REVIEWS

DEAD IN VINLAND

Επιβίωση στην άγρια φύση

Το Dead in Vinland είναι το νέο Turn Based Management Survival παιχνίδι της CCCP που κινείται στα ίδια μονοπάτια που βάδισε το Dead in Bermuda, το οποίο δε τα πήγε καθόλου άσχημα με τις κριτικές στο steam να είναι κυρίως θετικές. Σε αντίθεση με το DiB, στο οποίο οι επιζήσαντες προέρχονταν από πτώση αεροπλάνου σε ένα έρημο (spoiler, δεν ήταν έρημο) νησί αυτή τη φορά το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα Νορβηγικής μυθολογίας setting στη Vinland. Για όσους δε γνωρίζουν, Vinland είναι η ονομασία που έδωσαν οι τότε Σκανδιναβοί για τις περιοχές που ανακάλυψαν περί το 1000 μ.Χ. στη βόρειο Αμερική (κυρίως Γροιλανδία και ακτές Καναδά). Τώρα για το τι σημαίνει, ακόμα οι απόψεις διίστανται. Η “Ανεμοδαρμένη γη” και η “Γη των Λιβαδιών” είναι οι δύο επικρατέστερες μεταφράσεις όποτε διαλέξτε ελεύθερα όποια προτιμάτε.

Οι developers πήραν το πρώτο τους παιχνίδι, εφάρμοσαν σε αυτό κάποιες ριζικές αλλαγές και παρουσιάζουν πλέον ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον και γεμάτο παιχνίδι. Αυτή τη φορά, θα χειριστούμε μια τετραμελή οικογένεια που έχει εκδιωχθεί από το σπίτι της και με μία κλεμμένη βάρκα θα καταλήξει σε ένα άγνωστο, αχαρτογράφητο νησί. Εκεί, ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο θα γίνει το σπίτι της και κάπου εκεί αρχίζει ο αγώνας για επιβίωση με πολλά βάσανα και πολλές εκπλήξεις.

Ταξιδεύοντας προς το άγνωστο…

HOME WASN’T BUILT IN A DAY

Κάθε χαρακτήρας μας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα (περισσότερα για τους χαρακτήρες στη συνέχεια του κειμένου). Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός στο ψάρεμα αλλά να μη γνωρίζει πως να βράσει ένα αυγό ή ακόμα ενώ είναι πολύ καλός στο κυνήγι να κουράζεται γρήγορα με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκουράζεται πιο συχνά. Έτσι εγείρουν διλήμματα από τη πρώτη στιγμή: “να στείλω αυτόν για εξερεύνηση στο νησί που έχει ανεβασμένο exploring με κίνδυνο να τραυματιστεί επειδή είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς ή να στείλω τον άλλον που δεν είναι τόσο καλός εξερευνητής αλλά έχει μπόλικο stealth και δε θα σπάσει κανά κόκαλο στα καλά του καθημένου; Αν στείλω όμως τον δεύτερο, ποιος θα μαζέψει φρούτα αφού αυτός είναι ο καλύτερος;”. Τέτοια διλήμματα θα τα έχετε συνεχώς, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες ημέρες σας στο νησί που θα έχετε ξεκλειδώσει περισσότερες επιλογές.

Και λέω όταν θα έχετε ξεκλειδώσει διότι όταν ξεκινάμε το παιχνίδι, έχουμε τα απολύτως απαραίτητα. Μία εστία, μια καλύβα, βαρέλια για να μαζεύουμε το νερό της βροχής, ένα υποτυπώδες workshop και αυτά είναι όλα. Κύρια πηγή τροφής και πρώτων υλών (ξύλα, σχοινιά κλπ) στην αρχή, θα είναι η βάρκα στην ακτή, με αυτήν όμως να έχει μόνο δέκα δυνατότητες επίσκεψης μέχρι να εξαντληθούν όλα τα εφόδια της. Έως τότε, πρέπει να έχουμε φροντίσει να βρούμε ένα τρόπο να καλύψουμε τις ανάγκες μας από μόνοι μας. Μέσω του workshop, μπορούμε να επιλέξουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι που η σειρά ήταν στάνταρ. Τώρα μπορούμε να φτιάξουμε κατευθείαν ένα hunting station αντί να περιμένουμε να έρθει η σειρά του. Άλλο ένα σημείο του παιχνιδιού λοιπόν που πλέον μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε τη στρατηγική μας αλλά φυσικά βάζει ακόμα περισσότερα διλήμματα. Θα πάτε κατευθείαν για πηγές φαγητού ή θα δώσετε βάση σε άλλα πράγματα όπως οι καλύτερες συνθήκες ζωής των χαρακτήρων ή εξασφάλιση πηγής πρώτων υλών; Είναι απόλυτα στο χέρι σας. Μερικά παραδείγματα του τι μπορούμε φτιάξουμε μέσω του workshop είναι εκτός αυτών που ήδη ανέφερα: η φάρμα, ο κήπος, το healing tent, η ταβέρνα κ.α.

Άλλη μία σημαντική προσθήκη είναι αυτή των αναβαθμίσεων των ήδη φτιαγμένων εγκαταστάσεων σας. Στο Dead in Vinland μπορούμε (πάλι με τη χρήση των αντίστοιχων πρώτων υλών) να μαζεύουμε περισσότερο ξύλο σε κάθε προσπάθεια, να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στο μαγείρεμα, να έχουμε καλύτερα ή περισσότερα κρεβάτια και πάει λέγοντας. Μπορεί το κόστος τους σε υλικά να είναι λίγο τσιμπημένο αλλά τα οφέλη από αυτές τις αναβαθμίζουν σίγουρα αξίζουν την επένδυση.

Η σωστή κατανομή εργασιών σε συνάρτηση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σημαντική

STATS, TRAITS, SKILLS ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ

Επιστρέφοντας στους χαρακτήρες, ευτυχώς για τον κακομοίρη τον Eirik, τον άντρα της οικογένειας που βρέθηκε σε ένα νησί με τρεις γυναίκες (κόρη, σύζυγο και… όχι πεθερά, κουνιάδα), πλέον μπορούμε να προσθέσουμε νέα μέλη στην ομάδα μας. Μέσω της εξερεύνησης του νησιού, θα βρεθούμε απέναντι σε πρόσωπα που θα μας ζητήσουν ή θα τους ζητήσουμε να μας ακολουθήσουν στο φτωχοκαλυβάκι μας ώστε να ζήσουν μαζί μας και φυσικά να προσφέρουν και αυτοί στις αναγκαίες δουλειές για την επιβίωση μας. Σε περίπτωση που κάποιος από τους έξτρα χαρακτήρες μας πεθάνει, μικρό το κακό. Σίγουρα θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ψυχολογική κατάσταση των υπολοίπων και θα μας στερήσει ένα ζευγάρι πολύ χρήσιμων χεριών αλλά αυτό είναι όλο. Αν υπάρχουν διαθέσιμοι άλλοι χαρακτήρες στο νησί, μπορούμε να τους ζητήσουμε να έρθουν και να αναπληρώσουμε το κενό. Αν όμως πεθάνει κάποιο μέλος της οικογένειας, τότε αυτό σημαίνει αυτόματα και το τέλος του παιχνιδιού.

Στην κάρτα προφίλ του κάθε χαρακτήρα μας μπορούμε να βρούμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρχικά, ίσως το πιο σημαντικό, είναι το vital stats. Αυτά είναι που δείχνουν τα επίπεδα κούρασης, πείνας, ασθένειας, τραυματισμού και κατάθλιψης. Εάν ένα από αυτά τα πέντε, φτάσει στο 100%, τότε επιφέρει και το θάνατο του αντίστοιχου χαρακτήρα. Βασικό μας μέλημα είναι να κρατάμε τα στατιστικά αυτά σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούμε καθώς όσο ανεβαίνουν τόσο επηρεάζουν και την απόδοση στις διάφορες εργασίες που εκτελεί ο χαρακτήρας.

Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τα γενικά χαρακτηριστικά ή αλλιώς traits. Αυτά ποικίλουν ανάλογα τον χαρακτήρα και θεωρώ πως είναι απαραίτητο να τα δείτε ένα προς ένα ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τους ήρωες σας και τον χαρακτήρα αυτών. Μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση σε κάποια συγκεκριμένη εργασία ή τις σχέσεις με άλλους χαρακτήρες και χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά. Κάθε φορά που κάποιος χαρακτήρας ανεβαίνει ένα level μπορούμε να προσθέσουμε ένα από τα πέντε τυχαία traits που θα μας προσφέρει το παιχνίδι. Πολύτιμη βοήθεια εφόσον τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Κάποια από τα traits δεν είναι μόνιμα, θα μείνουν στο χαρακτήρα για κάποιες ημέρες και κυρίως είναι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας μας. Για παράδειγμα ένα καλό και ωραίο γεύμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο χαρακτήρας μας να πεινάει λιγότερο για τις επόμενες δύο-τρεις μέρες ενώ αν φάει χαλασμένο φαγητό μπορεί να δηλητηριαστεί και καθημερινά να ανεβαίνει το ποσοστό του sickness του. Τυχαία γεγονότα μπορούν επίσης να επιφέρουν κάποιο trait είτε θετικό είτε αρνητικό.

Τα skills του Eirik… τον έχω λιώσει στο crafting αλλά παίρνει μεγάλη βελτιώση ακόμα!

Τρίτη πολύ σημαντική καρτέλα στο προφίλ των χαρακτήρων είναι αυτή των ικανοτήτων (Skills). Αυτή χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Physical, Mental, Concetration και Endurance. Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει κάποια skills που καθορίζουν τα πάντα στον χαρακτήρα. Από το πόσο γρήγορα κουράζεται ή όχι, πόσο επηρεάζεται η ψυχολογική του κατάσταση, πώς αντιδρά σε τραυματισμούς, τα αποτελέσματα που θα έχει αν τον βάλουμε να μαγειρέψει κλπ, όλα καθορίζονται από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ανάλογο skill. Το επίπεδο των ικανοτήτων αυτών μπορεί να αυξηθεί κάθε φορά που αυτά χρησιμοποιούνται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τη στιγμή που θα επιλέξετε κάποιο χαρακτήρα να κόψει ξύλα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξήσει το Forestry κατά μία μονάδα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξηθεί και το Strength αφού και αυτό απαιτείται για να εκτελέσει την εργασία.

Τέλος μπορούμε να δούμε τη σχέση που έχει ο χαρακτήρας με τους υπόλοιπους (όσο πιο θετικές είναι τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν οι εργασίες που εκτελούν μαζί) όπως επίσης και τη καρτέλα μάχης. Ναι, μάχης, που είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα προσθήκη. Από τη πρώτη ημέρα κιόλας στο νησί, θα μας επισκεφθεί ο Bjorn. Αυτός είναι ο αρχηγός της τοπικής φυλής, φόβος και τρόμος του νησιού και δε θα δείξει κάμια συμπάθεια στους νέους κατοίκους που ήρθαν απ’τα ξένα. O Bjorn λοιπόν κάθε εβδομάδα, θα παραγγέλνει κάτι ώστε να το έχουμε έτοιμο γι’ αυτόν. Μπορεί να ζητήσει για παράδειγμα τριάντα φρούτα ή οχτώ λίτρα πόσιμο νερό κλπ. Σε περίπτωση που δε τα έχετε έτοιμα στο τέλος κάθε εβδομάδας, να είστε έτοιμοι να υποστείτε τις συνέπειες.

Τα τσακάλια λοιπόν του Bjorn, καραδοκούν και μπορεί κάθε φορά που στέλνουμε κάποιον για εξερεύνηση στο νησί, να μας στήσουν ενέδρα και να μας επιτεθούν. Τότε θα επιλέξουμε τρεις χαρακτήρες που θα αμυνθούν και αρχίζει η μάχη. Αυτή θυμίζει λίγο Darkest Dungeon καθώς κάθε χαρακτήρας παίζει με τη σειρά του σε γύρους και έχει στη διάθεση του επιθετικά skills αλλά και buffs/debuffs. Ορισμένα skills μπορούν να εκτελεστούν μόνο αν ο χαρακτήρας βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο lane ενώ μέσω του Forge μπορούμε να δώσουμε στους χαρακτήρες μας κάποια προσωρινά μπόνους. Καλό θα ήταν να αποφασίσετε από νωρίς ποιους χαρακτήρες θα χρησιμοποιείται στις μάχες ώστε να φροντίσετε μέσω των Traits που κερδίζεται ανά level να τους δυναμώσετε. Τα κέρδη μετά από μία νικηφόρα έκβαση των μαχών είναι συχνά πολύ χρήσιμα για την επιβίωση μας.

Άποψη του συστήματος μάχης του παιχνιδιού.

ΣΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ…

Όπως ανέφερα στην αρχή, το παιχνίδι είναι turn based. Κάθε ημέρα στο νησί χωρίζεται σε τρεις γύρους ή στάδια. Το πρωί και το απόγευμα είναι τα δύο από αυτά τα στάδια ενώ η νύχτα είναι το τρίτο. Στα δύο πρώτα, μπορούμε να εκτελέσουμε ό,τι εργασία θέλουμε με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι μπορούμε να ψαρέψουμε, να μαζέψουμε φρούτα, να κοιμηθούμε ή ότι άλλο απαιτεί η κατάσταση μας, δύο φορές κάθε ημέρα. Πριν πέσει η νύχτα, το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα αποθέματα σε πόσιμο νερό και την ένταση της φωτιάς και να τα αυξήσουμε εφόσον αυτό χρειάζεται και έχουμε τα απαιτούμενα υλικά για να το κάνουμε.

Τη νύχτα λοιπόν, οι χαρακτήρες μας θα καθίσουν όλοι μαζί, γύρω από τη φωτιά για να τα πουν. Οι συζητήσεις μεταξύ τους, τυχαίες κυρίως, θα επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ τους ενώ μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία τους σημαντικά. Αρκετές φορές μπορεί να προσθέσουν και κάποιο trait, θετικό ή αρνητικό. Στη συνέχεια θα πρέπει να μοιράσουμε το πόσιμο νερό σε όσους διψάνε όπως και τα φαγητά που έχουμε διαθέσιμα. Σημαντικό είναι να θυμάστε πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν το sickness όπως επίσης πως μετά το πέρας κάθε νύχτας κάποια από τα φαγητά θα σαπίσουν και δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Έπειτα… μία νέα μέρα ξεκινά και πάλι!

Δυστυχώς το μενού σήμερα έχει μόνο φρούτα και λαχανικά

ΕΝ ΚΑΤΑΛΕΙΔΙ…

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν το πως θα κινηθείτε κάθε μέρα. Πιστέψτε με, το παιχνίδι δε συγχωρεί πολλά λάθη. Εκτός του Nice Vocation mode, το οποίο είναι το πιο εύκολο (πολλές φορές μόνο στα λόγια), τα άλλα δύο (Survival και Extreme Conditions) είναι πολύ δύσκολα modes που θα φέρουν τους χαρακτήρες σας στα όρια. Οι νέες προσθήκες, σε συνδυασμό με τα events που λαμβάνουν χώρα στο χάρτη του παιχνιδιού και τις εξαιρετικές αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με το Dead in Bermuda κάνουν το Dead in Vinland ένα εξαιρετικό παιχνίδι, ιδιαίτερα εθιστικό και άκρως ενδιαφέρον. Τα πάντα είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα και η μουσική του επένδυση είναι αυτή που του αρμόζει. Πιστεύω πως κάθε οπαδός των survival games πρέπει να του δώσει μια ευκαιρία ακόμη κι αν το παιχνίδι δίνει βάση στο management και όχι στο action.

 

Pros

  • Όλες οι νέες προσθήκες και αλλαγές σε σχέση με το Dead in Bermuda
  • Πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για την επιβίωση μας
  • Η προσθήκη των μαχών
  • Καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν πραγματικά το gameplay
  • Τα τυχαία events και τα όσα λαμβάνουν χώρα στο χάρτη
  • Πολύ καλοσχεδιασμένο και εθιστικό

Cons

  • Δεν υπάρχει δυνατότητα skip στους διαλόγους
  • Πλήρης απουσία voice-over
  • H δυσκολία του (πλην του Vocation mode) ίσως αποθαρρύνει πολλούς
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

System Specs: AMD FX-8320 8-core/ 16GB RAM DDR3 1866MHz/ ATI Radeon R9 280/ Win8 64-bit

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

  1. Φαίνεται ότι έχει ψωμάκι η υπόθεση. Ωραίο και μεστό art direction, από μηχανισμούς όπως το περιγράφει ο Νίκος πρέπει να είναι αρκετά ισορροπημένο. Δυστυχώς, θα μπει wishlist backlog με όλα αυτά που υπάρχουν στο κύριο backlog. Backlog του backlog. XD

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL