REVIEWS

NIHILUMBRA

Το Nihilumbra ανήκει στην θεοσπάνια εκείνη κατηγορία παιχνιδιών, που αν και πρωτοκυκλοφορούν για mobile συσκευές, έχουν αρκετό βάθος, περιεχόμενο και ουσία, ώστε να δικαιολογείται η μεταφορά τους και στην Μια, Αγία, Καθολική Πλατφόρμα. Με εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα και την πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του ως κεντρικές ατραξιόν (εχεί χαρακτηριστεί, όχι άδικα, ως ιδανική μίξη των Portal και Limbo), μας ήρθε πολύ πρόσφατα στο Steam, φυσικά με όλα τα απαραίτητα έξτρα καλούδια που συνοδεύουν κάθε τέτοια μετάβαση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Nihil5Από το εξαιρετικό άνοιγμα της περιπέτειας

Η οπτική παρουσίαση του Nihilumbra είναι εξαιρετική. Πανέμορφα, μοναχικά και στοιχειωμένα hand drawn backgrounds καδράρουν άψογα τις καλοσχεδιασμένες σκιομορφές των sprites. Εμείς χειριζόμαστε τον Born (ελληνιστί, Γεννημένο), ένα κομμάτι του Κενού, το οποίο μια όμορφη πρωία διάλεξε να αυτονομηθεί από το Απόλυτο, Μαύρο Τίποτα και να ξεκινήσει τη βόλτα της ζωής του. Όπως ενδεχομένως μαντέψατε από το όνομά του, το Απόλυτο Μαύρο Τίποτα δεν συγκινείται ιδιαίτερα από τέτοιες πρωτοβουλίες και καταδιώκει λυσσασμένα τον αλαφροϊσκιωτο Born, με ένα πλούσιο και σαδιστικό ρεπερτόριο παγίδων, εμποδίων και ανατριχιαστικών τεράτων.

Nihil4Διαχρονικές αλήθειες

Ενώ ξεκινάμε την περιπλάνησή μας εντελώς αβοήθητοι, μονάχα με τη δυνατότητα να κινούμαστε αριστερά-δεξιά και να εκτελούμε άλματα, πολύ σύντομα θα συναντήσουμε ένα μυστηριώδες λουλούδι, το οποίο θα μας δώσει την πρώτη μας δύναμη, την ικανότητα να “παγώνουμε” διάφορες επιφάνειες, αλλάζοντας τόσο την συμπεριφορά του χαρακτήρα μας, όσο και των αντικειμένων και των εχθρών μας όσο κινούνται επάνω τους. Αν τρέχουμε για παράδειγμα επάνω σε μια παγωμένη επιφάνεια, έχουμε τεράστια επιτάχυνση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε άλματα πολύ μεγαλύτερα από το κανονικό. Αντιστοίχως, αν ένας εχθρός μας κυνηγάει γκαζωμένος κοντά στην άκρη ενός γκρεμού, παγώνοντας το έδαφος μπροστά του, δεν θα καταφέρει να φρενάρει έγκαιρα και θα γκρεμοτσακιστεί στα τάρταρα.

Nihil1“Τώρα διασχίζουν το μεγάλο μεσημέρι και την πιο παραμυθένια αμμουδιά…”

Στο παιχνίδι επισκεπτόμαστε συνολικά πέντε κόσμους, καθένας εκ των οποίων κρύβει μια νέα δύναμη και φυσικά ακόμη μεγαλύτερες προκλήσες, καθώς πλέον καλούμαστε να χρησιμοποιούμε όλες τις προηγούμενες δυνάμεις μας σε συνδυασμό. Ενώ λοιπόν το παιχνίδι ξεκινά υπερβολικά απλό και προσβάσιμο, σταδιακά πιάνει ένα εξαιρετικό επίπεδο περιπλοκότητας, το οποίο ναι μεν προκαλεί, αλλά ποτέ δεν σπάει νεύρα, ούτε μας χαντακώνει λόγω κάποιας εγγενούς “αδικίας” στο σύστημα. Οι μηχανισμοί του Nihilumbra λειτουργούν άψογα και από τη στιγμή που αντιληφθούμε τί πρέπει να κάνουμε σε κάθε οθόνη, μας διευκολύνουν τα μέγιστα. Η μεταφορά από τα touch controls στο mouse & keyboard scheme έχει γίνει άψογα και η μηχανή Unity αναδεικνύει τα πολύ όμορφα σχεδιασμένα γραφικά, τα οποία σε συνδυασμό με το εξαιρετικά μελαγχολικό soundtrack και την πολύ δυνατή αφήγηση που συνοδεύει κάθε μας βήμα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα υποβλητικό κλίμα μυστηρίου και απομόνωσης.

Nihil2And at the heart of everything, a burning rose.

Εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη δύναμη του Nihilumbra, το X factor που το ξεχωρίζει από το σωρό των puzzle platformers εκεί έξω. Έξυπνους γρίφους μπορεί να βρίσκουμε και αλλού, μα ο εξαιρετικός συνδυασμός ατμόσφαιρας και υποβλητικής αφήγησης, πραγματικά μας κάνουν να επενδύσουμε στον παράξενο, καταδικασμένο κόσμο του Born. Το ταξίδι του γίνεται δικό μας και από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παίζουμε, παρά μόνο όταν φτάσουμε στην τελική, αμείλικτη αλήθεια.

Η σύντομη διάρκεια του τίτλου (χαρακτηριστική των mobile παιχνιδιών) εξισορροπείται από την προσθήκη του Void Mode το οποίο ξεκλειδώνεται στον τερματισμό και ουσιαστικά αποτελεί μια ultra hard/challenge εκδοχή των κανονικών επιπέδων του παιχνιδιού. Διατηρώντας όλες μας τις δυνάμεις, μπορούμε να επιχειρήσουμε να ξαναφτάσουμε ως το τέλος, αντιμετωπίζοντας εμπόδια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του εσωτερικού μας μαζοχιστή.

Nihil3To “οπλοστάσιό” μας σε πλήρη ανάπτυξη.

Η συνολική εμπειρία που αφήνει το Nihilumbra είναι θετικότατη. Μπορεί να μη φτάνει την εκπληκτική ατμόσφαιρα του Limbo, αλλά δένει τόσο άρτια όλα τα επιμέρους στοιχεία του σε μια ουσιώδη και ντυμένη μερακλίδικους γρίφους αφήγηση, που είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείς.

Pros

  • Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας
  • Δημιουργία πολύ ξεχωριστής και καθηλωτικής ατμόσφαιρας
  • Έξυπνοι γρίφοι, που δε γίνονται ποτέ εξυπνακίστικοι ή εκνευριστικοί
  • Το Void Mode προσθέτει αρκετές ώρες replayability στον τίτλο

Cons

  • Η σύντομη διάρκεια της campaign σε συνδυασμό με την τιμή του, ίσως αποθαρρύνουν κάποιους
  • Οι πιο απαιτητικοί παζλοψυχάκηδες ίσως θεωρήσουν αρκετούς από τους γρίφους του υπερβολικά εύκολους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL