REVIEWS

PINBALL FX3

Το γεγονός πως η Zen Studios αποτελεί την «βασίλισσα» του ψηφιακού φλίπερ, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και καθολικά αποδεκτό. Με μοναδικό συγκρίσιμο μέγεθος το ξεκάθαρα διαφορετικού προσανατολισμού Pinball Arcade, η Zen εργάζεται ακάματα από το 2007, προκειμένου το ψηφιακό φλίπερ, ανεξαρτήτως πλατφόρμας, να ταυτιστεί απόλυτα με το όνομά της. Εάν με την εμβληματική, διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα του Pinball FX2 είχε πλησιάσει ας πούμε στο 94% του στόχου της, η νεότερη έκδοση της πλατφόρμας, Pinball FX3, γκρεμίζει και τα τελευταία τείχη και ενθρονίζει με κάθε λαμπρότητα την εταιρεία, στο ασημένιο παλάτι της φλιπερικής τελειότητας.

20170930140032 1Δείγμα του νέου interface του παιχνιδιού

Χαρακτηριστικά και μόνο θα αναφέρω πως προσπαθώ να συγγράψω την παρουσίαση αυτή εδώ και δυο ώρες και διαρκώς με παρασύρουν οι Σειρήνες του «έλα, ένα ματς ακόμη και ανεβαίνεις κατηγορία». Η Zen κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Με έβαλε σε διαδικασία εξέλιξης league/ladder, έννοιες καθαρά εξωγήινες και συνυφασμένες με κάποιο παράξενο ποδοσφαιράκι με αυτοκίνητα το οποίο δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα τους ημιθανώς ψευδοχαρντκόρ παίκτες ανά την υφήλιο. Η πρόθεση της δημιουργού εταιρείας να φέρει το ανταγωνιστικό σκέλος του φλίπερ στο προσκήνιο με την νεότερη έκδοση της πλατφόρμας της, ήταν γνωστή από την ανακοίνωση του Pinball FX3. Η καθολική όμως επιτυχία στην υλοποίηση, με έπιασε εντελώς απροετοίμαστο.

PFX3SelectΔεν ξέρεις ποιό να πρωτοδιαλέξεις…

Με την ποιότητα των τραπεζιών, της οπτικοακουστικής απόδοσης και του μοντέλου φυσικής να έχουν από χρόνια τελειοποιηθεί, η Zen Studios θα μπορούσε απλώς να αρκεστεί να κυκλοφορεί νέα τραπέζια στο διηνεκές. Είτε βασισμένα σε ιδιαίτερα δημοφιλείς IP’s της ποπ κουλτούρας, είτε πρωτότυπες δημιουργίες της, τα τραπέζια του Pinball FX έχουν γράψει την δική τους gaming ιστορία και το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως χαρακτήρα, ιδιοσυγκρασίας και σπασικλοπροτιμήσεων, κάθε παίκτης θα βρει εδώ έστω ένα τραπέζι που θα τον προκαλέσει να βουτήξει στα «βαθιά» του ευγενούς αθλήματος. Το όμορφα νοσταλγικό «Sorcerer’s Lair» εξακολουθεί να διατίθεται δωρεάν για όλους τους παίκτες καθώς διαθέτει την ιδανική ισορροπία μεταξύ 80’s γλύκας και τεχνικών απαιτήσεων από μεριάς του παίκτη, προκειμένου να αποτελέσει το ιδανικό «ορεκτικό» για την ενασχόλησή μας με την πλούσια συλλογή τραπεζιών του Pinball FX3. Προφανώς μπορούμε ακόμη να δοκιμάσουμε δωρεάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οποιοδήποτε από τα τραπέζια του παιχνιδιού και τυχόν τραπέζια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου το κόστος της άδειας χρήσης υπερέβαινε τα λογικά πλαίσια) που είχαμε αγοράσει για το Pinball FX2, μεταφέρονται και εμπλουτίζονται κανονικά για το Pinball FX3.

PFX3JawsTo Jaws είναι το ατμοσφαιρικότερο εκ των νέων τραπεζιών

Και με τούτη τη φάλτσα λαστιχόπασα στο αριστερό λούκι, περνάμε να δούμε μια προς μια τις ουσιαστικές καινοτομίες της νέας έκδοσης. Στην καρδιά του Pinball FX3, χτυπά το απίστευτο άνοιγμα της πλατφόρμας, προς το σύνολο των παικτών της. Ορθώς αντιλήφθηκες, Τακτικέ Αναγνώστη, μπορείς πλέον να δείξεις σε άμοιρους κονσολο-χωρικούς του Xbox One και του PlayStation 4 ποιός κατέχει πραγματικά το σπορ. Την αγνή υπεροχή του ημιθανούς, ψευδο-χαρντκόρ μπιλιαδόρου (ας τον ονομάσουμε, τυχαία, Αβανέζο) απέναντι σε κάποιο ανυποψίαστο αγωγιάτη των κινηματογραφικών 30 καρέ το λεπτό (ας τον ονομάσουμε, επίσης τυχαία, Σόδα). Ο πανέξυπνα υποκινούμενος άσπονδος αυτός ανταγωνισμός, καλλιεργείται μέσα από ένα σύστημα που έκανε ακόμη και εμένα, τον γερο-ξεκούτη ορκισμένο πολέμιο του multiplayer σε οποιαδήποτε μορφή και έκφανσή του, να «τσιμπήσω».

 


 

Αν και το Pinball FX2 μας προκαλούσε μέσω leaderboards και ενδείξεων για τα σκορ των φίλων μας, το Pinball FX3 μας γαντοσκαμπιλιζει με το καλημέρα. Η αρχική οθόνη του παιχνιδιού έχει επανασχεδιασθεί από το μηδέν, με ένα τεράστιο παράθυρο να μας θέτει συγκεκριμένες προκλήσεις. «Ο Αβανέζος περνιέται για σπουδαίος, έκανε οκτώ ψωροεκατομμύρια σκορ στο Epic Quest. Μπορείς να τον ξεπεράσεις;» ή «Ο Λύγκας ξεκίνησε πρωτάθλημα στο Βυθοχτάποδο Εννέα, θέλεις να του δείξεις πώς παίζεται το φλίπερ;». Εμφανίζονται πάντα «τόσες-όσες» προκλήσεις, ώστε να μην αισθανθούμε ποτέ χαμένοι μέσα σε μια μάταιη θάλασσα από high scores. Αντίθετα, πάντα μας δίνεται ο πλησιέστερος δυνατός στόχος στις ικανότητές μας, βάζοντάς μας έτσι σε μια νοοτροπία σταδιακής βελτίωσης και τελειοποίησης του παιχνιδιού μας, προκαλώντας μας να ζοριστούμε κάθε φορά λίγο περισσότερο. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια φιλοσοφία που εφαρμόζει στο μαθησιακό του μοντέλο το ασύγκριτο Rocksmith, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φλίπερ και λειτουργεί πραγματικά σπουδαία. Ακόμη και ο πλέον μη-ανταγωνιστικός παίκτης, είναι ιδιαίτερα πιθανό να μπει στο τριπάκι να παίξει λίγα μόνο παιχνίδια, προκειμένου να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο –και ρεαλιστικό- σκορ. Διαγωνιζόμενοι κατά αυτό τον τρόπο, είτε σε multiplayer προκλήσεις, είτε μόνοι μας σε κάποιο τραπέζι, κερδίζουμε πόντους εμπειρίας (το γνωστό και αγαπημένο μας XP, ελληνιστί, κάνει και ρίμα, γιο) και φλιπερικά levels. Ω ναι, επήλθε η ολοκληρωτική «παιχνιδοποίηση» του Pinball FΧ.

PFXBTF3Στρωτό και απολαυστικό το Back To The Future

H εμπειρία και τα επίπεδα με τη σειρά τους, πέρα από το ξεκλείδωμα καθαρά διακοσμητικών καλουδιών (μπορντούρες και φόντα για το προφίλ μας) μας επιτρέπουν να ξεκλειδώσουμε και συγκεκριμένα power-ups για κάθε τραπέζι. Όσο μάλιστα περισσότερο παίζουμε και όσο περισσότερα από τα νέα και ξεχωριστά challenges κάθε τραπεζιού ολοκληρώνουμε, τόσο κοντύτερα φτάνουμε στον πλήρη «τερματισμό» του τραπεζιού, ο οποίος συνεπάγεται και το ξεκλείδωμα της πλήρους γκάμας των διαθέσιμων power ups. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από δυνατότερες ρακέτες που εκτοξεύουν την μπίλια μακρύτερα, μέχρι χρονική παράταση για την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων βολών και τρελούς πολλαπλασιαστές του σκορ μας. Από την στιγμή που ξεκλειδώνουμε πλήρως λοιπόν ένα τραπέζι, ουσιαστικά μας ανοίγεται ο δρόμος για αστρονομικά υψηλά σκόρ και ανταγωνιζόμαστε αποκλειστικά παίκτες οι οποίοι επίσης παίζουν με τις συγκεκριμένες «δυνάμεις» ξεκλείδωτες. Θετικότατα αξιολογείται και η προσθήκη των «Wizard Powers», δυνάμεων που αφού ξεκλειδώσουμε για ένα τραπέζι, μας δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε τον πολλαπλασιασμό του σκορ μας ως Wizard Power και συντονίσουμε την χρήση του τέλεια με μια απίστευτα καλοζυγισμένη βολή μας, θα δούμε δεκάδες εκατομμύρια πόντους να προστίθενται στο τελικό μας σκορ.

Ο μηχανισμός λειτουργεί οργανικά και πανέξυπνα και όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στον νέο τρόπο παιξίματος, τόσο μας αποκαλύπτονται νέοι συνδυασμοί δυνάμεων και ευεργετικές συνεργίες μεταξύ αυτών. Σε συνδυασμό με τις τρεις ξεχωριστές κατηγορίες challenges και την εισαγωγή του ανταγωνιστικού league play, το Pinball FX3 αποτελεί έναν απέραντο παιχνιδότοπο για τον ορκισμένο φλιπερικό. Οποιαδήποτε και αν είναι η προσωπική σας προτίμηση στο παιχνίδι, το Pinball FX3 έχει προβλέψει και από ένα -τουλάχιστον- τρόπο να σας επιβραβεύσει για αυτή και να σας βάλει ταυτόχρονα στην οδό του αγνού πρωταθλητισμού. Τρανότερη απόδειξη του επιτεύγματος αυτού αποτελεί το γεγονός πως ενώ ξεκίνησα «έτσι λίγο χαλαρά, να παίξω καμιά ωρίτσα να δω τις αλλαγές και τα νέα τραπέζια», συνέλαβα εαυτόν ξάγρυπνο, περασμένες δυο τα χαράματα, με το σαλάκι να τρέχει από την άκρη του στόματος και τα μάτια μου προσηλωμένα στην μπίλια, ωσάν άλλο βαλσαμωμένο εξωτικό ιγκουάνα.

PFXET1Ένα πραγματικά “εξωγήινο” τραπέζι!

Πολύ απλά, δεν μπορούσα να σταματήσω να παίζω. Η αγνή, άγρια χαρά όταν συνέτριβα το πενιχρό high score κάποιου τυχαίου παίκτη (ας τον ονομάσουμε, Γκού) και η αυτοπεποίθησή μου όταν κλείδωνα στο στόχαστρο το επόμενο θύμα (ας το ονομάσουμε, τυχαία, Λύγκα) ήταν ένα πρωτοφανές, αυτιστικά παραδεισένιο αίσθημα, το οποίο με έφερε στιγμιαία κοντά στον ψυχισμό των εκατομμυρίων παικτών οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν πως κυκλοφορούν αφηγηματικά παιχνίδια στην αγορά, όπου η μεταφορά συναισθημάτων αποτελεί αυτοσκοπό και όχι παρενέργεια της κατάταξης σε κάποιο leaderboard. Ο τρόπος με τον οποίο το Pinball FX3 κατορθώνει να είναι απόλυτα ανταγωνιστικό ενώ αισθάνεσαι ασφαλής εν τω μέσω της γλυκιάς single player θαλπωρής αποτελεί και τον μεγαλύτερο θρίαμβο της Zen Studios. Αν και το παιχνίδι μόλις κυκλοφόρησε, ο αριθμός των παικτών κρίνεται λίαν ικανοποιητικός. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε ολομόναχοι στην κορυφή κάποιου ρημαγμένου πίνακα κατάταξης. Το παιχνίδι έχει την επόμενη πρόκληση διαρκώς μπροστά σας.

Και ως κερασάκι σε τούτη την θεσπέσια μπιλιαδόρικη τούρτα, έχουμε το Universal Classics Pinball Pack, ένα σετ ολοκαίνουριων τραπεζιών, τα οποία αποτελούν και ιδανική αφορμή προκειμένου να κάνει κανείς σεφτέ στο Pinball FX3. Back To The Future, E.T. και Jaws μας καλοδέχονται, αφενός επιδεικνύοντας τις αισθητικές βελτιώσεις της πλατφόρμας μέσα από την πλουσιότατη παρουσίασή τους (ενεργοποιήστε το multiball στο Back To The Future με τις φλεγόμενες τροχιές παντού στην οθόνη και θα με θυμηθείτε) και αφ’ ετέρου αποτελώντας πρώτης τάξεως αρένες για κόντρες υψηλοτάτου επιπέδου.

PFX3Jaws2Λίγο περισσότερο Jaws, κυρίως γιατί μπορούμε.

Το Back To The Future είναι ίσως το πιο «στρωτό» και παραδοσιακό από τα τραπέζια και αυτό που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε αρχάριους παίκτες. Το Jaws κατορθώνει να είναι πραγματικά υποβλητικό, με κάτι από τη μουντή σκοτεινιά του Walking Dead τραπεζιού και ένα φανταστικό μηχανισμό «τρικυμίας», εφόσον ενεργοποιήσετε το σχετικό mode παιχνιδιού. Το δε συγκλονιστικό τραπέζι E.T. αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην κορώνα της Zen Studios και απευθύνεται αποκλειστικά σε προχωρημένους παίκτες, παρουσιάζοντας μια σχεδιαστική βιρτουοζιτέ που σπάνια απαντάται σε τραπέζι φλίπερ.

Νομίζω όμως πως η παρουσίαση ήδη τράβηξε αρκετά σε μήκος και χρειάζομαι τέσσερα ακόμη ματς για την πρόκριση. Εάν δεν έχει καταστεί απολύτως σαφές από τα ως τώρα γραφόμενά μου, θα το διατυπώσω όσο πιο απλά μπορώ : το Pinball FX3 αποτελεί την κορυφαία εμπειρία ψηφιακού φλίπερ στον πλανήτη αυτή την στιγμή. Βελτιώνει τον προκάτοχό του σε κάθε πιθανό σημείο και είναι ικανό να προσφέρει εκατοντάδες ώρες απόλαυσης στον παίκτη. Θα σας δω στο πρωτάθλημα.

Pros

  • Το κορυφαίο ψηφιακό παιχνίδι φλίπερ όλων των εποχών
  • Εκπληκτικός ανταγωνιστικός τομέας, θα σας βάλει να παίζετε στο πρωτάθλημα προτού το καταλάβετε
  • Cross play με Xbox One και PS4 ώστε οι κονσολο-χωρικοί να μπουν επιτέλους στην θέση τους
  • Η εγγύηση ποιότητας της Zen Studios στον πλούτο και την ποιότητα των τραπεζιών
  • Κολασμένα διασκεδαστικό, θα θέλετε πάντοτε να παίξετε “μια ακόμη πρόκληση”

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 100%

100%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω!!!

    Η πλάκα είναι ότι στην αρχή μου είχαν κακοφανεί όλα αυτά τα upgrades που θα είχε το τραπέζι για να βγάζεις περισσότερο σκορ. Ώ πόσο λάθος έκανα. Σε κάνουν να κολλάς ακόμα παραπάνω τελικά. Όπως επίσης και το multi. Σε κάνει να έχεις ένα στόχο. καλή ώρα πως κατεβάζεις τον Σόδα από τα 250M που πήγε και θρονιάστηκε….

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL