REVIEWS

PAPO & YO

O Vander Caballero πέρασε δύσκολα. Επιβίωσε όχι μόνο της Βραζιλιάνικης φαβέλλας, αλλά κι ενός βίαιου, χαμένου στις καταχρήσεις πατέρα. Το Papo & Yo, το πρώτο παιχνίδι της εταιρείας του, Minority Media, ντύνει με έναν υπέροχα αλληγορικό μανδύα την κόλαση της παιδικής του ηλικίας και την άγρια, γλυκόπικρη χαρά της τελικής του λύτρωσης.

I NEED A HAIR OF THE DOG RIGHT NOW…

Py3Τα πανέμορφα murals που εμφανίζονται συχνά-πυκνά, χαρίζουν στον τίτλο την ιδιαίτερη οπτική του ταυτότητα.

Το Papo & Yo ακροβατεί μεταξύ adventure και puzzle game. Αφηγείται την ιστορία του μικρού Quico, ο οποίος κρύβεται πανικόβλητος στη ντουλάπα ενώ ο μεθυσμένος πατέρας του ρημάζει το σπίτι τριγύρω. Άξαφνα, παράξενα σύμβολα από κιμωλία χαράζουν τον τοίχο πίσω του και η ντουλάπα γίνεται μαγικό πέρασμα στην ατέλειωτη Φαβέλλα. Δεν υπάρχει καν θέμα επιλογής. Η απόδραση είναι η μόνη διέξοδος.

Οδηγός μας σε αυτή την άτυπη, παιδική Οδύσσεια, είναι ένα μυστηριώδες κορίτσι, ντυμένο τα χρώματα των νεκρών. Η ταυτότητά της, ο λόγος για τον οποίο μας βοηθά και το τραγικό μυστικό της ύπαρξής της, μας αποκαλύπτονται σταδιακά, όσο προχωράμε την περιπέτεια. Παρά τον χαρακτηρισμό του ως “puzzle game”, το Papo & Yo είναι ουσιαστικά μια ενιαία αφήγηση, μια περιπέτεια με αρχή, μέση και τέλος, που μετέρχεται κάποιων απλών γρίφων περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής ώστε να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό του “παιχνιδιού” και να μας δώσει τη δυνατότητα να χαθούμε στον κόσμο του.

Ενώ ξεκινάμε το παιχνίδι μόνοι, σύντομα θα αποκτήσουμε τη βοήθεια της Lula, ενός σουρεαλιστικού ρομπότ-jetpack το οποίο αποδεικνύεται υπερ-πολύτιμο στην επίλυση των γρίφων του παιχνιδιού. Οι τελευταίοι δεν υπάρχει περίπτωση να σας προβληματίσουν, καθώς εισάγονται με εξαιρετικό ρυθμό και φροντίζουν πάντοτε να χτίζουν σε μια μηχανική gameplay που έχουμε αφομοιώσει απόλυτα. Περισσότερα ένιωσα πως υπήρχαν εκεί για να με “δέσουν” με τον κόσμο του παιχνιδιού, παρά για να σταθούν εμπόδια στο δρόμο μου. Σύντομα ανακαλύπτουμε και τον Papo, ένα άμορφο αλλά φιλικό προς εμάς τέρας, με μια μονάχα αδυναμία. Λατρεύει τους δηλητηριώδεις βατράχους και μόλις βρει και φάει έναν ή περισσότερους, το μόνο που έχει στο νου του, είναι να καταστρέψει τα πάντα γύρω του, μαζί και εμάς.

Py4Μια ευτυχισμένη οικογένεια

Δυστυχώς, η βοήθεια και η δύναμη του Papo είναι εντελώς απαραίτητες στο ταξίδι μας, οπότε πρέπει να μάθουμε ουσιαστικά να τον χειριζόμαστε, πότε δολώνοντας το διάβα του με λιχουδιές, πότε χρησιμοποιώντας μαγεία για να τον παγιδεύσουμε εκεί που πρέπει και το δυσκολότερο όλων, να μάθουμε να τον επαναφέρουμε από τις δολοφονικές του οργές. Όπως προφανώς έχετε αντιληφθεί, κάθε καρέ, νόημα και concept που αναπτύσσει το παιχνιδι, είναι καθαρές αλληγορίες για τη ζωή του Caballero.

NOW THERE’S A LOOK IN YOUR EYES, LIKE BLACK HOLES IN THE SKY…

To Papo & Yo είναι δύσκολη περίπτωση. Από τη μια, η ελάχιστη διάρκειά του (τρισήμισι με τέσσερις ώρες θα χρειαστείτε για να το ολοκληρώσετε, με αρκετό ψάξιμο και κόλλημα σε κάποια σημεία) σε συνδυασμό με τα αρχικά εντυπωσιακά αλλά μετέπειτα επαναλαμβόμενα γραφικά του περιβάλλοντος, μάλλον θα απομακρύνουν τους φίλους των καθαρών puzzle games. Ο πυρήνας του είναι καθαρά συναισθηματικός και όσοι σκοπεύετε να ασχοληθείτε μαζί του, θα το κάνετε για την υπέροχη κλιμάκωση και το σπαρακτικό φινάλε, το οποίο ξεστρατίζει πολύ από τα αναμενόμενα και δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική επάνω σε αυτό που ίσως περιμένατε, φτάνοντας ως εκεί.

py5Από το εξαιρετικό φινάλε της περιπέτειας.

Το Papo & Yo είναι υπόθεση πολύ προσωπική. Βυθισμένο σε σουρεαλιστικά Santeria vibes, με ένα πανέμορφο, ανεπαίσθητο σχεδόν, Λατινομαερικάνικο folk soundtrack πνευστών να ακολουθεί κάθε σας βήμα και graffiti ιδιαίτερης ομορφιάς να σπάνε τη λασπωμένη μουντάδα της φαβέλλας, είναι από τα σπάνια εκείνα παιχνίδια που χτυπάνε όλες τις αισθήσεις μαζί. Μια μαγική περιπέτεια θάρρους και λύτρωσης, το Papo & Yo στέκεται ως τρανό παράδειγμα της θέσης ότι τα παιχνίδια κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν τέχνη, προσφέροντας ταυτόχρονα και την ψυχαγωγία της άμεσης επαφής.

Pros

  • Βαθιά προσωπικό, με ιδιαίτερο συναισθηματικό αντίκτυπο
  • Ιδιαίτερα προσεγμένος οπτικοακουστικός τομέας
  • Πολύ δυνατό και καλογραμμένο φινάλε
  • Εξαιρετικό port, με πολύ καλή απόδοση και πληθώρα ρυθμίσεων στο PC

Cons

  • Πολύ μικρή διάρκεια που ενδεχομένως θα απωθήσει όσους θα ήθελαν ένα “καθαρό” game.
  • Από ένα σημείο και μετά, οι απλοϊκοί γρίφοι απλώς σας καθυστερούν από το να δείτε τη συνέχεια της ιστορίας
  • Εξαιρώντας τα πανέμορφα murals, τα περισσότερα περιβάλλοντα επαναλαμβάνονται λίγο περισσότερο απ’όσο θα χρειαζόταν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL