Captain's LogEDITORIALS

Knightfall

Το internet αρέσκεται συχνά να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη reaction gif όταν κάτι πάει αναπάντεχα στραβά ή όταν οι μεγάλες προσδοκίες καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Knightfall01

Η σειρά των Arkham games έγραψε ιστορία με την ποιότητά της. Η επιρροή της στο είδος των action games είναι αισθητή σε όλους τους πρόσφατους third-person action τίτλους. Οι πωλήσεις, εντυπωσιακές. Μετά από καιρό οι fans των video games και των comic books είδαν έναν ήρωα, ένα pop culture icon, να αντιμετωπίζεται με το σεβασμό και την προσοχή που του αξίζει. Η Rocksteady δεν προχώρησε στην εύκολη λύση της δημιουργίας ενός ακόμα movie licenced game. Δημιούργησε το δικό της κόσμο, τη δική της πλοκή, σχεδίασε ένα πραγματικό αριστούργημα με το Batman: Arkham Asylum και δικαιώθηκε περίτρανα, καθώς το όνομα του studio έγινε συνώνυμο με την ποιότητα και το εθιστικό gameplay. Τα Arkham City (επίσης της Rocksteady) και Origins (WB Montreal) κράτησαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το επικό φινάλε της σειράς, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος του gaming να περιμένει με κομμένη την ανάσα το τέλος της ιστορίας του Batman όπως τον φαντάστηκε και τον παρουσίασε η Rocksteady. Και τι έγινε τελικά όταν έφθασε η 23η Ιουνίου;

Knightfall02ΒΟΙΝΚ!

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τον θρυλικό Adam West με τον οποίο αρκετοί από εμάς μεγαλώσαμε, όμως το αίσθημα της απογοήτευσης όταν διαπίστωσα την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε το παιχνίδι δεν περιγράφεται αλλιώς. Ο τίτλος που περιμέναμε να μείνει στην ιστορία ως ένα πραγματικό gaming έπος κατάφερε εντέλει να καταγραφεί στις μαύρες σελίδες του gaming ως ένα διαχρονικό μνημείο προχειρότητας και τσιγκουνιάς, ως ένα εύγλωττο παράδειγμα της περιφρόνησης των μεγάλων game publishers προς το κοινό τους και ως σαφής ένδειξη της αρρωστημένης “έλα μωρέ, θα το αγοράσουν ούτως ή άλλως” νοοτροπίας τους. Η άρον άρον απόσυρση του παιχνιδιού από τα καταστήματα δεν είναι επουδενί άξια επαίνου, ούτε δείγμα οτι η Warner Bros Interactive έπαθε κι έμαθε. Είναι απλώς η λογική και αναμενόμενη κατάληξη, το “φτάνει πια” του κοινού μετά από επανειλημμένα κρούσματα παιχνιδιών τα οποία ρίχνονται στην αγορά με κραυγαλέες ελλείψεις και προβλήματα. Το κράξιμο που έφαγε η Warner Bros Interactive και την ανάγκασε να προσπαθήσει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δεν απευθυνόταν μόνο σε αυτή την εταιρία. Ήταν κατά τη γνώμη μου μια προειδοποίηση των gamers σε όλες τις εταιρίες οτι η εποχή του “release it now, patch it later” πρέπει να φτάσει στο τέλος της.

Φυσικά δεν έλλειψαν και οι γνωστοί corporate apologists που θέλησαν να υπερασπιστούν τους υπεύθυνους, μην τυχόν και πληγωθούν τα ασθήματα πολυεθνικών εταιριών. “Το game development είναι δύσκολο”, “η Rocksteady δεν φταίει σε κάτι”, “οι εκδόσεις για consoles ήταν καλές”, “η Iron Galaxy δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο/χρήμα” και άλλες τέτοιες βδελυρές δικαιολογίες που δεν αντέχουν στην οποιαδήποτε κριτική. Το game development είναι δύσκολο, λες και αυτοί που αγοράζουν το παιχνίδι είναι όλοι εισοδηματίες που παίζουν το παιχνίδι σε laptop στο κατάστρωμα του γιωτ τους. Η Rocksteady δεν φταίει, παρά το οτι υπογράφει με το όνομά της το παιχνίδι και δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την κατάσταση της PC version. Οι εκδόσεις για consoles ήταν καλές, λες και οι κονσολάδες πληρώνουν με ευρώ και εμείς με δραχμές. Όσο για την Iron Galaxy, δεν έχω κάτι να πω. Το ιστορικό της μιλάει από μόνο του. 

Knightfall03O CEO της Iron Galaxy ετοιμάζεται για το launch του Arkham Knight PC.

Και φθάνουμε στην Warner Bros Interactive, τον αναμφίβολα κύριο υπεύθυνο για αυτή την ντροπιαστική για την ίδια την εταιρία κατάσταση. Μια εταιρία που ανέθεσε τον μεγαλύτερο φετινό της τίτλο σε ένα studio με ελάχιστη εμπειρία στο PC gaming και προβληματικό ιστορικό, προφανέστατα με γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Παρά το γεγονός οτι τα Batman Arkham games έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε PC, η WB προτίμησε να μεγιστοποιήσει το δικό της κέρδος και να προσλάβει το φθηνότερο δυνατό studio αντί να τιμήσει τους πελάτες της φροντίζοντας να δώσει τη δουλειά σε κάποιο από τα εκατοντάδες studios που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ποιοτικό προϊόν. Και το απίστευτο είναι οτι όλα αυτά συνέβησαν μετά την περίπτωση του Mortal Kombat Χ, όπου πάλι η δουλειά ανατέθηκε σε ένα studio με βεβαρημένο ιστορικό (η διαβόητη High Voltage) με απολύτως αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Η Warner Bros μπορεί να πλήρωσε το μάρμαρο γιατί το δικό της παιχνίδι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όμως όλοι οι publishers θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους οτι θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα την κατάσταση στην οποία κυκλοφορούν τα παιχνίδια τους. Την τελευταία διετία είχαμε πολλαπλά παραδείγματα σε κονσόλες και PC όπου games κυκλοφόρησαν με bugs, glitches, crashes, framedrops, online disconnects και ένα σωρό άλλα ζητήματα που ταλαιπώρησαν τους gamers, πολλές φορές για πολλούς μήνες από την αρχική κυκλοφορία. Η μεγαλύτερη απόδειξη οτι το φαινόμενο δεν οφείλεται στην “πολυπλοκότητα της ανάπτυξης για PC” αλλά στην αδιαφορία των publishers για το στοιχειώδες quality control στους τίτλους τους είναι ο πρωτοφανής αριθμός των πρόσφατων console games που παρουσιάζουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και χρειάζονται πολλαπλά patches για να στρώσουν. Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί.

Knightfall04Ιδού ο Φωτεινός Ιππότης.

Ευτυχώς η Valve φρόντισε πρόσφατα να οπλίσει τους gamers με ένα ισχυρότατο… αποτρεπτικό: τη δυνατότητα για άμεση επιστροφή χρημάτων μέσω των Steam Refunds. Πολλοί συνέδεσαν την απόφαση της WB να αποσύρει το Βatman: Arkham Knight με την πρόσφατη εισαγωγή των Steam Refunds, πιθανολογώντας οτι η εταιρία φοβήθηκε τις μαζικές επιστροφές και προσπάθησε να κάνει μια κίνηση καλής θελήσεως. Είναι όντως πιθανό να ισχύει κάτι τέτοιο, άλλωστε η περίπτωση του Mortal Kombat X είναι πρόσφατη και εκεί η εταιρία δεν έδειξε την ίδια… ευαισθησία. Πιστεύω όμως οτι εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η εδώ και καιρό σιγοβράζουσα αγανάκτηση των gamers και η αυξανόμενη δυσπιστία όσον αφορά την κατάσταση στην οποία θα κυκλοφορήσει πλέον ένα παιχνίδι. Αργά ή γρήγορα οι gamers θα σταματήσουν να αγοράζουν παιχνίδια day 1 και οι publishers θα καταλάβουν οτι η τσιγκουνιά τους κινδυνεύει να σκάσει στα μούτρα τους. 

Μέχρι να συμβεί αυτό, η συμβουλή που έχω να δώσω σε όλους σας είναι απλή και καθόλου πρωτότυπη: μην αγοράζετε παιχνίδια προτού πληροφορηθείτε για την κατάστασή τους και προς Θεού μην κάνετε pre-order, εκτός και αν εμπιστεύεστε τυφλά τον δημιουργό του παιχνιδιού. Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά και όλοι μας οφείλουμε να προσέχουμε πολύ πριν ξοδέψουμε τα χρήματά μας, ιδίως όσο η επιστροφή χρημάτων δεν είναι το ίδιο απλή υπόθεση εκτός Steam και ενός-δύο άλλων retailers. Και τέλος, πρέπει να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε εταιρίες και εκδότες όταν προβαίνουν σε τέτοια μεγάλα σφάλματα, εκτός και αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους Peter Molyneux που θα απολογούνται με κροκοδείλια δάκρυα και μετά θα κάνουν πάλι τα ίδια. Θέλει κανείς κάτι τέτοιο;

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

8 Comments

  1. Μου αρέσουν κάτι τέτοια σκεπτικιστικά άρθρα πάνω στην βιομηχανία του gaming.
    Οι συμβουλές σου Αλέξανδρε, γνωστές βέβαια, χρήσιμες αλλά ποιος τις εφαρμόζει? Αντε εμείς είμαστε 25+ εδώ μέσα, οι περισσότεροι δουλεύουμε για να βγάλουμε το ψωμί μας κ σεβόμαστε τα χρήματα αυτά στο πως θα ξοδευτούν. Τα ανήλικα όμως που αγοράζουν με τα λεφτά των γονιών? Τι να υπολογίσουν? Τι να σεβαστούν?

    Στο youtube ακομη διαβάζω σχόλια από άτομα που λένε πόσο πορωμένοι είναι με την σειρά AC κ το πως θα σκάσουν πάλι 100άρι για main game κ Season Pass.

    Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος για το The Division. Ναι έχει πόσα χρόνια που είναι σε development, έχει φάει πόσες αναβολές, αλλά πάλι πιστέυω κ downgrade θα έχει κ bugs πολλά θα έχει.

  2. Ωραίος Ναύαρχε. Σχεδόν έβγαλες ολόκληρο άρθρο χωρίς αναφορά στον Άρχοντα Πιγκουίνο 🙂

    Συμφωνώ σε όλα τα σημεία. Μπορεί να αργήσουμε να παίξουμε το Arkham Knight, αλλά τουλάχιστον ελπίζω το μήνυμα να περάσει πραγματικά και να μην χαθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για -αν όχι διόρθωση- τουλάχιστον βελτίωση της συμπεριφοράς των εκδοτών προς την Ενδοξότατη PC Gaming Master Race 🙂

  3. Ναύαρχε είσαι σωστός σε όλα. Θεωρώ όμως πως δε πρέπει να αγοραστεί αυτό το παιχνίδι παρά μόνο όταν έχει πέσει στα 5-10 ευρώ. Όσο και να θέλω να παίξω το τέλος μιας τριλογίας που γουστάρω πολύ, δε θα καταντήσω έρμαιο της WB. Να πάει να συνουσιαστεί.

    Η CDPR έδειξε τον δρόμο.

  4. Πολύ καλό και εύστοχο κείμενο. Ένα πράγμα δεν κατάλαβα μόνο κι αυτό ήταν το πνεύμα των αναφορών στο MK X. Μου έδωσες την εντύπωση ότι έχεις κακή γνώμη για το παιχνίδι. Κάνω λάθος; Προσωπικά, αν εξαιρέσουμε τον τραγέλαφο των τεραστίου μεγέθους patches, θεωρώ ότι η PC έκδοση μια χαρά ήταν, εξ’ ου και η απορία μου.

  5. Και σε εμένα χωρίς προβλήματα παίζει (πέρα από το αστείο τμηματικό installation/patches) άντε κάποια ανεπαίσθητα φρηζαρίσματα στο multiplayer. Ίσως σε μηχανήματα κοινών θνητών να βγάζει προβλήματα απόδοσης;

  6. Έχω διαβάσει για προβλήματα σε μερίδα χρηστών παιδιά, τόσο που η WB άλλαξε developer (από High Voltage σε QLoc). Προφανέστατα τα προβλήματα αυτά είναι σε μικρότερη κλίμακα από αυτά του Batman γιατί δεν έγινε χαμός.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL