HARDWARE

Ψάχνοντας το ιδανικό Windows tablet

Θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς οτι το ρεύμα των tablets έπιασε στον ύπνο τη Microsoft. Ο κολοσσός από το Redmond είχε ήδη κινηθεί προς το συγκεκριμένο χώρο επί προεδρίας Bill Gates ο οποίος μάλιστα είχε παρουσιάσει με ιδιαίτερη περηφάνια το πρότυπο Tablet PC πριν από δώδεκα χρόνια, ωστόσο η αγορά των tablets παρέμεινε niche μέχρι τη στιγμή που ο (εκλιπών πλέον) Steve Jobs παρουσίασε στο παγκόσμιο κοινό το iPad. Η συσκευή της Apple “πάτησε” επάνω στην επιτυχία του iPhone και προσέφερε σε εκατομμύρια κόσμου την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν έυχρηστο, ελαφρύ και πρακτικό προσωπικό υπολογιστή, με αρκετούς περιορισμούς βέβαια στη λειτουργικότητα. Το iPad πέτυχε εκεί που το Tablet PC είχε αποτύχει, να διεισδύσει δηλαδή στην ευρύτερη καταναλωτική αγορά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη Microsoft και απειλώντας την αδιαφιλονίκητη πρωτοκαθεδρία της στο computing. Η απάντηση της εταιρίας ήρθε με την αποκάλυψη του υβριδικού λειτουργικού συστήματος Windows 8 δια χειρός Steven Sinofsky και της ομάδας του. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Microsoft, απολύτως σαφές: αντίθετα με το περιορισμένο και απλοϊκό iPad, τα tablets και hybrids με Windows 8 θα διέθεταν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “the best of both worlds”, την ισχύ και το εύρος εφαρμογών ενός PC με την πρακτικότητα και την ευκολία χρήσης ενός tablet. Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Sinofsky, επικεφαλής του τμήματος των Windows και ο άνθρωπος που κατάφερε να σώσει την καταστροφή των Vista με τα Windows 7: Τα Windows 8 tablets θα προσέφεραν στους αγοραστές μια εμπειρία “χωρίς συμβιβασμούς“.

Έχουμε κλείσει πέντε μήνες από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8 στην παγκόσμια αγορά. Οι πωλήσεις του νέου λειτουργικού δεν ήταν αυτές που θα περίμενε η Microsoft, ίσως γιατί το νέο περιβάλλον εργασίας αποξένωσε τους υπάρχοντες χρήστες των Windows ή ίσως γιατί η πλειοψηφία των καταναλωτών δε βρήκε κάποιο σοβαρό λόγο να αφήσει πίσω της τα Windows 7. Τι γίνεται όμως με το hardware; Έγινε πράξη η υπόσχεση της Microsoft για προϊόντα “χωρίς συμβιβασμούς”; Με αυτή τη σκέψη κατά νου ξεκίνησα να “χτενίζω” την ελληνική αγορά αναζητώντας συσκευές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως τη λειτουργικότητα ενός tablet και ενός laptop στο ίδιο πακέτο. Το ερώτημα που θέλω να απαντήσω είναι κατά πόσον υπάρχει στην αγορά ένα προϊόν που ικανοποιεί ως tablet (μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, πολλές apps, μικρό και ελαφρύ) χωρίς να θυσιάζει τα χαρακτηριστικά των laptops (συμβατότητα με προγράμματα και παιχνίδια των Windows, επαρκής υπολογιστική ισχύς). Εσείς τι λέτε, υπάρχει;

Μια υβριδική συσκευή θα πρέπει πάντως να προσφέρει όλα τα παραπάνω σε τιμή που να μοιάζει ελκυστική. Αν το κόστος απόκτησης υπερβαίνει το συνολικό κόστος της αγοράς ενός πλήρους laptop και ενός ποιοτικού tablet μαζί, τότε… ποιος ο λόγος να προτιμήσεις το υβρίδιο; Για το λόγο αυτό αποφάσισα να περιορίσω το εύρος τιμής θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 1100€, καθώς με αυτό το ποσό μπορεί κανείς να αγοράσει ένα αρκούντως ισχυρό laptop και ένα αξιοπρεπέστατο tablet. Συνοπτικά λοιπόν, τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε από το ιδανικό Windows tablet/hybrid:

Ικανοποιητική αυτονομία μπαταρίας, ουσιώδες χαρακτηριστικό για κάθε φορητή συσκευή. Προφανώς το κριτήριο εμπεριέχει ένα βαθμό υποκειμενικότητας, θεωρώ όμως οτι οι 5-6 ώρες αυτονομίας θα πρέπει να τεθούν ως ελάχιστο όριο. Οτιδήποτε λιγότερο απορρίπτεται ως απαράδεκτο.

Συμβατότητα με τα κλασικά προγράμματα και παιχνίδια των Windows. Αμέσως λοιπόν αποκλείονται από την έρευνα οι συσκευές που τρέχουν Windows RT, αφού σε αυτή την περίπτωση περιοριζόμαστε στον (ακόμα ισχνό) κατάλογο των apps μέσω του Windows Store.

Επαρκή υπολογιστική ισχύ. Ιδανικά αυτό σημαίνει κάποιον επεξεργαστή Core της Intel, αν και η νέα σειρά επεξεργαστών Atom παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον σε ειδικές περιπτώσεις.

Έχοντας τις παραπάνω προϋποθέσεις κατά νου, κατέληξα σε μια λίστα τεσσάρων προϊόντων που αντιπροσωπεύουν σε γενικές γραμμές τις προσφερόμενες λύσεις στην ελληνική αγορά. Τονίζω οτι η συγκεκριμένη λίστα είναι ενδεικτική, καθώς ο βασικός μου σκοπός ήταν να αξιολογήσω την ποικιλομορφία των διαθέσιμων προϊόντων και το εύρος επιδόσεων ανά κατηγορία τιμής, όχι να καταγράψω όλα τα προϊόντα της αγοράς. Ας δούμε λοιπόν τι υπάρχει εκεί έξω!

ASUS VIVOTAB SMART

AsusVivotab

Τιμή: από 520€

Το μοντέλο της Asus βασίζεται στη νέα γενιά επεξεργαστών Intel Atom, συγκεκριμένα στο διπύρηνο Z2760 με συχνότητα 1,8 Ghz. Η μνήμη RAM ανέρχεται στα 2GB και ο σκληρός δίσκος solid state μπορεί να έχει χωρητικότητα 32GB ή 64GB ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε. Η οθόνη έχει διαγώνιο 10,1 ίντσες, ενσωματώνει τεχνολογία IPS αλλά η ανάλυση είναι μάλλον μικρή για ένα σύγχρονο υπολογιστή (1366×768). Διάφορα reviews στο internet τοποθετούν τη διάρκεια της μπαταρίας στις 7-7,5 ώρες, επίδοση αρκετά ικανοποιητική. Βρήκαμε λοιπόν το πολυπόθητο Windows tablet χωρίς συμβιβασμούς; Όχι ακριβώς, γιατί ο επεξεργαστής αποδεικνύεται ανεπαρκής για χρήση με πιο απαιτητικά προγράμματα. Ιδίως στα games οι επιδόσεις του απογοητεύουν, καθώς το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών δυσκολεύεται πολύ ακόμα και σε παλιά παιχνίδια. Τίμια πρόταση και σε καλή τιμή, αλλά μόνο για όσους αδιαφορούν για υψηλές επιδόσεις και gaming.

ACER ICONIA W510

AcerIconiaW510

Τιμή: από 550€

Η πρόταση της Acer είναι ενδιαφέρουσα. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκεται πολύ κοντά στο μοντέλο της Asus που περιγράψαμε παραπάνω: Διπύρηνος επεξεργαστής intel Atom στα 1,8 Ghz, 2GB RAM, 32 ή 64GB αποθηκευτικός χώρος solid state, IPS οθόνη 10,1 ιντσών και ανάλυσης 1366×768, μπαταρία διάρκειας 7-8 ωρών. Μιλάμε για το ίδιο ακριβώς βασικό hardware, οπότε η επιλογή μεταξύ του προηγούμενου μοντέλου και αυτού θα κριθεί σε λεπτομέρειες όπως η ποιότητα κατασκευής και τα διαθέσιμα περιφερειακά. Δίνοντας περίπου 100 ευρώ επιπλέον μπορείτε να προμηθευτείτε το συνοδευτικό keyboard dock που μετατρέπει το W510 σε ένα πλήρες netbook με απίστευτη διάρκεια μπαταρίας (15-16 και πλέον ώρες!) καθώς το dock διαθέτει επιπλέον μπαταρία. Το αδύνατο σημείο του W510 εντοπίζεται πάλι στις επιδόσεις του επεξεργαστή και ιδίως του υποσυστήματος γραφικών. Με απλά λόγια, ξεχάστε οποιαδήποτε πιθανότητα για Windows gaming στη συγκεκριμένη συσκευή αλλά και σε όλα τα tablets με επεξεργαστή Atom.

ΑCER ICONIA W700

AcerIconiaW700

Τιμή: από 700€

Αλλάζουμε κατηγορία τιμής αλλά ταυτόχρονα ανεβαίνουμε ξεκάθαρα δυο-τρία σκαλιά στις επιδόσεις. Το Iconia W700 στηρίζεται στον επεξεργαστή Intel Core i3-2365 με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών Intel HD3000, διαθέτει 4GB RAM και 64GB σκληρό δίσκο SSD. Η οθόνη (τεχνολογίας IPS) έχει διαγώνιο 11,6 ίντσες με ανάλυση 1920×1080, καταλαβαίνετε οπότε οτι μιλάμε για ένα laptop με μορφή tablet. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και dock με πληκτρολόγιο, χωρίς όμως επιπλέον μπαταρία όπως στην περίπτωση του W510. Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές σε καθημερινό computing και ελαφρύ gaming, όμως το tablet είναι πιο βαρύ και πιο ογκώδες από τις λύσεις που περιγράψαμε παραπάνω, ενώ έχει και μικρότερη διάρκεια μπαταρίας (5-5,5 ώρες με μέτρια χρήση). Κρίνοντας συνολικά το W700 θα έλεγα οτι επιτυγχάνει έναν ικανοποιητικό συνδυασμό επιδόσεων, μπαταρίας και κόστους, αρκεί ο αγοραστής να είναι διατεθειμένος να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις. Δεν είπαμε όμως οτι ψάχνουμε για ένα προϊόν χωρίς συμβιβασμούς;

LENOVO THINKPAD X230i

LenovoThinkPadX230

Τιμή: από 980€

Η Lenovo παρουσιάζει ένα laptop με οθόνη που μπορεί να περιστραφεί οριζοντίως ώστε να “ξαπλώσει” πάνω στο πληκτρολόγιο, μετατρέποντας το X230i σε ευμέγεθες tablet. Το hardware χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ισχυρό: επεξεργαστής Intel Core i3-2370M, υποσύστημα γραφικών Intel HD 4000, 4GB RAM, σκληρός δίσκος μεγέθους 320GB και οθόνη 12,5 ιντσών τεχνολογίας IPS με ανάλυση 1366×768. Προσοχή, το λειτουργικό σύστημα είναι Windows 7 Professional και όχι τα (touch-friendly) Windows 8, οπότε το X230i θα πρέπει να θεωρείται ως πρώτα laptop και μετά tablet. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ψηφιακή γραφίδα, επιβεβαιώνοντας την υποψία οτι η Lenovo στοχεύει πρώτα και κύρια στο business κοινό και όχι στους κοινούς καταναλωτές. Για άλλη μια φορά λοιπόν καλούμαστε να θυσιάσουμε ένα ή περισσότερα στοιχεία (εδώ το βάρος, την πρακτικότητα και την αυτονομία) προς όφελος άλλων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Για να καταλήξω σε αυτά τα τέσσερα ενδεικτικά PCs ως παραδείγματα των διαθέσιμων λύσεων, έψαξα στα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα της ελληνικής αγοράς αναζητώντας το ιδανικό Windows-based tablet. Δυστυχώς για την ώρα το tablet “χωρίς συμβιβασμούς“, όπως έλεγε το διαφημιστικό slogan της Microsoft, δεν έχει μετουσιωθεί στην πράξη. Όποια κατηγορία συσκευών και να επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής, το βέβαιο είναι οτι θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά υποχωρήσεων πριν καταλήξει σε κάποια επιλογή. Τα tablets με επεξεργαστές Atom προσφέρουν συμβατότητα με τα υπάρχοντα Windows games και προγράμματα καθώς και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, οι επιδόσεις όμως είναι πιο κοντά σε αυτές ενός netbook παρά στα πλήρη laptops. Ειδικά για παιχνίδια, ξεχάστε το! Από την άλλη τα tablets και hybrids με επεξεργαστές Core έχουν σαφώς ανώτερες επιδόσεις, χάνουν όμως σε διάρκεια μπαταρίας και έχουν μεγαλύτερο όγκο και βάρος. Κάποια ακριβά μοντέλα (π.χ. το Lenovo Yoga) υπονομεύονται από την υψηλή τους τιμή – έχει πραγματικά νόημα να δώσουμε 1300 και πλέον ευρώ, τη στιγμή που η αγορά ενός ικανού laptop μαζί με ένα ξεχωριστό tablet θα κοστίσει πολύ λιγότερο; Μάλλον όχι.

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το όνειρο μπορεί να έσβησε για την ώρα, η ελπίδα όμως παραμένει ζωντανή. Η υπόσχεση της Microsoft για computing χωρίς συμβιβασμούς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, με ευθύνη τόσο του αμερικανικού γίγαντα του software όσο και των κατασκευαστών hardware. Η Microsoft παρουσίασε ένα παράξενο λειτουργικό με προφανή προβλήματα αλλά και ορισμένες… ύποπτες επιλογές στο θέμα του software. Οι κατασκευαστές υπολογιστών δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν ισχυρά tablets σε ανταγωνιστικές τιμές, όμως η κύρια ευθύνη θεωρώ πως βαραίνει τις Intel και AMD. Οι δύο κολόνες της βιομηχανίας των PCs άργησαν χαρακτηριστικά να αντιληφθούν το ρεύμα του mobile, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουν για να κατασκευάσουν επεξεργαστές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ευτυχώς όλα δείχνουν οτι οι προσπάθειές τους θα στεφθούν με επιτυχία. Η Intel ετοιμάζεται σε μερικούς μήνες να δώσει στην κυκλοφορία τη νέα γενιά επεργαστών Haswell με αυξημένες επιδόσεις, καλύτερο υποσύστημα γραφικών αλλά μειωμένη κατά πολύ καταναλωση ενέργειας. Η AMD από τη δική της πλευρά συνεχίζει να ποντάρει στις APUs με την πλατφόρμα Temash που υπόσχεται πολύ χαμηλή κατανάλωση, διπλάσιες επιδόσεις από την προηγούμενη γενιά και πολύ καλύτερο υποσύστημα γραφικών βασισμένο στις Radeon. Αν οι δύο εταιρίες καταφέρουν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, τότε είναι απολύτως ρεαλιστικό να περιμένουμε tablets πραγματικά “χωρίς συμβιβασμούς” μέχρι το τέλος του 2013. Αν μάλιστα οι τιμές κρατηθούν σε λογικά επίπεδα, η Microsoft και οι συνεργάτες της θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν επιτέλους σθεναρή αντίσταση στην επέλαση της Apple και της Google.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Λοιπον αυτο το ερωτημα με απασχολησε προσφατα μιας και εψαχνα ενα convertible laptop/tablet που να τρεχει full Windows 8 (καταληγοντας τελικα στο Sony Vaio Duo 11).

    Νομιζω πως τα ιδανικοτερα υβριδικα αυτη τη στιγμη κοστιζουν λιγο (οχι παρα πολυ) περισσοτερο απο το ανωτερο οριο τιμης που θεσατε. Αναφερομαι σε μηχανηματα οπως το Sony, το Dell XPS 12 η το Lenovo Ideapad Yoga 12.

    Για σοβαρα παιχνιδια γενικα θελεις Intel core επεξεργαστη, οποτε δεν θα βρεις αυτονομια μεγαλυτερη των 5-6 ωρων στην καλυτερη περιπτωση. Τα Atom hybrids εχουν φανταστικη αυτονομια, περαν των 10 ωρων για οσα εχουν δευτερη μπαταρια στο πληκτρολογιο, αλλα δεν ειναι για gaming με τιποτα. Δεν ειναι μονο ο επεξεργαστης που δεν τραβαει. Ειναι και οι ανισχυρες καρτες γραφικων που κουβαλανε, ειναι και τα SSD τους που δεν τρεχουν σε τοσο μεγαλες ταχυτητες.

    Πιστευω ακραδαντα οτι οσο παει και απομακρυνομαστε απο το μοντελο του desktop PC, γιατι ο κοσμος απαιτει περισσοτερο mobility και ειναι διατεθειμενος να ξοδεψει λεφτα που θα τραβηξουν τις εταιριες.

  2. Τα υβριδικά έχουν όντως μεγάλο ενδιαφέρον, περισσότερο όμως ως concept παρά ως συσκευές αυτή τη στιγμή. Όποιο κι αν αγοράσεις θα χρειαστεί να θυσιάσεις κάτι, είτε υπολογιστική ισχύ είτε μπαταρία. Για μένα το ιδανικό hybrid θα πρέπει να έχει α) επαρκή υπολογιστική ισχύ σε tablet mode ώστε να δουλεύει άνετα για καθημερινές εργασίες, media και ελαφρύ gaming και β) dock με επιπλέον μπαταρία, αποθηκευτικό χώρο και ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

  3. Εγώ πήρα αυτό εδώ: http://www.amazon.fr/Thomson-THBK1-10-32-Tablette-daccueil-Microsoft/dp/B00JE4OK40 που συνδυάζει Windows και Android σε dual-boot και είμαι πολύ ευχαριστημένος! Αυτονομία περίπου 8 ώρες και μπορείς και παίζεις άνετα κιόλας και κάποια παλιά PC games. Πχ, έχω βάλει Ground Control 2, titan quest κ.α. με όλα τέρμα!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL