REVIEWS

PRESTON STERLING AND THE LEGEND OF EXCALIBUR EPISODE 1

Εάν κάποιος ρωτήσει έναν θιασώτη της κατηγορίας των adventures games να κατονομάσει τις τρεις πρώτες Γερμανικές εταιρείες του χώρου που του έρχονται στο μυαλό, είναι βέβαιο ότι μεταξύ αυτών θα συμπεριλάβει τις Daedalic Entertainment και King Art Games. Κι είναι απολύτως λογικό, αφού η δεύτερη είναι υπεύθυνη για την “Book of Unwritten Tales” σειρά, αλλά και το παραγνωρισμένο “The Raven-Legacy of a Master Thief”, ενώ όσον αφορά στην πρώτη, το παλμαρέ της περιλαμβάνει πλέον τόσους πολλούς αξιομνημόνευτους τίτλους που την έχει δικαίως καταστήσει Νο1 εταιρεία του χώρου παγκοσμίως στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κοινού.

Το μεγάλο ερωτηματικό θα είχε να κάνει με την τρίτη “θέση”, που πιθανώς άλλος θα έδινε στη Deck13, άλλος στην Animation Arts, ενώ, αναλόγως και του αποτελέσματος που θα παρουσιάσει με το “The Last Wind Monk”, για κάποιους θα μπορούσε να τη διεκδικήσει ακόμη κι η Studio Fizbin, μια και το παρθενικό παιχνίδι της, το “The Inner World” υπήρξε ένα εξαιρετικό adventure game. Μπορεί  λοιπόν η Animation Arts, που ιδρύθηκε το 2002, να είναι η δεύτερη παλαιότερη εταιρεία μεταξύ των παραπάνω πέντε, μετά την King Art Games που εμφανίστηκε το 2000, ωστόσο είναι αμφίβολο αν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση αρκετών gamers μεταξύ των κορυφαίων του είδους.

Preston Sterling and the Legend of Excalibur Episode 1 Snap1Μία απ’ τις πιο όμορφες τοποθεσίες του παιχνιδιού

Κύρια αιτία για το παραπάνω αποτελεί η στασιμότητα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο studio. Έχοντας μέχρι σήμερα δημιουργήσει έξι adventure games, ήτοι τα τρία κεφάλαια της ”Secret Files” σειράς, το spin-off αυτής, “Sam Peters”, καθώς και τα δύο μέρη του “Lost Horizon”, δείχνει να μη μπορεί να προσδώσει το κάτι παραπάνω στα παιχνίδια της, τόσο στον τομέα του σεναρίου και της ατμόσφαιρας, όσο κι από άποψη συνολικότερης ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πρώτο “Lost Horizon” που είναι, κατά κοινή παραδοχή, η καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα περιπέτεια που μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, δε κατάφερε να δημιουργήσει κάτι ανάλογου επιπέδου, αφού τα μεταγενέστερα “Secret Files 3” και “Lost Horizon 2”, κινήθηκαν, ειδικά το δεύτερο, σε ρηχά νερά. Αυτή τη φορά επιστρέφει με το πρώτο επεισόδιο μίας εξ’ ολοκλήρου νέας περιπέτειας ονόματι “Preston Sterling and the Legend of Excalibur”, που έκανε πρεμιέρα σε iOs και Android τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και που, όπως αναμενόταν, εσχάτως βρήκε το δρόμο της και προς τα PCs.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΕΝΑΝ ΙΑΠΩΝΑ

Είθισται από τίτλους που πρωτοεμφανίζονται σε mobile συσκευές να μην έχουμε υψηλές προσδοκίες όταν τελικά τους βλέπουμε να μεταφέρονται σε PC. Ωστόσο τα screenshots του “Preston Sterling” αφήνανε υποσχέσεις για κάτι αρκετά αξιόλογο, που άλλωστε ερχόταν να φέρει και τον πολυπόθητο αέρα ανανέωσης στις διά χειρός Animation Arts δουλειές. Οφείλω βέβαια να παραδεχθώ ότι δε περίμενα θαύματα στον τομέα του story, μια κι έχω πλέον αποδεχθεί ότι τα adventure games των συγκεκριμένων Γερμανών έχουν ένα λίγο-πολύ παγιωμένο μοτίβο γύρω απ’ τ’ οποίο κινούνται, είχα όμως περιέργεια για τη συνολικότερη εικόνα του παιχνιδιού που παραδόξως (;) αποφασίσανε αρχικά να το κυκλοφορήσουν εκτός… PC έδρας.

Το σενάριο είναι παραπάνω από απλοϊκό και περιστρέφεται γύρω απ’ τον Preston Sterling και τη δραστηριότητα που ασκεί ως επάγγελμα, που είναι η εύρεση σπάνιων αντικειμένων, έναντι αδράς κάθε φορά αμοιβής. Μετά τη δελεαστικότατη προσφορά που δέχεται απ’ τον νέο και βαθύπλουτο πελάτη του, Vincent Omega, αναλαμβάνει ν’ ανακαλύψει τα ίχνη του θρυλικού ξίφους του Βασιλιά Αρθούρου και να του το παραδώσει. Το έργο του φυσικά μόνο εύκολο δε θα είναι, αφού εκτός των πάμπολλων χρόνων που έχουν μεσολαβήσει απ’ τη στιγμή που το ξίφος τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή σε μία κρυψώνα σ’ άγνωστο σημείο, αποτελεί αντικείμενο πόθου κι ενός Ιάπωνα, του Yakamoto, που έχει επίσης αναθέσει στους άντρες του την εύρεσή του. Οι πρώτες πληροφορίες που συλλέγει ο Preston αναφέρουν ότι στο αρχείο ενός μοναστηριού περιλαμβάνονται ιδιαιτέρως χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την τύχη του ξίφους. Ως εκ τούτου, εκείνο θα είναι και το σημείο απ’ όπου θα ξεκινήσει η έρευνά του.    

Preston Sterling and the Legend of Excalibur Episode 1 Snap2Tί νόημα έχει η παρουσία των action sequences, μόνο τα στελέχη της Animation Arts ξέρουν…

Ψάχνοντας, προ της ελεύσεως του κωδικού, πληροφορίες αριστερά και δεξιά στο διαδίκτυο, την προσοχή μου τράβηξαν κάποια σχόλια που έκαναν λόγο για έναν συνδυασμό hidden object game με action στοιχεία! Κάπου εκεί αρχίσανε να με ζώνουν ελαφρώς τα φίδια και να σχηματίζω στο μυαλό μου μία πρώτη εξήγηση αναφορικά με την απόφαση των Γερμανών να στραφούν αρχικά σε mobile συσκευές. Υπήρχε περίπτωση να… καταφέρουν να φτιάξουν κάτι πιο αδιάφορο και νερόβραστο ακόμη κι απ’ το απογοητευτικό “Lost Horizon 2”; Δυσκολευόμουν να το πιστέψω!

Οι ανησυχητικές περιγραφές της φύσης του παιχνιδιού εν τέλει ευτυχώς δεν αποδείχθηκαν σωστές. Ναι μεν υφίστανται σημείο όπου ζητούμενο είναι να εντοπίσουμε μισο-κρυμμένα αντικείμενα, μπορεί η Animation Arts να έχει, για μία ακόμη φορά, επιλέξει να συμπεριλάβει άχαρα, ανούσια και περιττά action sequences, κανείς όμως δε μπορεί να υποστηρίξει ότι το “Preston Sterling” δεν αποτελεί adventure game. Inventory έχουμε, γρίφοι περιλαμβάνονται κανονικά, σ’ επαφή με χαρακτήρες ερχόμαστε, διάλογοι και εναλλαγές τοποθεσιών δίνουν το παρών, δε μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει λόγος περί του αντιθέτου.

ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙ ΑΤΕΛΕΙΕΣ

Η ευδιάκριτη adventure φύση βέβαια από μόνη της δε λέει τίποτα, ούτε και προσδίδει αυτομάτως κάποια αξία στο παιχνίδι. Άλλα είναι τα στοιχεία που απαιτούνται για να την πιστοποιήσουν κι εκεί τα πράγματα δε θα έλεγα ότι είναι ακριβώς ρόδινα.   

Preston Sterling and the Legend of Excalibur Episode 1 Snap3Εύκολα το -μακράν- πιο εκνευριστικό σημείο του παιχνιδιού!

Εκκινώντας απ’ τον κρίσιμο τομέα των γρίφων, εκείνο που με προβλημάτισε περισσότερο είναι ότι δε συναντάμε κάτι φρέσκο. Για μία ακόμη φορά καλούμαστε, ως επί το πλείστον, να βρούμε τον τρόπο ανοίγματος ενός χρηματοκιβωτίου ή κουτιού, να φέρουμε εις πέρας την επιτυχή ολοκλήρωση κάποιων slider ή mechanical puzzles, όπως και ν’ αντιληφθούμε τη σημασία, αλλά και την ορθή χρήση, ορισμένων αριθμών και συμβόλων. Πλην των παραπάνω, εντοπίζονται και περιπτώσεις inventory-based γρίφων, η λύση των οποίων είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής, λόγω του χαρακτήρα τους, αλλά και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού αντικειμένων που εντοπίζουμε και συλλέγουμε.

Ένα ακόμη πρόβλημα εντοπίζεται στην παρουσία των τελείως, μα τελείως, ανούσιων action κομματιών που περιλαμβάνει η δράση του πρώτου αυτού επεισοδίου του “Preston Sterling”. Είναι πραγματικά άχαρο να σου ζητάει το παιχνίδι να πατήσεις το mouse button την κατάλληλη στιγμή για να υπερπηδήσει ο χαρακτήρας ένα εμπόδιο ή ν’ αλλάξει πορεία την ώρα που τρέχει, προσπαθώντας ν’ αποφύγει μία επερχόμενη πλημμύρα. Το πιο εκνευριστικό σημείο όμως εντοπίζεται λίγο πριν το φινάλε, οπότε και ο κεντρικός χαρακτήρας βουτάει στο εσωτερικό μίας λίμνης, όπου όμως βρίσκονται και οι πράκτορες του Yakamoto. Εννοείται ότι οφείλουμε να περάσουμε απαρατήρητοι, έλα όμως που η διαδικασία κολύμβησης είναι δυσλειτουργική, μ’ αποτέλεσμα να τεντώνει άνευ λόγου τα νεύρα του παίκτη. Ευτυχώς μπορείτε να την παραλείψετε την όλη διαδικασία, αν νιώσετε ότι εξαντλεί τα όρια της υπομονής σας.

Απ’ τη μουσική υπόκρουση και τα voice overs υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα είχα κάποιο παράπονο, ειδικά μάλιστα απ’ τη στιγμή που το εισαγωγικό κομμάτι είναι ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό. Και λέω υπό φυσιολογικές συνθήκες διότι σ’ ορισμένες στιγμές, εντελώς ανεξήγητα,  η ένταση των voice overs χαμηλώνει αισθητά! Πέραν αυτού του ζητήματος, οι ηχογραφήσεις είναι εντός κλίματος και καλύπτουν τις ανάγκες της περιπέτειας, όπως άλλωστε το ίδιο κάνουν στο σύνολό τους και τα γραφικά, που ειδικά όσον αφορά στους διάφορους κλειστούς χώρους, αποδεικνύονται καλαίσθητα. Η ένσταση εδώ έχει να κάνει με τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων, που ειδικά κατά τη διάρκεια κάποιων close-ups δείχνουν να προέρχονται από καμιά δεκαετία πριν.

Preston Sterling and the Legend of Excalibur Episode 1 Snap4Υπερ-κλασσικός γρίφος, σιγά μην έλειπε από ‘δω!

Τελευταίο χαρακτηριστικό που ενδέχεται ν’ αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα απόκτησης του παιχνιδιού για μερίδα του κοινού, έχει να κάνει με τη διάρκεια του πρώτου αυτού επεισοδίου, που κυμαίνεται στη μόλις μιάμιση ώρα, ειδικά αν παραλειφθεί η ενοχλητική διαδικασία της κολύμβησης στη λίμνη. Ωστόσο, για να μην είμαστε κι άδικοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι, σ’ αντίθεση με το “Lost Horizon 2” και τα 40€ που εκείνο αρχικά κόστιζε, οι άνθρωποι της Animation Arts εδώ έχουν εφαρμόσει τελείως διαφορετική τιμολόγηση, μ’ αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης ν’ ανέρχεται στα 5€. Πρέπει επίσης να πω ότι προσωπικά η ιστορία μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα, έστω κι αν έχει να κάνει μ’ ένα… χιλιοτραγουδισμένο θέμα, ενώ και οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε μου αρέσανε. Άλλωστε σ’ αυτόν τον τομέα δεν υστερούσαν ποτέ οι δημιουργίες της Animation Arts.

Οι χαρακτήρες που συναντάμε κινούνται, δεδομένης της συνολικής διάρκειας, σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν και το υπερβολικά κλισέ μέρος της ιστορίας που έχει να κάνει με την εκ νέου συνάντηση του Preston με παλιό του έρωτα θα προτιμούσα ν’ απουσιάζει. Μα τι μανία είναι αυτή τέλος πάντων που έχουν τα στελέχη της Animation Arts με τα ζευγάρια στα παιχνίδια τους!

ΩΡΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ANIMATION ARTS

Ήταν ομολογουμένως επιτακτική η ανάγκη για τους Γερμανούς να ξεκολλήσουν απ’ τα “Secret Files” και “Lost Horizon” και να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο. Παρόλο που επέλεξαν ν’ αντλήσουν τη θεματολογία τους από το πιο κοινότυπο ίσως κομμάτι της Βρετανικής μυθολογίας, η απόφασή τους ήταν ολόσωστη.  

Preston Sterling and the Legend of Excalibur Episode 1 Snap5Γίνεται να ΜΗΝ τα ξαναβρούν τα δύο παραπονιάρικα, κρυφοερωτευμένα, πεισματάρικα πιτσουνάκια; Έλεος πια!

Στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παιχνίδι παρουσιάζει λίγα στοιχεία, δίνοντας όμως την ίδια στιγμή μία ιδέα περί του χαρακτήρα του, ενώ μαρτυρά και την εμφανή προσπάθεια να συγκινήσει το mainstream κοινό, που δεν αρέσκεται σε δύσκολους κι απαιτητικούς γρίφους.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσα επεισόδια θα ολοκληρωθεί η περιπέτεια του Preston Sterling και, για να πω την αλήθεια, αμφιβάλλω αν κι οι άνθρωποι της Animation Arts έχουν καταλήξει οριστικά σε μία σχετική απόφαση. Επιλέγοντας πάντως το episodic format μοιραία εντάσσουν τη νέα δημιουργία τους σ’ εκείνα τα παιχνίδια που αφ’ ενός αργούν πολύ να ολοκληρωθούν, αφ’ ετέρου καθίστανται αντικείμενο αγοράς για κάποιους μόνο αφότου συμβεί αυτό. Το πρώτο μέρος του “Legend of the Excalibur” δεν είναι κακή περίπτωση ενασχόλησης για ένα απόγευμα, αλλά δεν αρκεί για κάτι παραπάνω απ’ αυτό.

karkasSpecs 4

Pros

  • Επιτέλους κάτι εξ’ ολοκλήρου νέο απ’ την Animation Arts
  • Αρκετά ενδιαφέρουσα, αν και σίγουρα όχι πρωτότυπη, θεματολογία
  • Καλοσχεδιασμένοι χώροι
  • Θετικά voice overs και όμορφο μουσικό main theme
  • Λογική τιμολόγηση

Cons

  • Χρειάζεται φρέσκες ιδέες στον τομέα των γρίφων
  • Υπερβολικά σύντομη διάρκεια
  • Εντελώς ανούσια action sequences
  • Το σημείο με την κολύμβηση μπορεί, λόγω χειρισμού, να εκνευρίσει τον παίκτη
  • Σ’ ορισμένες στιγμές η ένταση των voice overs χαμηλώνει άνευ λόγου
  • Τα 3D models των χαρακτήρων δε παρουσιάζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

  1. Το έχω, στην αρχή είμαι είναι ακριβώς για πολύ χαλαρό adventuring παιχνίδι πρόκειται. Ο κύριος λόγος που το βιάστηκα είναι γιατί γενικά έχω περάσει καλά με τα Secret Files, Sam peters ίσως γιατί τα είδα σε χρονικές στιγμές που χρειαζόταν κάτι να ασχοληθώ σε χαλαρό στυλ. Οπτικά η απόδοση είναι του γούστου μου, η animation arts το έχει αρκετά στο τομέα, ξεκουράζει το μάτι ας πούμε. Χμ το lost horizon ακόμη με περιμένει, κάτι μου λέει θα περάσω καλά 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL