REVIEWS

CROWNS AND PAWNS: KINGDOM OF DECEIT

Η ξαφνική ανακοίνωση για το επερχόμενο Monkey Island είναι ένα γεγονός που σίγουρα επισκιάζει σχεδόν όλες τις φετινές κυκλοφορίες στο είδος των adventure games (εκτός ίσως του εξαιρετικού Syberia: World Before που διαθέτει ένα εξίσου φανατικό κοινό). Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν τουλάχιστον άδικο εκ μέρους μας να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι δημιουργοί που έχουν σημαντικά projects ήδη έτοιμα ή αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Αναμφίβολα, το Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit της Λιθουανικής Tag of Joy ήταν μέσα στα αναμενόμενα adventures της χρονιάς, όντας εμφανώς επηρεασμένο από τα αγαπημένα Broken Sword της Revolution Software, αλλά και από το ότι αναλαμβάνει να αφηγηθεί μια ιστορία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

Ομολογουμένως, το παιχνίδι ξεκινάει λίγο ανορθόδοξα, καθώς το πρώτο μας μέλημα είναι να επιλέξουμε ένα…avatar, όπως σε ένα RPG, ενώ καλούμαστε και να ορίσουμε την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας Milda Kovas μέσα από διάφορα συνολάκια και κομμώσεις (Sims anyone?). Δεν τίθεται όμως κάποιο θέμα ανησυχίας ως προς το ποιον του παιχνιδιού, καθώς πλην μίας και μοναδικής περίπτωσης όπου η κατάλληλη εμφάνιση αποσκοπεί στην επίλυση ενός γρίφου, το όλο ζήτημα είναι καθαρά διακοσμητικό. Το Crowns And Pawns είναι καθαρόαιμο adventure και δεν αργεί η στιγμή που ξεδιπλώνει τις αρετές του.

Στο μικρό διαμέρισμα της Milda, πριν ξεκινήσει η περιπέτεια.

Μάλιστα, η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον πολύ γρήγορα, από τη στιγμή που στην εισαγωγή του παιχνιδιού, η Milda λαμβάνει ένα γράμμα που την ενημερώνει ότι ο παππούς της Rokas Kovas έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Επίσης, το γράμμα τονίζει ότι της αφήνει ένα σπίτι στη Λιθουανία, στη χώρα καταγωγής της, με την προϋπόθεση να μεταβεί εκεί μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το γεγονός ότι η κοπελιά βρίσκεται στο Σικάγο και δυσκολεύεται να βγάλει τα προς το ζην, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες ώστε να αποδεχτεί την κληρονομιά, όμως χάρη στις προτροπές και την οικονομική βοήθεια της φίλης της Dana, η Milda πείθεται να κάνει το μακρινό αυτό ταξίδι. Εξάλλου, εκεί διαμένει και ο διαδικτυακός φίλος της Joris, ειδικός στις γλώσσες και μεγάλος βιβλιοφάγος, ο οποίος μπορεί να τη φιλοξενήσει για όσο καιρό χρειαστεί, χωρίς να πληρώνει έξοδα διαμονής σε κάποιο άθλιο πανδοχείο.

Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται ότι δεν είναι τόσο απλά. Κατά την άφιξή της στο σπίτι του παππού της, διαπιστώνει ότι έχει ανοιχτεί από διαρρήκτες, οι οποίοι φαίνεται ότι έψαχναν κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν κατόρθωσαν να βρουν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντιλαμβάνεται ότι οι διαρρήκτες βρίσκονταν ακόμα μέσα στο σπίτι τη στιγμή που κατέφθασε, απόρροια του γεγονότος ότι εντοπίζει ένα λειτουργικό walkie-talkie, πεταμένο κάτω από το σπασμένο τζάμι της κρεβατοκάμαρας. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής απειλεί ευθέως τη Milda να του φέρει αυτό που ψάχνει, κάτι που φυσικά η ίδια αρνείται, χωρίς όμως να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που ανακαλύπτει στο δωμάτιο του παππού της δείχνουν ότι υπάρχουν πληροφορίες για αντικείμενα που κάποιος θα σκότωνε για να αποκτήσει.

Με τον Joris, ο οποίος θα αποδειχθεί πολύτιμος σύντροφος.

Κάπου εδώ ξεκινάει το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων, με τη Milda να προσπαθεί να βρει τι ήταν αυτό που έψαχνε ο τύπος, ποια είναι η σχέση του εξαφανισμένου πατέρα της με τον παππού της, αλλά και με την (πρώην πια) KGB. Εν ολίγοις μια ιστορία που σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον στους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, αλλά και των χαμένων artifacts που διαθέτουν (;) μυστήριες δυνάμεις, πέρα από το φυσιολογικό. Συνεπώς, αν σας αρέσουν οι ιστορικές αναζητήσεις τύπου Indiana Jones (χωρίς μαστίγια και φίδια), τότε στο Crowns and Pawns θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.

Ιδιαίτερα δε, όταν το παιχνίδι διαθέτει και μια σειρά από καλής ποιότητας γρίφους, αρκετά πάνω από το μέσο όρο των περισσότερων πρόσφατων adventures. Ειλικρινά, μπορούμε να πούμε ότι το Crowns and Pawns μας εξέπληξε θετικά με το σχεδιασμό και την ποικιλία των γρίφων, οι οποίοι ποτέ δε δίνουν τη λύση στο πιάτο, ενώ υπάρχουν ουκ ολίγες φορές που είναι απαραίτητο να συνδυάσουμε ορθά τις πληροφορίες που καταγράφονται στο κινητό μας, ώστε να βγάλουμε το συμπέρασμα που θα μας οδηγήσει παρακάτω. Ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μας στο σπίτι του παππού μας, η αλληλουχία γρίφων προκειμένου να εντοπίσουμε τα τρία σημεία που πιθανόν κρύβεται ένα artifact, απεδείχθη πολύ έξυπνη και αρκετά απαιτητική ως προς τις πληροφορίες που πρέπει να συλλέξουμε. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν γρίφοι που διαθέτουν περισσότερες από μία λύσεις, διάλογοι που έχουν διαφορετική κατάληξη ανάλογα με τις απαντήσεις μας, ενώ αρκετή σημασία έχει το επάγγελμα που θα δηλώσουμε πριν επισκεφθούμε τη Λιθουανία. Παραδείγματος χάρη, αν δηλώσαμε φωτογράφοι, τότε θα πάρουμε μαζί μας μια φωτογραφική μηχανή, η οποία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε με κάποιο τρόπο για να κλέψουμε το password της βιβλιοθηκάριου. Εναλλακτικά, αν είχαμε δηλώσει προγραμματιστές ή ψυχολόγοι, τότε θα πρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά.

Μία ορθόδοξη εκκλησία στη Λιθουανία μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά…

Αν και αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι τόσες πολλές, πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που προσωπικά μου θύμισε το ανεπανάληπτο Fate of Atlantis, με τα τρία διαφορετικά paths. Εντούτοις, κάποιες αντιρρήσεις έχουμε όσον αφορά τους γρίφους με χρονικό περιορισμό, οι οποίοι παρατηρούνται συχνά και χρειάζονται αρκετά γρήγορες κινήσεις από πλευράς παίκτη, όπως ο γρίφος με το μπαλόνι ή στην καταδίωξη με τα scooter. Αν και δε στερούνται λογικής, θα ήταν καλοδεχούμενο να μην ήταν τόσο αυστηρό το χρονικό περιθώριο μέχρι να δράσουμε. Εκτός αυτών και ενός ακόμα που δεν έχουμε κάποιο επαρκές hint για την επίλυσή του (3D printer, σε βλέπω), δεν έχουμε κανένα ουσιαστικό παράπονο. Ούτε από τα διάφορα mini-games/puzzles, που βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στην αξιοποίηση των πληροφοριών και όχι στις ικανότητες μας στην επίλυση παζλ (ευτυχώς!), ούτε από το «μουσικό» γρίφο. Συνολικά, το Crowns and Pawns δεν προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά κατορθώνει να το υλοποιήσει τόσο εύστοχα που καθιστά την εμπειρία εξαιρετικά ευχάριστη.

Φυσικά, αυτό δε θα ίσχυε αν δεν υφίσταντο ένας άρτιος χειρισμός, ο οποίος είναι όσο απλός πρέπει. Όλη η δράση εκτελείται με το ποντίκι, κάθε hotspot διαθέτει το πολύ δύο ρήματα (examine ή/και use), οι διάλογοι πραγματοποιούνται με το γνωστό dialogue-tree, ενώ περιλαμβάνεται hotspot indicator και γρήγορη μετάβαση από τη μία οθόνη στην άλλη με διπλό κλικ. Βέβαια, θα ήταν εξίσου βολικό το inventory να άνοιγε σκρολάροντας το ροδάκι του ποντικιού, αλλά αυτό προκρίνεται περισσότερο σαν «γκρίνια» παρά σαν πρόβλημα.

Η προσεκτική παρατήρηση των αντικειμένων είναι το παν σε περιπτώσεις σαν και αυτή.

Η γκρίνια όμως είναι δικαιολογημένη στη σχετικά μικρή διάρκεια της περιπέτειας, η οποία ανάλογα με το πόσο καλός παίκτης είστε, κυμαίνεται μεταξύ έξι και επτά ώρες. Μπορεί στα χαρτιά ο αριθμός αυτός να μη φαίνεται δα και τόσο λίγος (για το είδος πάντα), αλλά η τελευταία πράξη ανακεφαλαιώνει και κλείνει την ιστορία αρκετά βιαστικά, αφήνοντας ταυτόχρονα και μερικά κενά. Θα λέγαμε ότι με τον τρόπο που εξελίσσονταν η πλοκή, περιμέναμε να υπήρχε άλλο τόσο, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Βέβαια, αφήνονται σαφή υπονοούμενα για sequel, το οποίο όμως δε γνωρίζουμε πότε και αν θα κυκλοφορήσει. Το ευχόμαστε όμως με όλη μας την καρδιά.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, θα λέγαμε ότι το Crowns and Pawns είναι λειτουργικό. Τα έντονα χρώματα και οι 3D χαρακτήρες (κίνηση, lip synch, εκφράσεις προσώπου) είναι αυτοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις, οι οποίες όμως αμβλύνονται από κάποιες μέτριες υλοποιήσεις του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν η κάμερα αποφασίσει να κάνει zoom. Πάντως το voice-over είναι εξαιρετικό, δεν εντοπίσαμε κανέναν ηθοποιό να υστερεί, ενώ το συνοδευτικό soundtrack γραμμένο από το συνθέτη αρκετών τίτλων της Daedalic (Memoria, A New Beginning) αποδεικνύεται ιδανικό «χαλί» στις προσπάθειές μας.

Κάποια έντονα Broken sword vibes εδώ πέρα.

Γενικότερα, το Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit είναι μια πολύ αξιόλογη πρόταση που αξίζει την στήριξη των adventure fans. Διαθέτει μια όμορφη ιστορία, καλογραμμένους διαλόγους, αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία της Λιθουανίας και το απαραίτητο μυστήριο για να διατηρήσει ψηλά την περιέργεια του παίκτη μέχρι τους τίτλους τέλους. Ακόμα και με το λίγο απογοητευτικό φινάλε του, πρόκειται για ένα παιχνίδι που οφείλετε να προσθέσετε στη συλλογή σας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Crown and the Ring

Ένα adventure που πατάει όλα τα σωστά κουμπιά για τους λάτρεις του είδους.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL