REVIEWS

FLIPPING DEATH

This story isn't about you.

Νομίζω πλέον μπορούμε να το παραδεχτούμε όλοι : η Zoink! είναι η καινούρια Double Fine.

Μπορεί ο κύριος Schafer να έχασε προ πολλού το δρόμο του (αρνούμαι να πιστέψω οποιαδήποτε διαφημιστική φανφάρα περί του Psychonauts 2, μέχρι να δούμε το ολοκληρωμένο παιχνίδι στα χέρια μας) αλλά οι παλαβοί Σουηδοί της Zoink!, συνέχισαν να χτίζουν το θρόνο τους, ένα αξιολάτρευτα μαυρόψυχο διαμαντάκι την φορά. Η αρχή έγινε με το τραγικά υποτιμημένο Stick It To The Man, το οποίο, σε οποιοδήποτε σοβαρό παράλληλο σύμπαν, θα έχαιρε της ανανγώρισης και αποδοχής που πραγματικά του αξίζει. Συνέχισαν με το πιο mainstream (αλλά έμπλεο ποιοτικής παλαβομάρας) Zombie Vikings και επέστρεψαν φέτος το καλοκαίρι με το εμπνευσμένο, Flipping Death.

To Flatwood Peaks είναι ολοζώντανο, όπως ακριβώς και οι (περισσότεροι) κάτοικοί του

Το Flipping Death, αποτελεί ουσιαστικά τον πνευματικό διάδοχο του Stick It To The Man, διαδραματίζεται προφανώς στο ίδιο παλαβό ημι-σύμπαν και φυσικά μπορεί να το απολαύσει ο οποιοσδήποτε θιασώτης του ολόμαυρου χιούμορ και των σαδιστικά σουρεαλιστικών γρίφων, δίχως να έχει την παραμικρή επαφή με τις προηγούμενες δουλειές των Σουηδών.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στην ειδυλλιακή (;) κωμόπολη του Flatwood Peaks και αναλαμβάνουμε το ρόλο της Penny, μιας…ενθουσιώδους νεαρής γκοθούλας, η οποία ενδέχεται να απολαμβάνει την εργασία της στο τοπικό γραφείο τελετών, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό της στην ιστορία του επαγγέλματος. O υπερβάλλοντας ζήλος που καταδεινύει στην προσέγγιση νέων πελατών οδηγεί γρήγορα στην απόλυσή της και αποφασίζει να πνίξει τα φαρμάκια με την αλάνθαστη Θεραπεία Για Όλα™ του 21ου αιώνα : αγκαλίτσες, streaming τηλεόραση και παγωτό. Αγκαζάρει λοιπόν τον χαλβαδάκο αγαπητικό της, σανιδώνει το γκάζι και μετά από μια ενδιαφέρουσα όσο και ανεξήγητη αλληλουχία γεγονότων, ανακαλύπτει εαυτόν στον Άλλο Κόσμο.

Αναλαμβάνοντας τα…ξεχωριστά μας καθήκοντα.

Εκεί συναντά το Σκυθρωπό Θεριστή, το Παγερό Χέρι, τον Κόπτη του Νήματος, ο οποίος, μετά από δώδεκα δισεκατομμύρια μέρες δίχως ρεπό, έχει, απολύτως κατανοητά, λαλήσει. Χρίζει την Penny με συνοπτικές διαδικασίες εκπαιδευόμενη Χαρούλα και την κοπανάει προς την όμορφη Σελήνη, όπου, γαμώτο, κανείς δεν έχει πεθάνει ποτέ και μπορεί να αφοσιωθεί στην συλλογή κοτρωνιών δίχως μανούρες και ιστορίες από βασανισμένα πνεύματα.

Και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτειά μας : ως εκπαιδευόμενη Χαρούλα, στην μικρή πόλη όπου ζούσαμε μέχρι το ίδιο πρωϊνό. Θα πρέπει όχι μόνο να βοηθήσουμε τα ανήσυχα πνεύματα του Flatwood Peaks να περάσουν στην αιώνια ξεκούρασή τους, αλλά και σταδιακά να ανακαλύψουμε τα αίτια που οδήγησαν στον προώρο θάνατό μας και να ερευνήσουμε εάν είναι ποτέ δυνατό να γυρίσουμε πίσω. Αν ακούγεται τέρμα παλαβό και γκάου, καλώς ήρθατε στον θαυμαστό κόσμο της Zoink! Games.

Πέθανα; Σιγά μην πέθανα! Ένα απλό κώμα του Σαββατοκύριακου είναι, θα περάσει.

Το ίδιο το παιχνίδι είναι ένα καθαρόαιμο puzzle platformer, στα δοκιμασμένα πρότυπα του Stick It To The Man. Αν και μπορούμε να παίξουμε με ποντίκι και πληκτρολόγιο, συνίσταται η χρήση gamepad, καθώς το παιχνίδι κάνει ευρεία χρήση μιας περίπου ‘twin stick shooter’ μηχανικής, προκειμένου να μετακινούμε την Penny στα καλοσχεδιασμένα του επίπεδα. Λειτουργεί απολύτως διαισθητικά στο χειριστήριο, αλλά ενδέχεται να χρειαστείτε δεξιότητες Ραχμάνινωφ προκειμένου να το δουλέψετε γρήγορα και άνετα στο πληκτρολόγιο. Κάθε ένα από τα οκτώ κεφάλαια του παιχνιδιού, περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο υποσύνολο χαρακτήρων, κύριες και δευτερεύουσες αποστολές, καθώς και μια σειρά παλαβών ‘προκλήσεων’, η ολοκλήρωση των οποίων μας ανταμείβει με μια πληθώρα σπαρταριστών collectibles.

Μετακινούμενοι στα πανέμορφα σχεδιασμένα επίπεδα του παιχνιδιού, συγκεντρώνουμε ψυχές, οι οποίες μας επιτρέπουν να κυριεύουμε τα σώματα των ζωντανών και έτσι να ‘γυρίζουμε’ και στην αντίστοιχη Ζωντανή Πλευρά του Flatwood Peaks. Κάθε κάτοικος έχει τη δική του προσωπικότητα και σκέψεις (τις οποίες προφανώς και μπορούμε να αφουγκραστούμε, στα πρότυπα του SITTM) αλλά το σημαντικότερο, την δική του ξεχωριστή φυσική ικανότητα. Αφού λοιπόν περιδιαβούμε ένα επίπεδο και χαρτογραφήσουμε τους κατοίκους και τις ικανότητές τους, επαφιέται στην διάκρισή μας να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό χαρακτήρων και ικανοτήτων, προκειμένου να λύσουμε τα μεγαλύτερα ζητούμενα.

Οι Εραστές

Οι γρίφοι του παιχνιδιού θα σας κάνουν να χαμογελάτε διαρκώς. Θα κληθείτε να ξεσκεπάσετε έναν κατά συρροή γαμπρό, να παρεισφρήσετε σε ένα αποκλειστικό κλάμπ πεφωτισμένων μηχανόβιων και να βελτιώσετε τις τενιστικές ικανότητες ενός μάλλον…αποτυχημένου Βίκινγκ, μεταξύ άλλων. Οι λύσεις είναι σχεδόν πάντοτε προφανείς από την στιγμή που θα εσωτερικεύσετε την ιδιαίτερη λογική του παιχνιδιού, αλλά ακόμη και αν κολλήσετε οπουδήποτε, το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο σύστημα σαφέστατων hints. Η πραγματική χαρά του Flipping Death φυσικά, έγκειται στην εξερεύνηση των επιπέδων και την ανακάλυψη κάθε πιθανής παλαβομάρας που μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτά. Στην ουσία, από τη στιγμή που θα σας ‘πιάσει’ το παιχνίδι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσετε επίπεδο χωρίς να ολοκληρώσετε κάθε ένα από τα σπαρταριστά challenges που αυτό περιλαμβάνει.

Η γραφή του Ryan North και οι ερμηνείες των ηθοποιών πραγματικά απογειώνουν το σύνολο της εμπειρίας. Για τις επτά περίπου ώρες που θα χρειαστείτε προκειμένου να δείτε και να κάνετε τα πάντα στο παιχνίδι, θα μεταφερθείτε σε ένα θεόζουρλο κόσμο, με τους δικούς του νόμους και κανόνες. Το χαμόγελο (περισσότερο ή λιγότερο ψυχωτικό, αναλόγως προτιμήσεων και χαρακτήρα) δεν πρόκειται να φύγει από τα χείλη σας κατά την παραμονή σας σε αμφότερη από τις δυο όψεις του Flatwood Peaks.

Πιάνοντας τον Όμορφο Τζώρτζ στα πράσα

Μαυρόψυχο, σπαρταριστό, ανατρεπτικό και με την διασκέδασή σας ως απόλυτο στόχο του, το Flipping Death αποτελεί μια πραγματική όαση χιούμορ που μας υπενθυμίζει γιατί αγαπήσαμε τόσο και γιατί θα αγαπάμε για πάντα αυτές τις..λοξές περιπέτειες με τις αστείες φάτσες. Σπεύσατε!

Να φέρω και το δρεπάνι;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Σαφώς

Σύντομο, σπιρτόζικο, με την τρέλα-σήμα κατατεθέν της Zoink να ξεχειλίζει, το Flipping Death αποτελεί αξιότατο πνευματικό διάδοχο του Stick It To The Man! και μια έξοχη καλοκαιρινή έκπληξη για τον εσωτερικό σας κρυφογκοθά.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL