REVIEWS

NBA 2K15

Το NBA 2K14 ήταν σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στον Lebron James. Πέρα από το γεγονός ότι κοσμούσε το εξώφυλλο του παιχνιδιού, είχαμε τη δυνατότητα να τον βοηθήσουμε στο “κυνήγι” των ιερών τεράτων της λίγκας μέσα από το LeBron: Path to Greatness mode. Μετά την άσχημη κατάληξη που είχε η περσινή σεζόν για τον “Βασιλιά” με την αποτυχία για την επίτευξη του three peat και την επιστροφή στο Cleveland, αρκετοί ίσως έσπευσαν να κατηγορήσουν ως υπεύθυνο τον αδερφό Γεράνιο και την απίστευτη έκρηξη αγάπης του στο περσινό review. Τι γίνεται όμως όταν και το φετινό εξώφυλλο και MVP της περασμένης σεζόν στο NBA –Kevin Durant– ξεκινάει τη χρονιά με ένα αρκετά σοβαρό τραυματισμό που θα τον αφήσει εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες; Η εύρεση παίκτη για το εξώφυλλο του 2Κ16 ίσως να μην αποδειχτεί εύκολη υπόθεση…

Μετά από αυτή τη χαλαρή εισαγωγή ας περάσουμε όμως στην ουσία των πραγμάτων. Έχει ήδη συμπληρωθεί σχεδόν μία δεκαετία που η σειρά παίζει μπάσκετ χωρίς αντίπαλο ενώ συνεχώς καταφέρνει να μας εκπλήσσει και να θέτει νέα standards στα παιχνίδια του είδους. Βασικά αυτή τη στιγμή το NBA 2K είναι το ίδιο το είδος. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, μοναδικός αντίπαλος για το 2Κ15 είναι το 2K14 με τα πάντα να κρίνονται στις λεπτομέρειες και πως το τέλειο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

nba2k15 04Ο “βασιλιάς” έτοιμος να σκοράρει

Στο gameplay η σημαντικότερη αλλαγή παρατηρείται στο κομμάτι της άμυνας. Ο αμυντικός πλέον δεν μπορεί να μένει κολλημένος πάνω στο επιτιθέμενο γεγονός που ουσιαστικά αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την φιλοσοφία πάνω στην οποία καλείται να κινηθεί ο παίκτης. Πλέον βασικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση του αμυντικού στο χώρο καθώς και τα mind games που παίζονται με τον επιθετικό. Η αλλαγή αυτή δυσκολεύει το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό αλλά αυτό είναι μάλλον θεμιτό καθώς μιλάμε για simulation τίτλο ενός αθλήματος όπως το μπάσκετ που είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικό και δύσκολο στην κατανόηση του από το μη μυημένο κοινό. Επίσης έχει προστεθεί μία μπάρα κάτω από το παίκτη η οποία μας παρέχει πληροφορία σχετικά με τον συγχρονισμό των σουτ. Για τους έμπειρους παίκτες η συγκεκριμένη προσθήκη θα περάσει απαρατήρητη, αλλά για τους υπόλοιπους είναι μία σημαντική βοήθεια για την εξοικείωση τους με τον μηχανισμό του σουτ.

Στον χειρισμό φέτος δεν υπάρχουν αλλαγές. Η χρήση του δεύτερου αναλογικού που εισήχθηκε πέρσι παραμένει και παρέχει τη δυνατότητα, σε όποιον θελήσει να την εκμεταλλευτεί, να “ζωγραφίσει” μέσα στο γήπεδο. Οι νέοι στη σειρά αλλά και όσοι δεν είχα ασχοληθεί με το 2K14 πιθανώς θα πελαγώσουν με το σύστημα χειρισμού αλλά η Visual Concepts έχει φροντίσει και για αυτό καθώς υπάρχει μία σειρά από tutorial videos στα οποία αστέρες του NBA μας κάνουν εντατικά μαθήματα. Τέλος, οι παίκτες που χειρίζονται από την AI έχουν καλύτερη συμπεριφορά και κίνηση στο χώρο αλλά στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν περιθώρια για ακόμα περισσότερη βελτίωση.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που είδαμε πέρσι στο παιχνίδι ήταν η προσθήκη ομάδων της Euroleague. Φέτος οι ομάδες αυξάνονται στις 25 αλλά τα προβλήματα που είχαν εμφανίσει παραμένουν. Τα ρόστερ τα οποία βρίσκουμε είναι αυτά της σεζόν 2013-14, αν και φέτος έχουμε τη δυνατότητα να τα αλλάξουμε μόνοι μας ή κατεβάζοντας κάποιο έτοιμο πακέτο αλλαγών που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος χρήστης. Φυσικά για ευρωπαϊκά γήπεδα ούτε λόγος αλλά κάτι τέτοιο την παρούσα στιγμή φαντάζει δευτερευούσης σημασίας.

nba2k15 01Για μία ακόμα χρονιά έχουμε δυνατότητα ελέγχου του καλύτερου εν ενεργεία Έλληνα μπασκετμπολίστα

Τα modes του παιχνιδιού επιστρέφουν και αυτά σχεδόν αυτούσια, ενώ δεν υπάρχει και το κάτι διαφορετικό όπως για παράδειγμα το LeBron: Path to Greatness. Στο MyGM όπου μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο του general manager μιας ομάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη λειτουργία της. Οι διάφοροι τομείς της προπόνησης είναι πιο παραμετροποιήσιμοι τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο, οι επιλογές στους διαλόγους είναι περισσότερες ενώ μπορούμε να κάνουμε scouting και στο κολεγιακό πρωτάθλημα για τις μελλοντικές μας επιλογές στο draft. Στο MyLeague έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε το δικό μας πρωτάθλημα όπως το θέλουμε εμείς. Μέσω αυτού μάλιστα μπορούμε να εισάγουμε και τις ομάδες της Euroleague σε πρωτάθλημα καθώς πέρσι ήταν διαθέσιμες μόνο για exhibition games.

Για μία ακόμη χρονιά καλούμαστε να δημιουργήσουμε τον δικό μας παίκτη μέσω του MyCAREER. Πλέον δεν γινόμαστε draft και καλούμαστε να διεκδικήσουμε την είσοδο μας στον μαγικό κόσμο του NBA μέσω 10ήμερων συμβολαίων που μας προσφέρονται στα μέσα της χρονιάς. Μέσα από μία σειρά cutscenes και διαλόγων το παιχνίδι προσπαθεί να μας μεταφέρει την προσμονή και την αγωνία του νέου παίκτη ενώ σε κάθε ομάδα έχει επιλεγεί ένας “σταρ” ο οποίος αναλαμβάνει να μας καθοδηγήσει. Η αναβάθμιση του παίκτη έχει απλοποιηθεί σημαντικά καθώς τα χαρακτηριστικά έχουν ομαδοποιηθεί σε 6 κατηγορίες τις οποίες αναβαθμίζουμε με χρήματα που κερδίζουμε μέσα από το παιχνίδι. Τα χρήματα αυτά όμως μπορούμε να τα αγοράσουμε και πληρώνοντας με πραγματικά, γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό. Από εκεί και πέρα το μόνο αρνητικό που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο mode είναι ότι η αξιολόγηση του παίκτη γίνεται σε περισσότερο ατομικό παρά ομαδικό επίπεδο. Ειδικά στην άμυνα δεν είναι λίγες οι φορές που επιβραβεύονται λάθος αντιμετωπίσεις των καταστάσεων αλλά και το ανάποδο. Επίσης επιστρέφει το MyTEAM με challenges στα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Στο 2K15 έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε και κάρτες από “αστέρια” του παρελθόντος ενώ έχει προστεθεί και auction house στο οποίο μπορούμε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε τις κάρτες μας.

nba2k15 02Derby αιωνίων!

Από το NBA TODAY μπορούμε να παίξουμε κάποιο exhibition game ή αντίστοιχα online. Για το δεύτερο η εμπειρία δεν ήταν τόσο καλή καθώς υπήρχαν προβλήματα με το lag. Επιφυλάσσομαι για το αν έφταιγε η σύνδεση μου ή οι servers τους παιχνιδιού αν και φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα. Τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα στο MyPARK το οποίο αποτελεί προέκταση του MyCAREER και ο παίκτης συμμετέχει σε αγώνες streetball. Υπάρχουν 3 διαθέσιμα πάρκα, καθένα από τα οποία εστιάζει στη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του παίκτη. Τέλος μπορούμε να ενημερωθούμε για τους αγώνες της ημέρας ενώ υπάρχει και το 2KTV το οποίο υπόσχεται νέο υλικό με εκπομπές, συνεντεύξεις, backstage κτλ κάθε εβδομάδα.

Στον τεχνικό τομέα αυτό που ξεχωρίζει είναι το animation όπου έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες από την Visual Concepts. Όχι ότι δεν υπήρχε ήδη μεγάλη ποικιλία, απλά η ήδη υπάρχουσα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Τα μοντέλα και οι αντιδράσεις των παικτών είναι και αυτά βελτιωμένα ενώ και το κοινό είναι πιο ζωντανό. Για τον σχολιασμό ισχύουν τα όσα έχουν αναφερθεί στο review του 2K14 με μία σημαντική προσθήκη όμως. Πριν τα παιχνίδια, σε ρόλο σχολιαστή μαζί με τον Ernie Johnson βρίσκουμε τον Σακίλ. Ο πραγματικός “Superman” (μην ακούσω αηδίες περί Howard) είναι μία ευχάριστη έκπληξη και γεμίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολύ μεγάλα loading times του παιχνιδιού. Το soundtrack αν και εξακολουθεί να ακολουθεί την αισθητική της νέο-R’n’B νοοτροπίας περιέχει τραγούδια και από άλλα είδη. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον επαρκές αλλά αυτό επαφίεται και στο γούστο του παίκτη οπότε ο καθένας έχει ξεχωριστά κριτήρια.

nba2k15 03Shaq Attaq

Εν ολίγοις το 2K15 είναι ένα ακόμα βήμα της σειράς προς την τελειότητα. Η απουσία ανταγωνισμού δεν έχει επηρεάσει την 2K Sports στο παραμικρό ώστε να δούμε φαινόμενα στασιμότητας και για αυτό είναι άξια συγχαρητηρίων. Για όσους θέλουν να ζήσουν λίγη από τη μαγεία του NBA ή (πλέον και) της Euroleague, ο τίτλος αποτελεί μονόδρομο.

 

Το NBA 2K15 μας προσέφερε η CD Media, η οποία εισάγει το παιχνίδι στην Ελλάδα

Pros

  • Εξαιρετικό animation
  • Το NBATV
  • Ο τρισμέγιστος Σακίλ
  • Όλοι οι λόγοι που έχουν φέρει τη σειρά στην κορυφή

Cons

  • Μεγάλα loading times
  • Τα προβλήματα στο online
  • Η εισαγωγή micro-transaction

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL