HARDWARE

To σωστό timing για αναβάθμιση

Η αναβάθμιση είναι μέρος της ζωής του κάθε PC gamer. Κάποια στιγμή, αργά η γρήγορα, έρχεται η στιγμή που το πιστό μας PC δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να τρέξει τα games όπως θα θέλαμε και θα πρέπει να δεχθεί τεχνολογικό… μπότοξ για να ξανανιώσει. Η όλη διαδικασία της αναβάθμισης, από την αρχική έρευνα αγοράς μέχρι το τελικό στήσιμο και τις πρώτες δοκιμές, αποδεικνύεται συχνά συναρπαστική, ειδικά αν στο τέλος οι επιδόσεις του συστήματος είναι αυτές που ζητούσαμε. Όσο γοητευτικό όμως και αν εμφανίζεται το upgrading, εγκυμονεί ταυτόχρονα σοβαρό κίνδυνο απογήτευσης σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος “τακτικής” και δε μείνουμε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Η πιθανότητα λάθους δεν κρύβεται δυστυχώς μόνο στην επιλογή του hardware. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αρκετά περιστατικά χρηστών που επέλεξαν με σωστή λογική την αναβάθμισή τους αλλά σε λάθος χρόνο, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους στο έπακρο. Στο παρόν άρθρο λοιπόν δε θα ασχοληθούμε με γενικότερες συμβουλές αναβάθμισης αλλά θα αναλύσουμε τους χρονικούς παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν την οποιαδήποτε δαπάνη για upgrading. Όπως θα δείτε στη συνέχεια, η επιλογή του σωστού χρονικού σημείου για την αγορά hardware δεν είναι απλή υπόθεση και υπόκειται σε πολλαπλές αιρέσεις αναλόγως των συνθηκών της αγοράς. Οι συμβουλές πάντως που θα αναφέρουμε είναι διαχρονικές, οπότε καλό θα ήταν να τις έχετε κατά νου κάθε φορά που ετοιμάζεστε για την αγορά νέου εξοπλισμού.

“ΦΡΕΝΟ” ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

upgradetiming01Πόσο ισχυρό θα είναι το “Steambox”; Έλα ντε!

Ενδεχομένως να έχετε ακούσει το δημοφιλές ρητό “αν περιμένεις μέχρι να βγει κάτι καλύτερο, δεν θα αγοράσεις ποτέ”. Έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Στο χώρο της τεχνολογίας βρισκόμαστε πάντα μερικούς μήνες πριν από την κυκλοφορία ενός καλύτερου προϊόντος, οπότε, αν περιμένουμε συνεχώς να βγει το καλύτερο, θα περιμένουμε εσαεί. Υπάρχουν όμως ορισμένα κομβικά γεγονότα που φέρνουν μεγάλες αλλαγές και αλλάζουν πλήρως το τεχνολογικό τοπίο. Αν τύχει να προβούμε σε αναβάθμιση λίγο πριν από μια τέτοια αλλαγή, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να την πατήσουμε. Επίκαιρο παράδειγμα είναι η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή, αφού είναι σαφές οτι το 2013 θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στο gaming.

Φέτος περιμένουμε την κυκλοφορία νέων consoles, πιθανότατα και  του “Steambox“. Οι PC makers παρουσιάζουν νέα μοντέλα με οθόνες αφής, περίεργα υβρίδια μεταξύ laptop και tablet, PCs σαλονιού με χαμηλό κόστος και υψηλή ισχύ. Η Intel θα φέρει στην αγορά τους επεξεργαστές Haswell με ισχυρότερα integrated γραφικά και πολύ χαμηλή κατανάλωση. Όλα αυτά συνεπάγονται δραστικές αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας και αναπροσαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων για τα games. Όταν βλέπουμε στον ορίζοντα τόσο σημαντικές αλλαγές, είναι φρόνιμο να “παγώσουμε” τις σκέψεις για αναβάθμιση μέχρι να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Στο παράδειγμα της εφετινής χρονιάς, η αποκάλυψη του hardware που θα περιλαμβάνεται στις consoles και στο Steambox θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε με ακρίβεια το απαραίτητο επίπεδο ισχύος ενός gaming PC, έτσι ώστε αυτό να κρατήσει για πολλά χρόνια. Η αναβάθμιση πριν αποκτήσουμε αυτές τις πληροφορίες εμπεριέχει ρίσκο, αφού ενδέχεται να αγοράσουμε κάτι με μικρό χρόνο ζωής. Υπομονή!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Έχετε άφθονα χρήματα για ξόδεμα; Σας αρέσει να αγοράζετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αμέσως μόλις ανακοινωθεί; Τότε μπορείτε να αγνοήσετε ελεύθερα τη συγκεκριμένη συμβουλή. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους η αγορά ενός “φρέσκου” προϊόντος τεχνολογίας αντενδείκνυται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Δεν είναι μόνο οτι θα το πληρώσετε “χρυσό”, αλλά διατρέχετε τον κίνδυνο να γίνετε… beta tester που πληρώνει αντί να πληρώνεται. Πολλά νέα προϊόντα υποφέρουν από ποικίλες “παιδικές ασθένειες”, προβλήματα δηλαδή που για κάποιο λόγο ξέφυγαν από τη διαδικασία του testing. Αν είστε τόσο άτυχος ώστε να πέσετε σε μια τέτοια περίπτωση, τότε ετοιμαστείτε για πολήμηνη ταλαιπωρία μέχρι την επισκευή ή για μπόλικα φλιτζάνια χαμομήλι ώστε να χαλαρώσουν τα νεύρα σας. Παράδειγμα προς αποφυγή: Οι early adopters των SSDs πρώτης και δεύτερης γενιάς, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα σταθερότητας συστήματος.

Άρα, πότε αγοράζουμε; Όταν ένα προϊόν έχει διανύσει μια ικανοποιητική πορεία στην αγορά ώστε τα αρχικά προβλήματα να έχουν αντιμετωπιστεί. Αν μπορούμε να βρούμε και κάποια μεταγενέστερη hardware revision, ακόμα καλύτερα. Ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της αγοράς ενός κομματιού hardware λίγο πριν αυτό αποσυρθεί από τον αγορά (το λεγόμενο End of Life).  Ενδεχομένως να χάσουμε σε upgradeability (δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον) αλλά είναι αρκετά πιθανό να αγοράσουμε ισχυρό hardware σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι χρήστες που αγοράζουν μια γενιά πίσω από την τρέχουσα, συνήθως καταφέρνουν να εξοικονομούν χρήματα.

GAMES, GAMES, GAMES

upgradetiming02

Γιατί αναβαθμίζουμε; Για να παίζουμε games φυσικά! Ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του και αρκετοί καταλήγουν να παίζουν ένα συγκεκριμένο game για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ώρες  σε βάθος χρόνου. Φανταστείτε λοιπόν να προβείτε σε αναβάθμιση για να απολαύσετε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ένα πολυαναμενόμενο παιχνίδι, αλλά να διαπιστώσετε μετά την αγορά του οτι δεν τρέχει καλά με το νέο σας hardware! Όπως έχουμε δει δεκάδες φορές στο παρελθόν, , ορισμένα games “συμπαθούν” περισσότερο κάρτες γραφικών ή επεξεργαστές συγκεκριμένων εταιριών με αποτέλεσμα να αποδίδουν σαφώς καλύτερα σε αυτό το hardware.

Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να εντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας ή απεικόνισης που να καταστήσουν το παιχνίδι unplayable για μεγάλο χρονικό διάστημα, “σκοτώνοντας” τη χαρά μας για την αναβάθμιση και το νέο game. Σκεφθείτε για παράδειγμα τους άμοιρους οπαδούς του RAGE που προχώρησαν σε αναβάθμιση με κάρτα γραφικών της AMD λίγο πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, για να “επιβραβευθούν” τελικά με σοβαρά προβλήματα απεικόνισης και εντελώς απαράδεκτα bugs. Ο κανόνας εδώ είναι απλός: αν είμαστε “καμμένοι” με συγκεκριμένα games (υπάρχοντα ή επερχόμενα) ψάχνουμε για benchmarks και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επιδόσεις του hardware στα εν λόγω games. Η υπεροχή μιας κάρτας γραφικών στο Call of Duty δεν θα σας ωφελήσει αν είστε φανατικός του Battlefield 3, οπότε μην αγοράσετε μέχρι να βεβαιωθείτε οτι το hardware θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Πάνω από όλα, σεβαστείτε τα χρήματά σας. Δείξτε υπομονή, κάντε έρευνα αγοράς και ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών. Καλό upgrading!

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Ωραίο άρθρο Αλέξανδρε. Αν και δεν είμαι της λογικής της αναβάθμισης, αλλά της αγοράς καινούριου συστήματος, όταν πια έχουν περάσει τα χρόνια, θα βοηθήσει αρκετούς που ψάχνονται, κυρίως με το σωστό timing αγοράς.

  2. Εφ όσον αλλάξεις την μητρική, είναι σαν να έχεις νέο PC, ουσιαστικά η νέα μητρική σημαίνει και νέο σύστημα. Εγώ πάντως, πιστεύω πως αν θες να έχεις γρήγορο μηχάνημα, ή αλλάζεις όλη την ώρα εξαρτήματα, ή αγοράζεις ανά διαστήματα πλήρες κουτί.

  3. Admiral εντάξει συνήθως κρατάω οθόνη, ηχεία, m+k και ίσως σκληρό και drives (εξαρτάται από τη motherboard όπως σωστά είπε ο vtheofilis) αλλά μετά από 6-7 χρόνια που γίνεται η αλλαγή της δύσκολο έως αδύνατο να είναι συμβατή με παλαιότερα μοντέλα…

  4. Adhan, αν δεις το post μου εδώ (”http://www.ragequit.gr/forum/hardware-forum/340-configuration-o-gaming-pc?limitstart=0″), θα δεις ότι έχω 2 δίσκους. Ο μικρότερος ξεκίνησε κάνοντας παρέα στην καλή μου Abit με τον Pentium 4. Η οθόνη μου το ίδιο. Σε αυτά τα εξαρτήματα βλέπεις, σπάνια έχουμε εξελίξεις που ανεβάζουν πολύ τις επιδόσεις στα games. Η οθόνη μου πχ είναι 8 χρονών μοντέλο. Είχα PATA οπτικά drives (DVD-ROM και DVD-RW) μέχρι που μου χάλασαν και αναγκάστηκα να πάρω ένα SATA.

  5. @ Admiral:

    Εντάξει, όχι πάντα. Στο μηχάνημα που έχω τώρα έχω κρατήσει σκληρό, DVD και ηχεία. Όλα τα άλλα έχουν αλλάξει. Από κουτί μέχρι ποντίκι. Και αυτά αναλόγως το πόσο θα κρατήσουν. Πληκτρολόγιο για παράδειγμα, το’ χα 10 χρόνια περίπου.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL