REVIEWS

NEED FOR SPEED: RIVALS

Ομολογώ ότι μετά το NFS Hot Pursuit 2010 έχασα επαφή με την σειρά των NFS. Κάτι τα φτωχά review που διάβασα για το επόμενο που βγήκε, κάτι το γεγονός ότι αγάπησα το NFS HP 2010 νοιώθοντας ότι επιτέλους η σειρά επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και γνωρίζοντας πως μετά από κάθε κορυφή υπάρχει μόνο κατηφόρα, ε δεν ήθελε και πολύ να περιορίσω τις γκαζιάρικες ορέξεις μου σε 2-3 παιχνίδια που έχω και γουστάρω.

Καθώς όμως έκανα ξεδιάντροπο promo σε έναν φίλο για το Ragequit, με ρώτησε αν θα κάνουμε review το Need for Speed Rivals. Κοντοστάθηκα λίγο, έχοντας χάσει κάθε επαφή δεν μου έλεγε τίποτα ο νέος τίτλος, πετάχτηκα μέχρι τα ίντερνετζ και έψαξα λίγο να μάθω 5 πράγματα για το παιχνίδι. Βλέπω κάτι trailers, διαβάζω τις υποσχέσεις για το παιχνίδι, ενθουσιάζομαι, πορώνομαι και αμέσως ξεκαθαρίζω στο υπόλοιπο συντακτικό team ότι αν λάβουμε κωδικό για review το θέλω, το ποθώ και θα χύσω αίμα και σπέρμα για να το κάνω δικό μου! Όπερ και εγένετο και πέφτω με τα μούτρα στο παιχνίδι, φροντίζοντας να μην τσεκάρω καθόλου καμία άποψη για αυτό στο internet, γιατί είχα δει πόσο εκ διαμέτρου αντίθετα γούστα μπορεί να έχω με πολλούς ανθρώπους, όταν τσέκαρα το Metacritic για το NFS HP 2010.

Η πρώτη ξενέρα που έφαγα φυσικά είναι ότι δεν είναι διαθέσιμο στο Steam αλλά στο Origin, το οποίο φαντάζει τόσο πρωτόγονο σε σχέση με το Steam που ούτε screen capture δεν έχει. Αλλά ΟΚ δεν θα κρίνω την παπαρίτσα του Origin εδώ, αλλά το παιχνίδι.

NFS11-04To HUD είναι κάπως φλύαρο, αλλά παλεύεται.
Είχα βάλει να κατεβάζει και ασχολήθηκα με άλλα πράγματα οπότε όταν τελείωσε το κατέβασμα είχε περάσει η ώρα και έπρεπε να πέσω για ύπνο, αλλά λέω ας ρίξω μια ματιά στα γρήγορα. Τι το ήθελα… Το loading time είναι τεράστιο ή ακόμα και μπορεί να κολλήσει εκεί (περίμενα 10 λεπτά σε κάποια φάση) γιατί προφανώς προσπαθεί να συνδεθεί και να κάνει loading την ίδια στιγμή και αν στραβώσει κάτι με την σύνδεση δεν φαίνεται να σου βγάζει κάποιο error, απλά μένει στο “loading”.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν αρκετές οθόνες που δεν δουλεύει το πλήκτρο ESC, δηλαδή μπορείς μόνο να προχωρήσεις ότι κάνεις (πχ είχα επιλέξει το tutorial για τους racers και μπορούσα μόνο να το ξεκινήσω) έφαγα περίπου 20 λεπτά προσπαθώντας να βρω το “Exit to Windows”. Oχι δεν κάνω πλάκα, ούτε ήταν λόγο της προχωρημένης ώρας, το menu navigation είναι τόσο άθλιο που είμαι σίγουρος ότι θα είχα το ίδιο πρόβλημα ακόμα και αν έπαιζα σε κονσόλα (για ποντίκι ούτε λόγος φυσικά).

Δεν υπάρχει κάποιο σημάδι να σου δίνει να καταλάβεις ότι υπάρχουν υπομενού σαν αόρατα tabs αριστερά και δεξιά του μενού που βλέπεις, ούτε τα βελάκια (που είναι το πρώτο που δοκιμάζεις σαν λογικά πλήκτρα για navigation σε μενού) δουλεύουν, ούτε κάποιο οπτικό τρικ τέλος πάντων να σου δίνει το έναυσμα “ε φίλος εδώ έχει και άλλα“. Το μόνα που υπάρχουν είναι πάνω αριστερά μερικά μικρά κουτάκια, με το ένα μόνο φωτισμένο, που θα μπορούσαν άνετα να είναι διακοσμητικά και γράφουν page down και page up, τα οποία κουμπιά φαντάστηκα εκείνη την στιγμή ότι έχουν κάποια λειτουργία στο World Map και δεν τα πάτησα όταν όλα τα άλλα επέτυχαν. Τα ανακάλυψα όταν απελπισμένα άρχισα να πατάω κάθε κουμπί που γράφει η οθόνη μπας και βγάλω άκρη.

Στην αρχή σκεφτόμουν ότι μιλάμε για αθλιότητα λόγω console port, αλλά ρε παίδες και εγώ είχα κονσόλες μεγαλώνοντας, ποτέ δεν δυσκολεύτηκα σε μενού έτσι. Τέλος πάντων όταν επέστρεψα την επόμενη μέρα το άνοιξα πάλι με το σκεπτικό ότι αν είναι διασκεδαστικό παιχνίδι εντέλει, ας πάει στα κομμάτια το ηλίθιο μενού και είναι ή μάλλον θα μπορούσε να είναι αν δεν σε πέταγε ανά διαστήματα από τον server που παίζεις. Α δε σας το είπα; Το παιχνίδι είναι always on και αν τυχόν σε αλλάξει server καθώς έχεις κάποιο objective in progress, χάνεις όλο το progress και υπάρχουν objectives που θέλουν να μαζέψεις εώς και 100.000 πόντους…

NFS11-02Όταν το δείτε αυτό, αντίο πόντοι, σας λένε με τρόπο ότι έπεσε disconnect.

Κάπου εδώ θα μπορούσα να κλείσω και το review και να του δώσω ένα ολοστρόγγυλο μηδέν, αλλά όπως έκανα και με το Simcity, έδωσα τόπο στην οργή γιατί θεωρώ το always on ως σημείο των καιρών και ελπίζω να αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Οπότε του έδωσα μια ευκαιρία να με πείσει ότι αξίζει τον κόπο και άρχισα να ψάχνω το offline mode που διάβασα ότι έχει ψάχνοντας στο νετ να δω αν είμαι εγώ βλαμμένος ή το παιχνίδι. Εις μάτην όμως, απλά δεν υπάρχει τέτοια επιλογή. Υπάρχει μια επιλογή ώστε να είναι private οι αγώνες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι συνδέεστε σε έναν server με διάφορους άλλους οδηγούς τριγύρω και αν πέσει ο server θα χάσετε πάλι το παιχνίδι σας.

Ο μόνος τρόπος για να παίξετε offline με την ησυχία σας είναι να κάνετε disable το δίκτυο σας. Όταν το κάνετε θα μπορέσετε να ανοίξετε το παιχνίδι και αυτό θα τρέξει απροβλημάτιστα βγάζοντας απλά ένα Notice ότι όσο δεν είστε online δε μπορείτε να απολαύσετε όλα τα καλούδια που έχει να σας προσφέρει το παιχνίδι.

Κατά γενική ομολογία είναι ενδιαφέρον πόση ζωντάνια δίνει στον κόσμο του παιχνιδιού να παίζεις online, αφού εκεί που πχ τρέχετε ένα time trial μπορεί να σκάσουν μύτη 2 άλλοι οδηγοί που τρέχουν head to head, αφού γενικά οι αγώνες δεν είναι σε instances αλλά γίνονται live στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού. Μακάρι όμως να ήταν προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό το always online.

Το γεγονός του ανοιχτού κόσμου και των no-instance αγώνων πάει να πει ότι έχετε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιτέλους μπορείτε να χάσετε έναν αγώνα επειδή πήρατε μια λάθος στροφή, κάτι που μέχρι τώρα στα περισσότερα παιχνίδια με κλειστές πίστες απλά δεν ήταν δυνατόν. Στη χειρότερη να σκάγατε σε καμία μάντρα, αλλά ποτέ δεν θα παίρνατε τον λάθος δρόμο σε μια διακλάδωση που θα οδηγούσε στο να χάσετε τον αγώνα. Σαφώς σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, αλλά αυτό δίνει ένα επιπλέον challenge στο παιχνίδι.

NFS11-07Περί μάντρας ο λόγος.
Τα γραφικά τώρα βασίζονται στην Frostbite 3 που όλοι γνωρίζουμε, παρόλο που φαίνονται όμορφα στην αρχή, στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πολύ glow στα πάντα, κάτι που κόβει αληθοφάνεια και τα κάνει να φαίνονται ψεύτικα. Ενδιαφέρον έχει το texturing με animated σταγόνες νερού πάνω στο αυτοκίνητο, μόνο που εμφανίζονται υπερβολικά συχνά, ακόμα και όταν δεν βρέχει στο παιχνίδι. Εδώ προκύπτει ένα παράδοξο, παρόλο που η μηχανή σαφώς αποδίδει περισσότερη λεπτομέρεια στα γραφικά, δεν καταφέρνει να φτάσει την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η μηχανή Chameleon του NFS HP 2010.

Μου φαινόταν πολύ παράξενο, οπότε επέστρεψα για ένα run στο NFS HP για να σιγουρέψω ότι δεν είμαι απλά προκατειλημμένος. Η αλήθεια είναι ότι το HP δείχνει τα χρόνια του, δείτε παρακάτω στην φώτο για παράδειγμα πόσο χοντροκομμένοι φαίνονται οι βράχοι και πόσο καθαρά στις φωτογραφίες του Rivals και ειδικά η έλλειψη κάποιας τεχνικής ambient occlusion (οι σκιές που δημιουργούν τα αντικείμενα από φως που πέφτει επάνω τους, από την ανάκλαση μιας πηγής φωτός σε άλλο αντικείμενο) το κάνουν να φαίνεται παλιό, αλλά παρόλα αυτά κάνει την δουλειά καλύτερα από την Frostbite 3 που φαίνεται σε αρκετές σκηνές να υπάρχει ένα όργιο από glowing.

NFS11-01Καλά κρατιέται και το NFS HP 2010 πάντως.
Σε καμία περίπτωση δεν λες άσχημα τα γραφικά, και όπως είπα η μηχανή έχει φοβερή λεπτομέρεια και εκτός από μερικά σημεία που κάτι φυτά είναι στον αέρα (που ΟΚ δεν πρόκειται να τα δείτε με τις ταχύτητες που πάτε, όλα τα άλλα φαίνονται χάρμα οφθαλμών, το μόνο μέγα φάουλ εδώ είναι ότι το παιχνίδι είναι hardlocked στα 30 frames per second… φάκ μι, ράιτ;

Έκδοση παιχνιδιού για PC, που μπορεί να τρέχει σε σύστημα που έχει 2-3 κάρτες γραφικών και 6-πύρηνους i7 για να δίνει πόνο και frames με την σέσουλα και να είναι κλειδωμένο στα 30 fps. Ξεφτίλα, τεράστια… φήμες θέλουν το κλείδωμα να είναι hardcoded στο παιχνίδι, και μόνο με κάποιο μελλοντικό patch θα μπορούσε να αρθεί, οπότε μην ψάχνετε σε config files.

Καθώς μιλάω για τα γραφικά θα ήθελα να θίξω τον ενοχλητικό τρόπο που επέλεξαν οι developers του παιχνιδιού για να γίνονται διάφορες εναλλαγές στα μενού, όπως θα δείτε στην φώτο από κάτω, στην αρχή θα νομίζετε ότι χάλασε η κάρτα γραφικών και σας πετάει artifacts, ενώ στην συνέχεια μπορεί να πάθετε επιληψία… αφού αναβοσβήνουν διάφορες μπούρδες τάχα μου εφέ καθώς σας παρουσιάζει πχ, τα νέα unlocks μετά τον αγώνα σας.

NFS11-13Αν το δείτε σε βίντεο ή στο παιχνίδι πάτε για επιληψία άνετα.

NFS11-12Τελευταία φορά που είδα κάτι τέτοιο είχε χαλάσει η GPU πάντως.

Ο ήχος στέκεται στο ύψος του, ενδιαφέρουσα η μουσική που παίζει και τα ηχητικά εφέ κάνουν φοβερή δουλειά. Το μόνο ενοχλητικό είναι ότι όταν αρχίζει μια καταδίωξη, η μουσική σχεδόν πέφτει στο mute και αργότερα επανέρχεται απότομα την στιγμή που έχετε συνηθίσει μια σχετική ηρεμία.

Από πλευράς gameplay υπάρχουν τα γνωστά: παίζετε ή ως οδηγός ή ως αστυνομικός, ανεβάζετε την καριέρα σας πετυχαίνοντας διάφορα milestones και objectives και ξεκλειδώνετε σταδιακά πίστες και αυτοκίνητα, τα modes δεν θα σας εκπλήξουν και υπάρχουν τα γνωστά races, time trials κτλ. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάθε event μπορεί να ξεκινήσει κάποια καταδίωξη, αφού όπως είπα παραπάνω ο κόσμος και οι αγώνες είναι ανοιχτοί, οπότε μην περιμένετε να βρείτε την ηρεμία σας για να τρέξετε κάποιο time trial. Προσωπικά το θεωρώ θετικό πάντως.

Γενικά ξεκινάτε από κάποιο safe house και εκεί επιστρέφετε για να κάνετε “cash in” τους πόντους που κερδίζετε, να αγοράσετε με αυτούς νέα αυτοκίνητα ή αναβαθμίσεις για αυτά, ενώ επίσης είναι ο μόνος τρόπος να κάνετε pause το παιχνίδι, αφού ακόμα και όταν παίζετε offline δεν μπορείτε να σταματήσετε το παιχνίδι για να πάτε τουαλέτα για παράδειγμα. Τι πάει να πει αυτό; Ε, παρατάτε το αμάξι στην άκρη του δρόμου, περνάει ένα τυχαίο περιπολικό και χάνετε… Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να κάνεις pause σε ένα online game, αλλά θα μπορούσαν να βάλουν κάτι ώστε να σε αγνοούν τα περιπολικά τουλάχιστον όσο είσαι afk, ή έστω να δούλευε στο offline.

NFS11-09Το συγκεκριμένο αμάξι στρίβει σαν μαούνα, δεν φταίω εγώ.
Ένα άλλο παράδοξο που συνάντησα είναι τα default controls. Εχω πραγματικά χρόνια να δω κάποιο racing να έχει τα βελάκια για να στρίβεις και τα γκάζι/φρένο σε κουμπιά στα αριστερά του πληκτρολογίου. Παρόλο που το βρήκα κουλό και εκτός πραγματικότητας, έχοντας συνηθίσει με το αριστερό χέρι το χειρόφρενο στο space και διάφορα power ups με άλλα κουμπιά στα αριστερά, υποπτεύομαι ότι είναι άλλο ένα leftover από το console port, όπου μάλλον τα έβαλαν ανάποδα (με joypad έχεις άλλωστε τα βελάκια στον αριστερό σου αντίχειρα και τα άλλα κουμπιά στον δεξιό σου), μικρό αρνητικό βέβαια αφού μπορείτε να ορίσετε τα κουμπιά μόνοι σας.

Δυστυχώς, καθώς κλείνω αυτό το review μου μένει μια πικρή γεύση στο στόμα, αφού οι προσδοκίες ήταν τεράστιες και τελικά το παιχνίδι είναι κάπως διασκεδαστικό μόνο αν το βγάλω με το στανιό offline, κάνοντας disable το LAN adapter στο σύστημα. Είναι σαν να έχουμε ένα γκουρμέ πιάτο μπροστά μας, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά και με την καλύτερη συνταγή, αλλά ο μάγειρας να ήταν τόσο άχρηστος που ενώ είχε όλα τα φόντα να φτιάξει τουλάχιστον ένα μέτριο φαγητό, αυτός το έκαψε και μας σέρβιρε μια χλαπάτσα. Κρίμα…

NFS11-10Κάπως έτσι ήταν και τα νεύρα μου με το παιχνίδι, σμπαράλια…

Pros

  • Διασκεδαστικό καθαρόαιμο arcade racing.
  • Φοβερή λεπτομέρεια στα γραφικά.
  • Ο κόσμος σαφώς είναι πιο ζωντανός και καθόλου στατικός.

Cons

     

Cons

  • Always online, εκτός αν κλείσετε το internet σας.
  • Πολύ μεγάλα loading times.
  • Οι αποσυνδέσεις από τους servers όχι μόνο ξενερώνουν, αλλά χάνετε και το όποιο progress που έχετε κάνει από το τελευταίο safehouse που μπήκατε.
  • Hardcoded στα 30fps…
  • Άθλιο menu navigation.
  • Για μια ακόμα φορά αγνοούν ότι έχουμε και ποντίκι, το οποίο θα έλυνε τα χέρια σε αρκετές περιπτώσεις.
  • Δεν υπάρχει επιλογή για pause game.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 40%

40%

14 Comments

  1. nfs 1…ξερα κ εγώ..ισως κ το 2 (αλλα μονο κ μονο επειδη εδινε τη δυνατοτητα για glide κ χαζευες με τα γραφικά παρά με το gameplay καθ’αυτό..
    αχ…ωραιοι καροι!!:):)
    νικο εξαιρετικο το review
    ..μου φαινεται πως καθαροαιμο καλο arcade racer εχουμε να δουμε απο το project torque
    …το αντιστοιχο level R που ήρθε στην ευρωπη οταν το αφησε η aeria games και το ανελαβε η gamigo δυστχως δεν τραβηξε..για το TD δε γνωριζω πως παει-να πω την αληθεια μου

  2. Tωρα δηλαδή για να καταλάβω, θέλεις να πεις πως η ΕΑ δεν είναι καλός μάγειρας; 😀
    Απογοήτευση και το παιχνίδι αλλα και ολη η ιστορία γενικά, δεν φτάνει που το ξεζουμίζει ασταμάτητα αλλα ολο παει και το κάνει και χειρότερο
    EA sucks f**k up everything

  3. Τα NFS III HP, NFS 6 HP2 και NFS HP 2010 είναι για μένα μέχρι τώρα τα καλύτερα NFS που βγήκαν ποτέ, διασκέδασα αφάνταστα και με τα MW, UG, UG2, αλλά για μένα απλά ήταν άλλα παιχνίδια με λάθος τίτλο, δεν ήταν NFS όπως αυτό που έμαθα από μικρός.

  4. Φαίνεται ότι δεν έπαιξες το Most Wanted 2012 καθώς πολλά από αυτά που αναφέρεις (κουλό μενού, default πλήκτρα κλπ) υπήρχαν και εκεί. Αν το είχες παίξει θα ήσουν υποψιασμένος. Πάντως ναι το παιχνίδι είναι απαράδεκτο.

    ΥΓ. Φαίνονται τα πιτσιρίκια που θεωρούν καλύτερα NFS τα καγκούρικα. Δεν το λέω με κακία, απλά κάνει μπαμ η ηλικία. Προσωπικά συμφωνώ 100% με το nitro σε αυτά που θεωρεί καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL