REVIEWS

HEKTOR

Για να πω την αλήθεια, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το Hektor της Rubycone περίμενα ένα ακόμα horror τίτλο παρόμοιο με όλους αυτούς που έχουν κατακλύσει την αγορά με το σκοτεινό σκηνικό από το οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο διαφυγής και το κλασικό «τέρας» να παραφυλάει στη γωνία να μας σκοτώσει. Μετά από λίγα μόλις λεπτά ενασχόλησης με το παιχνίδι, δυστυχώς οι υποψίες μου βγήκαν αληθινές.

Αυτή τη φορά (ή μήπως και αυτή τη φορά) θα κληθούμε να αποδράσουμε από κάποιες μυστικές εγκαταστάσεις, κάτι ανάμεσα σε νοσοκομείο-φυλακή-ψυχιατρίο, με μοναδικό μας εφόδιο, έναν αναπτήρα και ένα φακό λίγο αργότερα. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούνται από διαδρόμους και δωμάτια που βρίσκονται εκεί εντελώς τυχαία. Μπορεί να περάσετε μόλις ένα διάδρομο και να καταλήξετε σε μια κλειδωμένη πόρτα και γυρνώντας πίσω να βρεθείτε σε κάποιον εντελώς νέο χώρο που δεν υπήρχε εκεί πριν. Δεν υπάρχει καθόλου χάρτης στο παιχνίδι και φυσικά δε θα ωφελήσει σε τίποτα το να κρατήσετε δικό σας είτε στο χαρτί είτε στο μυαλό. Αν μη τι άλλο αυτό δίνει κάποιο παραπάνω ενδιαφέρον στο παιχνίδι και συμβάλει θετικά στην όλη ατμόσφαιρα τρόμου.

Hektror 1

Μιλώντας για ατμόσφαιρα να πω πως για μένα ένα horror παιχνίδι που θα σταθεί επάξια στο χώρο οφείλει να έχει horror ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχα δυνατό, horror σενάριο. Στο πρώτο τομέα, το Hektor τα καταφέρνει πολύ καλά. Οι σκοτεινοί διάδρομοι που αλλάζουν συνέχεια, η μουσική του επένδυση, η σκέψη ότι μπορεί στην επόμενη στροφή να συναντήσεις κάτι που θα σε κάνει να σηκωθείς από τη καρέκλα σου σε συνδυασμό με τα κλασικά jump scares, συνθέτουν μια τρομακτική ατμόσφαιρα που κρατάει τους παλμούς σου ψηλά.

Όλα αυτά όμως στην αρχή. Γρήγορα καταλαβαίνεις πως δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις παρά απλά να προχωράς στα τυφλά ώσπου το παιχνίδι να αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω. Ακόμα και το «τέρας» που σε κυνηγάει, δεν υπάρχει νόημα να το αποφύγεις αφού δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Πεθαίνεις και απλά ξανά βγαίνεις κάπου τυχαία και τις περισσότερες φορές πολύ πιο κοντά στο στόχο σου. Κάποιες φορές είναι μάλιστα αναγκαίο να πεθάνεις για να προχωρήσεις στο παιχνίδι.

Hektor 2

Εδώ και εκεί υπάρχουν adventure γρίφοι απλά για να υπάρχουν. Χωρίς κάποιο επίπεδο δυσκολίας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε τις περισσότερες φορές είναι ότι κάνουμε γενικά στο παιχνίδι… να περπατάμε εδώ και εκεί τυχαία μέχρι να βρούμε αυτό που ψάχνουμε.

Διάσπαρτα στο παιχνίδι θα βρούμε σημειώματα χωρίς όμως να επηρεάζουν καθόλου την ιστορία καθώς και χάπια τα οποία σύμφωνα με το παιχνίδι ρίχνουν το επίπεδο της «ζαλάδας» μας. Να με συγχωρέσουν οι δημιουργοί αλλά κάτι τέτοιο εγώ δεν είδα. Ακόμα και μετά το τέλος του, απορούσα τι πραγματικά έκαναν αυτά τα χάπια.

Και ας πάμε στο σενάριο. Ειλικρινά τώρα, είναι τόσο δύσκολα για τους developers γενικά να σκεφτούν ένα όχι καλύτερο αλλά τουλάχιστον ένα διαφορετικό σκηνικό; Έχουμε αποδράσει από άπειρα ψυχιατρεία πια, φτάνει, τα βαρεθήκαμε. Και αυτό το «τέρας», ας είναι μια φορά κάτι άλλο που θα μας κυνηγάει αν πρέπει σώνει και καλά να μας κυνηγάει κάτι. Όπως καταλάβατε, δε συμπάθησα καθόλου το σενάριο του Hektor γιατί δεν είναι καν δικό του. Είναι το σενάριο των μισών τουλάχιστον παιχνιδιών του είδους τη τελευταία πενταετία.

Hektor 3

Δυστυχώς όσο τρομακτική και αν είναι η ατμόσφαιρα του, χάνει πολλούς πόντους από το ελάχιστο, ή μάλλον ανύπαρκτο, επίπεδο δυσκολίας του και το κλασικό και πλέον βαρετό σενάριο του. Πραγματικά μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά απλά γυρνάς από εδώ και από εκεί μέχρι να σου ξεκλειδώσει μια πόρτα το παιχνίδι, να σε οδηγήσει σε κάποιο δωμάτιο που δεν υπήρχε πριν, ώστε να προχωρήσεις. Τα είκοσι ολόκληρα ευρώ που μας ζητάει για τη μετά βίας τετράωρη διάρκεια του είναι υπερβολικά πολλά αφού στην ουσία δε προσφέρει τίποτα παραπάνω από πολλούς δωρεάν τίτλους.

 

tsok-desktop

Pros

  • Οι διάδρομοι και τα δωμάτια που αλλάζουν
  • Η horror ατμόσφαιρα…

Cons

  • …που δυστυχώς κρατάει για λίγο, όπως και η συνολική διάρκεια του τίτλου
  • Το χιλιοπαιγμένο σενάριο του
  • Η πλήρης απουσία δυσκολίας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 50%

50%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL