HARDWARE

To Extreme σύστημα – Ιανουάριος 2014

Προτού ξεκινήσουμε με τις προτάσεις σε υποσυστήματα, καλό θα ήταν να μιλήσουμε για τον σκοπό ενός τέτοιου συστήματος, που εκτός από πανάκριβο, εκ πρώτης όψεως φαντάζει και υπερβολικό. Και από την σκοπιά του χρήστη που παίζει σε ανάλυση 1920×1080 σε τυπικό μόνιτορ με 60hz ρυθμό ανανέωσης , είναι όντως έτσι.  Μόνο που υπάρχουν gamers που έχουν ήδη προχωρήσει σε υψηλότερες αναλύσεις (1440p,οσονούπω 4k) /ρυθμούς ανανέωσης (120hz/144hz δεν είναι τόσο σπάνια πια) ή και σε πολλαπλά μόνιτορ (εκεί οι αναλύσεις πια μπορούν να εκτοξευτούν). Υπό αυτές τις συνθήκες η γραφική «ιπποδύναμη» που απαιτείται για να αποδώσει το σύστημα υψηλό framerate είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης σε συνθήκες 1080p, μιλάμε δηλαδή για περισσότερες από μία κάρτες υψηλού επιπέδου. Και για να τροφοδοτηθούν σωστά αυτές οι κάρτες, χρειάζεται μια αντίστοιχα ισχυρή πλατφόρμα για να τις υποστηρίξει. Βλέπετε όσο ανεβαίνουν τα settings,οι αναλύσεις και οι GPU και σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, ταυτόχρονα ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ από την CPU και το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κόστος γενικότερα. Αλλά έτσι είναι το κυνήγι των settings και της ποιότητας- μια κανονική κούρσα εξοπλισμών.

Από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε λοιπόν με το extreme σύστημα, κύλησε πολύ νερό κάτω από το αυλάκι. Εμφανίσθηκαν νέα προϊόντα τόσο σε επίπεδο επεξεργαστών όσο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο καρτών γραφικών, καθιστώντας αναγκαία την ενημέρωση του οδηγού.  Ας δούμε λοιπόν τις νέες προτάσεις αναλυτικά:

Επεξεργαστής

  Ένας intel extreme παραμένει η  λογική επιλογή, από την στιγμή που οι FX 9xx0 της AMD δεν κατάφεραν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία των i7. O 4930k είναι ο απευθείας απόγονος του i7-3930k του προηγούμενου συστήματός μας, με τις διαφορές σε απόδοση από τον προκάτοχό να μην είναι δραματικές. Έξι πυρήνες/δώδεκα νήματα με hyperthreading, 12MB L3 cache και ξεκλείδωτος πολλαπλασιαστής για μια ακόμη φορά.  Η ελαφρώς βελτιωμένη απόδοση του 4930k λόγω της νεότερης (Ivy Bridge vs Sandy Bridge στον 3930k) αρχιτεκτονικής ,αντισταθμίζεται εν μέρει από το ότι η παλιότερη γενιά φαίνεται πως σε φάση υπερχρονισμού πιάνει ευκολότερα υψηλότερα ρολόγια . Να σημειώσουμε πως οι 49×0 επεξεργαστές  είναι κάπως οικονομικότεροι σε κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους 39×0 ,οι οποίοι από ένα σημείο και μετά (συνήθως πάνω από τα 4.5-4.6Ghz) έκαναν ακόμα και τους οκταπύρηνους FX της AMD να μοιάζουν φειδωλοί σε ρεύμα.  Όχι ότι η κατανάλωση είναι προτεραιότητα για τους χρήστες τέτοιων συστημάτων- το αντίθετο ισχύει… Κατά τα άλλα ,η μοναδική ουσιαστική διαφορά του με τον 4960X είναι ότι ο τελευταίος διαθέτει μεν 3MB επιπλέον L3 cache αλλά κοστίζει περίπου τα διπλάσια χρήματα, πράγμα που καθιστά τον 4930k σοφότερη επιλογή.

i7-4930k ,520 ευρώ

Μητρική

Ο 4930k χρησιμοποιεί το ίδιο chipset/socket (Χ79/2011) με τον 3930k, το οποίο ναι μεν έχει παλιώσει κάπως σε σχέση με την mainstream λύση (Ζ87/1150) της intel αλλά ως συνολική πλατφόρμα δεν παύει να είναι πραγματικά heavy duty σε χαρακτηριστικά (Quad channel,40 PCIe 3.0 lanes,πυρήνες κλπ.)  Στο Χ79 chipset λοιπόν, η Asus αποτέλεσε άριστη επιλογή από την πρώτη στιγμή (εποχή Sandy Bridge δηλαδή), με ποιοτικά προϊόντα τόσο σε επίπεδο κατασκευής όσο και σε BIOS και η Formula αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Αsus Rampage IV Formula ~310 ευρώ.

003extreme2014

GPU

Αν η CPU είναι η καρδιά του συστήματος, η GPU είναι το πετράδι του στέμματος. Πριν 11 μήνες (εποχή του προηγούμενου extreme άρθρου) τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Η 7970 σε σχέση με την 680 προσέφερε ανώτερες επιδόσεις, μεγαλύτερα περιθώρια υπερχρονισμού, περισσότερη VRAM και ερχόταν σε χαμηλότερη τιμή. Από τότε όμως ήρθαν τα πάνω κάτω. Η nvidia χτύπησε λίγο μετά με τον πυρήνα GK110 και την Titan η οποία επανέφερε την πρωτοκαθεδρία στο πράσινο στρατόπεδο και η 780 (επίσης GK110 προϊόν ελαφρώς «κομμένο») που ακολούθησε λίγο αργότερα έφερε παρόμοιες επιδόσεις σε ευρύτερο κοινό (αφού η Titan ήταν και παραμένει πανάκριβη). Η AMD είχε μόνο να αντιτάξει την διπλή GPU της, την 7990 η οποία δυστυχώς διατέθηκε αρχικά σε επίσης εξωφρενική τιμή (αντίστοιχη των 690 και Titan) πράγμα που την κατέστησε εντελώς ασύμφορη (αγόραζες τρεις 7950 με τα ίδια χρήματα).  Τα πράγματα απέκτησαν ενδιαφέρον μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με την εμφάνιση των R9 290 και 290Χ καρτών της AMD που φορούν τον πυρήνα Hawaii. Η μεγάλη ειδικά εκθρόνισε την Titan (κοστίζοντας σχεδόν τα μισά χρήματα) πράγμα που ανάγκασε την nvidia να απαντήσει άμεσα με την 780Ti η οποία έγινε η πρώτη GeForce που φόρεσε τον GK110 πλήρως ενεργοποιημένο. Το χτύπημα ήταν μεν άμεσο αλλά όχι συντριπτικό αυτήν τη φορά-η Ti παίρνει κεφάλι στους περισσότερους τίτλους αλλά όχι σε όλους ενώ και η τιμή της είναι αλμυρότατη.  Έτσι λοιπόν η κατάσταση στην κορυφή περιλαμβάνει πέντε κάρτες οι οποίες είναι αρκετά κοντά σε επιδόσεις μεταξύ τους. Αφήνοντας στην άκρη την Titan η οποία αν και έχει πια (έστω και ελάχιστα) ξεπεραστεί από τις 290Χ/780Τi συνεχίζει να κοστίζει κοντά στο χιλιάρικο, μας μένουν οι άλλοι τέσσερις διεκδικητές. Από τη δύσκολη αυτή θέση (της επιλογής για τις ανάγκες του κομματιού δηλαδή), μας βγάζει η AMD η οποία επέλεξε να κοστολογήσει την R9 290 πολύ ανταγωνιστικά.  Το γεγονός ότι δεν υπολείπεται πάρα πολύ σε επιδόσεις των μεγάλων μοντέλων, η χαμηλή της τιμή σε συνδυασμό με το άριστο crossfire scaling υπό το DX11 πρωτόκολλο (που χρησιμοποιεί η μεγάλη πλειοψηφία των απαιτητικών τίτλων) την καθιστούν άριστη επιλογή (αν και οι οπαδοί της nvidia θα προτιμήσουν να ξοδέψουν κάποια χρήματα παραπάνω για ένα ζευγάρι GTX780 σε SLi). Προτιμήστε όμως κάποια από τα custom μοντέλα που θα έρθουν από στιγμή σε στιγμή στην αγορά μας (εκτός και αν τις προορίζετε για υδρόψυξη) αφού το σύστημα ψύξης αναφοράς της AMD είναι θορυβώδες και δεν επιτρέπει μεγάλο υπερχρονισμό.

AMD Radeon R9 290 σε CrossfireX. 710-800 ευρώ ανάλογα την υλοποίηση.

002extreme2014

PSU

Το σύστημα διαθέτει επεξεργαστή-κτήνος και δύο κάρτες βαρέων-βαρών και επιπρόσθετα προορίζεται για υπερχρονισμό, οπότε οι απαιτήσεις σε τροφοδοσία είναι τεράστιες. Το τροφοδοτικό ΑΧ1200i της Corsair μπορεί να ανταπεξέλθει απόλυτα στο καθήκον (ενδεικτικά, 100A στα 12V).

AX1200i -318 ευρώ.

004extreme2014

RAM

Oι τιμές των RAM παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η τιμολογιακή διαφορά μεταξύ των μοντέλων διαφόρων συχνοτήτων δεν είναι μεγάλη. Τέσσερα modules μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τις Quad Channel δυνατότητες της 2011 πλατφόρμας. Είχα την ευκαιρία να παίξω πρόσφατα με τρία set modules HyperX Beast της Kingston (1600/1866/2133)και έμεινα απολύτως ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά τους αλλά το ύψος τους ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους αν ο ανεμιστήρας της CPU είναι μεγάλου μεγέθους. Ένα χαμηλοπρόφιλο σετ όπως το Αres F3-2133C9Q της G.Skill δεν θα αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα ενώ παραμένει ταχύ με σφικτά timings.
 
G.skill Ares F3-2133C9Q (9-11-10-28 στα 1.65V) 4x4GB – 179 ευρώ.

Ψύξη

Εξαρτάται αποκλειστικά από τις overclocking ορέξεις σας- ένα σύστημα τέτοιας κλάσης αξίζει σίγουρα να μπει στο νερό (τόσο ο επεξεργαστής όσο και οι κάρτες).  Η Thermalright Silver Arrow SB-E extreme πάντως παραμένει μια πολύ αξιόλογη περίπτωση για τους πιστούς της αερόψυξης .

Thermalright Silver Arrow SB-E – 89 ευρώ.

Κουτί

Μια κατηγορία όπου το προσωπικό γούστο παίζει μεγάλο ρόλο. Το HAF 932*/Χ (παραλλαγή το ένα του άλλου πρακτικά) της Cooler Master είναι διαχρονική αξία, αν και ίσως ελαφρώς ξεπερασμένο αισθητικά πια.  Άφθονος χώρος για κάρτες, καλωδίωση, hard drives, εξαιρετικό airflow ,ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής, λογική τιμή. Κάτι σαν το Subaru Impreza WRX των κουτιών υπολογιστών.

ΗΑF X – 160 ευρώ *Η Cooler Master μας ενημέρωσε πως η παραγωγή των 932 έχει πάψει.

SSD/HDD

Και πάλι εξαρτάται από τις ανάγκες και τις διαθέσεις του χρήστη. Ένας SSD των 256GB για το λειτουργικό και τις πιο σημαντικές εφαρμογές, πλαισιωμένος από έναν παραδοσιακό HDD του ενός TB σε δευτερεύοντα καθήκοντα είναι η τυπική, επαρκής διαμόρφωση.

Samsung 256GB 840 Evo SSD – 159 ευρώ
WD Caviar Black SATA III 1TB – 76 ευρώ

Σύνολο περίπου 2530 με 2610 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ). Είναι πανάκριβο αλλά εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις  ενώ με μια απλή αλλαγή GPU στο μέσον της ζωής του θα εξακολουθεί να είναι αξιόμαχο για αρκετά χρόνια (όσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο στα PC).Να σημειωθεί πως οι τιμές είναι ενδεικτικές της εποχής (Ιανουάριος 2014) και αντιπροσωπεύουν τα ελληνικά καταστήματα.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

16 Comments

  1. Συστηματάρα! Και πολύ ακριβό φυσικά. Πολύ καλές επιλογές και στα επιμέρους, καποιος μη υπερχρονισμενος ισως να πηγαινε καλυτερα στην ενγενη haswell πλατφορμα στη μητρικη, αλλα δε θα εβρισκες τοσο καλη για overclocking. Συμφωνα με το αβαταρ μου δε μπορω να μην εγκρινω απο καρδιας. :p

  2. Ντάξ’, το σύστημα αυτό απλά σπέρνει. Η χαρά του gamer με 3 οθόνες.
    Grammar Nazi. Μητρική με 40 PCI-e lanes; :p
    Και έχεις δίκιο όσον αφορά το θέμα του Overclocking, ο 4930k κάθεται στα 4.5-4.6GHz, πιο πάνω θέλει να πέσεις σε golden chip, και το voltage για να είναι σταθερή η CPU είναι τραγικά μεγάλο, 1.5v και πάνω 🙁 , και αν.
    Σοφή η επιλογή της R9 290, ή της 780 σε SLI. Hats off to you, εξαιρετικό σύστημα.

  3. Μη το λες… ακόμα και με τέτοιο budget γίνεται να βγάλεις μη ισορροπημένο σύστημα, πχ να χώσεις ένα 4960Χ, δύο 500άρηδες SSD σε RAID, και μια R-280Χ… θα έχεις δώσει τα ίδια και παραπάνω λεφτά, και τουλάχιστον σε gaming θα έχεις πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.

  4. εγω θα χρειαστω 9 μηνιατικα προσωπικα :Ρ επισης μου αρεσε στο τελος “ενώ με μια απλή αλλαγή GPU στο μέσον της ζωής του θα εξακολουθεί να είναι αξιόμαχο για αρκετά χρόνια (όσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο στα PC)” χαχαχα θεος… με μια μικρη αλλαγη; θα δωσεις 1000 ευρω τωρα για καρτα γραφικων και στο μελλον θα δωσεις κι αλλα; ειπαμε ενθουζιαστς, αλλα το ξεφτιλησες :Ρ

  5. Δες το ως εξής: βγάζεις γούστα. Και αν κάποιος τσιμπάει φράγκα στην δουλειά του, μπορεί να αναβαθμίζει ανά μερικά χρόνια την κάρτα. 1000€ σε 3 χρόνια είναι 333€ το χρόνο. 333€ το χρόνο είναι 27,75€ το μήνα. Είναι ένα ποσό, αλλά όχι κάτι το εξωφρενικό.

  6. Έτσι είναι το παιχνίδι φίλε Xeno όταν κυνηγάς το extreme φάσμα-αλλιώς δεν μπαίνεις καν στη λογική του να ξοδέψεις τόσα χρήματα. Όσο δυνατές και αν είναι οι τωρινές high end κάρτες, σε 18 μήνες από σήμερα θα υπάρχουν γρηγορότερες στα 200 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL