REVIEWS

SID MEIER’S STARSHIPS

Λατρεύω τα turn-based strategy games. Δεν έχω ασχοληθεί παρά ελάχιστα με τα Civilization games. Όχι, δεν είμαι σχιζοφρενής, απλώς δεν κατάφερα ποτέ να μπω στο πνεύμα της σειράς για δύο κυρίως λόγους: το ιστορικό theme (δεν τρελαίνομαι γενικά για την ιστορία και τους αρχαίους πολιτισμούς) και την έμφαση στην οικονομική και πολιτική διαχείριση αντί για τη μάχη. Από μικρός είχα το βλέμμα μου στα αστέρια – όχι του Champions League αλλά του διαστήματος. Αν εξαιρέσω μια σύντομη περίοδο “καψίματος” με το Civilization IV, το οποίο αγόρασα σε μια στιγμή αδυναμίας νιώθοντας τύψεις για την μη ενασχόλησή μου με μια τόσο ιστορική σειρά, το μόνο civοειδές παιχνίδι που με είχε συγκινήσει ήταν το θρυλικό Sid Meier’s Alpha Centauri, καθαρά λόγω sci-fi θέματος. Όταν λοιπόν ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Δεμπεγιώτης ανακοίνωσε οτι είχαμε εξασφαλίσει review code για το Sid Meier’s Starships, η αντίδρασή μου ήταν ενθουσιώδης. Επιτέλους η Firaxis δημιούργησε ένα civ-like game για άτομα σαν εμένα! Δυστυχώς ο ενθουσιασμός μου κράτησε μέχρι να εγκαταστήσω το παιχνίδι και να παίξω για μερικές ώρες. Θεμιτή η προσπάθεια των developers να δημιουργήσουν έναν πιο “light” τίτλο αλλά εντέλει το αποτέλεσμα βγήκε ολίγον τι… άνοστο.

SidMeierStarships3Τα γραφικά δεν εντυπωσιάζουν, ειδικά zoomed in.

Το Sid Meier’s Starships έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα για το κοινό των tablets. Το γεγονός αυτό καθίσταται απολύτως προφανές ήδη από το αρχικό μενού επιλογών, από το οποίο απουσιάζουν οι οποιεσδήποτε επιλογές ρύθμισης γραφικών αλλά και η δυνατότητα για εκτέλεση του παιχνιδιού σε full screen (!). Ο γενικότερος σχεδιασμός του interface, με τα μεγάλα κουμπιά και την απουσία χρήσης του δεξιού πλήκτρου του ποντικιού, προδίδει την πρόθεση των developers να δημιουργήσουν ένα ελαφρύ και εύπεπτο παιχνίδι για συγκεκριμένο κοινό. Οφείλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω εξαρχής οτι δεν θα πρέπει να περιμένετε gameplay που να ομοιάζει με τη σειρά των Civilization παρά μόνο στα απολύτως βασικά της στοιχεία, ήτοι στην εξάπλωση της αυτοκρατορίας σας στον χάρτη, την ανάπτυξη των υποδομών των πλανητών σας και την turn-based μάχη εναντίον των δυνάμεων του υπολογιστή. Όλα τα επιμέρους στοιχεία του gameplay, με εξαίρεση την tactical turn-based combat, έχουν απλοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό: η ανάπτυξη των πλανητών σας και το κτίσιμο πόλεων επιφέρει απλώς αύξηση των resources που λαμβάνετε σε κάθε turn, τα wonders που μπορείτε να κτίσετε είναι λίγα και αυστηρώς προσδιορισμένα για κάθε πλανήτη, η διπλωματία χαρακτηρίζεται από μνημονιακή λιτότητα με ελάχιστες ουσιαστικές επιλογές και το tech tree αποδεικνύεται εντελώς γραμμικό αφού δεν ξεκλειδώνει νέες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες αλλά αυξάνει απλώς τα στατιστικά των σκαφών σας. Προσαρμόστε τις προδοκίες σας ανάλογα!

SHIELDS UP CAPTAIN

Ο μόνος τομέας στον οποίο το Starships μπορεί να υπερηφανεύεται οτι προσφέρει ικανοποιητικό βάθος για τα δεδομένα του PC gaming είναι αυτός της μάχης μεταξύ διαστημικών σκαφών, η οποία διαξάγεται σε ξεχωριστούς χάρτες από τον world map – όπως συμβαίνει στα Heroes και Xcom. Στην αρχή της εκάστοτε μάχης το παιχνίδι θέτει ορισμένους στόχους ανάλογα με το είδος της αποστολής που έχετε αναλάβει, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων θα σας επιβραβεύσει με resources και με την επέκταση της επιρροής σας έναντι των αντιπάλων σας. Οι διαθέσιμοι mission types δεν έχουν ιδιαίτερη ποικιλία, ανακυκλώνουν γνωστά μοτίβα που έχουμε δει σε πολλά άλλα games (escort, escape, defend, search and destroy κλπ) αλλά θεωρώ πως κάνουν τη δουλειά τους για το είδος και την στόχευση του παιχνιδιού. Στο πεδίο της μάχης έχετε έλεγχο όλων των διαθέσιμων σκαφών σας ατομικά, μπορείτε να εκτελέσετε κίνηση και επίθεση σε κάθε turn (με ένα σύστημα που θυμίζει πολύ Xcom) ενώ παρέχονται και διάφορες επιπλέον επιλογές ανάλογα με τα upgrades που έχετε ενσωματώσει στα σκάφη σας. Για παράδειγμα, τα σκάφη σας μπορούν να εκτοξεύσουν μικρά και ευέλικτα fighters ή torpedos μεγάλης εμβέλειας, να ενεργοποιήσουν sensors για να αποκαλύψουν cloaked μονάδες ή να κάνουν τα ίδια cloak,  να εκμεταλλευτούν τυχόν wormholes εντός του χάρτη για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νώτα του εχθρού και ούτω καθεξής.

SidMeierStarships2Οι torpedoes είναι ένα ενδιαφέρον όπλο μακράς εμβέλειας, αν μπορέσετε να το εκμεταλλευθείτε σωστά.

Οι developers μάλιστα έχουν ενσωματώσει ένα πλήρες σύστημα line of sight με bonuses ή penalties στο damage που προκαλείτε αναλόγως της θέσης και της απόστασης από την οποία επιτίθεστε. Αν καταφέρετε και βρεθείτε πίσω από ένα εχθρικό σκάφος τότε οι βολές σας θα είναι πολλαπλάσια επικίνδυνες αφού οι ασπίδες δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές, εκτός και αν ο πολιτισμός που αντιμετωπίζετε έχει κατασκευάσει το κατάλληλο wonder. Οι χάρτες προσφέρουν αρκετά σημεία κάλυψης όπως πλανήτες και ζώνες αστεροειδών οπότε η έξυπνη τοποθέτηση των δυνάμεών σας στον χάρτη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Οι μάχες αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον όσο οι αντιμαχόμενες πλευρές ξεκλειδώνουν upgrades και αυξάνουν τον αριθμό των συμμετεχουσών μονάδων, ωστόσο η έλλειψη ποικιλίας και του απαραίτητου βάθους, τόσο στο είδος των upgrades και των mission types όσο και στον σχεδιασμό των χαρτών, συντελεί στην αίσθηση της επανάληψης και της ρουτίνας μετά τις πρώτες ώρες παιχνιδιού. Είπαμε, το Sid Meier’s Starships έχει σχεδιαστεί για tablets και για σποραδική ενασχόληση, όχι για πολύωρα gameplay sessions.

PLANETARY ANNIHILATION

SidMeierStarships1

Πέρα από τις μάχες, το strategic layer και ο world map χαρακτηρίζονται από τις ίδιες αρχές της απλότητας και της ταχύτητας του gameplay. Ο παίκτης έχει υπό τον έλεγχό του έναν στόλο από διαστημικά σκάφη και μετακινείται από πλανήτη σε πλανήτη, ολοκληρώνοντας αποστολές που αυξάνουν το Influence της παράταξής του. Όταν αυτό φθάσει στο 100% για τον συγκεκριμένο πλανήτη αυτός εντάσσεται πλήρως στην αυτοκρατορία του παίκτη, αποδίδει το σύνολο των παραγόμενων resources (Energy, Metal, Science, Food) σε αυτόν και επεκτείνει τα σύνορά του. Η δράση εξελίσσεται σε turns και ο μέγιστος αριθμός αποστολών του στόλου για κάθε turn ορίζεται από τις αντοχές του πληρώματος – όπως είναι λογικό, οι αστροναύτες σας δεν μπορούν να αντέξουν πολλές συνεχόμενες αποστολές χωρίς να πάρουν κάποια άδεια ξεκούρασης. Μόλις πατήσετε το κουμπί της “Shore Leave” η δική σας turn ολοκληρώνεται και έρχεται η σειρά των παρατάξεων που ελέγχει ο υπολογιστής. Στην αρχή κάθε νέου γύρου θα λάβετε τις resources που παράγουν οι πλανήτες σας, η ποσότητα των οποίων ορίζεται από τον πληθυσμό τους (αυξάνεται με το κτίσιμο πόλεων) και τις διάφορες Improvements που έχετε κατασκευάσει στο έδαφός τους. Resources μπορείτε να αποκτήσετε κατά περίπτωση και μέσω της ολοκλήρωσης συγκεκριμένων αποστολών.

SidMeierStarships4

Η πιο σημαντική “resource” πάντως παραμένει ο στόλος των σκαφών σας, τον οποίο οφείλετε να διατηρείτε σε καλή κατάσταση και να αναβαθμίζετε συνεχώς. Το Sid Meier’s Starships ακολουθεί την πεπατημένη των παιχνιδιών Civilization και επιτρέπει τη νίκη σε μία παρτίδα με διάφορους τρόπους πέραν της κατάκτησης (Domination Victory, ο έλεγχος του 51% του χάρτη). Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του παιχνιδιού και της επικέντρωσης στις μάχες μεταξύ στρατιωτικών μονάδων, η τελική επικράτηση ανεξαρτήτως μεθόδου στηρίζεται αναπόφευκτα στη δημιουργία και εκμετάλλευση ενός ικανού στόλου. Χωρίς την επιτυχή ολοκλήρωση αποστολών δεν πρόκειται να επεκτείνετε την αυτοκρατορία σας και άρα δεν θα έχετε στη διάθεσή σας τα απαραίτητα resources για να χρηματοδοτήσετε τη νίκη μέσω πιο φιλειρηνικών μεθόδων όπως η  Science Victory (τρεις τουλάχιστον τεχνολογίες maxed out) ή η Wonder Victory (κατασκευή επτά Wonders). Ιδίως στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, όπου ο υπολογιστής λαμβάνει γενναιόδωρα bonuses και επεκτείνεται ταχύτατα, η επιδίωξη της νίκης μέσω εναλλακτικών μεθόδων καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, εκτός και αν επιλέξετε τα πολύ μεγάλα μεγέθη χαρτών με λίγους αντιπάλους ώστε να έχετε το χρόνο να επεκταθείτε ανεμπόδιστα. Τονίζω όμως ξανά οτι ο πυρήνας του Starships είναι οι μάχες μεταξύ σκαφών και όχι το στάδιο του world map. 

SidMeierStarships6Η τεχνολογική υπεροχή στο πεδίο της μάχης είναι μονόδρομος για μια επιτυχημένη campaign.

Συνοψίζοντας, το Sid Meier’s Starships θυμίζει λίγο το Civilization Revolution όσον αφορά τη λογική με την οποία δημιουργήθηκε: ένα παιχνίδι βασισμένο στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της Firaxis αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας νέας γενιάς παικτών και συσκευών. Η τελική εντύπωση εξαρτάται εν πολλοίς από το πρίσμα μέσω του οποίου θα δει κανείς την ενδιαφέρουσα αυτή κυκλοφορία. Αν ψάχνετε έναν τίτλο με το βάθος και τη διάρκεια ενός Civilization V ή ενός XCOM: Enemy Unknown ασφαλώς θα απογοητευθείτε, αφού το Starships μοιάζει περιορισμένο και “μικρό” για να καλύψει τέτοιες προσδοκίες. Ωστόσο, συγκριτικά με τους περισσότερους τίτλους που κυκλοφορούν για tablets το  παιχνίδι έχει να προσφέρει πολύ μεγαλύτερο βάθος και αντοχή στο χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής δεν θα πρότεινα την αγορά του Sid Meier’s Starships στους αφοσιωμένους strategy gamers που ψάχνουν την επόμενη μεγάλη πρόκληση, η αγορά του PC gaming διαθέτει πολύ καλύτερους τίτλους για όλα τα γούστα. Αν όμως αναζητείτε ένα παιχνίδι για tablets ώστε να περάσετε ευχάριστα μερικές ώρες κατά τη διάρκεια ταξιδιών, διαλειμμάτων ή άλλων περιπτώσεων που προσφέρονται για gaming στα “πεταχτά”, τότε τα 14,99 ευρώ που θα δαπανήσετε για την αγορά του Starships δεν πρόκειται να πάνε χαμένα. 

Pros

  • Εθιστικές και ενδιαφέρουσες turn-based battles
  • Βαθύ gameplay για tablet game

Cons

  • Αρκετά ρηχό αν κριθεί ως κλασικό PC game
  • Φτωχός τεχνικός τομέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

  1. Για iPad έχει ήδη βγει, οπότε λογικά δεν θα αργήσει και η Android version. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχουν και πολυάριθμα Windows tablets, ασχέτως αν για την ώρα δεν τα προτιμούν πολλοί. Αν τα Windows 10 πιάσουν στην αγορά τότε ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL