Adventurer's Guild

The Mandalorian: Αναφορές της Σειράς σε Star Wars Games

Το The Mandalorian του John Favreau το είχα εκθειάσει ήδη από το περσινό μου άρθρο σχετικά με τις εντυπώσεις από το Episode IX και την κατάσταση του Star Wars franchise γενικότερα. Και πραγματικά, διανύοντας αυτή τη στιγμή τη 2η σεζόν της, παρά τα όποια σκαμπανευάσματα, η σειρά επιβεβαιώνει διαρκώς πως είναι το σπουδαιότερο Star Wars προϊόν που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα η Disney στα χρόνια που έχει  υπό την κατοχή της το franchise. Αυτό ισχύει τόσο για λόγους σκηνοθεσίας και ατμόσφαιρας, όσο και για το απλό γεγονός ότι η πλοκή της είναι αρκετά πρωτότυπη για τα δεδομένα του franchise, χωρίς να έχει στον πυρήνα της τη σύγκρουση ανάμεσα στους Επαναστάτες και τους Αυτοκρατορικούς, τους Jedi και τους Sith, ή άλλα μοτίβα που έχουμε δει εκατοντάδες φορές ως τώρα. Οι αφοσιωμένοι PCάδες όμως, έχουμε ακόμη ένα λόγο να ενθουσιαζόμαστε: το γεγονός ότι η σειρά φαίνεται να εμπλέκει ευθέως στην πλοκή της και το ευρύτερο σύμπαν του κόσμου της, χαρακτήρες, τοποθεσίες και σεναριακά νήματα που αναδείχθηκαν σε παλιά ή νεότερα Star Wars PC games.

Με δεδομένο πως η 2η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αυτά τα throwbacks λογικά θα πληθύνουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα κυριότερα εξ αυτών που μπορούμε να εντοπίσουμε στη σειρά ως τώρα.

Περιττό να αναφερθεί πως ακολουθούν SPOILERS για το The Mandalorian, μέχρι και για το επεισόδιο Chapter 13: The Jedi, που προβλήθηκε λίγες ώρες πριν τη συγγραφή αυτού του άρθρου.

1) Revan (Knights of the Old Republic)

Star Wars Revan and Malak

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε επισημανθεί ήδη από το περσινό άρθρο, αλλά ας υπάρχει συγκεντρωτικά κι εδώ. Στη διάρκεια του επεισοδίου “Chapter 8: Redemption” της πρώτης σεζόν, ο Din Djarin ξανασυναντά την Armorer του Mandalorian Enclave στον πλανήτη Nevarro. Στη διάρκεια του διαλόγου μαζί της, αυτή τον ενημερώνει για “τις αρχαίες μάχες ανάμεσα στον Mandalore the Great και ένα τάγμα μάγων ονόματι Jedi“. Τα γεγονότα αυτά, προφανώς, αποτελούν τους περιβόητους Mandalorian Wars, τους πολέμους ανάμεσα στις φυλές των Mandalorians και τις δυνάμεις της Old Republic υπό την ηγεσία του Jedi Knight Revan, που προηγήθηκαν του κεντρικού σεναρίου του θρυλικού RPG Star Wars: Knights of the Old Republic της BioWare και που βρίσκονται στον πυρήνα του Old Republic Lore γενικά.

Αυτή μπορεί να είναι η πιο ευθεία αναφορά της Disney στον Revan ως τώρα, αλλά δεν είναι η πρώτη. Στα companion books που κυκλοφόρησαν παράλληλα με το Episode IX: The Rise of Skywalker πέρυσι, αναφέρεται η ύπαρξη μιας μονάδας της Final Order η οποία φέρει την ονομασία “Revan Squadron“. Καθίσταται σαφές από τα παραπάνω πως η Disney θεωρεί τα γεγονότα του Old Republic Lore ως “κανονικά”.

2) Mos Pelgo και Tython (The Old Republic)

Star Wars The Old Republic Tython Temple

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει και από άλλες δύο αναφορές. Στο πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν, ονόματι “Chapter 9: The Marshal“, ο Din Djarin καταλήγει να επισκέπτεται την πόλη Mos Pelgo στον γνωστό πλανήτη Tatοoine. Η πρώτη αναφορά αυτής της πόλης σε οποιαδήποτε έκφανση του Star Wars σύμπαντος, γίνεται στο MMORPG Star Wars: The Old Republic (SWTOR) και συγκεκριμένα στα Codex entries που εισήχθησαν στο game μετά το Knights of the Eternal Throne expansion (ακόμα πιο συγκεκριμένα, το Codex Entry αναφέρει πως η εγκληματική συμμορία ονόματι Dust Vipers πραγματοποιούσε επιδρομές στην πόλη).

Η δεύτερη, και μάλλον σημαντικότερη αναφορά στο SWTOR έλαβε χώρα μόλις στο χθεσινό επεισόδιο “The Jedi”, όπου η Jedi Ahsoka Tano συμβουλεύει τον Djarin να πάει με Το Παιδί (στο οποίο πλέον δόθηκε το… πολύ χαριτωμένο όνομα Grogu) στον πλανήτη Tython, όπου θα βρουν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού των Jedi. Ο Tython μπορεί να αναφέρεται για πρώτη φορά ως μυθική έδρα των Jedi στο βιβλίο Darth Bane: Rule of Two του 2007, όμως η πρώτη φορά που μπορούμε να “επισκεπτούμε” τον πλανήτη και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν είναι στα πλαίσια του SWTOR, καθώς ο Tython είναι ο πλανήτης στον οποίον spawnάρουν στο game οι παίκτες αν δημιουργήσουν χαρακτήρες κλάσεως Jedi.

Το αν η Disney σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το Old Republic Lore και με άλλο τρόπο πέρα από απλές αναφορές, θα φανεί στο μέλλον. Θα θεωρούσα δεδομένο προσωπικά πως θα δούμε κάποια σειρά σχετικά με τον Revan – παραείναι ενδιαφέρουσα και βαθιά προσωπικότητα για να τον αγνοήσει η εταιρεία.

3) Dark Troopers (Dark Forces)

Star Wars Dark Troopers

Ακόμη μία αναφορά σε concept που εμφανίστηκε για πρώτη φορά (και αποκλειστικά, έως τώρα) σε Star Wars PC game των 90ς, έλαβε χώρα στο επεισόδιο “Chapter 12: The Siege“. Συγκεκριμένα, στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου βλέπουμε τον Moff Gideon μέσα στη ναυαρχίδα του, να στέκεται σε ένα χώρο στους τοίχους του οποίου είναι στοιχισμένες 2 σειρές από περίεργες μαύρες πανοπλίες.

https://youtu.be/NpqV32c6aMA

Οι πανοπλίες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από Dark Troopers, εξελιγμένα και βαρέως οπλισμένα battle droids που είχε αναπτύξει η Αυτοκρατορία στο θρυλικό First-Person Shooter Dark Forces. Οι πιο ανεπτυγμένες “”Phase III” εκδόσεις τους αποτελούσαν ουσιαστικά εξωσκελετούς μάχης (κάτι σαν τις Power Armor των Fallout), ομως η εκδοχή που είδαμε στη σειρά φαίνεται να είναι η πρώιμη “Phase I”, που έφερε για οπλισμό ένα Vibrosword και μια ασπίδα, αλλά και που ήταν κατασκευασμένη από μέταλλο που μπορούσε να αντισταθεί στα χτυπήματα ενός Lightsaber. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως, πέραν του Dark Forces, οι Dark Troopers είχαν εμφανιστεί και στο strategy του 2006, Empire at War.

Οι Dark Troopers εθεάθησαν ελάχιστα μόλις στη σειρά ως τώρα, οπότε πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε πως θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στα επόμενα επεισόδια. Όπως και να έχει, η καθιέρωσή τους ως “κανονικό” υλικό του Star Wars της Disney ανοίγει την όρεξη και για… άλλα. Kyle Katarn, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα.

4) Grand Admiral Thrawn (TIE Fighter)

Star Wars Grand Admiral Thrawn TIE Fighter Ending

Είχα αναφέρει στο review του Star Wars Squadrons πως θεωρώ μέχρι σήμερα το TIE Fighter της LucasArts ένα από τα αγαπημένα μου games. Με αυτό ως δεδομένο, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός πως σχεδόν ανατρίχιασα από ενθουσιασμό (είμαι fanboi και δεν ντρέπομαι καν!) όταν, στο χθεσινό επεισόδιο “The Jedi”, η Ahsoka Tano ζήτησε από την Morgan Elsbeth να της αποκαλύψει “πού βρίσκεται το αφεντικό της, ο Grand Admiral Thrawn“.

Η Disney έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θεωρεί τον Thrawn χαρακτήρα και του δικού της SW Canon, καθώς είναι από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην animated σειρά Star Wars Rebels. Ωστόσο, πέραν του ότι αποτελεί έναν εκ των κεντρικών χαρακτήρων στο TIE Fighter όπως προαναφέρθηκε, αρχική του εμφάνιση ήταν στο βιβλίο του Timothy Zahn, Heir to the Empire, που κυκλοφόρησε το 1991 (και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ τριλογίας βιβλίων, που θα μπορούσε να αποτελεί 1000 φορές καλύτερη sequel τριλογία ταινίων σε σχέση με το αίσχος που λάβαμε).

Όπως και να έχει, το όνομά του είναι πλέον “out there” και στο Mandalorian. Ίσως να τον δούμε σε μελλοντικό επεισόδιο, ή ίσως και να τον ανέφεραν χωρίς λόγο, καθαρά ως fan service. Όπως και να έχει, GRAND ADMIRAL THRAWN διάβολε, αιώνιος δυνάστης του σύμπαντος!

Τιμητική Αναφορά: HK-47 (Knights of the Old Republic)

Star Wars HK-47

Προφανώς δεν αναφέρεται άμεσα αλλά μόνον… υπονοείται εμμέσως, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί και το όνομα του σπουδαίου χαρακτήρα από τα Knights of the Old Republic (εμφανίζεται για λίγο και στο SWTOR βέβαια), του HK-47. Στο χθεσινό επεισόδιο “The Jedi”, ο Djarin αναφέρει στην Ahsoka πως “δύο από τα μέλη του στρατού που προστατεύει την Morgan Elsbeth είναι ανδροειδή HK-87”, κάτι το οποίο είναι σαφής αναφορά στη σειρά ρομπότ-δολοφόνων HK, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα KOTOR. Και η ίδια η εμφάνιση των HK-87 στη σειρά όμως, αλλά και ο τρόπος που κινούνται, αλήθεια πως θυμίζει λιγάκι τον παλιόφιλο ΗΚ-47.

The Mandalorian HK-87

______________________________________________________________________________

Είναι τελείως αισχρός και ξεδιάντροπος ο τρόπος που η Disney ξέγραψε πλήρως το καθιερωμένο Expanded Universe του Star Wars από τη μία (εννοώντας το Lore που αναπτύχθηκε σε οποιοδήποτε μέσο εκτός των ταινιών I-VI, συμπεριλαμβανομένων games και βιβλίων), αλλά από την άλλη τσιμπάει επιλεκτικά όποιο μέρος του Expanded Universe θέλει και το αναπροσαρμόζει στα πλάνα της για το franchise. Όπως και να έχει, έστω και έτσι, καταφέρνουν να εισαχθούν ξανά στο “κανονικό” Star Wars Lore πρόσωπα και τοποθεσίες που υπό άλλες συνθήκες θα ξεχνιούνταν πλήρως. Και, ειδικά στην περίπτωση του Old Republic Lore, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως έχουμε να δούμε ΠΟΛΥ πράμα ακόμα.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, η 2η σεζόν (και όλη η σειρά) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν να δούμε στο μέλλον να προβάλλονται και άλλα πρόσωπα/ρομπότ/τοποθεσίες του EU, περίπτωση στην οποία το παρόν άρθρο θα εμπλουτιστεί πάραυτα.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

5 Comments

  1. Εν ολίγοις, είναι μια τακτική ιδιοφυία του Imperial Navy και ο μοναδικός “non-human” που κατάφερε ποτέ να μπει στον ενδότερο κύκλο του Αυτοκράτορα και να φτάσει στο βαθμό του Grand Admiral.

    Στο παλιό canon (η τριλογία βιβλίων του Timothy Zahn) ήταν αρχηγός του Imperial Remnant μετά τη μάχη στον Endor, και είχε πάρει φαλάγγι τη New Republic μέχρι που δολοφονήθηκε από το σωματοφύλακά του.

    Στο νέο canon (το Rebels κυρίως) διατηρεί τα κυριότερα χαρακτηριστικά όπως στο παλιό, αλλά λίγο πριν τη μάχη του Endor στάλθηκε στα Unknown Regions, όπου λογικά βρίσκεται και στον καιρό του Mandalorian. Εικάζεται πως θα παίξει κάποιο ρόλο στο σχηματισμό του First Order που είδαμε στη νέα τριλογία ταινιών.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL