REVIEWS

LIFE IS STRANGE, EPISODE FIVE: POLARIZED

Διασαφήνιση : Όπως με κάθε παρουσίαση επεισοδικού τίτλου, ακολουθούν spoilers για τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς. Εάν επιθυμείτε η εμπειρία σας με το Life Is Strange να είναι εξ’ αρχής θαυμαστή και μυστηριώδης, μην διαβάσετε την συγκεκριμένη παρουσίαση.

Ίσως η μεγαλύτερη εγγενής αδυναμία των επεισοδικών τίτλων, είναι πως δημιουργούν εσκεμμένα μεγάλο ντόρο σχετικά με την κυκλοφορία τους λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου, κρίνονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από εκείνο και κατόπιν, επικρατεί σιγή ασυρμάτου από τα περισσότερα μέσα, αναφορικά με την εξέλιξή τους και την αφηγηματική τροχιά που ακολουθούν. Εδώ στο Ragequit, ως ταγμένοι ψυχασθενείς υπερασπιστές της ποιοτικής single player εμπειρίας, φροντίζουμε πάντοτε να ακολουθούμε τις αξιόλογες σειρές, προκειμένου να σας μεταφέρουμε μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα τους.

LIS51Η απόδρασή μας από τον Σκοτεινό Θάλαμο αποτελεί το πρώτο και κυριότερο μέλημά μας στην αρχή του επεισοδίου

Το Life Is Strange δίχασε το κοινό κατά την κυκλοφορία του. Πολλοί, συνήθως μικρότερης ηλικίας και με λιγότερη υπομονή παίκτες, έσπευσαν να το καταδικάσουν ως ένα άθλιο hipster-friendly μη-παιχνίδι, το οποίο στόχευε αποκλειστικά και μόνο σε ένα «δήθεν» δημογραφικό για να σημειώσει την όποια επιτυχία του.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει και το πέμπτο επεισόδιο του Life Is Strange, μπορώ με το χέρι στην καρδιά να πω ότι πρόκειται για μια από τις πλέον αξιομνημόνευτες διαδραστικές ταινίες που έχουμε δει ποτέ στους υπολογιστές μας. Με συνολική διάρκεια τις είκοσι ώρες, η αξέχαστη εβδομάδα της Max Caulfield καταλήγει να πραγματεύεται ιδιαίτερα αιχμηρά και δύσκολα ζητήματα, τα οποία σπανιότατα έχουν εξερευνηθεί στο μέσο των video games.

LIS54Εικόνες Βιβλικής καταστροφής όταν ο Τυφώνας χτυπά την Arcadia Bay

Σαν φινάλε, το Polarized λειτουργεί εξαιρετικά, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μια διαρκή, τετράωρη κορύφωση όλων των αφηγηματικών νημάτων που είχαμε ακολουθήσει ως τώρα. Όχι μόνο επεξηγούνται όλα τα αινίγματα της σειράς (στο βαθμό πάντοτε που κάτι τέτοιο είναι εφικτό), αλλά μας προσφέρεται και η επιλογή μεταξύ δυο ουσιωδώς διαφορετικών φινάλε. Η απόδραση της Max από το περιβόητο Σκοτεινό Θάλαμο είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων μας, καθώς οι διαρκείς παρεμβάσεις μας στο χωροχρονικό συνεχές κατά την διάρκεια της σαιζόν, έχουν πραγματικά κουρελιάσει την πραγματικότητα, αλλά και την ίδια την υγεία της Maxine. Το Polarized αποτελεί μια αγωνιώδη κούρσα δρόμου ενάντια στο χρόνο και σχεδόν κάθε μας απόφαση δείχνει να έχει φρικτές συνέπειες και παρενέργειες. Το αν θα κατορθώσουμε να επαναφέρουμε την ροή του χρόνου και να φτάσουμε σε κάποιου είδους λύτρωση, αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο και συνάμα κίνητρο για τις ενέργειές μας, στο φινάλε του παιχνιδιού.

LIS59And at the end of time, the Doe will stand in the light…

Η Dontnod έχει πλέον αποδείξει περίτρανα πως γνωρίζει να σκηνοθετεί μαεστρικά βαθιά συναισθηματικές ιστορίες και στο Polarized, δίνει τον καλύτερο εαυτό της. Ο τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι μας ρίχνει από την μια πραγματικότητα στην άλλη και η κάθοδός μας στους εφιάλτες της Max, μας κρατάνε να παίζουμε μέχρι το τέλος με σχεδόν κομμένη ανάσα. Ακόμη και τα stealth κομμάτια λίγο πριν το φινάλε, τα οποία δέχτηκαν κριτική ως άσκοπα και αχρείαστα, έρχονται σαν ευχάριστες, μικρές πινελιές gameplay, που δένουν ιδανικά το αφηγηματικό σύνολο.

LIS60Πικρό, πανέμορφο, αληθινό.

Το να γράψω περισσότερα για το Polarized θα χαλούσε την ιδιαίτερη μαγεία του συγκεκριμένου επεισοδίου αλλά και ολόκληρου του Life Is Strange. Σαν ολοκληρωμένο παιχνίδι, είναι μια περιπέτεια ενηλικίωσης γεμάτη συναισθήματα, καταστάσεις που έχουμε όλοι αντιμετωπίσει αλλά κανείς ποτέ, δεν κατορθώνει να ξεδιαλύνει απόλυτα. Οι απλοί του γρίφοι σε συνδυασμό με την ανάγκη χρήσης της ιδιαίτερης δύναμής μας προκειμένου να τους επιλύσουμε, κατατάσσουν το παιχνίδι σε σαφώς διαφορετική κατηγορία από τα αντίστοιχα διαδραστικά φιλμ της Telltale. Μπορεί να μην συγκινήσει τους «παραδοσιακούς» παίκτες adventure games, αλλά η ποιότητα της γραφής και η δύναμη της ιστορίας που αφηγείται είναι τέτοιες, που κάθε φίλος των δυνατών συγκινήσεων οφείλει να βιώσει τούτη την εμπειρία της Παράξενης Ζωής. Ανεξάρτητα από το τέλος που θα διαλέξουμε για την δική μας ιστορία, η Arcadia Bay είναι προορισμένη να μείνει χαραγμένη στο gaming υποσυνείδητό μας για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη.

{youtube}eYoINidnLRQ{/youtube}

Pros

  • H συνολική, 20ωρη εμπειρία του Life Is Strange, αποδεικνύεται πλουσιότατη, αφηγηματικά περίτεχνη και γεμάτες ιδέες που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί στο μέσο των video games
  • Δυο διαφορετικά φινάλε, εξαίσια συναισθηματικά φορτισμένα
  • Γραφή και χαρακτήρες που αιχμαλωτίζουν
  • Πανέμορφο soundtrack

Cons

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

6 Comments

  1. Κοίτα, Ντότα δεν είναι. Ούτε Λόλα, ούτε Στάρκραφτ. Αλλά για τίποτε πεταμένους ανώριμους που ασχολούνται ακόμη με ανθρώπινες σχέσεις, συναισθήματα, πανέμορφες μουσικές και συμπαντικό χάος, έχει μια κάποια αξία.

  2. Γιώργο, πραγματικά αγγαρεία το ρηβιού. Αν δεν τα έπαιρνα τόσο αναίσχυντα από την Square Enix για να προωθώ τα “παιχνίδια” της, πραγματικά δεν ξέρω τί 20-30% θα του έβαζα. Ούτε TeamSpeak υποστηρίζει και ούτε ένα weapon selection wheel της προκοπής δεν έχει. Και όλο κουραστικά cinematics και λόγια…άμα είναι να θες λεξικό και υπότιτλους, ποιός ο λόγος να ασχολείσαι, lelz;

  3. Ένας πιο σκοτεινός φύλακας στη Σίκαλη η ενηλικίωση της Μαξ. Φοβερό και το trippy όνειρο. Γενικά απολαυστικότατη η σειρά, με διακριτικό τρόπο έπιασε πάρα πολλά θέματα της αμερικανικής κοινωνίας μέσα σε μια ώριμη ιστορία. Επίσης απολαυστικός ο αυτοσαρκασμός των δημιουργών περί τέχνης και πχιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL