Reply To: Official thread περί adventure games

#316677
AvatarGreygore
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 212
Offline
Replies: 212
Been thanked: 0 times
Borracho wrote:
Ξεκινάς από τις Special Editions των δυο Monkey Island και μόλις τα τελειώσεις, επιστρέφεις για επόμενο χρησμό.

manos426f wrote:
Δεν είναι και τόσο εύκολα τα MI όμως Στέφανε…. ;)

Οι Special Editions όμως αν δεν κάνω λάθος έχουν και hint system, οπότε τις θεωρώ και εγώ καλές επιλογές για “αρχάριο” στο genre.

@Stamatimenos Προσωπικά θα πρότεινα για αρχή τα δύο free adventure που δίνει το GOG.com με δημιουργία νέου account (παραπάνω ως μια cost-free εισαγωγή στο είδος, καθώς και επειδή το Beneath a Steel Sky τουλάχιστον είναι κλασσικό) ή το fan-made Heroine’s Quest μέσω Steam.

Απο εκεί και πέρα μπορείς να δοκιμάσεις τις διάφορες υποκατηγορίες adventure games που υπάρχουν για να δεις προς που τείνουν τα γούστα σου:

Αν θες κάτι με πιο “lite” puzzles και περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες, δες το The Last Express.

Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το world-building και το “πάντρεμα” sci-fi/fantasy, δες το The Longest Journey (και σε μικρότερο βαθμό το sequel Dreamfall).

Αν σε ενδιαφέρουν ψυχολογικά θρίλερ, το Sanitarium ή το I Have No Mouth And I Must Scream είναι must.

Αν είσαι φαν των θεωριών συνομοσίας, καθώς και αν θες καλές ιστορίες μυστηρίου, τότε τα πρώτα δύο Broken Sword (Shadow of the Templars και The Smoking Mirror αντίστοιχα) σε καλύπτουν άνετα (απόφυγε αν μπορείς το 3ο και 4ο μέρος της σειράς, μάλλον θα σε απογοητεύσουν σε σύγκριση με τα πρώτα 2).

Αν σε ενδιαφέρει να δεις τις ρίζες του genre, δοκίμασε για αρχή το 9:05 (πολύ σύντομο text adventure, τα 2 playthrough που χρειάζονται για να “καταλάβεις” το story παίρνουν κάπου 5-10 λεπτά). Αν το βρεις ενδιαφέρον, μπορείς να ψάξεις για κάποιο “indie” του είδους (η συγκεκριμένη υποκατηγορία εκτός απο text adventure ονομάζεται και interactive fiction) στο Google ή να δοκιμάσεις οτιδήποτε κυκλοφόρησε η Infocom εμπορικά (καλή αρχή είναι το A Mind Forever Voyaging, για κάτι πιο κωμικό/σατιρικό δες την σειρά Zork, ενώ αν ψάχνεις κάτι πιο μοναδικό δες το ανεπανάληπτο Suspended).

Για ένα γενικό “best of” των adventure games, απλά βρες οτιδήποτε κυκλοφόρησε η LucasFilm/LucasArts μεταξύ 1987 και 1998 χωρίς τις λέξεις “Star Wars” στον τίτλο (αν μη τι άλλο, απλά για να δεις γιατί δεν το βουλώνουμε ποτέ οι fans :P).

Θα πρότεινα συγκεκριμένα το The Loom (δεν έχει inventory system με την παραδοσιακή έννοια, υπάγεται στο “fairy-tale” fantasy genre) και The Dig (επικό sci-fi με φοβερό character development) ως πιο “cult” classics, αλλιώς βρες τα “γνωστά που ξέρουν όλοι” Full Throttle, Sam & Max Hit The Road, Monkey Island series (αλλά όχι το 4ο που κυκλοφόρησε 2000), Day of the Tentacle (και το prequel Maniac Mansion αν θες και backstory), Grim Fandango.

Στον αντίποδα, η Sierra Entertainment (αντίπαλο δέος της Lucas τότε – η “κύρια” διαφορά μεταξύ τους είναι πως η Lucas έτεινε προς πιο cartoon art styles καθώς και πιο κωμικό writing, ενώ η Sierra είχε τους πιο “mature” τίτλους και character deaths στα παιχνίδια της) είχε κυκλοφορήσει αρκετές καλές σειρές στην ίδια χρονική περίοδο.

King’s Quest (7 παιχνίδια + 1 έκτρωμα, απόφυγε το Mask of Eternity όπως ο διάολος το λιβάνι), Leisure Suit Larry (όχι τόσο “πονηρά” όσο θυμόμαστε οι περισσότεροι), Hero’s Quest (μείγμα adventure/RPG με μοναδικά features -για την εποχή του- για character export μεταξύ παιχνιδιών και πολλαπλές λύσεις στους γρίφους βάση του character class σου) και Gabriel Knight (τα οποία πραγματεύονται σε πιο supernatural ιστορίες – είναι επίσης καλό παράδειγμα της εξέλιγης του adventure genre απο point-and-click σε FMV σε full 3D).

Το είδος έχει πολύ “ψωμί” πάντως, έγραψα ολόκληρο σεντόνι και δεν έχω καλύψει ούτε το 10% των (καλών) διαθέσιμων παιχνιδιών του είδους… Αν έχεις πιο συγκεκριμένες προτιμήσεις σε υπο-είδος (sci-fi, fantasy, steampunk κ.τ.λ.), είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βρείς κάτι για να σε καλύψει 100% :P.

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close