REVIEWS

GOROGOA

Προφανώς όταν καταφθάνει στην ταχυδρομική σου θυρίδα δελτίο Τύπου για το θεόκουλα ονομασμένο «Gorogoa», πατάς σχεδόν ενστικτωδώς το “Delete”. Κάποια αόρατο (ενδεχομένως πρασινόφτερο) χέρι σε συγκρατεί, καθώς το όνομα του αποστολέα σου θυμίζει κάτι. Πρόκειται για τον δεύτερο τίτλο που εκδίδει η ιδιαίτερου καλλιτεχνικού εκτοπίσματος, Annapurna Interactive. Και όταν οι άνθρωποι που στήριξαν το κομψοτέχνημα What Remains of Edith Finch μιλάνε, τείνεις να ακούς.

Κλείνεις το παράθυρο ώστε τα κελαηδίσματα χίλιων αλλόκοτων παραδείσιων πτηνών (επιβιώνουν στην καρδιά του Δεκέμβρη; Μέσα στα τσιμέντα; Σοβαρά τώρα;) να μη χαλάνε την αυτοσυγκέντρωσή σου. Ξεκινάς το παιχνίδι μονάχα με μια ιδιαίτερα νεφελώδη αντίληψη αναφορικά με το ποιόν του τίτλου. Κάποιο ιδιότυπα καλλιτεχνικό puzzle game, από εκείνα που δείχνουν πανέμορφα αλλά τείνουν να σε βάζουν να μασουλάς το καπέλο σου από τα γιωτάδικα μεσήλικα νεύρα, λίγα λεπτά μετά το πέρας του tutorial.

G1Δείγμα του interface του παιχνιδιού

Εμφανείς mobile καταβολές και σχεδιασμός για οθόνη κινητού, σίγουρα δεν βοηθάνε την υπόθεση. Μια οθόνη χωρισμένη σε τέσσερα καρέ και μια…σχεδόν ζωντανή ζωγραφιά σε ένα από αυτά. Πειράζεις διστακτικά την ζωγραφιά και διαπιστώνεις πως…ξεκαπακώνεται, σου μένει η μπορντούρα της στο χέρι. Βάζεις την μπορντούρα δίπλα και αποεστιάζεις (zoom out για τους Ελληνομαθείς). Τί έχουμε εδώ; Μια ρημαγμένη πόλη κι ένα αγόρι με μια άδεια γαβάθα στα χέρια του. Μοιάζει να ψάχνει κάτι και…μόλις πέρασε στο διπλανό καρέ. Το πράσινο μάτι του Gorogoa άνοιξε και η πελώρια ράχη του γυρίζει ήδη τους ουρανούς σε νέους, αλλοκότους αστερισμούς.

Τo Gorogoa αποτελεί δημιουργία ενός και μόνο ανθρώπου, του ανερχόμενου αρτίστα, Jason Roberts. Χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια προκειμένου να το ολοκληρώσει και παρά την σύντομη διάρκειά του –θα χρειαστείτε τρεις περίπου ώρες προκειμένου να το ολοκληρώσετε, κολλώντας για σύντομα χρονικά διαστήματα σε ορισμένους από τους πλέον περίπλοκους γρίφους του- το παιχνίδι είναι ένα αλλόκοσμο διαμαντάκι. Ξεχάστε κάθε νηφάλια αντίληψη που μπορεί να έχετε για το χώρο, το χρόνο και τις διαστάσεις των αντικειμένων.

G2Κάπου εδώ ζορίζουν τα πράγματα

Εξερευνώντας, αποδομώντας και ανασυνθέτοντας τις πανέμορφες, ζωντανές εικόνες του Roberts, κατευθύνουμε το ανώνυμο, βουβό αγόρι που πρωταγωνιστεί στην αφήγηση, μέσα από ερήμους, σταθμούς του μετρό, βομβαρδισμένες πολιτείες, το αστρικό πεδίο, κήπους γεμάτους μυστικά και μπανάλ αστικά σαλόνια. Καθοδήγηση και διαλόγους, τους ξεχνάτε. Tutorial είπατε πως θέλετε; Μας τελείωσε. Το Gorogoa αποτελεί ένα σκληρά σουρεαλιστικό trip, μια φούγκα απαράμιλης φαντασίας. Οι ελάχιστα συγκαλυμμένες αναφορές του σε μια πολύ συγκεκριμένη γεωπολιτική κατάσταση, ενδέχεται να περάσουν και εντελώς απαρατήρητες από ένα λιγότερο μυημένο κοινό.

Η δυσκολία του κυμαίνεται από ιδιαίτερα απλή ως σχεδόν διαβολική και είναι άμεσα εξαρτημένη με το βαθμό στον οποίο θα κατορθώσει ο παίκτης να εσωτερικεύσει την πολύ ιδιαίτερη αντίληψη του δημιουργού για τις διαστάσεις, το σχήμα και την αλληλεπίδραση των κόσμων. Υποψιάζομαι δε, πως ένα μικρό παιδί, με την φαντασία του ακόμη εύπλαστη και ολοζώντανη, θα προχωρούσε με ιδιαίτερη άνεση στο Gorogoa, εκεί όπου ένας πιο δύσκαμπτος ενήλικος ενδέχεται να κολλήσει. Με το τεράστιο γιωτιλίκι μου όσον αφορά τα “σκληρά” puzzle games δεδομένο, είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κοπλιμέντα που μπορώ να γράψω για το Gorogoa, πως ουδέποτε γίνεται παράλογο ή άδικο. Από την στιγμή που εξερευνήσουμε προσεκτικά κάθε διαθέσιμη οθόνη και ζωγραφιά, ο καλλιτέχνης μας έχει ήδη δώσει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να ταιριάξουμε ένα πορσελάνινο πιάτο με το βόρειο σέλας και μαζί, να μεταμορφώσουμε μια ατέλειωτη βουνοπλαγιά σε φιλόξενο, κατηφορικό λιβάδι.

G3Η άφιξη του Τρομερού Gorogoa

Ο βαθμός νηφαλιότητάς σας, είναι προφανώς αντιστρόφως ανάλογος του απαιτούμενου για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού χρόνου. Το μόνο βέβαιο είναι πως αργά ή γρήγορα, θα φτάσετε εκεί. Το Gorogoa έχει μια ιδιαιτερότητα που το ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο puzzle της αγοράς : αρνούμενο να μιλήσει οποιαδήποτε γλώσσα, δείχνοντας μονάχα, μιλάει όλες τις γλώσσες. Συνδέει την παράδοση των τοιχογραφιών των σπηλαίων της Αλταμίρα με την Λωρίδα της Γάζας και την τέχνη των Gustav Dore και David Roberts. Ανοίγει πύρινες πόρτες σε γκρίζους τοίχους και σε κοιτάζει στα μάτια.

Δυο στα δυο για την Annapurna και ο κύριος Roberts μόλις αφίχθη μετά δόξης στον καλλιτεχνικό μας χάρτη.

 Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το Gorogoa ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

  • Μαγευτικός εικαστικός τομέας
  • Απόλυτη καλλιτεχνική συνοχή εικαστικού τομέα και γρίφων
  • Λειτουργικά μινιμαλιστικό

Cons

  • Σύντομη διάρκεια
  • Τόσο καλλιτεχνικό που ενδεχομένως θα απωθήσει ένα πιο “παραδοσιακό” κοινό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL