REVIEWS

IRONCAST

Βρισκόμαστε στη Βικτωριανή Βρετανία γύρω στο 1880 και ένας μεγάλος πόλεμος μαίνεται μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Οι Γάλλοι έχουν ανακαλύψει μια νέα πηγή ενέργειας γνωστή ως Voltire και αρνούνται να τη μοιραστούν με τους γείτονες τους. Έτσι όταν οι Άγγλοι κλέβουν μερικά δείγματα και αρνούνται να τα επιστρέψουν, οι δύο χώρες αρχίζουν τις πολεμικές συγκρούσεις για το ποια θα επικρατήσει. Με τη νέα τεχνολογία, οι Γάλλοι έχουν κατασκευάσει τα Ironcasts, τεράστιες πολεμικές μηχανές που φτάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα οι οποίες δεν χρησιμοποιούν ρόδες ή ερπύστριες για τη κίνηση τους αλλά μηχανικά πόδια και όλα δείχνουν πως με αυτά θα κερδίσουν τον πόλεμο και θα φτάσουν μέχρι το Λονδίνο.

Οι Άγγλοι που δεν έχουν τη τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν Ironcasts έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες σε μια ομάδα πλούσιων επιχειρηματιών, γνωστή ως “Consortium of Merit”, που βαρέθηκαν τις συνεχείς μάχες ανάμεσα στις δύο χώρες και θέλουν να δώσουν ένα τέλος. Αυτοί χρηματοδοτούν την έρευνα και τη κατασκευή Βρετανικών Ironcasts. Κάπως έτσι φτάνουμε στις 12 Οκτωβρίου του 1886 όπου οι Γάλλοι κάνουν μια εισβολή στην Αγγλία που δεν έχει προηγούμενο. Έχουν επικρατήσει σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Οι περισσότεροι Άγγλοι χειριστές των Ironcasts έχουν σφαγιαστεί και φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τους Βρετανούς. Κάπου εδώ αναλαμβάνουμε το ρόλο της Aeres Powell και του Ironcast της που έχει επιβιώσει από μια βόμβα Voltire και προσπαθεί να συνέλθει. Φυσικά η αποστολή μας είναι μία: να απωθήσουμε του Γάλλους και να κερδίσουμε το πόλεμο.

Ironcast 1Η οθόνη με τις διαθέσιμες αποστολές της ημέρας

Το παιχνίδι της Dreadbit είναι δύσκολο να το εντάξεις σε μια κατηγορία. Η καλύτερη περιγραφή του θα ήταν κάτι τέτοιο: Ένα indie turn based roguelike, match-3 και resource management παιχνίδι. Κάθε playthrough που θα φτάσει μέχρι το τελικό boss θα φτάνει μέχρι τη μία (ίσως και λίγο παραπάνω) ώρα διάρκεια αλλά για να καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί, πιστέψτε με, θα χρειαστεί πάρα πολλή προσπάθεια. Κάθε φορά που χάνουμε μια μάχη έχουμε οριστικό game over και ξεκινάμε ξανά από την αρχή. Φυσικά, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στο παιχνίδι, παίζοντας ξεκλειδώνουμε global unlocks όπως νέα Ironcasts, πιο δυνατά και με καλύτερες άμυνες, νέους Commanders καθώς και ορισμένα μόνιμα buffs.

Κάθε μάχη μας είναι και μία ingame ημέρα. Μετά το πέρας κάποιων ημερών έρχεται η αναμέτρηση μας με κάποιο boss. Έτσι πρέπει μέχρι τότε να καταφέρουμε να εξοπλίσουμε το Ironcast μας όσο καλύτερα μπορούμε, αλλιώς οδεύουμε σίγουρα προς τη καταστροφή. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δύσκολο (ειδικά στην αρχή του) και δε συγχωρεί σε καμία περίπτωση λανθασμένες επιλογές.

Ironcast 2Εδώ θα κάνουμε όλες τις αναβαθμίσεις που θέλουμε

Για να κερδίσουμε μια μάχη πρέπει να καταστρέψουμε το αντίπαλο Ironcast ή άρμα ή κάποιες φορές απλά να καθυστερήσουμε τον αντίπαλο για κάποιους γύρους. Σε κάθε γύρο μπορούμε να μαζέψουμε resources τρεις φορές. Αυτό γίνετε ενώνοντας τρία ή περισσότερα κουτάκια με το ίδιο σχήμα. Ανάλογα με το πόσα ενώσαμε, θα αυξηθεί και η αντίστοιχη μπάρα του Ironcast μας. Οι μπάρες είναι τέσσερις και είναι οι εξής: Ammo, Energy, Coolant και Repair. Ας τις δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά μία μία.

Η μπάρα Ammo μας δείχνει στην ουσία τα πυρομαχικά μας. Κάθε επίθεση μας, απαιτεί κάποιον αριθμό πυρομαχικών για να πραγματοποιηθεί. Έχουμε στη διάθεση μας δύο weapon slots στα οποία μπορούμε να βάλουμε όποια όπλα θέλουμε να χρησιμοποιούμε. Κάθε weapon λοιπόν απαιτεί έναν αριθμό ammo και σε κάθε χρήση του μειώνεται ο αντίστοιχος αριθμός από τη μπάρα. Με το Energy απόθεμα μας, δηλαδή τη δεύτερη μπάρα μας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις ασπίδες μας και να θέσουμε τη πολεμική μηχανή μας σε κίνηση. Με την ασπίδα ουσιαστικά προστατευόμαστε από τις επιθέσεις μη ενεργειακών όπλων (κυρίως), ενώ με τη κίνηση ανεβάζουμε τη πιθανότητα ο αντίπαλος να μη βρει στόχο.

Οι επόμενες δύο μπάρες είναι ιδιαίτερα απλές. Η Coolant bar μας πρέπει να είναι συνεχώς ψηλά καθώς στην αντίθετη περίπτωση το Ironcast μας υπερθερμαίνεται και τα υποσυστήματα του δέχονται ζημιά γύρο με γύρο. Κάθε χρήση όπλου, ασπίδας κλπ χαμηλώνει την ψύξη της μηχανής μας. Όταν η κατάσταση ενός υποσυστήματος (weapons, shield, drives) φτάσει στο μηδέν τότε δε μπορούμε πλέον να το χρησιμοποιήσουμε μέχρις ότου το επισκευάσουμε. Τα υποσυστήματα μας δέχονται ζημιά και από τις επιθέσεις του αντιπάλου ο οποίος όπως και εμείς μπορεί να επιλέξει ποιο από αυτά θα έχει ως στόχο. Προσωπικά τις περισσότερες φορές είχα ως βασικό στόχο τις ασπίδες του αντιπάλου. Για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά λοιπόν σε κάποιο τα υποσυστήματα χρησιμοποιούμε τη Repair μπάρα.

Ironcast 3Επιλέγοντας Irocast

Αφού ολοκληρώσουμε επιτυχώς μια μάχη κερδίζουμε experience με το οποίο ανεβαίνουμε level. Σε κάθε νέο level καλούμαστε να επιλέξουμε ένα ανάμεσα σε τρία διαθέσιμα (system/general) augmentations ή abilities. Τα system augmentations μπαίνουν στα slots των υποσυστημάτων και δίνουν κάποιες έξτρα ιδιότητες σε αυτά όπως για παράδειγμα να δυναμώνουν τη ζημιά των όπλων ή οι ασπίδες μας να κάνουν reflect κάποιο ποσοστό του damage που δέχονται κλπ ενώ τα general augmentations (μπορούμε να έχουμε ως τέσσερα ενεργά) λειτουργούν σαν auto buffs και έχουν να κάνουν κυρίως με τη συλλογή των resources μας . Τα abilities από την άλλη είναι στην ευχέρεια μας το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε στη διάθεση μας τέσσερα abilities slots τα οποία μπορεί να είναι είτε επιθετικά, είτε heals, είτε αμυντικά κλπ.

Εκτός από τα παραπάνω, μετά από κάθε μάχη παίρνουμε και τη τεχνογνωσία για κάποιο από τα συστήματα του αντιπάλου μας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας scrap (το νόμισμα του παιχνιδιού) μπορούμε να κατασκευάσουμε το συγκεκριμένο σύστημα και να το προσθέσουμε στο δικό μας Ironcast αντικαθιστώντας το προηγούμενο.

Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές augmentations, abilities και συστημάτων, πράγμα που κάνει το κάθε playthrough διαφορετικό από το προηγούμενο και σίγουρα βοηθάει το παίκτη να στήσει τη πολεμική του μηχανή σύμφωνα με το τρόπο παιχνιδιού που του αρέσει. Τα συνεχή game over σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των δυνατοτήτων μας και την απουσία save game ωθεί το παίκτη στο ένα playthrough μετά το άλλο. Πριν καν το καταλάβω είχα κλείσει πέντε ώρες μαζί του τη στιγμή που το άνοιξα για μια πρώτη γρήγορη ματιά.

Ironcast 4Μάχη μεταξύ ομοίων… στο επόμενο round τον έχω ρίξει!

Κλείνοντας μπορώ να πω πως το Ironcast με εξέπληξε θετικά. Το περίμενα πολύ πιο λιτό ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το παιχνίδι που χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter (έλαβε λίγο παραπάνω από 10.000 λίρες) σίγουρα θα έχει ικανοποιήσει τους backers του και ανήκει στη κατηγορία των “διαμαντιών” του Kickstarter. Αν ανήκετε στους φαν του είδους μη το σκέφτεστε καθόλου. 

Pros

  • Πολλές επιλογές παραμετροποίησης της πολεμικής μηχανής μας
  • Πολύ σωστός συνδυασμός χρήσης των υποσυστημάτων των Ironcasts
  • Τα global unlocks
  • Άκρως εθιστικό

Cons

  • Η αυξημένη δυσκολία σε συνδυασμό με το permadeath ίσως ενοχλήσει κάποιους
  • Το campaign θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο πλούσιο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL