REVIEWS

FIFA 23

Το FIFA πέθανε. Ζήτω το FIFA. Όχι, δεν επηρεάστηκα από τον πρόσφατο θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η σειρά FIFA της EA Sports, 28 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της παιχνιδιού ρίχνει τίτλους τέλους και ετοιμάζεται να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο χωρίς τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος της γνωστής ομοσπονδίας. Αυτό, από την στιγμή που δεν επηρεάζει την χρήση των υπολοίπων εμπορικών σημάτων και ονομασιών εντός του παιχνιδιού, μάλλον φαίνεται να αποτελεί την αποδέσμευση ενός περιττού αγγουριού και ταυτοχρόνως εξόδου για την EA Sports, η οποία δεν έχει ανάγκη από καμία ομοσπονδία αθλητισμού για να διαφημίσει το προϊόν της. Ειδικά δε τώρα που παίζει κυριολεκτικά μόνη της στο γήπεδο των ποδοσφαιρικών βιντεοπαιχνιδιών.

Career mode, intro beofre a match with career player
Εκεί από όπου σταματήσαμε

Τελευταίος τίτλος με αυτή την ονομασία και το ερώτημα είναι φυσικά αν το FIFA 23 καταφέρνει να κλείσει αυτόν τον κύκλο με έναν αντάξιο για την ιστορίας του τρόπο ή αν αποτελεί απλώς μία ακόμη προσθήκη στην σειρά, με βασικότερες αλλαγές αυτές του ρόστερ των ομάδων. Η σύντομη απάντηση θα μπορούσε να ήταν «Ναι μεν, αλλά…». Για την αναλυτικότερη, θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω. Φυσικά το τελικό πόρισμα εκτός των άλλων είναι και συγκριτικό με γνώμονα την εξέλιξη από το FIFA 22.

FIFA 23 Champions League Groups stage
Ξυπνούν αναμνήσεις από τα παλιά

Η αλήθεια είναι ότι η EA σπανίως μας δίνει συνταρακτικές αλλαγές. Κυρίως κάνει κάθε χρόνο διάφορες μικροπροσθήκες και κάθε κάποιες εκδόσεις θα μας δείξει τα δόντια της συμμαζεύοντας τα πάντα και παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως το οπτικό κομμάτι, με την βαρύτητα να πέφτει στο χρυσωρυχείο του Ultimate Team. Και ομολογουμένως, όταν γνωρίζεις πως πρόκειται για την τελευταία έκδοση συνεργασίας με την FIFA, κρατάς υπερβολικά μικρό καλάθι, θεωρώντας ότι θα τα δώσουν όλα στον πρώτο τους EA Sports FC τίτλο.

Ted Lasso as the coach of our team
Ο γκεστ σταρ που έκλεψε την παράσταση

Φέτος είδαμε δύο μεγάλες αλλαγές. Πρώτη, την προσθήκη μίας γυναίκας στο εξώφυλλο, της Sam Kerr από την Chelsea FCW μαζί με τον συνήθη ύποπτο, Mbappé. Σημαντικότερη όμως θεωρώ την πλήρως καθυστερημένη προσθήκη των γυναικείων πρωταθλημάτων. Έτσι φέτος έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε λίγη από την τρέλα των Barclays FA Women’s Super League και Division 1 Arkema. Φυσικά αυτές οι προσθήκες και μόνο δεν αρκούν, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία καλή αφετηρία για μία πιο ευρεία εκπροσώπηση και των γυναικών σε μελλοντικές εκδόσεις. Κρατήστε όμως αυτά τα δύο πρωταθλήματα διότι θα μας χρειαστούν παρακάτω.

Chelsea's Womens team during a replay
Τα κορίτσια μας εν δράσει

Αυτό που μετράει σχεδόν πάντα σε κάθε αντίστοιχο τίτλο και αποτελεί φλέγον θέμα συζήτησης όλων, είναι ο ρυθμός των αγώνων. Για να πετύχεις τον τέλειο ρυθμό, θες ταχύτητα επί της οθόνης, όχι πολύ βαριά μπάλα και όμορφη αναδίπλωση των παικτών. Στην φετινή έκδοση κι ενώ στην αρχή είχα αρχίσει να πιστεύω ότι το παιχνίδι έγινε τέρμα αργόσυρτο, στην πορεία ξεκλείδωσα την μαγική ικανότητα ροής των παικτών μου και διαπίστωσα μία στροφή στα παλιά. Οι επιθετικοί κατά περίπτωση μπορούν να ξεφύγουν πιο εύκολα από τους αμυντικούς, οι παίκτες ανοίγονται πιο σωστά και ο χειρισμός από εκεί που στράβωνε δάχτυλα, πέρασε σε μία ελαφρώς πιο arcade έκδοση. Επίσης, παρότι υπάρχει και το σχετικό perk, παρατηρείται μία εκ φύσεως μία να μπαίνουν αρκετά γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα, προσδίδοντας έτι περαιτέρω στην αγωνία των παικτών, ειδικά κατά τους κρίσιμους αγώνες.

Jürgen Klopp managing Liverpool.
Καποιανού η καρέκλα τρίζει

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την φετινή έκδοση είναι το Hypermotion 2, το οποίο δίνει πραγματικά έναν άλλον αέρα στο παιχνίδι. Μιλάμε για μία πλήρως ολοκληρωμένη έκδοση της περσινής ιδέας της EA, τόσο όσον αφορά την αληθοφάνεια των κινήσεων των παικτών όσο και στην επιλογή των κινήσεων που θα δούμε, επηρεάζοντας πολλές φορές και την έκβαση λχ μίας κόντρας. Η ΑΙ δείχνει να εκμεταλλεύεται πλήρως την παραπάνω τεχνολογία και αυτό γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές στις γυναικείες ομάδες οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στην εν λόγω τεχνολογία. Εν προκειμένω το αποτέλεσμα είναι τόσο θεαματικό που από ένα σημείο κι έπειτα αφοσιώθηκα πλήρως στο γυναικείο πρωτάθλημα. Θεαματικό επειδή πολλές φορές θα δούμε τέλεια εκτελεσμένες ντρίπλες αλλά και επειδή οι κινήσεις των σωμάτων είναι σχεδόν ολοκληρωτικά ρεαλιστικές.

FIFA 23 FUT squad menu
Ενδεκάδα για κλάματα

Μικρές αλλά όχι και τόσο ενδιαφέρουσες αλλαγές θα συναντήσουμε και στο career mode. Για ακόμη μια φορά η έμφαση δίδεται στο player’s career όπου έχει προστεθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης του χαρακτήρα μας ως άτομο καθώς και η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα λεφτά που κερδίζουμε αγοράζοντας διάφορα πράγματα. Βέβαια μιλάμε για τόσο ρηχές προσθήκες που η εξομοίωση που προσπαθούν να πετύχουν, δεν αποδίδει καρπούς σε καμία περίπτωση και μπορεί να αγνοηθεί πλήρως. Στην παράλληλη όχθη, αυτή με την καριέρα του προπονητή, τα πράγματα είναι όπως τα ξέραμε και αυτό που μένει είναι κυρίως η ενασχόληση με μία ομάδα σε γενικότερο πλαίσιο και η διασκέδαση παίζοντας τους αγώνες, παρά το κοουτσάρισμα αυτής.

FIFA 23 player's career menu
Εκτός από ποδοσφαιριστές είμεθα και επενδυτές

Στα του online κομματιού, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα αφήσαμε με τις μικροεπεμβάσεις να θεωρούνται τουλάχιστον θετικές. Καταρχάς έπεσε κάπως ο ρυθμός στο VOLTA, κάτι που με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα στο φετινό πρωτάθλημα και πλέον το παιχνίδι ξέφυγε λίγο από τον περσινό πανζουρλισμό και πλησίασε περισσότερο την εικόνα που είχα στο μυαλό μου για το FIFA Street. Στο Ultimate Team, φαίνεται ότι έγιναν κινήσεις εξισορρόπησης των καρτών. Αποτέλεσμα αυτού, με ένα πιο αδύναμο ρόστερ να μπορεί κανείς να έχει ελπίδες ανέλιξης στις διάφορες κατηγορίες. Επίσης σημαντικό στο παραπάνω η μικρή διευκόλυνσή μας στο κομμάτι του ξεκλειδώματος νέων καρτών με το drop rate να είναι σαφέστατα βελτιωμένο. Δεν παύει παρόλα αυτά να πρόκειται για ένα καζίνο καρτών και παικτών.

Panathinaikos striker during a replay
Replay με χρήση του Hypermotion 2

Αν έπρεπε να βαθμολογήσω το FIFA 23 ως μία και μοναδική κυκλοφορία θα έπαιρνε σίγουρα έναν πολύ καλό βαθμό για όλα αυτά που έχει καταφέρει και προσφέρει φέτος. Από την άλλη όμως, αν κάποιος διαθέτει και την περσινή έκδοση και η ενασχόλησή του με την σειρά είναι περιστασιακή και καθαρά για ελαφρά διασκέδαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επενδύσει στην φετινή. Καλύτερα είναι να περιμένει το EA Sports FC, το οποίο αναμένεται να προσφέρει περισσότερες καινοτομίες και αλλαγές. Σίγουρα τα γραφικά και οι νέες τεχνολογίες που παρουσιάζονται εδώ ανεβάζουν το παιχνίδι μερικά σκαλοπάτια παραπάνω από ότι συνήθως, αλλά αν ο διακαής πόθος κάποιου δεν είναι τα γυναικεία πρωταθλήματα, τότε η τιμή εκκίνησης του παιχνιδιού δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση βάσει των παραπάνω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Hypermotion steals the win

Μία από τις καλύτερες προσπάθειες της EA των τελευταίων ετών.

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

3 Comments

  1. Με συγχωρεις για την καθυστερημένη απάντηση. Έχασα το θρεντ καθώς έφυγα από την χώρα,
    1) Η σειρά της κοναμι αλλαξε όνομα και υπό του νέου τίτλου, free to play, eFootball απλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρή προσπάθεια. Είναι λες και παραιτήθηκαν.
    2) Κάθε χρόνο δοκιμάζω την θέση του τερματοφύλακα και κάθε χρόνο την βρίσκω βαρετή και κακοσχεδιασμένη. Δεδομένου ότι μπορεί να περάσεις ένα ολόκληρο παιχνίδι χωρίς να ακουμπήσεις την μπάλα ή να περιμένεις στωικά να μπεις αλλαγή, διοτι συνήθως ο βασικός τερματοφύλακας έχει καβατζάρει την θέση, δεν βρήκα και πολύ νόημα σε αυτή. Κι επίσης αν αποφασισεις να ξεκινήσεις από καποια χαμηλή κατηγορία, το πιθανότερο είναι ότι θα βλαστημας, αφού συνήθως οι αμυντικοί εκεί είναι πλήρως ανίκανοι, αλλά μάντεψε ποιος σηκωνει το φταίξιμο στα οποια γκολ δεχθείς. Ναι, ο τερματοφυλακας!
    Με τα πολλά για να πάρω θέση στην ενδεκάδα, το γύρισα σε amateur δυσκολία και εβαλα δυο γκολ περνώντας όλη την αντίπαλη ομάδα σαν άλλος Μαραντονα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL