REVIEWS

DISHONORED

Η ανακοίνωση του Dishonored έφερε ρίγη συγκίνησης στις τάξεις των απανταχού old skool gamers, που μεγαλωμένοι στην ομορφιά του Deus Ex και “κρεμασμένοι” από την πρόσφατη φουρνιά δήθεν “stealth” παιχνιδιών, επιθυμούσαν διακάως ένα αληθινό sandbox stealth παιχνίδι, που να έδινε την ίδια έμφαση σε αμφότερα τα συστατικά του. Το κατά πόσον η dream team των Harvey Smith, Raphael Colantonio και Ricardo Bare πέτυχε το στόχο της, θα το διαπιστώσουμε ευθύς αμέσως.

REVENGE SOLVES EVERYTHING

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του Dishonored είναι η ίδια η Dunwall, η πόλη στην οποία εκτυλίσσεται η περίπετεια του ήρωά μας, Corvo Attano. Μεταξύ Βικτωριανού Λονδίνου και whalepunk, λιμοσαρωμένης (sic) δυστοπίας, οι σχεδιαστές πέτυχαν τον ιδανικό συνδυασμό μυστηρίου και τεχνολογίας. Οι δε χρωματισμοί και ο τρόπος που αποδίδεται το φως, πραγματικά κάνουν ορισμένες τοποθεσίες του παιχνιδιού να μοιάζουν σα να ξεπήδησαν από πίνακα ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Dunwall λοιπόν, ένα αρχιτεκτονικό alter-ego του Λονδίνου της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ένας αδυσώπητος λιμός θερίζει τους δρόμους, καταδικάζοντας την πλειοψηφία των κατοίκων σε μια ζωή απόγνωσης και θανάτου. Η αριστοκρατία, αποτραβηγμένη στους πύργους της και κρυμμένη πίσω από το θεοκρατικό στρατό των Overseers, περιμένει απλώς να κοπάσει η μπόρα. Η Αυτοκράτειρα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει την κατάσταση, χρίζει εσάς, τον πιστό της σωματοφύλακα, πρέσβη στα γειτονικά έθνη-νησιά, σε αναζήτηση οποιασδήποτε βοήθειας.

Επιστρέφοντας με άδεια χέρια και προτού προλάβετε καν να ενημερώσετε την Αυτοκράτειρα για την αποτυχία της αποστολής σας, γίνεστε μάρτυρας της δολοφονίας της ίδιας και της απαγωγής της κόρης της. Ακόμη χειρότερα, μένετε πίσω και συλλαμβάνεστε ως δολοφόνος. Όταν ανοίγετε τα μάτια στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή σας, εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Bethesda για άλλη μια πρωτότυπη εισαγωγή(…), συνειδητοποιείτε πως όχι μόνο πρέπει ν’αποδράσετε για να γλιτώσετε τη ζωή σας, αλλά θα πρέπει ν’αναζητήσετε συμμάχους στα πιο απίθανα μέρη για να μπορέσετε να λύσετε το μυστήριο που περιβάλλει την “κακοτυχία” του Dunwall…

dishonored-2Ο Pierro ρυθμίζει το δώρο σας…

Αν και το παιχνίδι παρουσιάζεται από τη γνωστή και αγαπημένη προοπτική πρώτου προσώπου και είναι όντως δυνατό να παίξετε σαν να βρίσκεστε στο Doom 4, κάτι τέτοιο όχι απλώς καταστρέφει τη μαγεία του, αλλά θα σας οδηγήσει σε μια πολύ ρηχή και άνευ ιδιαιτέρου νοήματος gaming εμπειρία. Γράφτηκαν διάφορα περί “6ωρης campaign” και πραγματικά, αν απλώς ορμήσετε με ξίφος και πιστόλα στο μπογάζι (εμφανείς οι επιρροές του Εμπειρίκου εδώ) ναι μεν θα τελειώσετε το παιχνίδι μέσα σε ένα βράδυ, αλλά θα έχετε παίξει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από εμένα.

Στο Dishonored, οι δυνάμεις σας είναι μοιρασμένες ανάμεσα στην τεχνολογία και τη μαγεία. Μπορείτε να πορευθείτε στηριζόμενος καθαρά στη δύναμη των όπλων και ορισμένων υπερ-πολύτιμων gadgets που σκαρώνει για σας ο εφευρέτης Pierro (άλλο ένα εξαιρετικό voice over για έναν γαλαζοαίματο character actor όπως ο Brad Dourif) ή να στηριχθείτε αποκλειστικά στις μαγικές δυνάμεις που σας παρέχει ο μυστηριώδης Outsider, μακράν η πιο ιντριγκαδόρικη φιγούρα του παιχνιδιού κι ένα μυστήριο που λογικά θα εξερευνηθεί περισσότερο σε κάποιο sequel ή DLC. Τίποτα βέβαια δεν σας σταματά από το να συνδυάσετε τεχνολογία και μαγεία και να ορμήσετε μπροστά ως μια αληθινή whalepunk δύναμη καταστροφής.

LEVIATHAN BLUES

Ακριβώς στο συνδυασμό των πραγματικά ενδιαφέροντων δυνάμεων που προσφέρει, χτίζεται η καρδιά του Dishonored. Σχεδόν κάθε ένα από τα εννέα συνολικά επίπεδα του παιχνιδιού μπορεί να προσεγγιστεί με μια πληθώρα τρόπων. Η μεγαλύτερη απόλαυση, φυσικά έγκειται στο να βρίσκουμε τον δημιουργικότερο τρόπο να ξεφορτωθούμε τους αντιπάλους μας. Πέρα από το αναμενόμενο “σούρσου από δω και θα τη βγάλεις ζάχαρη”, το παιχνίδι πηγαίνει αρκετά βήματα μπροστά, προσφέροντας ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στο gameplay του, ανάλογα με τον τρόπο του παιχνιδιού μας. Διασχίζοντας ένα επίπεδο τηλεμεταφερόμενος αθέατος από πύργο σε πύργο και τελικά δηλητηριάζωντας αθέατος το κρασί του στόχου μας, έχουμε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από κάποιον που ενδεχομένως θα καταλάμβανε τα κορμιά των φρουρών και θα τους οδηγούσε κατόπιν σε θανάσιμες παγίδες, σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό στο διάβα του.

dishonored-3Στιγμιότυπο από το πιο ενδιαφέρoν κομμάτι του παιχνιδιού, τα ζωντανά οράματα που σας στέλνει ο μυστηριώδης Outsider.

Οι επιλογές που δίνει το Dishonored ως προς την προσέγγιση των αποστολών του, αντανακλώνται και στα πάμπολλα και ευρηματικά achievements που συνοδεύουν το παιχνίδι. Κάθε δρόμος έχει τις δικές του ανταμοιβές και παρά το μικρό σχετικά μέγεθος των επιπέδων του, το παιχνίδι μπορεί άξια να θεωρηθεί ένα murder sandbox διαμαντάκι. Η δύναμη των γραφικών δεν έγκειται τόσο στην ποιότητα των textures (αρκετά από αυτά μαρτυρούν την ηλικία της μηχανής τους) όσο στην εξαιρετική απόδοση του φωτός και της αρχιτεκτονικής. Μπορεί το Dishonored να μην περιλαμβάνει κάποιον αξιομνημόνευτο χαρακτήρα ή κάποιο σενάριο άξιο αναφοράς (τα πάντα ακολουθούν τη Γραμμική Στήμπανκ 101 για Πρωτοετείς) αλλά η οπτική του ταυτότητα είναι πανίσχυρη και αδιαμφισβήτητη. Βλέποντας ένα screenshot του παιχνιδιού, είναι αδύνατο να το μπερδέψετε με οποιοδήποτε άλλο και αυτό αποτελεί ένα σημαντικότατο καλλιτεχνικό επίτευγμα από μόνο του.

LOST IN HOLLYWOOD

Μεγάλος ντόρος είχε γίνει σχετικά με τους voice actors που λαμβάνουν μέρος στο παιχνίδι. Susan Sarandon, Chloe Grace Morentz, John Slattery, Brad Dourif, Michael Madsen, Carrie Fisher και Lena Headey δίνουν το παρών και ενσαρκώνουν μερικούς από τους πιο…χάρτινους και αδιάφορους χαρακτήρες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε video game. Όση προσωπικότητα βγάζουν οι απελπισμένοι δρόμοι της Dunwall, δεν βγάζουν όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες μαζί. Μονάχα ο αινιγματικός ασσασίνος Daud, στα χέρια του “American Badass”, Michael Madsen, κατορθώνει να ξεχωρίσει, αλλά η παρουσία του είναι ελάχιστη και περιορισμένη στην τελευταία πράξη του παιχνιδιού. Ετοιμάζεται βέβαια DLC γύρω από το χαρακτήρα, οπότε προφανώς η Arkane σκοπεύει να εκμεταλλευτεί δυναμικό του στο έπακρο.

dishonored-4Η αποστολή στη “Χρυσή Γάτα” είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες και περίπλοκες στο παιχνίδι.

Εδώ εντοπίζεται και η αχίλλειος πτέρνα του Dishonored. Ενώ η μηχανή και τα υποσυστήματά του λειτουργούν άψογα και δημιουργούν ένα μεγάλο βαθμό εθισμού όσο ασχολείστε με αυτά, τελειώνοντας το παιχνίδι μένετε με μια γεύση αδιαφορίας. Δεν έχετε συνδεθεί ούτε με το σιωπηλό Corvo, ούτε με την νεαρή Αυτοκράτειρα, ούτε καν έχετε προλάβει να αντιπαθήσετε έστω, τους εχθρούς σας.

Αξίζει οπωσδήποτε της προσοχής των φίλων του δυσεύρετου πια stealth/FPS υβριδίου, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως το μεγαλείο και την ομορφιά των Thief και Deus Ex δεν την προσεγγίζει ούτε κατά διάνοιαν. Ιδανικό φιξάκι σχετικού gameplay, με κάποιες λαμπρές ιδέες που αφήνει πολλές υποσχέσεις για κάποιο περισσότερο ανεπτυγμένο sequel. Μια καλή προσπάθεια, που αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι όσο καλοί και να είναι οι περιφερειακοί μηχανισμοί ενός παιχνιδιού, αν λείπει το σενάριο που θα δέσει τον παίκτη συναισθηματικά μαζί του, δεν φτάνει ποτέ το μεγαλείο.

Pros

  • Η πόλη της Dunwall είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς και ατμόσφαιρας setting
  • Πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης κάθε αποστολής
  • Μεγάλη προσαρμοστικότητα της μηχανής του παιχνιδιού στον τρόπο παιξίματός μας

Cons

  • Πολύ αδύναμο σενάριο και χαρακτήρες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL