REVIEWS

INCREDIPEDE

Η μεγαλύτερη δύναμη και το κύριο selling point του ιδιοσυγκρασιακού Incredipede, είναι το πανέμορφο artwork του, που δανείζεται εικαστικά στοιχεία μπόλικων Ευρωπαϊκών πολιτισμών,  γύρω στο 17ο-16ο αιώνα και τα παντρεύει με ένα έξυπνο αλλά σίγουρα περιορισμένου ενδιαφέροντος ,physics driven puzzle game.

Το κόνσεπτ είναι απλό. Παίζοντας τουλάχιστον στη Normal δυσκολία, αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της Quozzle, ενός τρομακτικού ματιού, με τη μοναδική δυνατότητα να παράγει μέλη και μύες κατά το δοκούν, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Σε όλο το παιχνίδι, εκτός από το ποντίκι, που χρησιμοποιείται για να προσθαφαιρέσουμε και να επεξεργαστούμε τα μέλη της Quozzle (στα επίπεδα που αυτό επιτρέπεται), δουλεύουμε μόνο με τα πλήκτρα A και D, τα οποία την κινούν αριστερόστροφα και δεξιόστροφα αντίστοιχα. Α και το space bar, ο καλύτερός μας φίλος στην ενασχόλησή μας με το Incredipede, κάνει reset το εκάστοτε επίπεδο.

Incr4Ιαματικά Λουτρά, Take Three.

Και μόνο η μετακίνησή μας από το σημείο Α στο σημείο Β (που αποτελεί και το στόχο μας σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού) είναι ένας μικρός Γολγοθάς. Η Quozzle βλέπετε, δεν διαθέτει άλλα πόδια εκτός από εκείνα που -ενδεχομένως- θα της φτιάξετε εσείς. Αν και η campaign μας δίνει προκάτ τέρατα για κάθε επίπεδο, από ένα σημείο και μετά, είμαστε ελεύθεροι να πειραματιστούμε με δικά μας αλλόκοτα και αλλοπρόσαλα πλάσματα. Τα social/gaming features είναι αρτιότατα ενσωματωμένα στη ροή του παιχνιδιού. Εκτός από τη δυνατότητα να σώσουμε και να ανεβάσουμε κάποιο replay μας στο internet, μπορούμε για κάθε επίπεδο, να δούμε λύσεις από άλλους παίκτες, όλα μέσα από το interface του παιχνιδιού. Φυσικά μπορούμε να σώσουμε τα περίεργα πλάσματά μας και να τα πασάρουμε σε φίλους, προκαλώντας τους να ολοκληρώσουν κάποιο επίπεδο με οποιοδήποτε Κθουλοειδές μπορεί να φανταστήκαμε.

Και εδώ είναι που υψώνεται ή γκρεμίζεται το Incredipede. Πέρα από την ελκυστικότατη αισθητική του και το “Make Your Own Solution” concept, δεν δίνει κάτι άλλο στον παίκτη. Ακόμη και τα εμπόδια που παρουσιάζονται σε μεταγενέστερα επίπεδα (λίμνες από λάβα, ρεύματα αέρα, πηγάδια με νερό) δεν κατορθώνουν να κάνουν τη διαφορά. Η σύντομη διάρκεια του παιχνιδιού λειτουργεί επίσης εναντίον του, καθώς , αν δεν σας νοιάζουν τα collectibles, μπορείτε να ολοκληρώσετε κάθε επίπεδο μέσα σε περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Τρεις κόσμοι των είκοσι περίπου επιπέδων ο καθένας σας περιμένουν, με τη Hard δυσκολία να προσφέρει αρκετά ουσιώδεις παραλλαγές τους, ώστε να δελεάσει όσους ερωτευτούν το κόνσεπτ του παιχνιδιού ν’ασχοληθούν λίγο παραπάνω.

Incr3Χρειαζόμαστε ένα minimum αριθμό collectibles για να περάσουμε κάθε φορά στον επόμενο κόσμο.

Το Incredipede με δίχασε σαν παίκτη. Από τη μια δεν χόρταινα τα πανέμορφα γραφικά και τη διακριτική αλλά ουσιώδη ambient μουσική του επένδυση. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα interactive story book και πιστεύω ότι ένα μικρό παιδί ίσως θα πέρναγε πολλές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες μαζί του. Από την άλλη, το ίδιο το gameplay είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να σου δίνει μονάχα όσα του δώσεις, χωρίς να προσπαθεί να σε τραβήξει στον κόσμο του. Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία και τα καλύτερα ατσίβμεντς που έχω δει ποτέ σε παιχνίδι (πρέπει να τα δείτε για να τα πιστέψετε) αντισταθμίζουν μια αγυάλιστη κεντρική ιδέα.

Incr1“Iα μουργκλόυγκλουγκλου κερασάκι φατάγκιν!”

Οι των puzzle games ενδεχομένως θα βρείτε εδώ κάτι καλό να σας απασχολήσει, αλλά όσοι ζαχαρώνετε τα γραφικά και αναρωτιέστε πόσο Braid μπορεί να χωράει στην ιστορία αυτών των όμορφων εικόνων, μάλλον θ’απογοητευτείτε.

Pros

  • Πανέμορφο artwork και παρουσίαση
  • Εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για μικρά παιδιά
  • Τα καλύτερα ατσίβμεντς που έχω δει ποτέ σε παιχνίδι

Cons

  • Gameplay δίκοπο μαχαίρι, σου δίνει ό,τι του δώσεις, χωρίς να κάνει κάποια προσπάθεια να σε κερδίσει.
  • Μικρή διάρκεια σε υψηλή τιμή
  • Μια καλή κεντρική ιδέα, άγαρμπα υλοποιημένη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 72%

72%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

  1. …και ευπειθώς αναφέρω πως μετά από αυτό τον διασκεδαστικότατο και τρούπιο ίντι μαραθώνιο που έκανα, πάω να καώ στο Bioshock Infinite. Ένα γιγάντιο μεταλλικό πουλάκι τριών τόννων, μου λέει πως πάει για GOTY…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL