REVIEWS

ORWELL: IGNORANCE IS STRENGTH

Τί εστίν αλήθεια;

Η ανακοίνωση ενός sequel για το πολιτικό puzzle/adventure θρίλερ ORWELL ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη. Όπως είπε και ο Στέφανος “Borracho”, το αρχικό παιχνίδι κατάφερε να αποτυπώσει το Zeitgeist της εποχής μας, όσον αφορά τα ιντερνετικά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης και την γενικότερη ψηφιακή μας παρουσία, που δεν εναρμονίζεται κατ’ ανάγκην με την φυσική μας ύπαρξη.

Ενώ το πρώτο παιχνίδι έπιανε ως κύρια θεματολογία τις δυνατότητες παρακολούθησης που δίνει μια ψηφιοποιημένη κοινωνία, με πολίτες να παραδίδουν αυτοβούλως έναν τιτάνιο όγκο πληροφοριών, στο δεύτερο έχουμε μια κριτική στην εποχή των fake news, της διαμόρφωσης συνειδήσεων από την εξουσία και τον ρόλο των διαρροών και των whistleblowers. Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην μετά-Τραμπ εποχή η Osmotic Studios είχε και με το παραπάνω υλικό για να αντλήσει από την σημερινή εποχή που πλησιάζει γοργά στον εναρμονισμό της με λογοτεχνικές δυστοπίες.

orwell iss 01Η πολύπαθη Freedom Plaza.

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ψευδοχώρα “The Nation” που αποτελεί ένα συνδυασμό Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α. στο οποίο κυβερνά ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, το “The Party”, το οποίο εισάγει μέτρα αντίστοιχα ενός τρομονόμου, για να ρίξει την εγκληματικότητα στην χώρα. Παράλληλα παρεμβαίνει στρατιωτικά στην γειτονική χώρα Parges, που θυμίζει έντονα την Γιουγκοσλαβίακατά την διάλυσή της, με σκοπό να φέρει την σταθερότητα και να υποστηρίξει τον “δημοκρατικά εκλεγμένο” ηγέτη αυτής. Ο χρόνος που λαμβάνουν χώρα αυτά τα γεγονότα είναι παράλληλος με των γεγονότων του πρώτου παιχνιδιού, τις μέρες μετά την 13η Απριλίου και ο ρόλος μας είναι αυτός του κληρωτού υπαλλήλου της CIA-ίζουσας υπηρεσίας The Office. Όπως και στο προηγούμενο μέρος, έχουμε κάθε εξουσία πρόσβασης από πίσω πόρτες σε λογαριασμούς, κινητά και συνομιλίες των υπόπτων, ώστε να χτίζουμε τους φακέλους τους και να προχωράμε την υπόθεση μετά την υποβολή δεσμίδων δεδομένων (datachunks) στον σύνδεσμό μας. Ο λόγος της ύπαρξής μας είναι η εξυπηρέτηση ενός ηθικού κώδικα δεοντολογίας.

orwell iss 02Οι ελάχιστες στιγμές ηρεμίας στο μάτι του κυκλώνα της καθημερινότητάς μας.

Οι διαφορές που εντοπίζονται στον παρόντα τίτλο, αρχικά έχουν να κάνουν με την θεματολογία, μιας και μεταφερόμαστε λιγάκι προς την γειτονική χώρα Parges και την ιστορία της, τουλάχιστον σε επίπεδο αναφορών, παρότι παραμένουμε στο Nation. Σε επίπεδο gameplay, υπάρχουν κάποιες αλλαγές με κυριότερη να είναι αυτή της παρόδου του χρόνου για κάθε υποβολή δεδομένων που κάνουμε. Έτσι μπορούμε να χειραγωγήσουμε καλύτερα το χτίσιμο του αφηγήματος ανάλογα με τα γεγονότα που συμβαίνουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα μπορεί να ξέρουμε ότι στις 6 το απόγευμα θα δημοσιευθεί το τάδε εμπρηστικό άρθρο. Μπορούμε είτε να το αποτρέψουμε ή να φέρουμε έτσι τα πράγματα χασομερώντας εντέχνως, ώστε να δημοσιευθεί «παρ’ όλες τις προσπάθειές μας».

Άλλη μια αλλαγή που εντοπίζεται στο τρίτο μέρος –παρένθεση πως στο επεισοδιακό σχήμα που ακολουθείται, έχουμε 3 μέρη αντί των 5 του προηγούμενου τίτλου- είναι η προσθήκη του νέου εργαλείου influencer, το οποίο μπορεί να μεταστρέψει ένα δεδομένο αφήγημα σε ένα άλλο με την χρήση των social media, αξιοποιώντας τι άλλο; Τα αγαπητά σε όλους μας trolls και τον ορυμαγδό ψευδο-ενημέρωσης και παραπληροφόρησης που προκαλούν.

orwell iss 03Προσφυγιά για λόγους αγνώστους…

Το Ignorance is Strength, τα καταφέρνει καλά στο επίπεδο της θεματολογίας και της κριτικής. Πιάνει άψογα την εξέλιξη του ίντερνετ από το 2005 ως τις μέρες μας με την εξέλιξη και μετεξέλιξη των forum και bulletins και των troll και influencers. Είναι χαρακτηριστικό το αρχικό πάγωμα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και δομών εξουσίας στο πρώτο ξέσπασμα των μπλογκ και της ενημέρωσης χωρίς μεσάζοντα, όπως και της αμεσότητας επικοινωνίας και διάδοσης νέων μέσω των social media. Η τεχνολογία όμως δεν μπορεί να διαφύγει για καιρό από τα χέρια της εξουσίας, οδηγώντας έτσι στην χειραγώγησή της, έστω και κρυφά, με τα εφιαλτικά πλοκάμια της να διακρίνονται που και που σε κάποιο λάθος του συστήματος ή μετά από κάποια αποκάλυψη ενός ατόμου εκ των έσω.

Κάτι ακόμα που καταφέρνει πολύ καλά και το δεύτερο μέρος, είναι το πόσο ύπουλα και δεμένα με το ίδιο το gameplay, βάζει τον παίκτη στην θέση του κριτή. Ενώ οι ίδιοι βλέπουμε αποστασιοποιημένα το ιδιαίτερα φρικαλέο σύστημα Orwell, μπαίνουμε τελικά στην διαδικασία να κρίνουμε την ηθική και τις πράξεις των ανυποψίαστων πολιτών που μπαίνουν κάτω από τον φακό μας. Δημιουργούμε συμπάθειες και λειτουργούμε όχι βάσει νομιμότητας (έστω και γκροτέσκας) αλλά βάσει προσωπικής ηθικής. Θεωρώ πολύ αξιόλογο αυτό το επίτευγμα μέσω της κοσμοπλασίας και της δημιουργικής πένας της Osmotic.

orwell iss 04Ψηφιακή αναζήτηση συντροφικότητας σε έναν ωκεανό συνωστισμένης μοναξιάς.

Εκεί που χωλαίνει αυτή η συνέχεια είναι καταρχήν στην διάρκειά της. Τα 3 επεισόδια δεν φθάνουν για να ξεδιπλωθεί επαρκώς η ιστορία και να υπάρξει μια μεγαλύτερη συναισθηματική επένδυση στους ήρωες. Φαντάζει έτσι κάπως βεβιασμένη η κυκλοφορία του, χωρίς να λείπουν και κάποια τεχνικά πασαλείμματα με την μορφή μικρό-bugs. Επίσης, καθότι είναι αδύνατο να μη γίνει η σύγκριση με το προηγούμενο μέρος, οι χαρακτήρες φαντάζουν λιγότερο εμπνευσμένοι και πιο ρηχοί σε σχέση με αυτούς του προηγούμενου κεφαλαίου και οι διάλογοι, παρότι καλής ποιότητας, δεν φτάνουν τους προγενέστερους. Τέλος, στο τρίτο επεισόδιο εντοπίζεται μια μεγάλη κοιλιά στην δράση και ένα πρόβλημα στον ρυθμό εξέλιξης καθώς ο παίκτης εναγωνίως προσπαθεί να “κλέψει” το σύστημα στον τρόπο που θα υποβάλει τα δεδομένα.

Καταλήγοντας, το Orwell:Ignorance is Strength, συνεχίζει την καλή παράδοση της Osmotic στο χτίσιμο ποιοτικών κριτικών της εποχής μας μέσα από ένα Οργουελικό πρίσμα. Παρόλα αυτά, δεν φτάνει την ποιότητα γραφής του πρώτου τίτλου και αποπνέει την αίσθηση της βιάσης για την δημιουργία και την κυκλοφορία του, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επίπεδο γραφής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάποια έκπτωση τιμής για ένα τρίωρο ποιοτικής μοντέρνας δυστοπίας, όση ώρα τουλάχιστον δεν την βιώνετε σε κάποιο browser εν μέσω likes και hashtags.
#luddite#dystopic

 

Για να ενισχύσετε το GOG.com και να επισπεύσετε την ψηφιακή ολιγαρχία του Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το Orwell: Ignorance is Strength ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

  • Κοφτερή κριτική σε μείζονα θέματα του σημερινού κοινωνικού πολιτισμού του ίντερνετ.
  • Δέσιμο της αφήγησης με την εμπλοκή του παίκτη με τους μηχανισμούς.
  • Προσθήκη μεγαλύτερης διαδραστικότητας με τα δεδομένα και την εξέλιξη της αφήγησης.

Cons

  • Τα τρία επεισόδια δεν επαρκούν για την πλήρη εξέλιξη των χαρακτήρων και της ιστορίας.
  • Αίσθηση βεβιασμένης κυκλοφορίας.
  • Μηχανισμοί όπως αυτός του influencer, δεν έχουν τόση βαρύτητα όση φάνηκε να δίνεται πριν την κυκλοφορία.
  • Προσφέρει λιγότερα σε σχέση με τον αρχικό τίτλο στην ίδια τιμή.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

One Comment

  1. Ετσιμπήθη και ολοκληρώθη στο χθεσινό σέηλ. Δυνατή γραφή και αφήγηση, παρά τη σύντομη διάρκεια. Το Influencer εργαλείο έμοιαζε κυριολεκτικά βγαλμένο από τη ζωή.

    Επίσης, ενώ στην πρώτη σαιζόν ξύπνησε μέσα μου ο μικρός αγωνιστής/προλετάριος, εδώ ξηγήθηκα φρικτό κρατικοδίαιτο τσιράκι, σχεδόν ασυναίσθητα. Είτε οι χαρακτήρες ήταν πολύ πιο αντιπαθητικοί (ακριβώς για να αποδείξει το κεντρικό σεναριακό του διακύβευμα) είτε κάθε χρόνο γκένομαι χειρότερος.

    #TheCorruptionIsReal

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL