SPECIALS

EARLY ACCESS: EUROPEAN SHIP SIMULATOR

Για να δείτε πόσο μπροστά είναι το Ragequit, σας προσφέρει παρουσίαση ενός Ship Simulator γραμμένη από το πιο κατάλληλο άτομο. Ναι, για όσους δε το γνωρίζουν ήδη, στη πραγματικότητα είμαι Ανθυποπλοίαρχος του ένδοξου Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού. Όπως είναι φυσικό έχω λιώσει τους εξομοιωτές πλοίου, είτε αυτοί είχαν να κάνουν με παιχνίδι είτε με κάποιο σεμινάριο.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε στο steam, σε early access, το European Ship Simulator από την Excalibur (βλ. Enforcer: Police Crime Action) η οποία ανέλαβε εκτός του release και το developing. Μάλιστα είναι το πρώτο παιχνίδι που αναπτύσσει η ίδια. Ας δούμε πως τα πήγε και αν τα πρώτα δείγματα του εξομοιωτή είναι θετικά ή όχι.

ESS 1Βγαίνοντας από το Dover με φουλ τις μηχανές

Στη παρούσα φάση του παιχνιδιού, δηλαδή ως τη μέρα που γράφεται αυτή η παρουσίαση, το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε 9 διαφορετικά σενάρια – αποστολές. Αυτά έχουν να κάνουν με τη ρυμούλκηση κάποιου άλλου πλοίου, το ψάρεμα, το δέσιμο ενός φορτηγού πλοίου και φυσικά σενάρια με επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια. Η αλήθεια είναι πως κάποιες αποστολές ξεχωρίζουν από πλευράς ενδιαφέροντος αλλά σύμφωνα με την εταιρεία σύντομα θα προστεθούν και νέες, πράγμα που θα δώσει κάποιο παραπάνω ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Τα πλοία που μπορούμε να χειριστούμε είναι ένα ρυμουλκό, ένα ψαράδικο, ένα κρουαζιερόπλοιο, ένα επιβατηγό/οχηματαγωγό (τα γνωστά σε όλους μας ferry boats), ένα bulk carrier (φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίων) καθώς και ένα ταχύπλοο. Κάθε σκάφος έχει τα δικά του συστήματα, είτε αυτά λέγονται προπελάκια, είτε πηδάλιο, είτε χειριστήρια. Τα πλοία πάντως «ακούν» αρκετά καλά με ορισμένες όμως εξαιρέσεις. Για παράδειγμα στο κρουαζιερόπλοιο δυσκολεύτηκα πολύ να κάνω επί τόπου στροφή αφού ο συνδυασμός προπελάκια πλώρης – τιμόνι – μηχανές δεν οδήγησαν στη προβλεπόμενη κίνηση του πλοίου. Με απλά λόγια ένα κρουαζιερόπλοιο ή ένα επιβατηγό (ειδικά αυτό) θα έπρεπε να γυρίζει πολύ πιο εύκολα επιτόπου απ’ ότι ένα φορτηγό καθώς τα πρώτα διαθέτουν συστήματα που δεν έχουν τα δεύτερα και που τα βοηθούν στο συγκεκριμένο τομέα.

ESS 2Το εσωτερικό της γέφυρας του Ferry Boat

Τα λιμάνια που μπορούμε μέχρι στιγμής να επισκεφτούμε είναι τα κλασικά Dover και Calais κροσάροντας το English Channel, το Rostock στη Βόρεια Γερμανία και το Αμβούργο στο ποταμό Elbe. Τα λιμάνια είναι, ειδικά τα πρώτα δύο, είναι σχεδόν ολόιδια με τα πραγματικά, με τις δεξαμενές τους, τα κανάλια τους και τις προβλήτες τους.

Από αισθητική άποψη το European Ship Simulator κινείται σε μέτρια προς καλά επίπεδα. Η θάλασσα είναι αρκετά όμορφη και τα πλοία ικανοποιητικά αλλά από εκεί και πέρα, κτίρια, γερανοί κλπ δείχνουν πως είναι πολύ πρόχειρα φτιαγμένα. Μουσική στο παιχνίδι απλά δεν υπάρχει. Οι μόνοι ήχοι που θα ακούσουμε είναι η θάλασσα, οι μηχανές των πλοίων, οι κόρνες και που και που κανένας γλάρος. Πάντως σε γενικές γραμμές η αισθητική του παιχνιδιού είναι ικανοποιητική αν υπολογίσουμε πως το παιχνίδι απευθύνεται σε κοινό που δε θα κοιτάξει τα textures των κτιρίων αλλά την ομαλή πλοήγηση και την αληθοφάνεια των λιμανιών.

ESS 3Ή το ‘χεις ή δε το ‘χεις

Κλείνοντας σίγουρα πρέπει να προστεθούν νέες αποστολές, νέα λιμάνια και νέοι τύποι πλοίων (κάποιο γκαζάδικο για παράδειγμα). Επίσης θα ήταν πολύ καλό να μπορούσε ο παίκτης να δέσει το πλοίο δίνοντας κάβους και φουντάροντας άγκυρες, πράγμα που δε προσφέρεται αυτή τη στιγμή. Και φυσικά πρέπει να διορθωθούν λάθη στα φώτα των πλοίων και στη ναυτική ορολογία κάποιων πραγμάτων. Μένει να δούμε μέχρι το κανονικό release του τι θα αλλάξει και τι θα προστεθεί. Στο σύνολο του ο εξομοιωτής κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα χωρίς να αγγίζει ψηλά στάνταρ. Για κάποιον που αγαπάει τα πλοία και τη ναυτιλία θα είναι ένας καλός τρόπος να περάσει λίγη ώρα με το σπορ. Για τους υπόλοιπους θα είναι παντελώς αδιάφορο.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

9 Comments

  1. Είναι που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αυστηρότατη κριτική οπου καμία ατέλεια και κανένα λάθος δεν ξεφεύγει, τα σέβη μου Καπετάνιε!
    Αμα προσθέσουν και αποστολή που θα πρέπει να μεταφέρεις καμιά ζα στο λιμάνι του πειραιά χωρίς να σε πιάσουν θα το πάρω day 1 😀

  2. Μέλος του άλλου ενδόξου ναυτικού, του πολεμικού, κάποτε σε ένα ταξίδι έπιασα τον εαυτό μου να ασχολούμαι με ένα ship simulator της εποχής. Το επίπεδο ματαιότητας και inception της κατάστασης με έκανε τελικά να το αφήσω πάνω που έμαθα να πετάω κάβους.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL