REVIEWS

MAGICKA 2: LEARN TO SPELL AGAIN

Προς έκπληξη κανενός (και επιθυμία πολλών) οι αγαπημένοι μάγοι τις γκαντεμιάς επιστρέφουν, για να σώσουν ξανά τον κόσμο από την… ηρεμία και την τάξη. Το περιμέναμε άλλωστε μιας και ο πρώτος τίτλος της σειράς είχε ξεπεράσει τις 2 εκατομμύρια πωλήσεις στο Steam, αποτελώντας μια από τις πιο πετυχημένες κυκλοφορίες της Paradox Interactive. Αυτή τη φορά την ανάπτυξη την ανέλαβε η Pieces Interactive, η οποία, εκτός από μερικά DLC για το πρώτο Magicka, μας πρόσφερε και το αρκετά καλό Leviathan:Warships.

Τώρα μένει να δούμε εάν οι υποσχέσεις αυτού του επικού trailer έχουν βγει αληθινές…

magicka2 1Remember: When you arrive, the safe word is “BANANA!!” 

STORY

Η ιστορία ξεκινάει μερικά χρονιά μετα τα γεγονότα του Magicka 1, οπού οι μάγοι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από προσώπου Midgard λόγω εμφυλίου μεταξύ τους και οι άνθρωποι ζούνε ανέμελοι, χωρίς το άγχος ότι θα έρθει κουκουλοφόρος γιωτάς να χαλάσει την ζαχαρένια τους. Ο Vlad όμως, ο οποίος παρεμπιπτόντως ΔΕΝ είναι Vampire αλλά Man-pire και ΔΕΝ πίνει ανθρώπινο αίμα αλλά χυμό ντομάτας, μαθαίνει για μια προφητεία, ένα παιδί Indigo που το ψάχνουν ένα μάτσο orcs, goblins και άλλα καλά και συγκαλεί μια νέα ομάδα τεσσάρων μάγων για να σώσουν(?) ξανά τον κόσμο από τις κακές δυνάμεις. 

Ίσως το κυριότερο κομμάτι του πρώτου μέρους, αυτό που σε έπειθε να ασχοληθείς μαζί του “λίγο” ακόμα πριν πέσεις για ύπνο, ήταν το πραγματικά απολαυστικό χιούμορ του, εμπνευσμένο από την pop κουλτούρα και από τα διάφορα γεγονότα που συνεβαιναν καθημερινά στον κόσμο μας. Για καλή μας τύχη, το καυστικό χιούμορ του Magicka 1 κάνει την επιστροφή του για να δέσει όλο το σύνολο αρμονικά.

Το κύριο campaign του παιχνιδιού χωρίζεται σε 9 κεφάλαια, είναι αισθητά μικρότερο σε διάρκεια με αυτό του Magicka 1 και μου πήρε, μαζί με τα απανωτά team kills, περίπου 5 ώρες να το τελειώσω. Για να λύσει το πρόβλημα του μικρού Campaign και να προσθέσει replay value, η Pieces Interactive έχει προσθέσει τα Artifacts. Τα Artifacts μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του παιχνιδιού ανεβάζοντας π.χ. το Friendly Fire κατά 200%, μειώνοντας το HP όλης της ομάδας κατά 50% κ.α. ή να είναι καθαρά διακοσμητικά και να προσθέτουν γέλια κοινού a la sitcom σειρά κ.α. Αν και είναι ευχάριστη προσθήκη, θα ήταν καλύτερο εάν υλοποιούσε random generated χάρτες.

Επειδή όμως, Magicka χωρίς magicks δεν γίνεται, πάμε να δούμε τα mechanics του…

magicka2 2Όπως στο tutorial του πρώτου, έτσι και εδώ συναντάμε τον Behold. 

GAMEPLAY AND MECHANICS

Η ψυχή της σειράς Magicka, πέρα από το άφθονο χιούμορ, είναι φυσικά το Co-Op 4 ατόμων. Ο συνδυασμός του πολύ καλού συστήματος μαγείας, οι ορδές εχθρών που πλημυρίζουν την οθόνη και το μόνιμα ενεργοποιημένο friendly fire, δημιουργούν μια αγνή Co-Op φρενίτιδα. Το σύστημα μαγείας έχει μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιο από το πρώτο μέρος της σειράς και έχει ως αρχή τον συνδυασμό μέχρι πέντε στοιχείων της φύσης από τα Lightning, Fire, Water, Ice, Death, Life, Earth και Shield, δίνοντάς μας αμέτρητους συνδυασμούς και ευκαιρίες να στείλουμε φίλους και εχθρούς στον δημιουργό τους. Τα ξόρκια επίσης μπορούμε να τα ρίξουμε στο όπλο μας ως buff, πάνω στον μάγο που ελέγχουμε ως ασπίδα/buff ή γύρο του ως νάρκες.

Ευχάριστη προσθήκη αποτελούν οι συντομεύσεις όπου μπορούμε να διαλέξουμε μέχρι 5 magicks (ξόρκια τα οποία έχουν κάποιο συγκεκριμένο εφέ, όπως π.χ. να κάνουν knockback εχθρούς) και να τα έχουμε έτοιμα με το πάτημα ενός πλήκτρου, χωρίς να παθαίνουμε κρίση πανικού εν μέσω μάχης για το αν πατάμε τον σωστό συνδυασμό που το ενεργοποιεί.

magicka2 4Τα εργαλεία του Vlad, the Manpire. 

Το δυσάρεστο είναι ότι τα περισσότερα ξόρκια είναι ίδια με αυτά του Magicka 1, κάτι που δεν περίμενα από ένα κανονικό sequel και δυστυχώς δεν μεταφέρει την αίσθηση της εξερεύνησης που είχε το πρώτο. 

Όπως και στο πρώτο, έτσι και εδώ μπορούμε να εξοπλίσουμε τον μάγο μας μέσα από μια ευρεία κολεξιόν από ρόμπες, όπλα και ραβδιά τα οποία δίνουν διαφορετικά στατιστικά το καθένα και ξεκλειδώνονται παίζοντας το Campaign.

Ακόμη βλέπουμε την επιστροφή των Challenge mode και Trials. Το Challenge mode είναι ουσιαστικά wave defense, με 20 κύματα τεράτων που πρέπει να επιβιώσουμε για να τελειώσουμε το challenge και τα Trials είναι διάφορα boss fights τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το mode που δεν επέστρεψε είναι το Versus και αυτό διότι η Paradox αποφάσισε να το κάνει ξεχωριστό free-to-play παιχνίδι, ονόματι Magicka: Wizard Wars.

Τέλος να αναφερθώ στο γεγονός ότι ακόμα και στο “Normal” που είναι και η κατώτερη δυσκολία, το παιχνίδι είναι αρκετά δύσκολο και αν αποφασίσετε να παίξετε solo, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να φτύσετε αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Όσοι ανήκετε στη “Σπουδαία τάξη των μη εχόντων ζωή”, ξεκινήστε να ψάχνετε για φίλους, εκτός αν έχετε μαζοχιστικές τάσεις.

magicka2 3Μαθήματα ζωής, “Don’t forget to feed the trolls!” 

STABILITY – NETCODE

Μετά την έκδοση του Magicka 1, το οποίο ξεχείλιζε από έντομα (bugs ντε), είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως το Magicka 2 είναι απόλυτα σταθερό. Δεν έτυχε ούτε μια φορά να με πετάξει στην Επιφάνεια Εργασίας, να αποσυνδεθεί η να εμφανίσει το παραμικρό latency σε online session. Εύγε στην Pieces Interactive, που έριξε βάρος στο τεχνικό κομμάτι ώστε να μην κόβεται απρόσμενα το ιερό έργο του να σκοτώνουμε τους φίλους μας.

Από την άλλη, για να αλλάξουμε τα default πλήκτρα, θα πρέπει να ανοίξουμε .ini αρχείο και να τα γράφουμε εκεί. Παράλογο.

magicka2 5Very review! Much rating! So informative! WoW!

Μ ‘ΑΥΤΑ ΚΑΙ Μ ‘ΑΥΤΑ, ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ MAGICKA 2;

Προσφέρει το Magicka 1, χωρίς τα προβλήματά του, με νέο campaign. Όσοι έχουν παίξει το πρώτο και δεν τους ενδιαφέρει το story, ας περιμένουν να εμπλουτιστεί με DLC, καθώς δε θα δουν κάτι καινούργιο. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το πρώτο και ψάχνονται για καινούργιο Co-Op ας του ρίξουν μια ματιά, καθώς με κατάλληλη παρέα και στην τιμή που διατίθεται στον Ατμό (€15), θα προσφέρει μερικά απολαυστικά απογεύματα.

{youtube}fWVaIE3HUXY{/youtube}

Pros

  • Το άφθονο χιούμορ του.
  • Η γενική σταθερότητα του τίτλου και οι χαμηλές απαιτήσεις.

Cons

  • Πολύ μικρό Campaign και τα Artifacts δεν πείθουν να ασχοληθείς ξανά μαζί του.
  • Εκτός από το νέο story, δεν προσφέρει κάτι καινοτόμο, σε σχέση με τον προκάτοχο του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 71%

71%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL