!

Η συνετή οικονομική διαχείριση των περιορισμένων πόρων που έχετε στη διάθεσή σας είναι το πραγματικό “κλειδί” για την επιτυχία στο Buzz Aldrin’s Space Program Manager. Οι πρώτες τρεις campaigns που ξεκίνησα κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία, όχι γιατί η αντίπαλος υπερδύναμη κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα για την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά γιατί ανοίχθηκα υπερβολικά οικονομικά, ξεκίνησα πολλαπλά διαστημικά προγράμματα και έβαλα μέσα την υπηρεσία με τα μπούνια, με αποτέλεσμα να απολυθώ χωρίς να καταφέρω να ολοκληρώσω τα μεγαλεπίβολα σχέδιά μου. Τα χρήματα λοιπόν είναι μια υπερπολύτιμη resource που δεν πρέπει να σπαταλήσετε για κανένα λόγο! Η επίτευξη της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ επένδυσης σε προσωπικό, αναβάθμισης εγκαταστάσεων και εκκίνησης διαστημικών προγραμμάτων και της διατήρησης του κόστους σε λογικά επίπεδα ασφαλώς δεν είναι εύκολη, αλλά είναι εφικτή εφόσον αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία και κατανοήσετε πλήρως τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού.

buzz03Αυτό το γιαπί θα πρέπει να γίνει πλήρες διαστημικό κέντρο. Λεφτά υπάρχουν;

Όλες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνετε έχουν έναν και μόνο σκοπό: την εκκίνηση και επιτυχημένη εκτέλεση πολλαπλών διαστημικών προγραμμάτων ώστε να βρίσκεστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλό σας. Τα διαθέσιμα διαστημικά προγράμματα ξεκινούν από σχετικά απλά, παραδείγματος χάριν από την εκτέλεση μιας δοκιμαστικής πτήσης ή την εκτόξευση ενός δορυφόρου και κλιμακώνονται σταδιακά σε δυσκολία και πολυπλοκότητα ώστε να περιλαμβάνουν προηγμένα πυραλικά συστήματα και αποστολή επανδρωμένων σκαφών σε άλλους πλανήτες! Παράλληλα, τα περισσότερα μεμονωμένα διαστημικά προγράμματα διαθέτουν διάφορα στάδια ολοκλήρωσης που πρέπει να εκτελεστούν με επιτυχία πριν αποκτήσετε τη δυνατότητα να επιχειρήσετε την τελική (και πιο πολύπλοκη) έκδοση του προγράμματος. Η επιτυχημένη εκτέλεση ενός προγράμματος θα σας ανταμείψει με prestige points που με τη σειρά τους οδηγούν σε αυξημένη χρηματοδότηση της υπηρεσίας σας.

buzz04Χαμηλό reliability = η ζωή των αστροναυτών σας κορώνα-γράμματα!

Η πορεία από την εκκίνηση ενός διαστημικού προγράμματος έως την επιτυχή ολοκλήρωσή του έχει συνοπτικά ως εξής: ανάθεση προσωπικού το οποίο θα αναλάβει να ερευνήσει και να κατασκευάσει τα διάφορα συστατικά στοιχεία της αποστολής (τον πύραυλο, το σκάφος, τον υπόλοιπο εξοπλισμό), επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ετοιμότητας και τελικά εκτέλεση της αποστολής. Οι πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής κρίνεται από παράγοντες όπως η ικανότητα του προσωπικού, η αξιοπιστία των υποσυστημάτων και… η τύχη! Η πάροδος του χρόνου στο Space Program Manager γίνεται σε turns ανά τρίμηνο και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στην έρευνα ενός υποσυστήματος τόσο πιο αξιόπιστο γίνεται και τόσο πιο πιθανή είναι η τελική επιτυχία της αποστολής. Όταν η ετοιμότητα φθάσει σε ένα επίπεδο το οποίο θεωρείτε εσείς ικανοποιητικό (σε μορφή ποσοστού, ιδανικά πάνω από 90%) μπορείτε να δώσετε την εντολή για προγραμματισμό και άμεση εκτέλεση της αποστολής. Η μεγάλη στιγμή επιτέλους έφθασε!

buzz05Πετάει ο πύραυλος; Πετάει! Ή πέφτει και τσακίζεται, η πορεία θα δείξει!

Το τελικό αποτέλεσμα της αποστολής μπορεί να αποκαλυφθεί είτε άμεσα ως instant result είτε παρακολουθώντας κάθε στάδιό της. Προτείνω ανεπιφύλακτα να προτιμάτε πάντοτε τη δεύτερη επιλογή, όχι γιατί η απεικόνιση είναι κάτι το ιδιαίτερο – θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό παρακάτω – αλλά γιατί αυτές είναι οι στιγμές για τις οποίες μοχθήσατε σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι! Παρά την φτωχή παρουσίαση και την μη ενεργή συμμετοχή του παίκτη κατά τη διάρκεια της αποστολής, η απεικόνιση των διάφορων σταδίων του προγράμματος και η παρακολούθηση της προσπάθειας του προσωπικού σας να αντιμετωπίσει ατυχίες, αστοχίες υλικού ή ανθρώπινα λάθη προσφέρει ουκ ολίγες στιγμές αγωνίας και έντασης! Η επιτυχημένη διόρθωση ενός σοβαρού τεχνικού προβλήματος θα σας κάνει να πανηγυρίζετε σαν μικρά παιδιά, η αποτυχία λίγο πριν το τέλος της πολύπλοκης αποστολής και ο πιθανός θάνατος των αστροναυτών σας θα φέρει σφίξιμο στο στομάχι. Ουσιαστικά η επιτυχία ή η αποτυχία κάθε σταδίου της αποστολής κρίνεται με “ζαριές” που ρίχνει το παιχνίδι στο παρασκήνιο λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά του προσωπικού και την ποιότητα του υλικού που χρησιμοποιήσατε. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση θα νιώσετε έντονα συναισθήματα που ομολογώ οτι δεν περίμενα να ζήσω σε παιχνίδι του είδους.

Δυστυχώς για το Buzz Aldrin’s Space Program Manager, οι συναρπαστικές αυτές στιγμές είναι εντέλει λίγες και δεν αρκούν για να σβήσουν τα μειονεκτήματα του τίτλου. Ξεκινώντας από τα απολύτως βασικά, το interface δεν είναι αυτό που θα έπρεπε και θυμίζει περισσότερο παιχνίδι για κινητά ή tablets παρά κανονικό PC game. Δεν υπάρχει πουθενά υποστήριξη για δεξί κλικ, τα κουμπιά των μενού είναι υπερβολικά μεγάλα και στερούν χώρο από την απεικόνιση χρήσιμων πληροφοριών, ενώ και η πλοήγηση εντός των μενού αποδεικνύεται υπερβολικά κουραστική καθώς χρειάζονται πολλά κλικς για την εκτέλεση των περισσότερων ενεργειών. Συν τοις άλλοις η είσοδος και έξοδος από τα διάφορα submenus δεν ακολουθεί τους κανόνες της λογικής: όταν μπαίνουμε σε ένα μενού και πατάμε το πληκτρο του “back” περιμένουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν νωρίτερα, σωστά; Αμ δε! Σε πολλά από τα μενού, ειδικά στις οθόνες της διαχείρισης των διαστημικών προγραμμάτων, το μενού στο οποίο θα βρεθείτε δεν έχει συχνά καμία σχέση με αυτό στο οποίο βρισκόσασταν πριν. Η μόνη πρακτική λύση για να μην χάνεστε είναι η επιστροφή στην κεντρική οθόνη κάθε φορά που θέλετε να εκτελέσετε μια νέα ενέργεια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κουραστικό είναι αυτό το συνεχές μπες-βγες, ειδικά σε ένα παιχνίδι όπου το σύνολο του gameplay διεξάγεται μέσω αυτών ακριβώς των μενού.

buzz01Αυτά που βλέπετε είναι τα “γραφικά” του παιχνιδιού.

Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα της γενικότερης παρουσίασης η οποία είναι αναμφίβολα φτωχή. Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν χαμηλή ανάλυση και ελάχιστο animation, ακόμα και στην κεντρική οθόνη την οποία θα έχετε συνεχώς μπροστά σας. Η απεικόνιση των αποστολών έχει κάπως μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ενδιαφέρον λόγω του  συνδυασμού της πατριωτικής μουσικής κατά την εκτόξευση και της χρήσης εικόνων υψηλότερης ανάλυσης, αλλά και πάλι μιλάμε για ένα παιχνίδι όπου τα γραφικά αποτελούνται ως επί το πλείστον από δισδιάστατες εικόνες χωρίς κίνηση και ζωντάνια. Ίδια εικόνα επικρατεί και στον ηχητικό τομέα με περιορισμένα μουσικά κομμάτια και τα απολύτως απαραίτητα ηχητικά εφέ. Με δεδομένο το πόσο “ξερή” και άχρωμη είναι η παρουσίαση, μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση το οτι το παιχνίδι καταφέρνει να προσφέρει ακόμα και αυτές τις λίγες στιγμές έντασης και αγωνίας. Τέλος, προβληματίζομαι αρκετά για το replayability του τίτλου καθώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μίας campaign και την συγκέντρωση των Steam achievements (αν ασχολείστε με τέτοια πράγματα) δε βλέπω κάποιο λόγο για την περαιτέρω ενασχόληση με τον τίτλο, αφού η πρόοδος των τεχνολογιών και των προγραμμάτων είναι εν πολλοίς γραμμική χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια για χάραξη εναλλακτικών στρατηγικών, επομένως δεν υπάρχει η ποικιλία που θα ωθούσε τον παίκτη στην επανεκκίνηση της campaign ξανά και ξανά. Η τιμή στην οποία διατίθεται ο τίτλος χαρακτηρίζεται μάλλον υψηλή για την ποσότητα του gameplay και το επίπεδο της παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω με αναγκάζουν να βάλω σχετικά χαμηλή βαθμολογία σε ένα παιχνίδι το οποίο ομολογουμένως με διασκέδασε στο χρονικό διάστημα που ασχολήθηκα μαζί του. Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται είναι πρωτότυπο, το gameplay έχει το στοιχειώδες ενδιαφέρον και εντέλει έζησα μερικές έντονες στιγμές τρώγοντας τα νύχια μου από την αγωνία κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών. Δυστυχώς αυτά δεν αρκούν για να ανεβάσουν την τελική βαθμολογία όταν τα υπόλοιπα στοιχεία του Space Program Manager δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Αν βρείτε κάποια στιγμή το παιχνίδι σε σημαντική έκπτωση και σας ενδιαφέρει το θέμα τότε μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις, ειδάλλως η αγορά των PC games έχει να προσφέρει πολύ καλύτερα management games.

Pros

  • Πρωτότυπο θέμα
  • Στιγμές αγωνίας κατά την εκτέλεση αποστολών

Cons

  • Φτωχός τεχνικός τομέας
  • Κουραστικά μενού
  • Περιορισμένο replayability

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Μπορείς να πας στο Αστεροσκοπείο, και να μετρήσεις την απόσταση, Γης – Σελήνης με laser. Έχουν αφήσει ανακλαστήρα στην επιφάνεια, γι’ αυτή ακριβώς την δουλειά. (Την μέτρηση της ακριβής απόστασης, όχι απόδειξη ότι πήγαν 🙂 ).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL