REVIEWS

SNIPER ELITE 3


Warning: Undefined array key "host" in /home/admin/web/ragequit.gr/public_html/wp-content/plugins/jannah-optimization/inc/lazyload.php on line 165

Η παρακολούθηση ενός στόχου από μακριά, η μελέτη των κινήσεών του, η μεθοδική στόχευση, το τελικό πάτημα της σκανδάλης. Η ιδιαίτερη ζωή ενός sniper. Σαν παιδιά μεγαλώσαμε διαβάζοντας και ακούγοντας ιστορίες για γενναίους πολεμιστές που ριχνόταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αντιμετωπίζοντας τον εχθρό κατάματα και ρισκάροντας τα πάντα για την υπεράσπιση βωμών και εστιών. Ο ρόλος του ακροβολιστή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό το κλασικό πρότυπο ηρωισμού: ο sniper κινείται στις σκιές, αποφεύγει τον κίνδυνο, χτυπά από απόσταση χωρίς ο αντίπαλός του να τον αντιληφθεί. Ακόμα και στα video games, ιδίως στα multiplayer shooters, οι snipers γίνονται συχνά αντικείμενο χλεύης και απαξίωσης από τους υπόλοιπους παίκτες. Οι gamers έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τη συγκεκριμένη “class”, ανάλογα με το αν βρίσκονται στην πλευρά του θύτη ή του θύματος. Ο ρόλος του sniper έχει τελικά πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και αρκετή γοητεία.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο παιχνίδια όπως το Sniper Elite 3 καταφέρνουν να επιβιώνουν και να βρίσκουν το δικό τους κοινό μέσα σε μια θάλασσα από ομοιογενή shooters. Η διαδικασία του sniping παρουσιάζεται στα περισσότερα shooters ως κάτι το απλό – αρκεί να βρεθεί ένα σημείο του χάρτη με καλή ορατότητα και επαρκή κάλυψη, μετά το μόνο που μένει για τον sniper είναι να διαλέξει το επόμενό του θύμα. Η σειρά Sniper Elite, η οποία αριθμεί πλέον τρία μέλη συν την spin-off σειρά των Sniper Elite: Nazi Zombie Army, επιχειρεί να καλύψει το ρόλο ενός sniper πιο σφαιρικά, δίνοντας έμφαση στην αθόρυβη προσέγγιση του στόχου, τον εντοπισμό του κατάλληλου σημείου για την εκτέλεση της βολής με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και, κυρίως, την πιο ρεαλιστική (τηρουμένων των αναλογιών) απεικόνιση της ίδιας της βολής, με παράγοντες όπως η απόσταση και τα bullet ballistics να παίζουν σημαντικό ρόλο.

SniperElite3-1Πώς λένε τα αμερικανάκια; “Like shooting fish in a barrel”.

Πιστεύω πως το μυστικό της επιτυχίας για ένα video game που ασχολείται με τον ρόλο του sniper έγκειται στην ανάδειξη όχι μόνο του “cool factor” αλλά και των πολλαπλών κινδύνων που έχει να αντιμετωπίσει όντας συχνά μονάχος πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η ποικιλία που θα καταφέρει ο developer να δώσει στο gameplay αφού, όπως και να το κάνουμε, το συνεχές sniping μπορεί να καταντήσει κουραστικό ακόμα και για τους μεγαλύτερους fan του είδους. Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια του review, η Rebellion τα κατάφερε αρκετά καλά και στους δύο τομείς!

ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ, ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΤΟΥ-ΦΕΚΙ ΜΟΥ

Οι Γερμανοί δεν ήταν πάντα ο κοσμοαγάπητος λαός που όλοι γνωρίζουμε. Περί τα μέσα του 20ου αιώνα ο Αδόλφος Χίτλερ κατάφερε να τους πείσει οτι αυτοί είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους και οτι θα πρέπει να δώσουν τα φώτα τους στους υπόλοιπους λαούς, ακόμα και με το ζόρι. Το αποτέλεσμα ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το θεαματικό όσο και αιματηρό sequel ενός πολέμου στον οποίο οι Γερμανοί είχαν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Sniper Elite 3 τοποθετείται χρονικά στη γνώριμη στους gamers περίοδο του WWII και τοπικά στη Βόρειο Αφρική. Ο Karl Fairburne, πρωταγωνιστής και των προηγούμενων δύο παιχνιδιών, βρίσκεται στο κατόπι του μοχθηρού στρατηγού Vahlen, ενός πρωτοπαλίκαρου των ναζί η δραστηριότητα του οποίου αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή. Στην πορεία της single player campaign ο Karl Fairburne θα διασχίσει οκτώ εκτενή επίπεδα ολοκληρώνοντας διάφορα objectives και σαμποτάροντας τη γερμανική πολεμική μηχανή όποτε βρίσκει την ευκαιρία. Εκτός από την campaign (η οποία μπορεί να παιχθεί και σε co-op με έναν ακόμα παίκτη) το παιχνίδι προσφέρει μια σειρά από Challenges και φυσικά multiplayer εναντίον άλλων παικτών. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται μέσω μιας σύντομης εισαγωγής πριν από κάθε επίπεδο και θα την χαρακτήριζα επαρκή ώστε να έχει ο παίκτης μια εικόνα αλλά μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα η πλοκή είναι λιτή, η αφήγηση “ξερή” και οι εκπλήξεις λίγες. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε δοθεί περισσότερη προσοχή σε αυτό τον τομέα. 

Η πιο σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, το διασκεδαστικό αλλά εντέλει μέτριο Sniper Elite v2, εντοπίζεται στο σχεδιασμό των επιπέδων. Τα εν πολλοίς γραμμικά και κλειστοφοβικά levels του v2 αντικαθίστανται με μεγάλες, ανοικτές περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες οδούς για να προσεγγίσετε το στόχο σας, αρκετά σημεία ενδιαφέροντος και πολλαπλά primary και secondary objectives για τους παίκτες που αρέσκονται στην πλήρη εξερεύνηση μιας πίστας πριν περάσουν στην επόμενη. Αναλόγως του στυλ παιχνιδιού που θα επιλέξετε (αθόρυβο ή επιθετικό), του επιπέδου δυσκολίας και της διάθεσής σας να ολοκληρώσετε τα δευτερεύοντα objectives η ολοκλήρωση ενός επιπέδου μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά μέχρι και πάνω από 2 ώρες. Η ανταμοιβή του προσεκτικού και ενδελεχούς παίκτη έρχεται με τη μορφή περισσότερων experience points τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στο unlocking καινούριου εξοπλισμού, αν και η μεγαλύτερη ικανοποίηση ανεξαρτήτως in-game επιβράβευσης έρχεται όταν ολοκληρώνεις ένα επίπεδο χωρίς ο εχθρός να καταφέρει να σε εντοπίσει ούτε μια φορά – οι οπαδοί των stealth games γνωρίζουν καλά το συναίσθημα του επιτυχούς “ghosting”.

SniperElite3-2Η εύρεση του κατάλληλου vantage point είναι το μυστικό της επιτυχίας.

MOVE, MOVE, MOVE!

Κατά τα άλλα το Sniper Elite 3 παρουσιάζεται αρκετά ελαστικό όσον αφορά τον πιο αποδοτικό τρόπο παιχνιδιού, τουλάχιστον όσο το επίπεδο δυσκολίας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Μπορεί το stealth και το sniping να βρίσκονται στο επίκεντρο όμως τίποτα δεν σας εμποδίζει να βγάλετε το MP40 και να αρχίσετε να καθαρίζετε κόσμο χωρίς να νοιάζεστε για θόρυβο, απόκρυψη και άλλα τέτοια πεζά πράγματα. Αν βέβαια αρέσκεστε σε αυτόν τον τύπο παιχνιδιού τότε ίσως θα έπρεπε να ψάξετε για κάποιο άλλο παιχνίδι αφού υπάρχουν πολύ καλύτερα third person shooters στην αγορά. Η έμφαση δίδεται ξεκάθαρα στο sniping και το stealth και αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθείτε αν θέλετε να λάβετε τη μέγιστη δυνατή ψυχαγωγία από το Sniper Elite 3. Τα κομμάτια της third person action δράσης εξυπηρετούν κυρίως για να αλλάζουν το ρυθμό και να δίνουν την ευκαιρία στον παίκτη να ξεσπάσει όταν κάτι… δεν του βγαίνει. Προσπαθείτε να διεισδύσετε σε μια βάση αλλά σας κάνουν συνέχεια τσακωτό; Βγάλτε το πολυβόλο, θερίστε τους όλους και αφήστε το stealth για την επόμενη πίστα! Πιστέψτε με, μετά από 3-4 συνεχή Load η εν λόγω εμπειρία είναι καθαρτική.

SniperElite3-3Η επίτευξη στόχων δίνει XP με τα οποία ξεκλειδώνετε καλύτερο εξοπλισμό.

Τα mechanics του sniping δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και άλλωστε δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Η τροχιά της σφαίρας επηρεάζεται από την απόσταση του στόχου και από διάφορους άλλους παράγοντες ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας στο οποίο παίζετε,  οπότε οφείλετε να σημαδέψετε πιο ψηλά είτε να κάνετε χρήση της λειτουργίας κρατήματος της αναπνοής κατά την οποία μια κόκκινη ένδειξη θα σας δείξει το ακριβές σημείο πρόσκρουσης της σφαίρας. Αφού πατήσετε τη σκανδάλη και με την προϋπόθεση οτι σημαδέψατε σωστά, θα ενεργοποιηθεί το διάσημο πλέον χαρακτηριστικό της σειράς, η X-Ray Killcam η οποία θα δείξει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα αποτελέσματα της βολής σας στον δύσμοιρο στόχο σας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του ήχου στο παιχνίδι, καθώς η βολή ενός sniper rifle ακούγεται σε μεγάλη απόσταση και κινητοποιεί άμεσα τους φρουρούς της γύρω περιοχής. Μετά από δύο βολές με το sniper rifle θα υποχρεωθείτε να αλλάξετε θέση έτσι ώστε να αποφύγετε τον εντοπισμό, εκτός και αν βρείτε κάποια εστία παραγωγής θορύβου που μπορεί να καλύψει τον ήχο της βολής σας. Η ΑΙ των αντιπάλων στρατιωτών -πάντα ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας- χαρακτηρίζεται ως μέτρια προς κακή, με τους περισσότερους φρουρούς να υποφέρουν κατά τα φαινόμενα από μυωπία αφού αργούν να σας εντοπίσουν και γενικά φαίνεται να… ξεχνούν εύκολα οτι πριν από λίγα λεπτά κάποιος συμπολεμιστής τους απέκτησε γρίλιες εξαερισμού στο κρανίο του. Σε γενικές γραμμές πάντως η ΑΙ κάνει τη δουλειά της παρέχοντας κάποια πρόκληση χωρίς να ζορίζει υπερβολικά τον παίκτη.

SniperElite3-4Γιατρέ έχω έναν ξαφνικό πονοκέφαλο, είναι σοβαρό;

Τεχνικά, η Rebellion συνεχίζει την πρόοδο που επέδειξε στο Sniper Elite: Nazi Zombie Army και παρουσιάζει ένα άρτιο αποτέλεσμα οπτικοακουστικά. Η μηχανή γραφικών της εταιρίας καταφέρνει να προσφέρει όμορφα, ανοικτά περιβάλλοντα με μεγάλη λεπτομέρεια και textures υψηλής ανάλυσης, με μόνο ουσιαστικό ψεγάδι την έλλειψη λεπτομέρειας στα μοντέλα και το animation των γερμανών στρατιωτών αλλά και την υπερβολική χρήση του εφέ bloom κατά διαστήματα. Ο ήχος βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα ποιότητας, τόσο η ατμοσφαιρική μουσική όσο και τα αρκούντως ρεαλιστικά ηχητικά εφέ. Ιδιώς ο ήχος της πυροδότησης του sniper rifle καταφέρνει να πείσει απόλυτα για την θανατηφόρο ισχύ του συγκεκριμένου όπλου. Συν τοις άλλοις η μηχανή γραφικών αποδείχθηκε ελαφριά και σταθερή, αφού το παιχνίδι έτρεξε με σταθερά 60 fps καθ’ όλη τη διάρκεια της campaign σε ανάλυση 1680×1050 και με τις ρυθμίσεις ποιότητας στο High στο σύστημα της δοκιμής.

Συμπερασματικά, το Sniper Elite 3 είναι για μένα ξεκάθαρα το καλύτερο παιχνίδι της σειράς μέχρι σήμερα. Χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, βελτιώνοντας απλά ορισμένα χτυπητά λάθη των προηγούμενων και φροντίζοντας να αποφύγει μεγάλες αστοχίες, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα που αναμένεται να ικανοποιήσει απόλυτα τόσο τους υπάρχοντες οπαδούς της σειράς όσο και τους νεοεισερχόμενους σε αυτή. Το Sniper Elite 3 είναι ένα ποιοτικό, διασκεδαστικό παιχνίδι που δεν καταφέρνει να ανέλθει στο επόμενο επίπεδο ποιότητας απλά γιατί οι developers δεν θέλησαν να δώσουν λίγο περισσότερη προσοχή στο θέμα της εξιστόρησης και της βελτίωσης ορισμένων λεπτομερειών. Ας είναι, ακόμα και έτσι το παιχνίδι προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν το ρολο του sniper και τα stealth games γενικότερα. Μπράβο Rebellion!

Pros

  • Μεγάλα, ανοικτά επίπεδα
  • Ποιοτικός τεχνικός τομέας
  • Ενδιαφέροντα sniping mechanics
  • H X-Ray Killcam

Cons

     

Cons

  • Λίγα πράγματα στο θέμα της πλοκής
  • Η ΑΙ έχει τα θεματάκια της
  • Η μη-stealth δράση δεν εντυπωσιάζει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL